tiistai 9. tammikuuta 2024

Puutarhaystäväni-kirja

Pauliina Kukka & Kaali -blogista keksi elvyttää vanhan ajan Ystäväni-kirjan ja uudistaa sen puutarhamuotoon. Ala-asteikäisenä tuli itsekin täyteltyä luokkakavereiden kirjoja ja annettua omia kirjoja kavereiden täytettäväksi. Tässä Pauliinan versiossa on kyllä ehdottomasti parhaat kysymykset. Nappaa täältä tyhjä pohja ja osallistu sinäkin! Käy vastattuasi kirjoittamassa Pauliinan postauksen kommenttikenttään linkki omaan postaukseesi.

Nimeni / nimimerkkini: Minna

Puutarhani nimi: Hiidenkiven puutarha(ssa)

Puutarhani syntymäaika: Huhtikuun puolivälissä 2015 istutettiin ensimmäiset kasvit. Lumet sulivat kuun lopussa, mutta sen verran sulaa maata oli ilmeisesti aiemmin jo löytynyt, että olin saanut siirreltyä edelliseltä asukkaalta metsään karanneita kevättähtiä omalle tontille ja istuttanut sivupihalle kolme puistosyreenin juurivesaa.

Puutarhassani seikkailevat minä, isäntä, kaksi lastamme, shetlanninlammaskoira Karo, satunnaisesti enimmäkseen kesäaikaan jonkun lähialueella asuvan jättikokoinen kollikissa sekä melkein päivittäin rusakoita.

Lempivärini puutarhassa: punaisen eri sävyt vaaleanpunaisesta tummiin purppuraisiin (poisluettuna oranssiin päin taittavat)
Loistokärhö 'Omoshiro' on erinomainen esimerkki lempiväreistäni.
Lempityökaluni: pistolapio

Lempipaikkani puutarhassa: patio, useampikin kukkapenkki, nykyisin myös kasvimaalla on kiva viettää aikaa.

Näistä kukista / kasveista pidän hyvin paljon: kärhöt, erityisesti isokukkaiset sellaiset

Näistä puutarhakirjoista pidän: monipuoliset ja asiantuntevat opukset, joista löytää tärkeää tietoa joka lukemiskerralla.

Hauskin puutarhapuuhani: suunnittelu tai istuttaminen, kylväminenkin on kyllä hauskaa

Ikävin puutarhapuuhani: jänisverkkojen virittely ja keväällä niiden rullaus niin, että mahtuvat varastoon

Rentoudun puutarhassani koko ajan, teinpä siellä mitä tahansa.
Luumutarhaa kivipolkuineen 2.7.2023.
Onnistunein asia puutarhassani on kivipolut. Ehkä muutama kukkapenkkikin on ihan onnistunut.

Asia, jonka muuttaisin puutarhassani: Jos olisin tiennyt tontin rajalle muuttavasta vesimyyrästä, olisin aurinkopenkkiä kaivaessani upottanut tiheää metalliverkkoa koko istutusalueen mitalta tontin rajalle. Etupihan siperianpihdasta haluaisin myös päästä joskus eroon ja istuttaa sen tilalle jotain maltillisemman kokoista.

Unelmieni kevät on aurinkoinen ja leppeän lämpöinen. Ei liian kuuma kuitenkaan, jotta kaikki ei etene liian nopeasti.

Unelmieni kesä on aurinkoinen, lämmintä saa olla (25 astetta on ihan hyvä, ei tarvita kolmenkympin helteitä). Kesän pitää tuntua kesältä! Reipas yösade vaikka kerran viikossa riittäisi hyvin.
4.8.2023 näkymä takapihalta sivupihalle.
Unelmieni syksy on aurinkoinen ja pitkä, tasaisesti viilenevä ja ensimmäiset hallayöt vasta lokakuussa. Sadetta sen verran, että kasvit ovat tyytyväisiä, mutta ei jatkuvasti viikkokausia yhteen menoon. Komea ja pitkä ruska-aika.

Unelmieni talvi on tasaisesti 5-10 astetta pakkasta, lunta pian ensimmäisten pysyvien pakkasten perään eikä sitä tarvitse talven aikana sataa puolta metriä enempää. Eikä haittaisi, vaikka aurinkoakin näkyisi mahdollisimman paljon.

Jos vuodessa olisi lisäksi pelakuu, niin silloin se voisi olla vaikka kevään ja alkukesän rajamailla. Siihen väliin tarvittaisiin yksi kuukausi lisää kalenteriin, jotta ehtisi pysyä kunnolla mukana kiihkeimmässä kasvukaudessa.

Haaveilen: siitä, että vapaapäivänä olisi aina täydellinen puutarhasää. Haaveilen myös siitä, että myrsky kaataisi tontin etelä- ja itäpuolelta muutaman muhkean koivun ja kuusen niin, että valoa tulisi tontille vähän enemmän. Koko metsän ei tarvitsisi kaatua, mutta muutama suurin puu joutaisi aivan hyvin mennä.
Sivupihan metsää 1.1.2024. Mäntyjen edessä olevat koivut ovat liikaa, samoin kuvan oikeasta reunasta pilkistävän koivun latva.

27 kommenttia:

  1. Kiitos tosi paljon, kun osallistuit tähän! Oli hauska lukea sinun vastauksiasi ja katsella hienoja kuvia. Varsinkin toinen ja kolmas kuva tekivät suuren vaikutuksen. Nauratti nuo sinun haaveesi. Minullakin on ollut haaveena vähän samankaltaista, mutta koskien 'New Dawn'-köynnösruusua. Olen salaa haaveillut, että se paleltuisi. Toinen menikin jo viime talvena. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva osallistua, kiitos haasteen kehittelijälle! Ja lämmin kiitos myös kehuista, pidän noista näkymistä itsekin. Eivät ne ihan koko kesää noin kauniilta näytä, mutta pikku hiljaa edistyvät.
      Minullakin on muutama kasvi, jotka voisivat ottaa omatoimisesti jalat alleen ja kadota jonnekin. Itse niitä ei raski hävittää. Ehkä ruususi suuttuu peruuttamattomasti tämän talven kovista pakkasista.

      Poista
  2. Olipas mukavia kuvia, ehkäpä sellaisia harvemmin nähtyjä kuvakulmia? Tykkäsin paljon, samoin vastauksista. Kivipolut ovat upeita ja hyvin tehtyjä. Komeat kärhöt kauniissa väreissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ehkä en viime kesänä tullut juuri noista kuvakulmista julkaisseeksi kuvia blogissa. Aiempina vuosina on kyllä kummastakin suunnasta kuvattu ja vaikka miten paljon.

      Poista
  3. Ihanalta näyttää puutarhassasi! Tykkään erityisesti tuosta kivetyksestä luumutarhassa. Ja kärhökin on upea!

    VastaaPoista
  4. Oi kuinka hauskaa oli lukea näitä vastauksiasi! Esimerkiksi minun "unelmieni talvi" olisi tismalleen sama kuin sinun. Sen sijaan ikävin puutarhapuuha ei ole jänisverkkojen rullaus kesällä: meillä niitä ei voi ottaa kesäksikään pois. Meillä on niin runsaasti nälkäisiä naapureita, että istutetut kasvit kelpaavat kesälläkin. :)
    Myös kommenttisi minun postaukseeni oli mielenkiintoinen. Meillä tosiaan etupihaa eikä talon ympäristöä muutenkaan ole alun perin suunniteltu puutarhaharrastusta varten eikä myöskään ole osattu esimerkiksi ennakoida rankkasateiden lisääntymistä. No, koetetaan keksiä jotain. :)
    Ihanaa uutta puutarhavuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, piti tietenkin kirjoittaa myös, että puutarhanne näyttää todella kauniilta. <3

      Poista
    2. Kiva kuulla! Paitsi sitä, että teillä on kukannälkäisiä ahmatteja naapureina.
      Välillä sitä on entisten asukkaiden "armoilla" siinä mielessä, että itse kullakin on eri tarpeet puutarhan suhteen. Pienillä kaupunkitonteilla tilanahtaus tulee vielä eri tavalla esiin kuin suuremmilla pihoilla. Pitää vain laittaa luovuus peliin, jotta saa edes jollain lailla tyydyttävän ratkaisun tehtyä.
      Ihanaa puutarhavuotta sinullekin! Ja kiitos kehuista!

      Poista
  5. Minullekin uusia kuvakulmia. Luumutarhan kivipolut näyttävät kauniilta ja kutsuvilta.
    Kivoja vastauksia ja pohdintoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kumpaakin näkymää olen kuvannut, mutta ylempää ehkä enemmän pari metriä oikealta ja alempaa pation takana näkyvän loistokärhö 'Voluceaun' luota.

      Poista
  6. Onpa Omoshirossa paljon kukkia! Minulla se tekee vain muutaman vuosittain. Teillä on kaunis piha! Olisikohan vierailu joskus mahdollista jos osun sinne päin maailmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 'Omoshiro' kukki viime kesänä ensimmäistä kertaa runsaasti. Ehkä se sinullakin kukkii jo tänä kesänä paremmin. Kiitos! Ilman muuta saa tulla visiitille, tervetuloa vain!

      Poista
  7. Tämä on tosi kiva haaste! Ihanat ja havainnolliset kuvatkin löysit. Todella ihana katsoa noita laajempia näkymiä, takapihan laatoitettu oleskelualue näyttää esimerkiksi ihan uudelta, tarkoitan, että en muista sitä nähneeni aiemmin ollenkaan.
    Hah, meillä on sama lempityökalu, mistä en ylläty :-D Todella hyvä on vastauksesi epämieluisimpaan työhön.
    Toiveesi keväästä kuulostaa aivan täydelliseltä! Toukokuinen helle on tosiaan viheliäistä, se pistää kevään häviämään kesän tieltä ihan silmissä. Toivottavasti tuleva kesä tuntuu siellä kesältä ja saat tuon yösateen kerran viikossa, etkä yhtään useammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti olet nähnyt patiomme ennenkin kuvissa. Nyt kuva oli vain otettu takapihan puolelta, eikä tuolta kuvan taka-alalla häämöttävien jaloangervojen suunnasta, josta yleensä kuvaan patiota. Uuden näköisen siitä tekee varmaan painepesurilla pestyt laatat.
      Kunnon pistolapiota ei korvaa mikään! Ja jänisverkkojen rullauksen voisin hyvin ulkoistaa jollekin muulle. Lapsetkaan eivät ole vielä niin isoja, että osaisivat rullata verkot tarpeeksi tiiviisti niin, että ne mahtuisivat varastoon.
      Lämmin kevät on hyvä silloin, jos huhtikuun alussa täällä on vielä metriset hanget. Sitten kun lumet ovat sulaneet, voisi olla hieman viileämpää. Ei kuitenkaan missään tapauksessa kylmää. Kaksi märkää kesää putkeen saavat kyllä toivomaan vaihteeksi ihan kunnon hellekesää. Vaikka kesän 2018 toisintoa. Muualla saa minun puolestani sataa vettä ihan niin paljon kuin on tarvis, sinne saareen vaikka extra-annos.

      Poista
  8. Kivipolkusi ovatkin hurjan onnistuneita, jos haluat, voit siirtää niitä meillekin ;D.
    Oli kiva lukea vastauksesi ja blogiasi ahkerasti seuranneena, ne tuntuivat varsin osuvilta.
    Minustakin oli kiva nähdä kuvia, joita en muista aikaisemmin nähneeni. Itselläni on hankala ongelma, kun kummallisesti tulee kuvattua samoista suunnista ja samoja kohteita. Toki auringon paiste vaikuttaa välillä aamun tai illan aikana otettuihin kuviin eli ohjaa ottamaan kuvat tietystä suunnasta. Tähän asiaan pitää yrittää puuttua ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En taida noita omia kivipolkujani siirtää mihinkään :D
      Noita kuvia en olekaan ennen julkaissut, sillä jätin ne tarkoituksella kesällä odottamaan talvea ja sopivaa julkaisuhetkeä. Hassusti sitä näkymät näyttävät aivan erilaisilta, vaikka kamera on siirtynyt vain pari metriä normaalista kuvauspaikasta. Pitäisi ihan tehdä postaus, jossa on rinnakkain useammin nähdystä kuvakulmasta otettu kuva ja verrokkina tämän postauksen kuvat.

      Poista
  9. Kivoja vastauksia mukavaan haasteeseen! Unelmien vuodenajat samansuuntaisia kuin omanikin olisivat.

    VastaaPoista
  10. Kivat vastaukset ja hyvät toiveet . Pelakuu olisi ihana lisä kuukausi ja hyvä valinta sen ajankohtaan . Miten tuo sivumetsä onko se teidän puolella ?jos on niin puu kerrallaan nurin mitä on haaveissa . Mekin taidetaan kaataa taas tänä vuonna yhden ison kuusen . Nyt on ollut niin kovia pakkasia että monttu on jäätynyt varmasti eikä kaadettu kuusi vajo syvyyksiin . Meillä on siellä lähteitä niin on sulana pitkään .
    Uudet kuvakulmat piristää pitää itsekkin paneutua asiaan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinäpä se onkin, että tontin raja menee metsän reunassa. Jos se omaa metsää olisi, niin siitähän olisi jo ajat sitten tehty muutama koivu polttopuiksi. Kunnan metsään ei voi mennä sahan kanssa heilumaan.
      Tästä postauksesta taas huomasi, että joskus siihen uuteen kuvakulmaan riittää ihan vain parin metrin siirtyminen. Itse sitä on niin tottunut näkymiin, että tunnistaa kaikki miltä suunnalta tahansa. Blogikuvissa tutuksi tulleesta puutarhasta ei pysy ihan niin hyvin kärryillä ja pienikin kuvakulman vaihdos saa näkymät tuntumaan aivan erilaisilta.

      Poista
  11. Olet tehnyt puutarhastasi lyhyessä ajassa hurmaavan paratiisin. Ahkeruuttasi blogipostauksissa seuranneena uskon, että paljon tulee vielä tapahtumaan. Monessa kohdassa olen kanssasi samaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pienellä tontilla ei mahdottomia mahdu enää tekemään mutta kyllähän kasvit kasvavat ja perennojen paikkoja nyt voi aina vaihdella.

      Poista
  12. Täydellinen puutarhasää vapaapäiville olisi kyllä todella ihanaa! Toivottavasti haaveesi totetuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa aina, jos työpäivien aikana on hyvä sää ja vapaapäivillä joko liian kylmää tai sataa vettä.

      Poista
  13. Olipa mukavaa lukea vastauksiasi! :) Tämä on niin kiva haaste. Kauniita näkymiä kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva tätä haastetta oli tehdäkin ja lukea myös muiden vastauksia.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!