|
Tulppaanit ilahduttavat talven keskellä. |
Päivän ohjelma on ollut tänä talvena harvinaisen selvä: aamu aloitetaan joko lumitöillä tai hakemalla puita uuniin. Aika usein työlistalla on ollut molemmat, kun lämpömittarin lukema on alkanut kolmosella. Enpä muista yhtään talvea, jolloin olisi ollut näin monta kertaa -30 asteen pakkasia eikä talvesta ole mennyt vielä puoliakaan! En myöskään ollut kirjoittanut aiemmin puutarhapäiväkirjaani yhtään merkintää -35 asteen pakkasista, joten tämä talvi taidetaan laittaa muistikirjoihin äärimmäisyyksien talvena. Äärimmäisyydet kun eivät rajoitu pelkkiin pakkaslukemiin, vaan luntakin on saanut lapioida harvinaisen usein.
|
Vasen polveni on pinkin viivan kohdalla, joten hangessa liikkuminen alkaa käydä jo kuntoilusta. |
Vaikka tuntuu, että näillä seuduilla tämä lumen määrä ei ole mitenkään poikkeuksellinen (vielä), selvisi aiempien vuosien kalenterimerkinnöistä kurja totuus. Mittasin tänään meidän pihalta useammasta paikasta 55-60cm:n lukemat, mikä on viitisen senttiä enemmän kuin koskaan tammikuun puolenvälin paikkeilla sinä aikana kun olemme tässä asuneet. Jonain vuonna tähän aikaan oli vain 25cm, suurimmaksi osaksi hangen syvyys on ollut neljänkymmenen sentin tienoilla. Perinteisesti helmi-maaliskuussa hanget ovat kasvaneet reipasta vauhtia. Toivon, että tämän talven lumet olisivat jo sataneet eikä koko talvena tulisi kovin montaa hiutaletta lisää.
|
Purppurapunalatvoilla on komeat hatut, kaulaliinat ja tumputkin. Muuten ei tarkene talventörröttäjätkään. |
Saaripalstan Saila esitteli jonkun aikaa sitten puutarhansa lumihattuisia talventörröttäjiä. Juksasin hieman, kun kommentoin meillä talventörröttäjien rakentaneen iglut ympärilleen. Oikeasti ne ovat joko hautautuneet umpsukkeluksiin tai sitten kääriytyneet purppurapunalatvojen tapaan kunnon vällyihin. En vain halunnut toisen blogissa repostella meidän hangilla; teen sen omassa blogissani, heh. Vaikka taitaapa sitä lunta olla saman verran jo Etelä-Suomessakin, joten samassa lumiveneessä ollaan ihan porukalla. Hangen pinta on muuten purppurapunalatvojen kohdalla oikeasti tuossa aidan yläreunan yläpuolella. Tuuli on pyöritellyt sen verran lahjakkaasti lunta kukkavarsien ympärille, että niiden kohdalla on noin 90cm:n kinos. Onneksi ei ole vielä joka paikassa yhtä paljoa. Tässä eräänä päivänä yritin houkutella Karoa hankeen rämpimään. Koiranmitan yritettyään luovutti ja kääntyi takaisin. Ei suostunut tulemaan edes namin avulla pidemmälle. Enpä kyllä itsekään sitä tekisi, jos joutuisin rämpimään päälakeani myöten hangessa.
|
Näyttää siltä, että atsaleat ovat turvassa jänöiltä, vaikka verkon ympäriltä ei madaltaisikaan hankea. |
Urakoin tänään jänisverkkojen ympäryksiä matalammiksi. Lumen lapiointi käy kevyemmin nyt kuin parin päivän päästä, jos ennustetut plussakelit toteutuvat. Luumupuiden ja alppikärhöjen ympärillä oli sen verran paljon lapioitavaa, että päätin uhkarohkeasti atsaleojen häkin niine hyvineen. Yhdestäkään atsaleasta ei näy edes latvan kärkeä hangen pinnalle, joten ehkäpä jänötkään eivät niitä lähde sieltä esiin kaivamaan. Lisäksi atsaleojen takana seinäkkeessä on maukasta loistokärhöä mutustettavaksi ja nuotiopaikan portissa lisää. Toistaiseksi jänikset eivät ole tulleet pihaan ollenkaan. Upottaa kai niitäkin liikaa. Tilanne muuttuu varmasti heti, kun hangen pinta vähän kostuu ja alkaa painua tiiviimmäksi. Niinpä laitoin pupuille pienen buffetin kohtaan, jossa meni aiemmin talvella yhdet jäljet.
|
Varjokujan portista revittyä kelloköynnöstä ja tuoksuhernettä. Taaempana on vapaasti mussutettavissa loistokärhöjä. |
Toivottavasti pitkäkorvat maistelevat noita luvallisia eväitä mieluummin kuin taistelevat jänisverkkojen kanssa ja iskevät hampaansa puuvartisten oksiin tai runkoihin. Puutarhakierroksen jälkeen tarkistin kompostorin tilanteen. Puolivalmis massa ehti jäätyä alkutalven aikana enkä saanut kaivettua edellisen kerran kompostoria tyhjentäessäni kaikkea jäistä ainesta pois saati tiputettua jäljelle jäänyttä umpijäähän jämähtänyttä kerrosta kompostorin pohjalle. Niinpä sinne jäi tyhjennysluukun korkuinen tyhjä tila, joka tietenkin jäähdyttää kompostorin sisältöä alakautta. Tyhjennyksen jälkeen olen kaivanut säännöllisin väliajoin kuumavesipullon yläkautta sulattamaan jäätynyttä massaa ja toivonut, että mikrobitoiminnan kunnolla käynnistyttyä loput jäät sulavat ja kompostorin sisältö vajoaa itsestään alas. Kompostori on selvästi alkanut lämpenemään mutta ei aivan sitä vauhtia kuin olisin toivonut. Kovat pakkaset ovat varmasti hidastaneet käynnistymistä. Sain kuitenkin tänään hajoteltua yläkautta tökkimällä jäisen kerroksen niin hyvin, että tuoreempaa biojätettä valui kunnolla pohjalle. Jospa se kompostori nyt hurahtaisi kunnolla käyntiin. Seuraavaksi kulku suuntautui kellariin.
|
Syksyn alesipulit piipottavat jo innokkaasti. |
Joskus lukijat ovat kysyneet, onko kellarissamme ikkunaa. Lampun valonkajo näyttää nimittäin välillä kuvissa siltä kuin ulkoa tulisi valoa. Siksipä otin ylläolevan kuvan tarkoituksella hieman ylempää ja eri kulmasta kuin normaalisti, jolloin paljastuu sekä ikkunaton seinä että kattovalo. Vasemmassa reunassa on oviaukko. Kellarin katto on aikalailla maanpinnan tasalla tai hieman alempana, joten kuinkapa sinne ikkunaa saisikaan. Toisaalta pysyypähän kellari paremmin tasalämpöisenä niin kesät kuin talvetkin, kun ei ole ikkunaa. Nyt siellä oli mittarin mukaan vain kaksi astetta lämmintä, mutta en laittanut vielä lämmitystä päälle, kun lattialla kylmimmässä kohdassa olevassa kastelukannussakaan ei ollut edes hentoa jääriitettä pinnassa. Tuskinpa ihan joka kohdassa niin kylmää on. Pitää kuitenkin vähän seurailla tilannetta, ettei käy kasveille hassusti. Eipähän siellä muuta kylmänarkaa olekaan kuin pari pelakuuta ja muutama gladioluksen mukula.
|
Loistokärhö SAMARITAN JO ('Evipo075') on jo innoissaan kasvuun lähdössä. |
Kellarikärhöt heräilevät joka ikinen kevät tuskastuttavan aikaisin. Osaksi niiden takia kellari saa olla mahdollisimman viileä, sillä hennot valkoiset luikerot katkeilevat herkästi ja keräävät myös kirvoja riesakseen. Hidastin nyt hieman "Samariinin" kasvua pätkimällä pisimpiä versoja poikki. Kuten pikkutaimien latvominen, myös kärhöjen versojen katkaisu hidastaa hetkeksi aikaa kasvua ja kellarin viileydessä se hidastaa enemmänkin kuin vain hetken. Minikokoisessa 'Rouge Cardinalissa' oli pari hyvin pikkuruista versonalkua maanrajassa, viime syksyn uusin hankinta, 'Destiny' oli hieman pidemmällä. Syksyllä ruukussa runsaasti kukkineet 'Blekitny Aniol' ('Blue Angel') ja 'Hagley Hybrid' (jonka piti olla 'Multi Pink') olivat vielä melko lailla unten mailla. Tänä vuonna kellarissa ei ollutkaan useampia kärhöjä, jos siemenkylvöksiä ei lasketa. Kaikki puuvartiset olivat hienosti lepotilassa.
|
Vihreä ulkoeteinen. |
Eteisessä on kaikki tai ainakin melkein kaikki kunnossa. Ikkunan edessä amppelissa roikkuva riippapelargoni on kerännyt taas pitkin talvea kirvoja riesakseen. Sen alle ikkunan eteen olisi voinut laittaa kukkahyllylle rosmariinin tai vaikka muratin, jos ei tarvitsisi varoa ylhäältä tiputtautuvia kirvoja. Nyt eteisen melkein valoisin paikka on tyhjillään ja rosmariiniressukka ikkunan puitteen kohdalla. Viherliljapuuhun kirvat eivät ole koskaan siirtyneet, joten se saa sentään olla lähempänä riippapelakuuta. Muratti oli aiemmin pelakuulaatikoiden yläpuolella vessan ikkunalla, mutta poistimme ikkunan alta naulakon, johon muratin iso ruukku nojasi. Turhaan naulakko siinä olikin, kun ei siihen kukaan koskaan laittanut (tai saanut laitettua) takkiaan roikkumaan. Nyt ikkunan eteen mahtuu ainoastaan pieniä ruukkuja. Tiedänpähän, mihin laitan kellarin sipulikukat sitten kun on aika tuoda niitä sisälle.
|
Muratti on nyt heti ulko-oven vieressä eteisen toisella seinustalla. |
Luulen, että ensi kesä on riippapelakuuni viimeinen mahdollisuus ansaita seuraava talvehtimisvuosi. Saa olla suorastaan järkyttävän runsas kukinta ja voimakas kasvu, jotta viitsin taistella kirvojen kanssa. Onhan se ihan kohtuullisesti kukkinut ja kasvanut joka kesä, mutta ei mitenkään henkeäsalpaavan komeasti. Niinpä siitä luopuminen alkaa tuntua jo ihan realistiselta ajatukselta. Toki sitten pitää miettiä, mitä laittaisi pelakuun tilalle...
Varoitus jäniksistä. Meillä kaikki kaivetaan hangen alta esiin, ja jopa puolimetrisen hangen alta. Kaikki mikä maistuu myllätään ja saadaan esille. Ja jos päällä on kanaverkko niin se osataan talloa ja sitten päästään herkuttelemaan. Nyt laitoin osan verkkoja päälle vanhaa lakanaa ja se pyykkipojilla kiinni verkkoon, sitä eivät sentään yritä saada pois. Saattaisin levittää kasvuharson tuohon päälle ja kiinnittää sen verkkoon niin eipä päästäisi kaivelemaan lumen alta vahingossakaan.
VastaaPoistaHarsoa olen käyttänyt keväisin myös esim. tulppaanien suojana ettei niitä syötäisi jo piippoina.
Teilläpä on yritteliäitä jänöjä! Minusta tuntuu, että täällä jänikset ovat oppineet hyödyntämään lintulautojen antimia ja käyvät mieluummin niillä tankkaamassa helppoa evästä kuin lähtevät paksuja hankia kaivelemaan. Kadulla nimittäin näkyy välillä jälkiä tai sitten töistä tullessa pomppii rusakko auton edessä. Yhden kerran on jänis päässyt meillä luumupuun verkon sisälle mutta silloinkaan se ei ollut syönyt muuta kuin pikkuisen alaoksien kärkiä (*koputtaa puuta*). Papanoiden määrästä päätellen vatsa oli täytetty jossain aivan muualla. Pitää kuitenkin vähän seurailla, mitä reittejä alkavat kierrellä, kun tulee kantavammat hanget. Ja viimeistään sitten pitää laittaa lisäsuojauksia, jos atsaleojen latvoja alkaa paljastua lumen alta.
PoistaYritteliäitä ovat. Nyt jo on kaivettu syvän hangen alta angervot esiin ja syöty. No se ei haittaa, säästyn leikkaamiselta keväällä. Ja pari ruusuakin on kokenut saman kohtalon. Toivottavasti siellä jänikset ovat fiksumpia ja jättävät lumen alla olevat rauhaan.
PoistaNo jopas sentään. Onneksi osa kasveista, kuten angervot, eivät ole mokkonaankaan pienestä typistelystä. Siksi jätän itsekin aina jotain luvallista syötävää jäniksille, jos vaikka täyttäisivät vatsansa mieluummin niillä. Loistokärhöt ovat hyviä, sillä ne joutuisi joka tapauksessa leikkaamaan keväällä. Parempi vain, jos rusakot syövät ne talven aikana, niin ei ole niin paljoa itsellä leikattavaa.
PoistaEn tiedä siitä fiksuudesta, mutta toivottavasti täkäläiset jänöt ovat ainakin laiskempia ja pysyvät mieluummin naapuruston lintulautojen alla kuin tulevat puutarhaani taistelemaan verkkojen tai lumihankien kanssa.
On teillä hurjasti lunta! Täälläkin on lumista, mutta ei ihan noin paljon. Erikoisen kylmää on ollut, se on totta .. no, tänään aamulla näyttää mittari -2 astetta, vielä lauantaina oli -28 astetta, joten suuri muutos. Toivon kuitenkin, että ei tulisi vettä ja jäätiköitä.
VastaaPoistaEn ole vielä nähnyt jänisten tuhoja puutarhassa, mutta hieman huolestuttaa taas hankikanto. Pitäisi taas tänään tarkastaa, ettei verkot ole huonosti. Teit viisaasti, kun poistit puuterilumen, onhan se paljon kevyempää lapioitavaa. Onneksi asukkaat voivat hyvin kellarissa ja toivottavasti kirvaongelma ei aiheuta liikaa haittaa vihreässä eteisessä.
Hyvää uutta viikkoa!
Nuo postauksen kuvat ovat jo vanhentuneita, sillä tänään on tuiskuttanut ihan hirveästi lisää. Pakkasta ei ole täälläkään ollut kuin pari astetta tänään mutta tuullut sitäkin navakammin. Teillä taisi kyllä olla lauantaina vähän kylmempää kuin täällä. Vettä ei tarvitsisi sataa lainkaan. Jäätiköt eivät ole ollenkaan kivoja.
PoistaHetihän ne jänöt lähtevät liikkeelle, kun hanki vähän kantaa. Varmaan pitää huomenna tehdä uusi lapiointikierros ja poistaa kaikki tuulen juoksuttamat kinokset.
Toivotaan, että kirvat eivät villiinny liiaksi eteisessä. Pitää vain seurata riippapelakuuta ahkerasti. Hyvää viikkoa!
Lunta on täälläkin paljon, mutta ei sentään tuollaisia määriä, kuin teillä siellä. Meillä mittari menee varmaan plussan puolelle tänään (enää -1 astetta pakkasta), joten hanget tulevat kyllä vajenemaan ainakin hieman. Vielä en ole havainnut minäkään jänisten tuhoja puutarhassa, mutta katsotaan kuinka jatkossa käy.
VastaaPoistaTäällä ei vielä tänään päästy plussalle ja varmaan saa olla aika pitkään lämmintä ennen kuin lumet alkavat kunnolla painua. Toivottavasti teilläkin jänikset pysyvät mieluummin metsässä kuin tulevat puutarhaan.
PoistaEipä ole lumesta eikä kylmyydestä tänä talvena pulaa. Tänään ja huomenna hanki vajoaa, kun taivaalta tulee parhaillaan räntää ja myöhemmin se muuttuu vedeksi.
VastaaPoistaKellariväkesi on sitä mieltä, että kevät on jo tullut.
Ei ole ollut, ei. Meillä hanget vain kasvoivat tänään, sillä lämpötila pysyi pakkasen puolella ja lunta tuiskutti reilusti. Aika kehno ajokeli oli. Kellarissa ei tiedetäkään, millainen talvimyrsky nyt riehuu.
PoistaOlin jo ihan unohtanut pelargoniat vuosien takaa. Nyt kun näin kuvassa sinulla pelargonia parkevelaatikoissa talvehtimassa, niin muistui mieleen, että tuolla tavoin minullakin on niitä, kun lapset olivat pieniä. Kerta kaikkiaan olen ihan unohtanut. Jospa ensi talveksi sitten muistan, enkä laita kompostiin loppukesästä.
VastaaPoistaPelargoni on kiitollinen talvetettava. Nuo samat ovat olleet minulla jo monta vuotta, mitä nyt välillä on pitänyt uusia joku välistä. Suurimmaksi osaksi ovat kuitenkin talvehtineet hyvin.
PoistaMeillä pistetään paremmaksi, tuon lumimiärän kanssa 85cm. tässä pihassa ja eilen lumipenkkojen mataloittaminen traktorilla ol ohjelmassa. Vesi lorkottelloo räystäskouruissa ja peltikatoilta lumet on puonnu. Tiilikatto osittain on puottanu. Ihme se on noitten kellarissa olevien kanssa, miten ne hereväät vaikka kukkaan ei kuiski, kevät lähestyy. Mikähän siinä on, kun noihin riippuviin pelakuihin joskus kirvoja tulloo, nyt en oo huomannu vielä. Toivottavasti ei tulekkaan. Hyvässä kunnossa on murattisi.
VastaaPoistaNo teillähän on paljon lunta! Huh, huh kerrassaan. Vesikeliä oli meilläkin eilen mutta tänään on taas pakkasella. Ei tainnut edes grillikatoksen peltikatolta tippua lumet, tiilikatoista puhumattakaan.
PoistaMuratit viihtyvät yleensä oikein hyvin eteisessä, vaikka niihinkin meinaa joskus tulla kirvoja. Todennäköisesti leviävät aina riippapelakuusta. Syytä en tiedä, miksi juuri se kerää kirvoja herkästi.