torstai 16. helmikuuta 2023

Koska kukkii? -haaste

Tämä eriskummallinen talvi näyttää etenevän siihen malliin, että etelässä voi vaikka alkaa piankin näkyä ensimmäisiä kevätkukkijoita. Meillä on vielä sen verran paljon lunta, ettei tarvitse piippoja puutarhasta etsiskellä pitkään aikaan, mutta jotain tämän talven omituisuudesta kertonee se, että näin tällä viikolla ensimmäiset pajunkissat. Enpä muista koskaan nähneeni niitä täällä vielä helmikuussa. Koska maassakaan ei taida juuri routaa olla, voi käydä niinkin, että kukkasipulit alkavat tunkea piippojaan lumen läpi näkyville normaalia aikaisemmin. Siispä on aika laittaa liikkeelle viime vuonna kehittelemäni Koska kukkii? -haaste, jossa on tarkoitus arvata, milloin jotkut tietyt oman puutarhan kasvit alkavat tänä keväänä kukkia.
Kaukaa otettu kuva pajunkissoista. En vain päässyt upottavassa hangessa ojan yli lähemmäs.
Viime vuonna otin veikattavaksi aiempien vuosien ensimmäisinä kukinnan aloittavia kevätkukkijoita. Olisi tylsää valita taas samat lajit, joten arvauskisaan pääsevät tällä kertaa kevättähti, idänsinililja, valkovuokko, pystykiurunkannus, tuoksuorvokki, ja bonuksena sinivuokko. Bonuksena siksi, koska hankin sinivuokon pienenä taimena vasta viime keväänä enkä tiedä, selviääkö se talvesta ja kukkiiko edes tänä vuonna.
Pystykiurunkannukset ja kevättähdet kukkivat viime keväänä luumutarhassa yhtä aikaa.
Kevättähdet aloittelevat meillä kukintaa pian kevätkurjenmiekkojen päästyä vauhtiin. Veikkaankin ensimmäisten kevättähtien aukovan nuppujaan vappuna, 1.5. Pystykiurunkannukset taitavat olla melko aikaisia, joten veikkaan niiden tulevan pian kevättähtien jälkeen 5.5. Idänsinililjat voisivat aloitella vaikkapa 8.5. ja valkovuokot äitienpäivänä 14.5. Tuoksuorvokki kukkinee 16.5. Sinivuokon kukintaa on haastavaa veikata, sillä en yhtään tiedä, kuinka nopeasti se alkaa kukkia lumien sulettua. Oletan, että hyvin pian. Niinpä veikkaan, että sen kohdalta lumet sulavat 10.5. ja ensimmäinen nuppu aukeaa (jos niitä on tulossa) 15.5. Veikkaukset tein ihan mututuntumalta ja ehkä viime kevään tapaan hiukan liian optimistisesti. Roudaton maa nopeuttaa kukinnan alkamista mutta paljon riippuu siitä, tuleeko aurinkoinen kevät vai puhaltaako pohjoispuhuri. Ja minähän ennustan siis aurinkoista ja lämmintä kevättä, luottakoon siihen ennustukseen ken tahtoo!
Erityisesti tämän hörhelön kukintaa odotan innolla mutta kelpaavat minulle ihan tavallisetkin valkovuokot.
Säännöt ovat seuraavat: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukintaa saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat oikeasti tehdä. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Laitan postauksen näkyville selainversion sivupalkkiin, niin se on helppo sieltä bongata. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

Haastan mukaan tähän leikkimieliseen arvailuun seuraavat blogit:

Loppuun vielä ajantasaista kuvaa piippotilanteesta. Hetken aikaa vielä pitänee odotella...
Lunta ei ole kuitenkaan niin paljoa, että luumut olisivat vielä vaarassa joutua jänöjen hampaisiin.
Milloinkas teillä alkaa kukkia?

19 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, otan sen mielelläni vastaan. Nyt on jo kiire eli palaan asiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Muistelinkin, että tykkäsit tästä haasteesta viime keväänäkin.

   Poista
 2. Jeeee! Kiva haaste, johon täytyy ehdottomasti osallistua, haastoipa joku minut sitten tai ei.
  Voi sentään, meillä on niin eri tilanteet. Eipä tuosta hangesta tosiaan piippoja vielä voi bongailla, mutta avot, kun se sulaa. Täällä pyörin väkkäränä, kun joka suunnasta puskee maasta jotakin. No, nyt tuli viileämpää ja pilvistä, joten ei tapahtu niin vauhdilla kuin viikon alkupäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin muuten haastanut sinut mutta tein sen jo viime vuonna. Yritän haastaa tasapuolisesti eri ihmisiä joka kerta kun tulee blogihaasteita vastaan. Nyt on enemmän aikaa sinullakin osallistua kun kevät ei ole vielä niin pitkällä.
   Täällä alkaa aina tapahtua hirmuisella vauhdilla kun lumet vihdoin sulavat. On kiire saada muu Suomi kiinni.

   Poista
 3. Kiitos tästä haasteesta, pitääpä ryhtyä pohtimaan asiaa. Tämä haaste vie hauskasti ajatukset koko ajan lähestyvään kevääseen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ajatella, helmikuutakaan ei ole enää kuin alle kaksi viikkoa jäljellä.

   Poista
  2. Vastasin haasteeseen :).
   https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2023/02/koska-kukkii-haaste.html

   Poista
  3. Tässä loppuraportti. https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2023/05/koska-kukkii-haasteen-loppuraportti.html

   Poista
  4. https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2023/05/koska-kukkii-haasteen-loppuraportti.html

   Poista
  5. Kiva! Käyn jossain vaiheessa lukemassa, kuinka hyvin arvauksesi osuivat kohdilleen.

   Poista
 4. Tämä on hauska haaste. Odottelen tovin jos joku keksisi virallisestikin haastaa mutta tähän täytyy osallistua. Hankea onneksi riittää joten tässä ehtii haasteeseen osallistumista odotella, piippoja ei saata muutamaan viikkoon olla tulossa jos sääennusteisiinkin on luottaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Täälläkin tuiskuttaa taivaan täydeltä lunta, eli piipot pysyvät vielä pitkään piilossa.

   Poista
 5. Kiva kun tämä haaste lähti taas käyntiin 😄 Sinulla on ihanat lajit tälle vuodelle 🤭
  Minullekin haaste rantautui ja sehän on tietenkin ruvettava miettimään, mitä lajeja arvailen tälle vuotta 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa haaste on ainakin tarpeeksi aikaisin liikkeellä, niin ehtivät kaikki halukkaat osallistua ennen kuin lumet ovat sulaneet. Jännä nähdä, mitä lajeja itse kukin veikkaa ja miten lähelle arvaukset osuvat.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!