keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Alppikärhöt kukassa

Luulin, ettei rusakoiden syömiin alppikärhöihini tulisi lainkaan kukkia mutta kyllä niihin jokunen kukka ilmestyi. Parhaiten kukkii tarha-alppikärhö 'Albina Plena', jolle sentään olin tajunnut varmuuden vuoksi laittaa pikkuisen suojausta. Unohdin vain koko asian silloin kun hangen pinta nousi esteitäni korkeammalle ja niinpä kärhöstä ehti lähteä suunnilleen puolet pitkäkorvien ahnaisiin kitoihin. Onneksi sentään rusakot eivät olleet katkoneet versoa sieltä, toista täältä, vaan syöneet järjestelmällisesti verson kerrallaan latvasta tyveä kohti niin pitkälle kuin ylsivät. Ei sentään tarvinnut siivota niiden jäljiltä turhan päiten maistiaisiksi katkottuja versonpätkiä.

Kukkia on ihan hyvin siellä missä niitä edes on.
Kärhö peitti viime kesänä melkein koko seinäkkeensä, nyt ehkä neljäsosan. ja kukkiakin on vain tässä yhdessä kohdassa.
Onneksi 'Albina Plena' on lähtenyt reippaasti kasvuun ja peittää syksyyn mennessä varmasti ainakin saman verran seinäkkeestä kuin ennen jänisten parturointia. Olen nyt yrittänyt ohjailla sen uusia versoja tasaisesti joka suuntaan, jotta seinäkkeeseen ei jäisi isoja aukkoja. Syksyllä pitää laittaa joka ikinen alppikärhö yhtä hyvin pakettiin kuin kaikki muutkin jäniksiltä suojattavat kasvit.
Luulin, etteivät erittäin pahasti syödyt siniset alppikärhöt kukkisi lainkaan, mutta yhteen versoon oli jäänyt kukkasilmu. Tämä kärhö ei edes kukkinut viime vuonna, joten sen värikin varmistui.
Tämän sinisen alppikärhön seuralaiseksi reilun puolen metrin päähän istutin viime kesänä yhden 'Albina Plenan' pistokastaimen. Sen kasvuunlähtö oli hyvin epävarmaa (tarhurin huolimattomuutta) ja juuristo pieni, joten samaan kuoppaan pääsi yksi äidiltäni tullut yhtä epävarman näköinen sinisen alppikärhön siementaimi. Unohdin kesän aikana seurata kärhöjä, mutta ilmeisesti kumpikin on hyvin hengissä. Ainakin versoja on noussut useita ja 'Albina Plena' teki jopa yhden pikkuruisen kukankin. Olen tässä mietiskellyt siniselle uutta paikkaa, sillä valkoinen ei tule muuten pärjäämään sille. Majan ympärille on istutettu nimittäin kolme muutakin alppikärhöä, joista ainakin kaksi on sinisiä, joten yksi joutaa aivan hyvin lähteä väljemmille vesille. Olisi vaan kannattanut suosiolla etsiä kummallekin jo suoraan omat paikkansa ja luottaa siihen, että kasveilla on aina pyrkimyksenä jäädä henkiin.
Tämän alemmas en saanut kameraa tai sitten olisi pitänyt kaivaa kukkapenkkiin kuoppa. Tällä kertaa pikkuisesta digipokkarista oli hyötyä; ei olisi isolla järjestelmäkameralla saanut tästä kulmasta kuvaa.
Vähän avustettuna kukasta saa kuvan suoraan alhaalta. On tämä ihan tavallinen sininenkin ihan nätti, varsinkin silloin kun se on kukkia täynnä. Ehkä vuoden-parin päästä sitten.
Viime kevään ihanin alppikärhöyllätys, 'Pink Flamingoksi' paljastunut alppikärhö, oli niin pieni, etteivät edes jänöt löytäneet sitä. Se kasvatti viime vuonna kaksi lyhyttä uutta versoa ja kuivatti kummatkin talven aikana. Onneksi vanhat osat olivat talvehtineet hyvin ja kärhö teki samalla kukintaennätyksensä. Viime vuonna kukkia oli vain kaksi, tänä vuonna peräti viisi.

Siirsin tämän söpöläisen oikein isolla juuripaakulla varjokujan alkupään portista vähän pidemmälle sormivaleangervon juureen.
Edellisessä kuvassa kärhö ja valeangervo näyttävät kasvavan aivan vieri vieressä. Todellisuudessa niillä on kuitenkin tilaa, sillä alppikärhön juurakko jää kuvasta vasemmalle eteen ja valeangervon pääjuurakko kuvasta oikealle ylänurkkaa kohti. Valeangervon kanssa saa silti olla tarkkana, ettei se kookkaana kasvina tunge liian lähelle pientä kärhöä. Näistä kahdesta valeangervo on nimittäin se, joka väistää ja kärhölle tehdään tilaa sitä mukaa kun se sitä tarvitsee. Toivottavasti kärhö viihtyy tuossa suojaisammassa kolosessaan paremmin kuin vanhassa paikassaan ja kasvaa kesän aikana peittämään aitaa.

Kukka on hyvin hennosti vaaleanpunertava ja somasti puolikerrannainen.
Nuo kihartuvat terälehdetkin ovat minusta kauniit.
Terälehtien tyvellä kukan takapuolella punerrusta näkyy selvästi. Söpöläinen.
Yritin saada samaan postaukseen kuvia myös viime keväänä hankitusta 'Purple Dreamista', mutta se on kasvatellut nuppujaan hyvin hitaaseen tahtiin. Haluaa ilmeisesti oman hetkensä loistaa ilman katsojan huomion jakaantumista muihin kaunottariin. Se hänelle suotakoon. Oletteko muuten huomanneet blogin selainversion sivupalkissa linkin vuoden takaiseen Juhannustaikoja puutarhaan -postaukseen? Aihe alkaa olla pian ajankohtainen, joten käykäähän kurkkaamassa itsellenne sopiva täsmätaika varmistamaan puutarhan kukoistus ja runsas sato!

22 kommenttia:

 1. Kiva ku kaikki kukkiivat, eres muutamalla kukalla. Silippusin just oman 'Pink Flamingoni'. Kukkiaku ei montaa ollu ja oli ihan risukasan näkööne. Huano paikka sillä, liian vähä valua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Nyt kun syksyllä muistaisi suojata kaikki alppikärhöt, niin kukkisivat runsaammin ensi keväänä. Kyllähän nuo tuppaavat ajan mittaan ränsistymään alaosistaan ja kukatkin nousevat ihastelukorkeutta korkeammalle.

   Poista
 2. Ihana, kun kukkivat rusakoiden popsimisesta huolimatta. Kärhöjen kukkien muoto on hieno. Kiitos vinkistä Juhannustaikoja puutarhaan-postaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Pidän enemmän isompikukkaisista loistokärhöistä, mutta ei noissa alppikärhöissäkään mitään vikaa ole. Parasta niissä on se, että kukkivat alkukesällä, jolloin loistokärhöt ovat vasta kasvunsa alussa. Toivottavasti löydät sopivan juhannustaian ;)

   Poista
 3. Ihania! Onneksi tuli joitakin kukkia. Sininen on todella kauniin värinen.
  Kiitos muistutuksesta, täytyy käydä tutkimassa sopiva juhannustaika! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva, että tuo sininen kukki tänä keväänä, niin varmistui väri. Majasta tulee varmasti nätti kun siniset ja valkoinen joskus kukkivat yhtä aikaa yhtenä sekamelskana.
   Toivottavasti sinäkin löydät sopivan juhannustaian ;)

   Poista
 4. Kauniit kärhöt ja minusta sininenkin on kaunis, en ole nähnyt usein noin sinistä alppikärhöä, taitaa olla yleisin sellainen vähän hailakan liila jota on itselläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse kiinnittänyt huomiota siihen, että tuo olisi kovin paljon tummempi kuin alppikärhöt yleensä. Voi johtua siitä, että kukka oli kuvatessa vasta auennut ja vielä hyvin pimeässä kohdassa lähellä maata. Toisaalta ei se kyllä mikään hailakkakaan ole. Pitää tulevina vuosina seurata, miltä kukat näyttävät kun nousevat vähän korkeammalle ja niitä on enemmän. Siementaimi se on, joten voi hyvinkin olla, että onkin geeneistä putkahtanut vähän enemmän tummaa pigmenttiä kukkiin :)

   Poista
 5. Kauniisti alppikärhösi kukkivat. Noin sinistä en ookkaan ennen nähny ja mukava väriltään kärhöissäsi. Ihania ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katjalle juuri vastasinkin, että kukka oli vasta auennut ja hyvin pimeässä kohdassa lähellä maanpintaa, joten kamerakin saattoi vähän vääristää väriä. Ei se kyllä mikään hailakkakaan ole, joten siementaimeen on hyvinkin voinut tulla vähän tummempi väri kuin emoonsa. Pitää seurailla tulevina vuosina sitä tarkemmin ja vertailla vieressä oleviin toisiin sinisiin alppikärhöihin.

   Poista
 6. Ihanat kärhöt! Tuo pinkki flamingo on todella sievä kaunokainen. Minullakin näkyi jo jokunen kärhön nuppu, luultavasti kärhössä 'Mrs. George Jackman'. Minulla kasvaa muutama kärhö saman tuen ympärillä ja ne sekoittuvat niin iloisesti toisiinsa, että tunnistan lajikkeet yleensä vasta kun nuput ovat kehittyneet pitkälle tai poksahtavat auki. Hih, mitä juhannustaikoja! Noissa riittää haastetta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään välttämättä tunnista sekaisin kasvaneita kärhöjä pelkistä nupuista, mutta 'Omoshiron' kaverina kasvaa versoiltaan täysin eri näköinen 'Krakowiak', joten tunnistaminen kävi helposti.
   Siitä vaan juhannustaikoja tekemään! ;)

   Poista
 7. Onneksi et menettänyt alppikärhöjen kukintaa. Se on jännää aina välillä, että mitä jänöt syövät, koska ei kärhöt taida aina kuulua niidenkään ruokavalioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakaan ihan kokonaan en menettänyt. Sinisistä kaksi tuli parturoitua melkein maata myöten, mutta onneksi tuohon yhteen jäi sen verran vanhaa versoa jäljelle, että sai yhden kukan tehtyä. Ei ole ennen rusakot koskeneet kärhöihin, mutta viime talvena taisi olla parempi ruoka vähissä.

   Poista
 8. Sinä onnellinen, kun jänis ei popsinut koko alppikärhöä. Minulle jänis jätti vain yhden verson, joka teki latvuksiinsa yhden kukan. En raaskinut leikata kärhön yläosaa kunnolla, kun en laiskuuttani jaksanut selvittää elävää versoa kuolleista. Nyt köynnöstuen harja on pelkkää ruskeiden oksien sotkua. Kannattaisi kyllä siistiä aika pian, kun uutta versoa on kasvussa hurjalla vauhdilla.
  Pink Flamingo on totisesti oikea söpöläinen kiharine terälehtineen. Purple Dreamini on näinä lämpiminä päivinä avannut nuppunsa. Se on minusta yksi hienoimpia alppikärhöjä. Toivottavasti omasi avaa pian, jotta pääset katselemaan sen hörhelöistä olemusta.
  Jaaha, seuraavaksi tutkimaan juhannustaikoja....
  Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin suojaamaan loput 'Albina Plenasta' ennen kuin oli myöhäistä. Nopeasti ne kyllä puolet puskasta vetivät kitusiinsa. Ei passaa yhtään luottaa siihen, etteivätkö jänöt söisi myös kärhöjä nälkäänsä.
   Kävin tänäänkin kurkkimassa nuppuja, mutta ei niissä vielä oikein avautumisen merkkejä näkynyt. Jospa saisin siitä juhannuskukan. Sillä on kyllä todella nätit kukat ja yllättävän suuretkin vielä.
   Toivottavasti löysit kivan juhannustaian kokeiltavaksi. Hyvää juhannusta!

   Poista
 9. Hyvä alku kumminkin. Ensi kesänä ne ovat entistä vahvemmassa kasvussa. Alppikärhöissä on jotain tosi herkkää ja kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vain muistaa suojata kaikki syksyllä rusakoilta, niin pysyvät kukkasilmut turvassa. Ovathan nuo kauniita niin kukiltaan kuin lehdiltäänkin.

   Poista
 10. Söpöjä alppikärhöjä! Kiva, kun kukkivat tässä alkukesän aikaan, saavat ansaittua ihailua, ennenkuin jalokärhöt pääsevät vauhtiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurikukkaiset kärhöt vetävät sen verran tehokkaasti huomiota, että alppikärhöt jäisivät kokonaan niiden varjoon, jos yhtä aikaa kukkisivat.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!