perjantai 19. tammikuuta 2024

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa: kasvihuoneet

Edellisessä postauksessa esittelin kesälomamatkamme kuvasatoa Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhoista. Nyt on vuorossa kierros kasvihuoneissa, joihin oli sinä päivänä vapaa pääsy. Taas kerran oli vaikea valita kaikista kuvista ne parhaat, joten päädyin tekemään paljon kollaaseja. Klikkailkaa niitä suuremmiksi, jos pienistä kuvista ei näe riittävän hyvin yksityiskohtia. Yleiskuvia en kovin montaa ottanut, sillä ihmisiä oli liikkeellä jonkun verran. Paikoin ahtaissa sisätiloissa oli vaikea vältelläkään pahaa-aavistamattomien sivullisten päätymistä kuviin.

Tämä kuva taisi olla palmusalista.
Tein sen virheen, etten kuvannut kasvihuoneiden nimikylttejä tai jollain muulla lailla merkinnyt, mikä kuva oli mistäkin paikasta otettu. Jälkeenpäin oli nimittäin tavattoman vaikea yhdistää kuvia oikeisiin kasvihuoneisiin. Muistin kuitenkin ottaa kasvien nimikylteistä kuvia, joten kasvit eivät jääneet ilman nimiä, vaikka niiden asuinpaikat vähän kysymysmerkkejä ovatkin.
Aavikko- ja Etelä-Afrikkahuoneesta ainakin. Alhaalla oikealla iso rahapuu ja minikuvassa Pelargonium cotyledonis.
Samettimeskite (Prosopis velutina) kukassa.
Etelä-Afrikka-huoneesta?
Ehkä Saarihuoneesta? Ylhäällä vasemmalla Pelargonium capitatum, oikealla Pelargonium zonale, alhaalla vasemmalla zuluiris (Dietes bicolor) ja oikealla kiiltomikinpensas (Ochna serrulata).
Korallipuu kukki komeasti.
Tästä huoneesta ei ole epäilystäkään: lummehuone jättilumpeineen.
Lumme 'Kew's Stowaway Blues' oli lummealtaan katseenvangitsija.
Terttupassio kukki myös komeasti. 
Ylhäällä vasemmalla Trochetiopsis x benjaminii, oikealla medinillan marjaterttu. Alhaalla vasemmalla oleanteri ja oikealla mito.
Afrikasta: ylhäällä vasemmalla kirjokohtalonköynnös ja oikealla Callopsis vollensii. Alhaalla vasemmalla dorstenian hassut kukinnot (tai näin tulkitsin) ja oikealla Stylochaeton bogneri.
Kuvia selatessa tuntui, että moni vierailumme aikaan kukkineista kasveista oli Afrikasta, erityisesti sen trooppisilta alueilta. Liekö valoisa Suomen kesä syynä innokkaaseen kukintaan vai onko näillä kasveilla luontaisesti sellainen rytmi. Kasvihuoneissa kierrellessä tuli mieleen, että vaikka kukkia oli paljon, mikään ei tuoksunut voimakkaasti. Ehkä tällaisiin tiloihin valikoidaan vain miedosti tuoksuvia lajeja tai sitten heinäkuun alussa kukassa olleet kasvit tuoksuvat vain öisin. Itse olisin kuitenkin ollut haltioissani, jos olisin saanut vielä katselun lisäksi nuuhkia erilaisia eksootttisia tuoksuja.
Ylhäällä vasemmalla kuva sademetsähuoneesta? Yllä oikealla Chlerodendrum myricoides. Alhaalla Impatiens niamniamensis ja oikealla valkokäpy.
Saintpaulia-huone, ei epäilystäkään!
Saintpaulia-huone oli vain pieni koppi, jossa oli allas ja kasveille kivihyllyt sen reunalla. Samoja kasveja kasvaa esittelyn mukaan afrikkalaisen vuoripuron varrella. Altaan taustan seinäkin oli otettu hyötykäyttöön ja rakennettu sille kasvihyllyjä. Tuli ihan mieleen joku rotkon seinämä, jonka halkeamiin kasvit ovat juurtuneet.

Santukka-huoneen hieno seinä kasvihyllyineen.
Tällainen pikakierros heinäkuisesta Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneista. Ulkopuutarhat löytyvät edellisestä postauksesta.

10 kommenttia:

  1. Onko tuolla kolikoita vai mitä ovat? Toivomuslähde kenties... Upeita kasveja ja kukkia, kiitos tästä kierroksesta ja samoin eilisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kolikoita siellä näytti olevan. Tuosta tulikin vähän joku toivomuslähde mieleen, sillä koko huone oli hyvin pieni. Sivuseinät olivat heti kuvien reunojen ulkopuolella. Ei ihme, jos jollain on tullut mieleen viskata altaaseen kolikko.

      Poista
  2. Tosi paljon kukkivia kasveja sisätiloissa. Olen kiertänyt sisätiloja elokuun lopulla, jolloin kukintaa on ollut huomattavasti vähemmän. Varmaan ajankohdan lisäksi merkitystä on myös valon määrällä.
    On se vaan hieno paikka. Kenties näillä pakkasilla voisi käydä tankkaamassa energiaa "Afrikassa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäkuun alussa tosiaan tuolla oli paljonkin kasveja kukassa. Kuvia jäi vaikka millä mitalla kansioon, kun ei vain voinut tunkea kaikkia postaukseen ja osa oli kyllä epätarkkojakin. Sinulla onkin inhimillinen matka poiketa yhden päivän maailmanympärimatkalla kasvihuoneissa. Ei mikään hullumpi ajatus keskellä kylmintä talvea.

      Poista
  3. Paljon on ollu kaunista kaheltavoo sisätiloissakin. Tuolla aikoo sais mänemään kahellessa vaikka kuinka pitkään. Kerran oon käyny vuosia sitten Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nähtävää riitti niin sisällä kuin ulkona eikä se parituntinen, mikä meillä oli käytettävissä, riittänyt millään perusteelliseen tutkimiseen.

      Poista
  4. En ole itse käynyt näissä kasvihuoneessa, vaikka ulkokierroksia olenkin tehnyt monta kertaa. Kiitos siis esittelystä.

    VastaaPoista
  5. Jo lapsuudesta on jäänyt mieleen jättilumpeiden upeat lehdet, joiden päällä kuvittelin voivan istuskella. Edelleen viime käynnillä lumpeet kiehtoivat ja niiden värikkäät kukkaset olivat ihania! Paljon upeita kukkijoita olet bongannut! Kiva, kun veit meidät hetkeksi lämpöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan googlailla ja opin, että jättilumpeen lehti todella kantaa ihmisenkin painon. Ei vain taida Kaisaniemessä päästä kuka tahansa kävijä sitä testaamaan! Nyt jättilumpeet eivät edes tainneet kukkia mutta olivat nuo sinisetkin upeita. Lumpeenkukissa on kyllä jotain erityisen viehättävää.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!