perjantai 26. tammikuuta 2024

Avoimet puutarhat 2023, osa 1

Silloin kun omasta puutarhasta ei vain irtoa juttua, pitää turvautua toisten pihoihin. Tämän viikon blogihiljaisuuden katkaisee pikainen kierros kahdessa keskisuomalaisessa puutarhassa, joissa kävimme viime kesänä Avointen puutarhojen aikaan. Ensimmäinen esiteltävistä puutarhoista on Päivärinnan puutarha Niemisjärvellä.
Kiinanpioni 'Bartzella' oli yksi puutarhan ihanuuksista.
Pioneille oli laitettu kätevä opastaulu, josta kukkivat lajikkeet oli helppo tunnistaa. 
Pieni kasvimaakin kasvihuoneineen puutarhassa oli, mutta niistä otetut kuvat jäävät nyt esittelemättä, kun oli paljon kiinnostavampiakin yksityiskohtia. Kuten kasvimaata rajaavat pionipenkit. Kasvimaa jää ylläolevasta kuvasta vasemmalle ja allaolevasta kuvasta oikealle. Marjapensaita ja hedelmäpuita oli useita. Kierrätys on puutarhan omistajalle tärkeä arvo, ja se näkyi myös puutarhassa käytetyissä materiaaleissa.
Lisää pioneita löytyi kasvimaan takaa.
Pihapiirissä oli varsinaisen asuinrakennuksen lisäksi lähes satavuotias vanha päärakennus, joka on ollut viimeiset vuodet vain varasto- ja leikkimökkikäytössä. Sisällekin pääsi katsomaan paria huonetta, mutta en ottanut kuvia. Talon eteläseinusta piti sen sijaan kuvata, sillä se oli otettu hyötykäyttöön lämpimänä kasvatuspaikkana.
Vanhan päärakennuksen seinustalla kasvoi säleikköpuu (omena tai päärynä?) ja tomaatteja. Ikkunoilla tietysti pelakuita.
Suurta kukkapenkkiä oli osittain uudistettu alkukesän aikana. Tavoitteena on dynaaminen istutus.
Istutusalue polveili laajoina kaarina pitkin tontin rajaa ja peitti hyvin näkyvyyttä naapuritalolle. Kasvillisuus vaihteli rehevämmästä varjon ja puolivarjon lajistosta paahteisempien osien maanpeitekasveihin. Puut ja pensaat toivat korkeutta ja loivat näköesteitä pitkin matkaa, jotta koko alue ei näkyisi yhdellä kertaa.
Samaa istutusaluetta havuvoittoisemmasta osasta.
Pieni kahvitteluryhmä puutarhan yhdessä kulmauksessa.
Kookkaalla pihlajalla (?) on komeat rungot. Isompi ruokaryhmä patioineen oli sen katveessa.
Lapsista puutarhan parasta antia olivat hillon ja kermavaahdon kanssa tarjoillut vohvelit. Ja olivathan ne herkullisia! Seuraavaksi kurvaamme Jyväskylään, josta löytyi Vanha ja romanttinen puutarha. Oikeasti kävimme Jyväskylässä ensin ja vasta sitten Niemisjärvellä, mutta kuvat nyt tulivat tässä järjestyksessä blogiin. Puutarha oli rakennettu rintamamiestalon ympärille ja siinä oli jo kolmas sukupolvi menossa. Itse kukin on jättänyt siis kädenjälkensä ja niinpä puutarhasta löytyi yhtä sun toista jännää. Tästäkin puutarhasta löytyi kierrätyshenkisiä yksityiskohtia sekä erilaisia patsaita, ruukkuja ja muita katseenvangitsijoita.
Kivisilmäni bongasi heti luonnonkivistä väsätyt kiveykset, joiden väleissä kasvoi keltamaksaruohoa.
Heti talon vieressä oli muurikivillä korotettua istutusta, jonka keskellä osittain köynnöksen peittämänä suuri siirtolohkare.
Samaa istutusaluetta edellisestä kuvasta vasemmalle.
Villiviinin verhoamassa pergolassa voi istuskella pahimmalta paahteelta suojassa.
Käkkyräiset, matalana pidetyt omenapuut lienevät talon ensimmäisten asukkaiden ajalta.
Vanhoissa puissa on jotain niin vetoavaa. Kai se johtuu niiden muhkuraisista ja paksuista rungoista. Nurmikolle oli jätetty pölyttäjien iloksi apilakasvustoja leikkaamatta. Paikoin apiloiden sekaan oli itsekseen levinnyt myös orvokkia. Yhdistelmä näytti minusta niin hauskalta, että voisi melkein itsekin ripotella johonkin huonokuntoisempaan nurmikon osaan orvokinsiemeniä. Apilaahan meilläkin kasvaa joka paikassa ihan lupia kyselemättä. Vanhojen hedelmäpuiden lisäksi puutarhassa oli lavakauluksiin istutettuja marjapensaita sekä pieni lavakauluskasvimaa.
Istutusten keskeltä pilkisteli jännittävän näköinen istuskelualue.
Pergolaan oli ohjattu riippapihlajia (?), joiden kiemuraiset rungot ja oksat muodostivat näyttävän katoksen.
Jälkimmäisenä esitelty Vanha ja romanttinen puutarha löytyy Instagramista #rintsikkapuutarha. Päivärinnan puutarhan pitäisi löytyä sieltä myös nimellä perennapersoonan_puutarhassa. Se on varmaan jossain asetuksissa piilotettu muilta kuin rekisteröityneiltä käyttäjiltä, sillä pelkästään googlailemalla ei löydy mitään. En ole itse Instagramissa, joten en saanut laitettua suoraa linkkiä.

Lämmin kiitos kummankin puutarhan omistajille osallistumisesta avoimiin ja luvasta esitellä puutarhojanne täällä blogissa! Yksi avointen puutarhojen kohde odottaa vielä esittelyään, mutta saatan kokeilla ennen sitä, saisiko omista kasvijutuista jotain jutuntapaista aikaiseksi. Aurinkoista pakkaspäivää!

6 kommenttia:

  1. Viihtyisän näköinen puutarha ja voi miten upea tuo ensimmäisen kuvan pioni.
    Puutarhavierailut ovat aina hyvin antoisia ja jos vain ajankohta osuu kohdilleen, niin itsekin vierailen avoimissa puutarhoissa hyvin mielelläni.
    Kiitos esittelystä ja mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avoimet puutarhat on kyllä loistokeksintö. Hyvin harvoin pääsee muuten kiertelemään noin vain täysin ventovieraiden ihmisten puutarhoissa. Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. On aina todella kiva päästä erilaisiin puutarhakohteisiin, jopa näin ruudun kautta. Myös me kävimme muuten Avoimissa puutarhoissa tuossa jälkimmäisessä kohteessa :). Näytti kovasti tutulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin. Aika ei vain koskaan riitä kaikissa kiinnostavissa kohteissa käymiseen, joten on kiva päästä tutustumaan niihin edes virtuaalisesti. Emmepä sattuneet tuonne samaan aikaan. Kävitteköhän myös siinä vielä esittelemättä jääneessä puutarhassa? Sekin oli Jyväskylässä.

      Poista
  3. Onpa hieno säleikköpuu tuossa ensimmäisessä puutarhassa. Ja toisessa heräsi kateuden vihertymä tuosta pergolasta jonka kattona on elävä puu.
    Instasta löysin molemmat, toinen on nimellä perennapersoonan_puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten puutarhojen tutkimisesta saa aina jotain uusia ideoita. Onneksi on nämä avoimet, niin pääsee tutkimaan ihan ventovieraidenkin pihoja. Sinullahan olisi tilaa ja taitoa kasvatella itsekin säleikköpuu ja riippapuun alle jäävä pergola.
      Kiitos Katja sekä Instagramin tutkimisesta että oikean nimen löytämisestä! Korjaan tiedon saman tien tekstiin.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!