sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Kärhöpuolimaraton, osa 2

Tässäpä lupaamani toinen puolimaraton kärhöistä. Nyt on luvassa loistokärhöjä toisensa perään, eli hämmästyttävän suuria kukkia ja muutaman kohdalla ylettömän runsasta kukintaa. Joukosta löytyy niin yksinkertaisia, puolikerrannaisia kuin täysin kerrottujakin komistuksia. Osa kukkii ensimmäisen kerran alkukesällä edellisvuoden versoilla, jos ne ovat onnistuneet talvehtimaan. Usein loistokärhöt kuitenkin paleltuvat täällä maanpintaa myöten, joten joudun odottelemaan kukintaa loppukesään saakka. Onneksi kärhöt kasvavat nopeasti, joten moni niistä aloittelee jo heinäkuun lopulla kukintaa ja jatkaa sitten ihan talven tuloon saakka. Moni kärhö kukkisi vanhoilla versoilla kerrannaisena ja uusilla versoilla yksinkertaisena, joten menetän talvitappioina muutamia terälehtiä. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä myös yksinkertaiset kärhön kukat ovat todella kauniita. Tutkaillaan ensimmäisenä niitä, jotka kuuluvat hyvänä vuonna tähän kahdesti kukkijoiden ihanaan joukkoon.
'Innocent Blushin' uudet versot tuottavat tällaisia kookkaita ja puolikerrannaisia kukkia, vanhat versot täysin kerrottuja. Tämän kukat punertavat hyvin hennosti vasta auenneina.
'Omoshiro' on kukkinut ainakin minulla sekä vanhoilla että uusilla versoilla yksinkertaisena. Sen vanhat versot talvehtivat minusta aika hyvin.
'Proteus' kukkii vanhoilla versoilla täysin kerrannaisena, uusilla versoilla yksinkertaisena.
Olen kuullut, että 'Piilu' kukkisi kerrannaisin kukin vanhoilla versoillaan. Ne eivät ole kuitenkaan selvinneet kertaakaan talvista meillä, vaikka se on yksi vanhimmista kärhöistäni.
'Voluceau' kukkii näin komeasti uusilla versoillaan. Vanhoihin versoihin tulevat kukat ovat vähän rähjäisen näköisiä, sellaisia epämääräisen puolikerrottuja.
'Kaiserin' vanhojen versojen kukkiin tulee enemmän isoja terälehtiä kuin näihin saman vuoden versoihin tuleviin kukkiin.
Joillakin kasveilla on hassusti kaksi nimeä: kauppanimi ja oikea lajikenimi. Kärhöistäkin näitä löytyy nyt vaikka miten paljon, kun asiaa osaa katsoa. Saaripalstan Sailan joku viimevuotinen postaus avasi silmäni ja päätin sitten minäkin siirtyä käyttämään mahdollisimman paljon kasvien oikeita lajikenimiä. Ymmärrän toki sen, että on paljon helpompi myydä kasvi, jolla on kansantajuinen nimi verrattuna pelkkään kirjain- ja numeroyhdistelmään, mutta tällainen tavallinen talliainen saa päänsä sekaisin monesta eri nimestä, varsinkin silloin kun sama nimi voi olla käytössä toisella puolella maailmaa jollekin aivan toiselle saman kasvin lajikkeelle. Hämmentävää. Takaisin asiaan: siirrymme kohtaan "kaksinimiset kärhöt". Hipsujen sisässä on oikea lajikenimi, isoilla kirjaimilla kauppanimi.
'Evipo 075' (SAMARITAN JO) tulee matalakasvuisena pysymään todennäköisesti ruukkukärhönä. Tämäkin kukkii ilmeisesti vanhoilla versoillaan kerrannaisena.
'Evipo 063' (CORINNE) on yksi viime kesän hankinnoista ja pääsi pation luokse 'Kaiserin' kaveriksi. Oli sen verran kookkaassa ruukussa ja hyväkuntoinen yksilö, joten uskalsin istuttaa suoraan maahan.
'Evijohill' (JOSEPHINE) on myös viime kesänä ostettu ja talvehtii kellarissa.
Tämän kolmikon lisäksi myös edellisen postauksen tarhakellokärhö 'Zoprikaa' myydään yleensä nimellä PRINCESS KATE. No, se niistä erikoisuuksista, siirrytään takaisin niihin, joilla on Suomessa tietääkseni käytössä vain yksi nimi.
Pation seinäkkeen on vallannut melko tehokkaasti 'Hagley Hybrid'. Välistä kurkkii vähän 'Multi Blue'.
Tässä 'Multi Blue' lähempää.
'Warszawska Nike' jurotti viime vuoden, joten joudun käyttämään toissa kesän kuvaa. Toivottavasti nousee tänä vuonna entistä ehompana.
'Ville de Lyon' kukki viime kesänä ensimmäistä kertaa, joten kukat olivat paljon pienempiä kuin sillä oikeasti on.
Vanha kuva tämäkin. En nimittäin löytänyt uudempaakaan, jossa olisi ollut mittakaavaa kukan koosta. Tämä jättiläiskaunotar on 'Elsa Späth'.
'Jan Pawel II' tekee myös valtavan suuria kukkia, parhaimmillaan ne ovat ruokalautasen kokoisia.
'The President' häviää ehkä kukkien runsaudessa pienikukkaisille 'Zoprikalle' ja 'Justalle', mutta koko korvaa määrän.
Nyt on esitelty kaikki viime kesänä kukkineet kärhöt (ja 'W. Nike', joka oli hengissä muttei kukkinut). Kellarissa on talvehtimassa vielä seitsemän uutta loistokärhöä, jotka toivon mukaan esittelevät tänä vuonna ensimmäisiä kukkiaan. Moni niistä on vain viime kesän pistokastaimia, mutta suurempaan ruukkuun istutettuna nekin varmaan kukkivat loppukesästä. Loput ovat alelöytöjä, jotka pääsevät heti keväällä maahan. Toivottavasti lähtevät reippaasti kasvuun eivätkä vain jurota koko kesää. Olisi niin kiva tehdä niistäkin oma postauksensa vaikkapa ensi talvena.

24 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ihanasta jalokärhöesittelystä. Paljon tuttuja kärhöjä omastakin puutarhasta, mutta myös monia, jotka puuttuvat omasta valikoimasta. Upeat kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Upeasti kukkivat kärhösi ovat antaneet minulle paljon inspiraatiota ja myös motivaatiota lannoittaa omia kärhöjäni ahkerammin, jotta ne kasvaisivat edes puoliksi yhtä komeiksi kuin sinulla.

      Poista
  2. Aijai, ihania on. Ville on ihana, myös esikoiseni nimi 😍 Multiblue on upea ja moni muukin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ville on kyllä hieno. Oikein odotan ensi kesää ja sitä, aloittaisiko se aikaisemmin ja kukkisiko komeammin kuin tänä vuonna.

      Poista
  3. Oi, millaisia herkkuja ja mikä määrä. Sinusta on tullut kärhömestari vailla vertaa.
    Itsekin käytän mielelläni kasvien oikeita nimiä. Se on tärkeääkin, jos seikkailee ulkomaisilla kasvisivustoilla. Corinne ja Josephine ovat kuitenkin paljon kauniimmat ja helpommin muistettavat kuin jokin tavalliselle tallaajalle mitään sanomaton nimi numerosarjoineen. Jessus, miten ihania nämä kuvat ovat. Selasin postausta edestakaisin. Täytyy varmaan palata uudemmankin kerran keräämään kaunotarten nimiä, jos vaikka sattuisi kaupassa vastaan tulemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kiva kuulla, että postauksesta tykättiin. Tosin rehellisyyden nimissä on sanottava, että olisin itsekin nauttinut tällaisen lukemisesta, jos sen olisi joku muu tehnyt.
      Sitä en ymmärrä, miksei voi vaan antaa kasveille jo kerralla kunnon nimeä. Vaikka sitten niin, että kasvin ollessa "testattavana" ennen myyntiin laskemista, sillä olisi se jalostajalle kenties käytännöllinen kirjain-numerokoodi ja sitten kun kasvin ominaisuudet on tulleet tutuksi, annettaisiin sille virallinen lajikenimi. Niin ei tarvitsisi keksiä erikseen myyviä kauppanimiä. No, näin ajattelee tällainen tavallinen harrastelija.
      Tuolla tyylillä sitä on itsellekin kertynyt hankintalistalle vaikka miten monta lajiketta. Sitten olen ostanut listan ulkopuolelta ihan mitä vain mielenkiintoista on tullut vastaan.

      Poista
  4. Voi hyvänen aika! Miten ihanaa. Nyt kyllä kelpaa kaikki jättikukkaiset, ylikerrotut, jopa shokkipinkit (no ei sentään ne). Aivan ihanaa kukkaloistoa ja käsittämätön määrä kärhöjä sinulla, ja lisää vielä kellarissa. Ei tässä meinaa kunto riittää tämän kaiken lukemiseen, kun vielä perään vedän sen toisen puolikkaan.
    Viimeisen kuvan kärhötrio on aivan mielettömän ihana. Kuin unesta.
    Vaikka kevät alkaa olla tulossa, on silti sellainen olo, että voiko tuollaista oikeasti olla täällä meillä Suomessa. Ihan ihmeellistä! Niissä kohdissa, joissa on nyt puoli metriä lunta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti kuntosi riitti toisenkin postauksen tutkimiseen etkä kuukahtanut kesken matkan. Siellä kun oli varmaan enemmän sinun makuusi olevia kärhöjä. Tosin oikein kiva kuulla, että pidit myös tästä setistä.
      Viimeisestä kombosta tuli kyllä minustakin oikein onnistunut.
      Vaikea tosiaan kuvitella, että tuolla hankien tilalla voisi kukkia tällainen kärhökokoelma joskus.

      Poista
  5. Superihania kärhöjä. Harmi kun kaikki eivät pärjää maassa talvehtien. Samaritan Jo jossain kesällä muistan katselleeni mutta ei taidettu luvata III-vyöhykkeen pärjäämistä niin jätin hankkimatta. Onnea on sinulla tila jossa talvettaa. Heräilin viimein blogitauolta ja piti lukea kerralla marraskuulta lähtien postauksesi. Löytyi ihana jouluruusu ja taisi muutama laji minunkin siemenkirjeeseen laittamista löytää kasvatuksiisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä nämä kaikki pärjäävät täällä IV-vyöhykkeelläkin ulkona talven yli. En koskaan tutki kärhöistä kasvuvyöhykesuosituksia, sillä yleensä kaikki kyllä ehtivät kukkia uusillakin versoilla. Tietysti olisi mukavampaa, jos vanhatkin versot talvehtisivat ja voisi siten nauttia loistokärhöjen kukinnasta paljon aikaisemmin mutta näillä olosuhteilla mennään, mitä on. Talvetan kellarissa vain uudet kärhöt, joilla on vasta pieni juuristo. Talvehtivat paremmin sitten aikanaan maassa, kun ovat ehtineet kasvattaa vähän kookkaamman juuriston ennen maahan istuttamista. Tällainen määrä kärhöjä ei mitenkään mahtuisi kellariini, vaikka latoisin ruukut päällekkäin!
      Taisin ottaa siemeniä jokaiselta, joka oli laittanut niitä siemenkirjeeseen. Sinulta tuli ainakin niitä punahattuja. Ne muistan, kun olit ainoa, joka niitä oli laittanut mukaan.

      Poista
  6. Oi oi oi! Ihania. Täytyisi kokeilla loistokärhöjä. Puput kyllä söisi ne kun en millään jaksa kaikkia suojata ja tukiakin joutuisi niille hommaamaan. Mutta niin ihana ovat että jospa vihdoin kokelisin minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Saatat jäädä vielä koukkuun :D Puput eivät näitä haittaa, kun vanhat versot paleltuisivat joka tapauksessa talvella. Kesällä en ole havainnut jänisten maistelevan koskaan kärhöjä. Minulla on osalla kärhöistä tukena vain kolme oksaa kartion malliin sidottuna, vähän niin kuin pavuilla. Siihen kun kieputtaa sopivasti narua, niin kärhöt pärjäävät aivan hyvin. Esimerkiksi tuolla 'Voluceaulla' ei sen kummempaa tukea ole koskaan ollutkaan. Ajattelin kyllä ohjata sen kasvamaan vieressä olevaan syyshortensiaan, niin ei tarvitsisi edes kepakoita ja narua etsiä.

      Poista
  7. Minunkin puutarhassa nautitaan saman vuoden versojen kukinnasta, vanhat versot evät talvehdi kun yleensä ei ole edes kunnon lumisuojaa. Kaikki kärhöt ovat kyllä upeita, mutta Omoshiro on yksi suosikeistani.Onneksi se viihtyy omassakin puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehtii moni kärhö kukkia uusillakin versoilla. Ei se lumisuojakaan näytä aina olevan tae vanhojen versojen talvehtimisesta. Jotkut vain taitavat olla herkempiä talvivaurioille. 'Omoshiro' onkin kaunis. Luulisin, että se kukkii tänä vuonna jo aika hyvin, kun on kolmatta talvea maassa. Viime kesänäkin oli jo aika monta kukkaa (kymmenisen ehkä?).

      Poista
  8. Ihanaa oli katsoa näitä kuvia ja lukea, miten paljon sinulla onkaan kärhöjä! Komppaan Betweeniä: sinusta on tullut oikea kärhötuntija. Olipa hyvä, että kirjoitit noista nimistä, minulla on mennyt ihan totaalisesti ohi, että Samaritan Jo onkin oikealta nimeltään tuo mainitsemasi.
    Ihania yhdistelmiä näissä kuvissasi, tosi kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onhan noita jokunen kertynyt vuosien varrella. Pikku hiljaa alkaa jo sopivat istutuspaikat käymään vähiin mutta ehkä vielä muutamalle uudelle on tilaa. Pitää vain vähentää sitten muita kasveja.
      Tarkkana saa olla nykyään, jos haluaa käyttää oikeita lajikenimiä.

      Poista
  9. Olipa sopiva hetki avata taas blogisivustot ja törmätä heti tällaiseen kärhötulvaan! On sinulla runsaasti kaunottaria kasvamassa (täytyy lukea aiempikin postauksesi)! Minulle nuo kauppanimet riittävät, en muista aina niitäkään, joten tutuilla nimillä mennään, ja nyt jo mukavasti odotus kesästä kasvaa näiden kuvien myötä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla taitaa olla kuudes aisti kiinnostavien blogipostausten suhteen kun onnistut aina heräämään sopivilla hetkillä talviunilta :) Kiitos!

      Poista
  10. Ai että! Kaikki toinen toistaan ihanempia! Sullon kyllä hyviä yhyristelmiä ja hyvät kasvustot. Ja monta ihanuutta, mitei omasta valikoomasta löyry.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tännekin päin on alkanut eksyä aivan uusia lajikkeita, joista en ole itsekään välttämättä kuullut.

      Poista
  11. Laitetaanpas eka kommentti ikinä, ku sulla sattu kiva aihe.. Upeita on kärhösi! Ja mielettömän korkeita. Vissiin oon ollu laiska lannottamaan omiani :D niin kauniita, kun ovatki, ei mahu mun pihalle tämmöstä runsautta, vaikka monet tuolta sun listasta mieluusti kotiuttaisinki. Etenki nuihin loistokärhöihin oon heikkona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, että innostuit kommentoimaan! Meillä on yhteinen heikkouden aihe :D
      Saisin itsekin petrata lannoittamisessa; näissä kuvissa ei nimittäin näy se, että esim. 'Elsa Späth' oli vain metrin korkuinen. Se vähän kaivelee minua, sillä se on jo aika vanha ja pitäisin siitä valtavasti. Hiekkainen kasvualusta paahteisella paikalla ei selvästi sovi loistokärhöille, vaikka olen sotkenut kasvualustaan kompostia ja savea.
      Aika moni uudemmista kärhöistä jäi vielä viime kesänä matalaksi ja teki vain muutaman verson mutta jospa tulevina kesinä kasvu runsastuisi. Toki ne paremmassa mullassa kasvavat vanhat kärhöt kasvoivat ja kukkivat runsaina.
      Kärhöt ovat siitä hyviä, että niitä mahtuu monta pieneenkin puutarhaan kunhan vain tilaa riittää ylöspäin ja on joku tuki mitä pitkin kiivetä. Toki, jos postimerkin kokoisella pihalla on jo useampi kärhö, niin eihän sinne määräänsä enemmän mahdu. Onneksi niitä voi ihastella myös kuvista.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!