maanantai 11. huhtikuuta 2022

Koska kukkii? -haaste

Yksi jos toinen puutarhaharrastaja tuskailee harvinaisen paksujen lumikinosten takia. Piippojahti saati sitten ensimmäisten kevätkukkijoiden bongaaminen saattavat tuntua todella kaukaisilta haaveilta. Jotain ajankulua ja jännitettävää tarvitaan siis kipeästi. Päähäni pälkähti, että nythän voisi laittaa käyntiin leikkimielisen arvaushaasteen, jotta kukinnan odottelusta tulisi vielä hauskempaa. Ideana on siis valita muutama oman puutarhan kevätkukkija ja veikata, milloin niiden ensimmäiset kukat mahtavatkaan aueta. Katsotaan, osuuko kukaan veikkauksissaan oikeaan.

Aurinkopenkin keväkurjenmiekka-kevättähtiniityn kukinta on minulle kevään odotetuin tapahtuma. Kuva viime keväältä.
Minä valitsen seurattaviksi kukiksi puutarhani aikaisimmat silmänilot: kevätkurjenmiekat, krookukset, imikät ja posliinihyasintin. Ne ovat yleensä muodostaneet kevätkukkakisan kärkinelikon, vaikka jonain vuonna kisassa on ollut mukana myös jouluruusu ja esikko. En kuitenkaan laskenut niitä mukaan tähän veikkauskilpailuun, sillä ne ovat saattaneet tehdä nuppunsa tai jopa kukan jo syksyllä toisin kuin valitsemani lajit. Lisäksi otan mukaan toukokuun kukkijoista narsissin lisäämään vaikeusastetta.

Lehtoimikkä on edustuskelpoinen varhaisesta keväästä syksyyn saakka ja lisäksi tärkeä mesikasvi kevään ensimmäisille pölyttäjille.
Pienellä kevätkansioiden selaamisella selvisi, että kaikki valitsemani kasvit ovat aukaisseet ensimmäisen kukkansa 17.4-9.5. välisenä aikana. Lehtoimikkä, kevätkurjenmiekka ja narsissi eivät välitä siitä, paistaako keväällä aurinko vai ei: ne aukaisevat kukkansa heti kun vain saavat nuppunsa nostettua tarpeeksi korkealle. Niiden kohdalla kukinnan aloitus on siis osunut hieman pienemmälle ajanjaksolle kuin aurinkoisista keleistä riippuvaisilla krookuksilla. Posliinihyasintin sielunelämään en ole päässyt sisälle, mutta niiden kukinnan ajoitus on osunut jotakuinkin krookusten kanssa yksiin.
Keltaisen nurkan 'Golden Yellow' -krookukset ovat yleensä ehtineet krookuksista ensimmäisinä kukkaan. Aurinkoinen ja lämmin paikka vauhdittaa kummasti kukinnan alkua. Tänä vuonna näiden kaverina pitäisi olla vaaleankeltaista 'Romancea'.
Lunta on nyt suunnilleen yhtä paljon kuin huhtikuussa 2018. Sinä keväänä tuli hirmuinen lämpöaalto, joka sulatti lumet ennätysvauhtia. Sääennusteet eivät lupaa kovin lämmintä keliä, mutta plussakeliä ja satunnaisia vesisateita kuitenkin, joten kukinnan alkuun voisi ehkä hakea osviittaa keväästä 2018. Huhtikuussa 2020 taas lunta ei ollut juuri lainkaan mutta kevät eteni paksun roudan takia hyvin hitaasti ja ensimmäiset kukat nähtiin vasta vapun tienoilla. Nyt maa vaikuttaisi olevan vain ohuelti roudassa, mikä vauhdittanee kukinnan alkamista. Aikaisista keväistä (-19 ja -21) ei tänä vuonna taideta kukinnan aloitukseen mallia hakea, sillä tuskinpa mikään vielä viikon päästä kukkii meillä.
Takanurkan tete-narsisseja en ole tainnut kuvata viime keväänä ollenkaan, sillä muistelen niitä olleen selvästi enemmän kuin tässä vanhassa kuvassa. Nämä kukkivat meillä aina narsisseista ensimmäisinä.
Näiden päätelmien pohjalta veikkaan, että ensimmäinen krookuksen kukka aukeaa meillä 26.4, kevätkurjenmiekka 27.4, posliinihyasintti sekä lehtoimikkä 28.4 ja viimeisenä narsissi 9.5. Jännityksellä jään odottamaan, kuinka hyvin veikkaukseni pitävät paikkansa. Lunta näiden kaikkien päällä on vielä 40-90cm, joten  kovin paljoa aikaisemmin yksikään tuskin kukkii. Eri asia on sitten se, olinko liian optimistinen lumien sulamisvauhtia ennustaessani. Hmm... voivatko lumet hävitä niin paljoa kahdessa viikossa, että aikaisten sipulikukkien paikat ilmestyvät näkyviin?
Pihaantulossa näkyy jo vähän kivikkorinteen reunakiviä. Ensimmäisen kuvan kevätkurjenmiekat odottelevat tuolla talon ikkunoiden kohdalla kinoksen alla. Aita on 90cm korkea, joten voitte siitä vähän laskea lumen määrää.
Koska on kyse haasteesta, pitää tämä laittaa eteenpäin ja kehitellä jotkut säännötkin. Haastan siis mukaan seuraavat kevättä kuumeisesti odottavat blogit:

Saaripalstan (ennen kuin siellä ovat kaikki kevätkukkijat jo ehtineet kukkia), Puutarhan Lumon, KeijunkukkasetTutkimusmetsän puutarhan sekä Päivänpesän elämää.

Säännöt ovat seuraavat: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.
Posliinihyasintteja viime keväältä.
P.S. Kukaan tuskin käy lapioimassa piippojen päälle lunta vain siksi, että on veikannut liian myöhäistä ajankohtaa ja haluaa hidastaa kukinnan alkua. Mainittakoon kuitenkin niille, jotka aikovat ottaa kisan liian tosissaan, että sekin on toki sallittua (vaikkakin aivan järjetöntä).

49 kommenttia:

 1. Nyt pistit vaikean, mutta kiinnostavan haasteen käyntiin. Minulla ei puutarhassa näy vielä mitään piippoja hankikinosten alla, joten voin hyvin tehdä villejä veikkauksia. Pitääkin tällä viikolla yrittää jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla vielä suurimmassa osassa maata sama tilanne, ettei ole vielä kukkapenkkejä esillä. Ehtii siis hyvin veikkaamaan. Kivaa, jos innostut osallistumaan ihan oma-aloitteisesti!

   Poista
  2. Haasteeseen vastattu https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii-haaste.html

   Poista
  3. Vastaukseni haasteeseen menivät osin todella pahasti metsään, mutta sattui pari arvausta aika lähellekin. Tämä haaste osoitti, että on yllättävän vaikea arvella kukintaa, kun kasvit ovat paksun lumikakun alla.

   Kärhökaaren kolmion krookukset: Arvaus 30.4. -> kukkivat 24.4.

   Piharingin krookukset: Arvaus 2.5. -> kukkivat 23.4

   Kylmänkukat: Arvaus 8.5. -> kukkivat 10.5.

   Valkotäpläimikkä: Arvaus 22.5. -> kukki 14.5.

   Kirsikkakulman thalianarsissit: Arvaus 22.5. -> kukkivat 24.5.

   Kuva kirsikkakulman thalianarsisseista on otettu 24.5, mutta saattaa olla, että ne aukesivat jo aikaisemmin, sillä olin niin täysin työllistetty arboretumissa, etten käynyt niitä katsomassa. Mutta kuvan päivä olkoon tuloksissa, koska muuta luotettavaa tietoa ei ole olemassa.

   Poista
  4. Kylmänkukat ja 'Thaliat' menivätkin sinulla todella hyvin kohdilleen, varsinkin siinä tapauksessa, jos 'Thaliat' kukkivat vielä aikaisemmin. Haaste osoitti myös, että ei kannata etukäteen manata runsaita lumimääriä tai iloita nopeasta kevään etenemisestä; mitä tahansa saattaa tapahtua ja kevät tulee silti aikanaan :D

   Poista
 2. Tässäpä hauska haaste 😄 aivan mainio tähän pitkittyvään kevään odotukseen 👌
  Täytyypä rustailla arvaukset tässä lähipäivinä! Kaikki on täälläkin vielä hyvän lumikerroksen alla 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hauskaa tähän ainaiseen räntäsateeseen tarvittiinkin. Hyvä jos innostuit haasteesta!

   Poista
 3. Heh, ihana haaste! Haastavakin, sillä täytyy yrittää keksiä sellaisia lajeja, jotka eivät keksi kukkia juuri sillä viikolla, kun olen mantereella. Luntakaan ei juuri ole niiden päälle lapioitavaksi :-D
  Ihanat nuo säännöt dopinglisäyksineen. Kukaan ei toki halua joutua diskatuksi. Täytyy paneutua. Eli siis... nuppuja ei saa näkyä. Mutta versoja ehkä saa (onneksi, sillä muuten homma olisi todella vaikeaa, ja menisi jo kesäkukkien puolelle).
  Ihania ja runsaita nuo sinun kevätkukkasi. Ja hirveä määrä lunta vielä. Nyt tänään ja huomenna on kai kovin aurinkoista, toivottavasti se sulaa! Sen jälkeen pitäisi tulla vesisade, jospa se viimein sulattaisi maan jäästä, siis täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin sitten selvästi enemmän lisähaastetta. Pitäisikö sinun viritellä riistakamera vahtimaan kukkia siksi aikaa kun olet mantereella?
   Olisi pitänyt keksiä tämä haaste jo maaliskuun alussa tai peräti helmikuussa, niin olisi ollut kaikille tasapuolisemmat olosuhteet arvuutteluun. Uskon kyllä, että keksit muutaman seurattavan lajin puutarhasi valtavasta valikoimasta. Muista suojata ne hyvin, ettei vain joku peura käy juuri ratkaisevalla hetkellä napsimassa välipalaa!
   Viimeisen vuorokauden aikana on saatu lunta, räntää, vettä ja aurinkoa. Rakeita ja kovaa pakkasta ei onneksi. Hanget ovat jo selvästi madaltumaan päin, sillä vuorokausi ennen tuon lumikuvan ottoa aidasta ei näkynyt kuin kaksi pientä punaista tolpankärkeä lumen keskeltä. En ehkä toivo kovin rankkoja vesisateita, ettei täällä hukuta sulamisvesiin. Aurinkoinen tai pilvipoutainen lämmin sää sen sijaan kelpaisi vallan mainiosti.

   Poista
  2. Ääks, peurat tosiaan! Alkuillasta karkotin yhden metsäkauriin aivan tontin nurkalta, portin ulkopuolelta tosin, mutta seuraava otus, valkohäntäpeura, oli pihassa aidasta huolimatta! Valitettavasti piti keskittyä, ettei Ransun häntä jää oven väliin, niin en ehtinyt nähdä kunnolla, mistä se tarkalleen ottaen hyppäsi aidan yli pois. Pitää korottaa aitaa. Ja myös: mistä se tuli pihaan? Olisin valmis hankkimaan jostain keihäänkärkiä, joita pistäisin aitaseipäiden nokkaan.
   Osallistuin jo haasteeseen. Valitsin kaksi lajia, joista ei näy mitään, ja kaksi, joista näkyy, mutta kukkivat vasta viikkojen päästä. Jälkikäteen tajusin, että jonkun helmililjan olisin hyvin voinut ottaa, sillä niistä ei näy vielä mitään. Kasveilla on selvästi vaikeuksia nousta jäisestä maasta. Vettä siten tänne toivon, mutta sinne teille en. Hyvä tuulikin haihduttaisi niitä hankianne taivaan tuuliin tulvaa estäen.
   Ai niin, kaikkein aikaisimmista narsisseistakaan ei muuten näy vielä mitään! Valitsin yhden, joka ei ole aikaisin. No, en nyt ala jälkikäteen muuttaa.

   Poista
  3. No jopas niitä nelijalkaisia nyt yrittää tunkea sipulikukka-apajille! Saisivat nyt pysyä loitolla.
   Sinähän pistit vauhdilla veikkauksia tulemaan! Pitää tulla jossain välissä kurkkaamaan. Haasteen kannalta on hyvä, että teilläkään ei vielä ihan kaikissa kasveissa näy alkuja. Jospa se maa pian sulaisi ja pääsisit jännäämään, osuvatko arvaukset kohdilleen.

   Poista
 4. Tämähän on hauska ja kinkkinen haaste, kiitos haastamisesta! Täytyypäs vähän tehdä tutkimustyötä aiemmilta keväiltä ja tiirailla pihaa ennen haasteeseen osallistumista. Mainiot säännöt, etenkin tuo jälkikirjoitus lumien lapioimisesta piippojen päälle. :D Ei sitä koskaan tiedä, jos haasteesta vaikka intoutuukin vähän liikaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Haluaisin kyllä nähdä sen, joka käy peittämässä lupaavan näköiset piipot vain siksi että veikkaus osuisi kohdalleen :D Piti kuitenkin huomioida senkin mahdollisuus säännöissä.

   Poista
  2. Sen minäkin haluaisin nähdä. :D Nyt on haasteeseen osallistuttu. Olipas kerrassaan haastavaa koittaa veikkailla kukinta-ajankohtia. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta haasteesta. :)

   Poista
  3. Sinäkin sait näin nopeasti postauksen tehtyä. Ajattelin juuri käydä vilkaisemassa nuo Sailan ja Katjan veikkaukset kun huomasin, että sinäkin olet jo ehtinyt osallistua. Blogikierrokseen tulee siis yksi kohde lisää :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tehtävä tällaisena keväänä, jolloin mikään ei tunnu olevan edes osapuilleen normaalia. Jäänpä seuraamaan, miten haastettujen puutarhoissa tilanne edistyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuleekin vähän erilaista ajankulua lumien sulamisen odotteluun. Minusta on kiva nähdä, miten hyvin arvaukset pitävät paikkansa.

   Poista
  2. Minutkin haastettiin. Aloituksen löydät täältä: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii-haaste.html

   Hyvää Pääsiäistä sinulle!

   Poista
  3. Kivaa! Minäpä käyn heti vilkaisemassa sinunkin veikkauksesi. Hyvää pääsiäistä!

   Poista
  4. Haasteen loppuyhteenveto löytyy täältä: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2022/05/koska-kukkii-haasteen-yhteenveto.html?sc=1653407462409#c1817758396952892067

   Poista
  5. Heti tulen lukemaan kunhan ehdin. Postauksia on kertynyt jonoksi asti ja hetki menee ennen kuin pääsen takaisin aikatauluun kiinni.

   Poista
 6. Kiitos haasteesta, viime vuoteen kun vertaa niin tulee takuulla kukinnat eri aikaan. Vuosi sitten 11.4. meillä oli osa krookusten kunkinnoista ohi ja mehiläiset pörisivät puutarhassa intoa täynnä. Nyt kaikki krookukset ovat vielä tiukasti lumen peitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloituspostaus tehty
   https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii.html

   Poista
  2. Sinäkin pistit tuulemaan! Toivottavasti arvauksesi osuvat kohdilleen. Meillä ei ole koskaan ollut mitään kukassa vielä 11.4. Viime kevät taisi kyllä olla aikainen täälläkin, vaikka päällimmäiseksi jäi mieleen poikkeuksellisen kylmä toukokuu.

   Poista
 7. Veikkaukset voivat olla tosi tarkkoja tai sitten tosi huteja, kun hankea vielä on penkkien päällä. Outoa on, että vappu on ihan pian ja lunta riittää vielä vaikka kuinka paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Sitä ei koskaan tiedä, miten säätila tästä etenee kevättä kohti ja kuinka nopeasti hanget kutistuvat. Pitää vain toivoa, että lämpöistä riittää edes sen verran, että sulaminen ei pysähdy. Parin viikon päästä näkee, menivätkö veikkaukset ihan huti vai olisiko edes joku mennyt lähelle.

   Poista
 8. äitini kanssa aina laitoimme vappuna perunat maahan.tänä keväänä taitaa täytyä istuttaa lumikinokseen.oli se55 vuotta sitten jo tuo lämpöilmiö.eipä uskalla mainita kasvihuoneilmiösanaa.tai uskalttaa kun se on vanhan tavaran yms sisustustavaran myyntipaikka täälläpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tänä keväänä etelässäkin yllin kyllin. Tiedä sitten, onko kasvihuoneilmiöllä mitään tekemistä sen kanssa vai onko tämä vielä normaalia vuosittaista vaihtelua. Tulevaisuudessahan sen varmasti pystyy sanomaan, mitä oli milloinkin. Toivottavasti ei tarvitsisi sinun kuitenkaan lumihankeen siemenperunoita kuopata, vaan lumet sulaisivat ainakin pääosin pois ennen vappua.

   Poista
 9. Hauska seurata, sattuuko veikkaukset. Hittaasti lumet sullaa tiälläkin, talon seinänvieressä jo kukkapenkin reunoo pilikistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ollut nyt parina yönä pakkasta, joten sulaminen hidastui vähäsen. Pitänee viikonloppuna vähän käydä madaltamassa paksuimpia kinoksia, ettei veikkaukset mene ainakaan viikkokausia pieleen. Muuta ei oikeastaan voi tehdä, säähän kun ei pysty vaikuttamaan.

   Poista
 10. Minäkin sain tämän haasteen kahdesta suunnasta ja nyt kyllä on vaikea haaste. Pitää yrittää toteuttaa se jotenkin. Vaikeaa siksi kun olemme mökiltä poissa ehkä viikon ja taas päinvastoin. Mutta yritetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisähaastetta tähän tuo tosiaan paljon se, jos tietää olevansa poissa kukkien luota. Sen mukaan on mentävä eikähän tämä nyt mikään haudanvakava kisa olekaan. Kunhan jotain ajankulua lumien sulamista odotellessa :)

   Poista
 11. Nyt on vastattu: http://vaaleanvihrea.blogspot.com/2022/04/kukkijoiden-veikkaushaaste.html

  VastaaPoista
 12. Haasteeseen vastattu.
  https://puutarhanlumo.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii-haaste.html

  VastaaPoista
 13. Kiitos vielä mukavasta haasteideasta! Juuri vastasin: https://puutarhaeloa.blogspot.com/2022/04/koska-kukkii-haaste.html
  Hyvää pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
 14. Kiitos hankalasta haasteesta, joka kulkeutui minulle Nilalta. Olen myöhässä, mutta mukana.
  https://mummon-kirja.blogspot.com/2022/04/tuplahaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että vielä löytyi yksi osallistuja lisää. Myöhäistä ei ole ennen kuin omalta pihalta on viimeinenkin kevätkukkija kukassa. Minäpä tulen vilkaisemaan, mitä olet veikannut.

   Poista
 15. Mukana ollaan Navettapiian haastamana :) Jännä nähdä kuinka valtavasti heittää omat arvaukset :D

  VastaaPoista
 16. Navettapiian haastamana, olen mukana veikkauksessa. Mukava seurata osuuko veikkaukseni sinne päinkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että pystyit vielä osallistumaan haasteeseen! En tiedä, onko kellään vielä osunut veikkaukset kohdilleen, mutta onpahan jännättävää. Minullakin on menneet kaikki tähän saakka pieleen.

   Poista
 17. Kiva haaste! Osallistuin Anun puutarhan haastamana😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa, kiitos osallistumisesta! Minäpä tulen lukaisemaan sinunkin postauksesi.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!