Lupasin jo viime heinäkuussa tehdä postauksen Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa viime kesän lomareissulla pääsin käymään. Olisihan tämänkin voinut hoitaa silloin syksypimeillä, kun aurinkoisen päivän valoterapia olisi ollut enemmänkin kuin tarpeen, mutta taisin olla silloin niin syyshorroksessa, että pääsi unohtumaan. Pimeää (ja taas kerran jäätävän kylmää) on nyt tammikuussakin eikä puutarhassa tapahdu lumensatamista kummempaa, joten nytkin on ihan hyvä hetki tehdä kierros kasvitieteellisessä puutarhassa. Seurakin oli muuten erinomaista:
Oravankesäpesän Kati ja kaimani
Mama's Garden -blogista sekä matkaoppaakseni lähtenyt isännän veljen puoliso.
|
Aloitimme kierroksen sammalpuutarhasta, jossa oli sumutus juuri käynnissä. Taustalla valtava vuorijalava. |
|
Kosteasta sammalikosta suoraan kivikkopuutarhan auringonpaahteisille rinteille. |
|
Joku alppitähtilaji kukki komeasti (Leontopodium kamtschaticum taitaa lukea kyltissä). |
|
Ihan vain nimen takia: keilahyrräkukka (Caccinia strigosa). Kukinta oli jo ohi, mutta yksi kukka vielä löytyi, kun tarkasti etsi. |
|
Rinteen laella oli näköalatasanne. Panoraamakuva ei onnistunut, joten tässäpä koko näkymä kahdesta kuvasta yhdistettynä. |
Otin ulkopuutarhoista yhteensä lähemmäs sata kuvaa, joten voitte kuvitella, millainen urakka oli valita niistä vain murto-osa postaukseen. Toki olisin voinut tehdä useamman jutun sarjan, mutta en oikein itse välitä sellaisista. Tuntuu kuin alkaisi toistaa liikaa itseään. Siispä toimikoon tämä postaus pienenä makupalana ja kiinnostuksen herättäjänä, jotta itse kukin voi halutessaan lisätä kohteen puutarhamatkailulistalleen. Kuvien vähäisyydestä johtuen hypimme tunnelmasta toiseen aika reipasta vauhtia. Seuraavaksi sukelletaan puulajipuiston siimekseen, jossa pääkaupungin vilinä viimeistään katosi täydellisesti mielestä. Kookkaat puut ja pensaat vaimensivat ääntä tehokkaasti eikä muita puutarhassa kulkijoitakaan juuri nähnyt, kun polut kiemurtelivat tiheikön seassa.
|
Yllä oikealla ilmeisesti amerikanjalopähkinän raakileita. Alla vasemmalla nukka-angervo (Holodiscus discolor var. ariifolius) ja oikealla jättituijan komeaa runkoa. |
Nukka-angervosta ja muista kasvitieteellisen puutarhan herkuista löytyy muuten lähikuvia
Mama's Garden -blogista. Minna ehti tekemään postauksen jo kesällä. Päädyin itse laittamaan kollaasiin lähikuvan sijaan kokokuvan erikoisen näköisestä nukka-angervosta. Hyvin veikeä kasvi oli riippuvine kukintoineen. Onneksi kasveilla oli useimmiten nimikylttejä, sillä muuten olisi jäänyt ainakin itselläni suurin osa kasveista tunnistamatta. Ilman nimeä jäi kuitenkin seuraavan kuvan kukkiva kasvi. Meni aika pitkään googlaillessa ja lopulta löysinkin parista blogista kuvan todennäköisesti samasta puskasta. Näitä näytti olevan useammassa paikassa, joten ehkä jossain päin kasvitieteellistä puutarhaa oli lisää samoja kasveja, joista jollain olisi ollut nimikylttikin.
|
Ehkäpä japaninjättililja? Aika isoja kyllä olivat, mutta eivät ihan jättimäisiä minusta. |
|
Jasmikkeita täydessä kukassa. Hovijasmikkeen nimikyltti löytyi mutta en ole varma, kumpi näistä pensaista se oli. |
Yksi mielenkiintoinen kohde oli aistipuutarha, johon oli tehty corten-teräksellä reunustettuja, korkeita kohopenkkejä sekä köynnöskasvein verhottu kasvitunneli. Aistipuutarha olisi ollut mielenkiintoinen lastenkin kanssa, sillä sinne oli kerätty eri aisteja herättelevien kasvien lisäksi myös erilaisia kulkuväylien pinnoitteita. Jossain kyltissä taisi olla peräti kehotus kokeilla kulkea poluilla paljain jaloin.
|
Aistipuutarhaan oli tehty kolme teräksellä reunustettua kohopenkkiä, joihin oli istutettu väreittäin kesäkukkia ja perennoja. Etualalla valkoinen istutus. |
|
Jänönhännät ja leiskuvanpunaiset mehitähdet olivat minusta jännittävä yhdistelmä. |
Aistipuutarhan takana oli laaja evoluutiopuutarha, jonka tarkempaan tutkimiseen olisi voinut käyttää vähintään kokonaisen päivän. Meillä ei kuitenkaan ollut tuntikausia aikaa kierrellä ja halusimme ehdottomasti käydä kasvihuoneissa, johon oli juuri sinä päivänä vapaa pääsy. Pitäisi varmaan tehdä joskus ihan yksinään puutarhapainotteinen reissu, jossa ei tarvitsisi lainkaan miettiä, kuinka paljon voi käyttää perhelomasta aikaa omiin kiinnostuksenkohteisiinsa. Evoluutiopuutarhassa kasvit on ryhmitelty järjestykseen niiden kehityshistorian mukaan ja alueen tutkiminen kannattaisi varmaankin aloittaa aivan alusta, 410 miljoonan vuoden takaa. Itse pyörähdin hyvin nopeasti vain alueen laitamilla (siinä "nuoremmassa" osassa) ja näppäsin pari kuvaa matkalla lummealtaalle. Evoluutiopuutarhan tutkiminen jäi siis käytännössä kokonaan jollekin toiselle reissulle. Tarkkaan kun tihrustatte, niin siinä postauksen alkupuolella olleen "wanna-be-panoraamakuvan" vasemmassa puoliskossa ja pikkuisen oikeallakin näkyy evoluutiopuutarhaa. Se on se alue, josta tulee vähän muotopuutarhamainen fiilis.
|
Pieni yleiskuva evoluutiopuutarhan ohi kulkiessa. |
|
Metsäruusuruoho (Knautia dipsacifolia) olisi aika hieno jossain. Kelpaisi minulle kyllä ihan tavallinen ketoruusuruohokin. |
|
Lumpeita ja siro-osmankäämi. Lumpeet kiinnostivat enemmän. Pikkukuvassa lajike 'Attraction'. |
|
Kasvihuoneen kivijalan lämmössä kukkivat opuntiat. |
|
Nyt ollaan kasvihuoneiden väliin jäävässä syvennyksessä ja ihastellaan nietospensasta. |
En edes tunnistanut yllä olevan kuvan kasvia nietospensaaksi, omani kun ovat selvästi alle polvenkorkuisia eivätkä osoita minkäänlaista kiinnostusta ylemmäs kasvamiseen. Niinpä mieleen ei heti muistunut, että nietospensaita on myös korkeampia lajikkeita. Onneksi oli asiantuntevampaa seuraa mukana, niin ei tarvinnut jättää kasvia nimettömäksi. Mama's Gardenin Minnan kanssa muistaakseni mietittiin, kukkiiko meillä nietospensas samaan aikaan. Kuvista piti ihan tarkistaa ja kyllä se kukki, tosin viime kesän kukinta oli aika vaatimaton.
|
Komea ja oikeastaan myös valtava sinisarja valtavassa ruukussa. |
|
Valtava on selvästi päivän sana, sillä se kuvaa hyvin myös tätä peruukkipensasta. |
Koska postaus venyi näin pitkäksi jo pelkillä tarkoin valikoiduilla ulkopuutarhojen kuvilla, on pakko jättää kasvihuonekuvat seuraavaan kertaan. Niitäkin tuli räpsittyä melkein sata, joten vähän pitää karsintaa tehdä ja valikoida parhaita herkkuja julkaistavaksi. Huomasin sen, että kun mielen perukoilla on joku aikaraja, missä pitäisi kierros saada tehtyä, tulee otettua paljon kuvia. Silloin jää edes jotain talteen näkymistä ja kasvipaljoudesta, kun mieleen ei kuitenkaan taltioidu kuin pieni osa kaikesta. Kuvia voi sitten tutkia paremmalla ajalla ja samalla huomata, mitä kaikkea jäi livenä näkemättä.
|
Köynnösruusuja. Niitä oli useitakin, mutta tässä komeimmassa kukassa olleet. |
Tätä postausta viimeistellessä pakkanen on kirinyt meillä jo -25 asteeseen. Toivottavasti teillä on lauhempaa ja jos ei, niin toivottavasti nämä kesäisen aurinkoiset kuvat lämmittivät edes mieltä.
Kiitos kierroksesta! Tuttu paikka, mutta aina eri aikoina käydessä löytyy ”ihan uutta”. On hyvä ottaa paljon kuvia, jotta voi palata niihin rauhassa myöhemmin, kuten sanoit. Kuvasi peruukkipensaasta on aika häkellyttävä, noita näkee harvemmin.
VastaaPoistaOlen katsellut korkeampia nietospensaita, mutta talvenkestävyys on pieni kysymysmerkki täällä meillä, ehkä jossain vaiheessa sellaista voisi kokeilla, jos arboretumin pienilmasto paranee.
Teillä oli varmasti antoisaa kierrellä yhdessä hyvällä porukalla!
Oli oikein kiva tutkimusretki! Sen verran paljon tuollakin oli kasveja, että vaikka joka viikko kävisi, aina on joku uusi aloittanut kukinnan tai muuten istutukset muuttaneet ulkonäköään. Peruukkipensaitakin tuolla oli kaksi, kumpikin yhtä kookkaita.
PoistaLuulisin, että arboretumissasi voi muutaman vuoden päästä olla jo sen verran suojaisuutta, että siellä voi kokeilla arempiakin kasveja. Ja voihan sellaisen korkeammaksi kasvavan nietospensaankin istuttaa jo kasvattamaan juuristoaan. Saahan se lumisuojaa jonkun aikaa ennen kuin versot ovat kasvaneet niin pitkiksi, että yltävät hangen päälle.
Todella mukavaa lukea kesäistä juttua juuri nyt, kun aamun mittari näytti hyytävää ja tuntuu, että tämä talvi ei irrota jäistä otettaan varmaan ikinä. Kaisaniemessä onkin ihanaa juuri tuo, että vaikka se on ydinkeskustassa, on siellä ihmeellinen rauha ja ympäröivä kaupunki unohtuu.
VastaaPoistaAivan ihana tuo sammalpuutarhan sumutuskuva. Japaninjättililja ei muuten olekaan ihan niin jätti kuin himalajanjättililja (Cardiocrinum giganteum), jonka mukaan suomalainen nimi on varmaan annettu.
Evoluutiopuutarhaa pitäisikin käydä joskus tutkimassa tosiaan ajan kanssa. Peruukkipensas on tosiaan valtava, sillä on hyvä paikka tuossa kasvihuoneen seinän suojassa! Vähän tulee tosiaan mietittyä, että entä jos omat peruukki- ja nietospensaat kasvavat noihin mittoihin. Tuskinpa, sillä kaupungin keskustassa on suojaisa pienilmasto ja niille on alusta pitäen laitettu kunnolliset kasvualustat... täällä viimassa ja ohutlumisissa talvissa sekä surkeassa maassa ja vailla kastelua kuivuuskausina ne tuskin tulevat tuollaisiksi kasvamaan :-D
Lauhtuvaa säätä sinulle ja kiitos ihanista kuvista, joista herää toivo, että ehkä tästä vielä kesäkin joskus tulee!
Tänään onkin ollut erityisen jäätävä päivä, kun on ollut -25 astetta pakkasta ja tuullut. Huomenna on kai samanlainen keli, jos ennusteisiin on uskominen mutta sitten toivon mukaan taas lauhtuu.
PoistaSammalpuutarhassa oli livenäkin jännä tunnelma, kun sumuttimet olivat päällä. Myöhemmin ohi kulkiessamme sumua ei enää ollut, joten satuimme juuri oikeaan aikaan kohdalle.
Kaupungissa on varmasti aina monta astetta lämpimämpää kuin ympäröivillä alueilla ja rakennukset suojaavat myös tuulilta. Sitten kun on kasvualustat kunnossa, niin mikäpä siinä on peruukkipensaiden ja muidenkin arkajalkojen kasvaa komeiksi.
Kiitos ja ole hyvä! Kyllä se kesä tästä aikanaan tulee. Nyt on sentään jo paljon valoisampaa kuin kuukausi sitten.
Kyllä siellä on paljon kaheltavoo, kesällä ja talavella sisällä. Mukava käyvä tutustumassa puutarhoihin, missä on erilaisia osioita. Tuo alppitähti on miulla haaveissa, tuossa hiekkakummulla se kasvoi kaksi vuotta, Euroopanalppitähti 'Edelweiss' ja kauniisti kukki. Olin oikein iloinen. Seuraavana talavena jänis ol oikein istunu sen päällä ja herkutellu sillä, siitä se ei toipunu.
VastaaPoistaSai kyllä pyöriä kuin väkkärä ympäriinsä ja silti jäi vaikka mitä näkemättä. Tuolla vierailuun saisi varata kokonaisen päivän, jos haluaisi kunnolla tutkia kaikkea.
PoistaPahuksen jänis, minkä meni tekemään alppitähdellesi! Välillä ihan näkee, mihin pupu on ahterinsa iskenyt ja päättänyt syödä kaiken, mitä juuri sillä kohdalla sattuu kasvamaan. Harmi silloin, jos se sattuu jonkun erityisen hienon tai harvinaisen kasviaarteen kohdalle.
Olemme olleet lasten kanssa Kaisaniemessä monta kertaa, mutta emme koskaan kesäaikaan. Käynnit ovat aina olleet joko hiihtolomalla tai syyslomalla. Kesällä ei ole jotenkin osunut matkakohteet Helsinkiin. Ensi kesänä pitää kyllä korjata tilanne, sillä ulkopiha olisi todella upea tutustumiskohde. Samalla voisi käydä Kumpulassakin.
VastaaPoistaKasvihuoneetkin olivat ehdottomasti näkemisen arvoiset mutta oli tuolla ulkopuutarhassakin valtavasti nähtävää. Kumpulan kasvitieteellinen olisi myös ihana päästä näkemään joskus. Meillä saattaa vierähtää useampi vuosi ennen seuraavaa Etelä-Suomen reissua, mutta tuskinpa kasvitieteelliset puutarhat sieltä mihinkään häviävät.
PoistaOi, tuo päivä oli niin kiva! Kiitos seurasta ja mahtavaa, että pyysit mukaan. Kun asuin vielä Kalliossa eikä minulla ollut omaa puutarhaa, kävin Kaisaniemessä seuraamassa kevään edistymistä. Aina löytyi jotain uutta. Yleensä käyn talvisin tankkaamassa kasvihuoneissa viherterapiaa, kesällä siellä tulee harvoin vierailtua, nyt oli hyvä syy.
VastaaPoistaJäi oikein mukavat muistot päivästä. Olisi vain ollut reilusti enemmän aikaa tutkia kaikkea ja käydä vaikka jossain muuallakin. Kiitos sinullekin, kun pääsit mukaan.
PoistaVoi mahoton! Jo on paljon katseltavaa ja opittavaa. Ottaisin heti peruukkipensaan, jos menestyisi täällä.
VastaaPoistaNähtävää todellakin riitti! Olen itse vähän kahden vaiheilla, tykkäsinkö peruukkipensaasta vai en. Komea puskahan tuo oli kaikessa erikoisuudessaan, siitä ei pääse mihinkään. Se tummalehtinen peruukkipensaan lajike olisi todella hieno.
PoistaTeillä on ollut hieno retki! Onpa upea peruukkipensas! Omasta käynnistäni taitaa olla reilu kolmisen vuotta, ja aina silloin tällöin kannattaa paikka katsastaa uudestaan. On siellä niin paljon mielenkiintoista nähtävää. onneksi pakkaset meillä vähän lauhtuivat, mutta saatiin sitten tilalle lumimyräkkä!
VastaaPoistaOli hieno tutustumiskäynti. Kolmessa vuodessa kasvit ehtivät kasvaa paljonkin ja ehkä johonkin on tullut muutoksia. Ja jo se, että käy hieman eri aikaan vuodesta, saa puutarhan näyttämään aivan erilaiselta. Täällä on myös nyt lauhempaa mutta lunta saa kyllä kolata ahkerasti. Mieluummin silti otan vaihteeksi lumisadetta kuin taas -30 asteen pakkasia.
PoistaNämä lämmittävät mieltä:) Liian harvoin on tullut tuolla käytyä, viimeksi vissiin tyttären kanssa varmaan kohta 10 vuotta sitten:)
VastaaPoistaJa onneksi tänään on vain -15 astetta, viikolla kolkuteltiin taas 30 rajaa.
Aurinkoisilla kesäkuvilla on ihmeellisesti sellainen ominaisuus. Otapa ensi kesän ohjelmaan uusi kierros Kaisaniemeen!
PoistaMeillä kävi myös -30 asteessa alkuviikosta ja muuten -15-25 välillä ollut. Nyt on onneksi vain -13 astetta.
Voi miten kiva oli palata ajassa taaksepäin suoraan tuohon lämpimään kesäpäivään. Hurjat pakkaset ovat tosiaan tänä talvena olleet mutta tämä postaus ja muistot lämmittävät ihanasti❤️
VastaaPoistaKiva kuulla! Oli kyllä itsellekin mukavaa selailla kuvia uudelleen keskellä talvipakkasia.
Poista