|
Hyasintti sopinee myös keskelle talvea. |
Marraskuun alkupuolella ostamani hyasintin sipulit ovat nyt aloittelemassa kukintaa. Eivät ihan ehtineet joulukukiksi kellarin viileydessä eikä se toki ollut tarkoituskaan. Joulun aikaan kukkia oli riittämiin, joten jätin hyasintit mieluusti kellariin odottelemaan kukatonta hetkeä. Kuukausi sitten hyasintit pääsivät eteiseen ja viimeisen viikon ajan ne ovat olleet keittiön ikkunalla. Ensimmäinen kukinto alkoikin aueta juuri sopivasti silloin kun viimeinen amarylliksen kukkavana joutui kompostiin. Suorastaan täydellinen ajoitus siis.
|
Hauskasti nämäkin näyttävät ajoittavan kukintansa perätysten, vaikka ovat saaneet täsmälleen samat kasvuolot ja -ajat. |
|
Ja sitten kun punaiset ovat kukkineet, nämä siniset aloittavat. |
Kasvikaruselli pyörii hyvin jo tähän aikaan vuodesta, sillä joulun aikaan kukkineet hyasintit ovat vuorostaan siirtyneet eteiseen odottelemaan kevättä. Sinne siirtyvät kukinnan jälkeen myös nämä nyt kukintaa aloittelevat hyasintit. Ja jotta kukat eivät lopu, taidan hakea kompostiroskia viedessäni kellarista hollanninkurjenmiekatkin karusellin kyytiin. Josko ne vaikka aloittaisivat kukintansa hyasinttien jälkeen? Eteisen muratit ovat valitettavasti edelleen evakossa. Eivät ole päässeet kirvojen takia vieläkään takaisin omalle paikalleen. Luulin jo, että kirjavalehtisestä olisi kirvakanta lopullisesti taltutettu ja siirsin sen suihkusta kodinhoitohuoneen ikkunalle erilleen kirvaisemmasta liuskalehtisestä. Joka päivä löydän kuitenkin edelleen yksittäisiä minikokoisia kirvankutaleita senkin latvoista. Löysin kaapin perukoilta yhden tuholaistorjuntapuikon, jonka lykkäsin muratille kun ei kerta luomukonstit auttaneet. Ehkä ei auta muu kuin luovuttaa ja käydä ostamassa torjuntatikkuja toisellekin muratille laitettavaksi. En ole koskaan ennen törmännyt näin sitkeähenkisiin kirvoihin!
|
Lisää kyytiläisiä karuselliin, eli toinen erä perennoja. Vielä pitää peitellä siemenet. |
Muistin yhtäkkiä sen, että kylvin tammikuussa vasta puolet perennoista. Tuli hamstrattua siemenkirjeestä sen verran paljon lajeja, että kylvettävää riitti kahdelle kerralle.
Ensimmäiseen erään tammikuun puolivälissä tuli 16 ruukkua, tähän toiseen vain kahdeksan, tosin kolmeen ruukkuun tuli kahta sorttia, eli yhteensä 11 eri kasvia. Jotta numerokoodit eivät mene sekaisin, toisen kylvön numerointi jatkuu siitä, mihin ensimmäisessä kylvössä jäätiin. Numeroiden takaa löytyy seuraavat lajit: 17. tähtilaukka, 18. valkoinen laukka, 19. mäkitervakko, 20. tarhaillakko, 21. juurisikuri, 22. kyläneidonkieli, 23. tummansininen kurjenmiekka, 24. alppiasteri, 25. karhunjuuri, 26. valkea tiibetinkatkero ja 27. kivikkotörmäkukka. Parin päivän päästä käyn kaivamassa ne lumihankeen saamaan kylmäkäsittelyä. Näistä en taida tuoda mitään sisälle, vaan saavat olla kevääseen saakka ulkona ja itää omia aikojaan.
|
Loppusyksyllä itäneet vaaleajouluruusun taimet näyttävät nyt tältä. Nämä ovat olleet eteisen valoisimmalla ikkunalla. |
Alan pikkuhiljaa päästä kevätfiiliksiin, vaikka vielä ei kylvösormia hirmuisesti pakotakaan. Kutittelee vain pikkuisen, mikä on aivan hyvä tähän vuodenaikaan nähden. Tammikuun lopussa kylvetyt chilit ovat itäneet, samoin 7.2. kylvetyt sellerit. Chileistä tuoreet siemenet itivät 100-prosenttisesti, vanhoista vain yksi yhdeksästä siemenestä. Viisi tainta riittää kuitenkin vallan mainiosti meille, joten en aio tehdä niistä uusintakylvöjä. Tai ainakin toivon, että kaikki taimet jäävät henkiin. 'Hungarian Yellow Wax Hot' sekä vanha takapotkuinen tulinen chili pääsivät omin neuvoin irti siemenkuorestaan ja levittelevät virkeinä sirkkalehtiään. Sen sijaan kumpikin 'Lombardo' jäi jumiin "hattuunsa" ja tarvitsi lopulta apua siemenkuoren repimiseen. Pahoin pelkään, että pienempi taimista ei välttämättä jaksa lähteä kasvuun. Kuuluukohan kovempi siemenkuori kyseisen lajikkeen ominaisuuksiin vai satuinko kylvämään vain sopivasti pussin kehnoimmat siemenet?
|
Sellerit ovat vasta pari päivää sitten itäneet, chilit jo aiemmin. Reppanat 'Lombardot' ovat ylinnä. |
Kylvin sellereitä aika reilusti, sillä siemenet olivat jo ohittaneet parasta ennen -päiväyksensä. 'Prinz'-lajikkeen päiväys oli jo 2020 ja tuoreemman 'Dolvin' 2021. Jostain tarjouksesta oli varmaan tullut napattua pussi, vaikka oli entisiäkin jäljellä. Jos pari itänyttä prinssin tainta selviää kasvimaalle saakka, voi tehdä syksyllä vertailua sellerien lajikeominaisuuksista. 'Dolvia' en ole aiemmin kasvattanutkaan. Muutaman hennon taimen onnistuin jo kaatamaan varomattomalla kastelulla, mutta onneksi taimia on yllin kyllin. Onnistuin myös sähläämään kelloköynnösten siementen kanssa. Oli tarkoitus liottaa niitä tunnin verran mutta mitenköhän asia unohtui ja vasta kahden vuorokauden päästä huomasin siementen lilluvan edelleen vesiastiassa kodinhoitohuoneen pöydällä. Kiitin itseäni siitä, että päätin kuitenkin laittaa likoamaan vain viisi siementä enkä koko pussillista! Vajaan parin viikon odottelun jälkeen mullan pinnalla ei näy mitään, mutta varovasti kaivellen viidestä siemenestä kahteen on ilmestynyt sirkkajuuren alku. Odotellaan siis vielä hetkinen ennen uusintakylvöjä.
|
Eteisessä 'Hello Amber' -jouluruusu alkaa muuttaa kukkiensa väriä tummanpunaisesta vaalean kautta vihreäksi. Ihana kukinta lopuillaan siis. |
Perennojen, sellerien ja kelloköynnösten kylvön lisäksi multaan on nyt päässyt kuukausimansikkaa 'Yellow Wonder'. Kohta on viritettävä kasvivalokin taimien iloksi ja naapurien huvitukseksi, ainakin jos päivät ovat edelleen yhtä pilvisiä kuin tähän asti. Viimeisen vuorokauden ajan meillä on satanut lunta ihan tuiskuttamalla. Edellisen postauksen kuvissa näkynyt puutarha-aita on nyt kokonaan kadonnut hangen sisään, joten lunta alkaa olla siinä kohdassa lähemmäs 90cm. Onneksi muualla on vain 50-60cm!
Tuo jouluruusu on täydellisen ihana. Lupaavasti olet saanut pidettyä hyväkuntoisena tähän asti ja toivotaan menestystä myös puutarhan puolella jatkossa. Toivottavasti kuukausimansikkasi ja muutkin kasvatukset menestyvät, ainakaan omien kuukausimansikoiden kanssa ei ollut viime keväänä kasvatuksessa ongelmaa. Tuntuivat olevan sitkeää tekoa vähän laiskemmallakin hoivaamisella.
VastaaPoistaSe on kyllä ollut hirmuisen nätti kukinnan joka vaiheessa. Enää ei olekaan pitkä aika siihen, että sen saa ulos. Pääsee miettimään sille sopivaa kasvupaikkaa. Kiitos! Aiemmat kuukausimansikat kasvoivat hirmuisen hitaasti pikkutaimina mutta ovat puutarhaan päästyään menestyneet hyvin. Jospa nämä keltaiset olisivat esikasvatuksessa vähän vauhdikkaampia eikä haittaisi, vaikka tekisivät jo ensimmäisiä maistiaisiakin tänä kesänä.
PoistaSiellä sinulla jo kylvöt hyvässä mallissa.
VastaaPoistaAinakin aluillaan :)
PoistaTämä alkaa olla vuoden parasta aikaa, kun kohta pääsee tosissaan maata kuopsuttamaan. Odotan edelleen aikaista kevättä, vaikka eilenkin tuli 10 cm lunta lisää. Upea jouluruusu!
VastaaPoistaIhan totta! Parin kuukauden päästä voi jo alkaa ehkä meilläkin etsiä ensimmäisiä lumen alta paljastuvia kukkapenkin nurkkia. Tänne tuli varmaan 20cm lunta vuorokauden aikana. Onneksi ei vielä ole mitään ennätyshankia eikä toivottavasti tulekaan. Aikainen kevät olisi todella ihana.
PoistaMinä en liottanut liilan kelloköynnöksen siemeniä (unohdin) ja kaikki itivät. Valkoisia liotin tunnin ja puolet siemenistä iti. En tiedä oliko sattumaa vai mitä. Vielä en uskalla tehdä lisää kylvöjä etten ole pulassa, meillä on pulaa ikkunoista.
VastaaPoistaTaidan minäkin jättää jatkossa liottamisen pois kun näin unohtuivat uiskentelemaan. Valkoisista on joskus sanottu, että itäisivät liiloja heikommin. Tiedä sitten, onko väitteessä mitään perää.
PoistaJestas mikä määrä kasvatuksessa perennoja ja muuta . Minulla itää jo esikot ja ritarit niistä mitä kylvin viimeksi ja tein postauksen niistä silloin . Ulkoa on vielä mutta taidan tänään illalla ottaa yöksi ainakin sisälle kun on luvattu aika paljon pakkasta enemmän kuin ennen . Jouluruususi on ihanan värinen toivottavasti ilahduttaa jatkossakin . Mitä jos veisit nuo muratit hetkeksi ulos pakkaseen . Minulla on ollut vaalea muratti koko talven ulkona ruukussa joten ei kai ne muutamasta tunnista kuole . Mutta kirvoille voi käydä kyllä huonosti .
VastaaPoistaSanopa muuta! Olen varmaan taas pulassa taimieni kanssa vielä jossain vaiheessa kevättä... Teillä on kyllä sitten ollut melkoisen leudot kelit kun ovat siemenetkin lähteneet jo itämään. Toivottavasti leudottuu taas pian, jotta ei tarvitse sinun kasvatella perennoja näin pitkään sisätiloissa.
PoistaSinäpä sen keksit! Eipä tullut mieleenkään, että voisi käyttää muratit ulkoilemassa. Nyt en kyllä vie, kun on jo -10 astetta pakkasta, mutta sitten kun taas lähestyy nollaa, niin voisi kokeilla ainakin sen liuskalehtisen kanssa. Eilen illalla ja tänään aamulla taas metsästin siitä teipin kanssa kirvoja.
Ärsyttäviä noin sitkeät kirvat, onneksi saat edes ihailla hyasintteja.
VastaaPoistaSinulla on kylvettynä kunnioitettava määrä eri perennoja, nostan sinulle puutarhurin olkihattuani!
Myös muut taimikasvatukset näyttävät oikein vakuuttavilta.
Oi, ihanainen jouluruusu!
No on! Onneksi ei ole muissa kasveissa moista ongelmaa. Eteisessä huomasin muutaman yksittäisen vihreän kirvan, mutta ne on näihin mustanruskeisiin verrattuna helppo hävittää.
PoistaKiitos hatunnostosta! Katsotaan, kuinka kylvösten kanssa vielä käy.
Vau, siellähän on tulossa vaikka mitä!
VastaaPoistaTulossa on, jos kylvökset itävät ja saan pidettyä taimet hengissä :D
PoistaIhanan färiset sintit. Pitääs munki nostaa seuraava pötti sisälle etten vaa missaa kukintaa. Hups, kuinka valtaasat kylyvökset. Kävin sun innoottamana kans heittämäs varsisellerin siämeniä purkkihin. Jees! Ensimmääne kylyvös tehty. Ihana jouluruusu, viäläki.
VastaaPoistaVaaleanpunainen toimii aina. Nyt alkaa näkyä sinisissäkin väriä. Hups tosiaan! Enpä uskonut, että perennasiemenkirje olisi ollut ihan noin valtava aarrearkku. Pakko oli ottaa yhtä sun toista kokeiltavaksi. Onneksi edes osaa oli vain muutamia siemeniä, joten lopullinen taimimäärä ei ehkä toivottavasti ole tuhansia.
PoistaSiitä se lähtee! Nuo minun sellerini ovat mukulaselleriä, jäi laittamatta tuohon tekstiin. Pidän itse siitä enemmän kuin varsiselleristä.
Jouluruusut taitavat olla kaikki kauniita kukinnan joka vaiheessa.