keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Pikkutulppaanit kukassa

Hämmästelen aina sitä, kuinka tähtitulppaani 'Persian Pearl' kukkii jo hyvissä ajoin toukokuussa ja kaikki muut puutarhani pienet tulput vasta kesäkuussa. Nyt on 'Little Beauty' kauneimmillaan, tosin niitä joutuu vähän etsimään lemmikkien seasta. Ihmettelin ensin tulppaanien vähäistä määrää, mutta sitten huomasin yhden ryppään korkeampien lemmikkien seassa.

Tähtitulppaani 'Little Beauty' sopii kauniisti lemmikkien kanssa yhteen.
Tässä näitä ihanuuksia vähän enemmän.
Kyllä huomaa, että maan laadulla on hirmuinen vaikutus kasvien kasvuun. Aikaisemmin 'Little Beautyt' kasvoivat kuunliljojen seassa yhdellä puutarhan vanhimmista alueista. Siellä maa oli jo ehtinyt muokkautua oikein muhevaksi ja ravinteikkaaksi. Toissa syksynä siirsin ne luumutarhan laajentuneeseen osaan, jotta niiden kukinta näkyisi paremmin. Multa kun on sitä mitä siltä kohdalta sattui nurmen alta löytymään, niin tänä vuonna niitä kukkiikin melkein kymmenen vähemmän kuin viime keväänä. Vähennystä ei tosin juuri erota, sillä kyllähän niitä on tänäkin vuonna kukassa ainakin 52 kappaletta. Sen verran muutos kuitenkin merkitsee, että ruohosilpun ja kompostimullan kanssa ei passaa luumutarhassa kitsastella, jos haluan ihastella tulppaaneita myös tulevina keväinä.
Vähän huonosti kuvasta erottuu, mutta kyllä tuossa kuvan oikeassa alaneljänneksessäkin on paljon tulppaaneja. Osa on vasta nupullaan.
Istutin aurinkopenkkiin syksyllä yhden pussillisen syreenitulppaani (?) 'Lilac Wonderia'. Pahaksi onneksi vesimyyrä oli kaivanut tunnelinsa juuri sen ryppään kohdalle ja vetänyt kitusiinsa melkein kaikki niistä. Tunnelin kummallekin puolelle oli jäänyt yksi sipuli ja niistäkin toista on varmaan maisteltu, sillä se ei ole tehnyt nuppua ja lehtikin on hyvin kituliaan näköinen. Toinen teki kukkanupun, jossa on muutaman päivän näkynyt pikkuisen vaaleanpunertavaa, mutta sekään ei ole lähtenyt vielä aukeamaan. Saa nähdä, meinaako se aueta lainkaan. Vähän harmittaa, mutta minkäs sille mahtaa.
Sirkustelttatulppaani (piti olla 'Peppermint Stick') kukkii uskollisesti: 18 kukkaa auki. Viime keväänä en tainnut näitä edes kuvata, mutta 2020 näissä oli 15 kukkaa, joten pientä lisääntymistäkin tapahtuu.
Huh, nyt jotain nätimpää verkkokalvoille! Kanadanatsalea 'Violetta' on aukaissut ensimmäiset kukkansa. Sekin piilottelee lemmikkien seassa.
Nyt on otettu ratkaiseva askel uutta kokemusta kohti. Ilmoittauduin nimittäin avoimet puutarhat -tapahtumaan. Puutarhamme löytyy nimellä Kivinen kärhöpuutarha. Pupu yrittää tunkea pöksyihin jatkuvasti, mutta jospa minä yhden pitkäkorvan saisin voitettua. Hakemustakin jahkailin monta päivää ennen kuin sain sen tehtyä. Eiköhän täällä ole kuitenkin kävijöille edes jotain nähtävää kun kaikki kärhöt ovat heränneet eikä perennoissakaan tullut kovin kummoisia talvitappioita. Isoimmat kaivuutyömaatkin on tältä vuodelta tehty ja nyt vain odotellaan, että kasvit ottavat kesästä kaiken irti ja pidetään rikkaruohot kurissa.
Patiopenkissä tarhakylmänkukat kukkivat edelleen, nyt niiden taustalla näkyy myös ristikkejä, joiden olisi tarkoitus joskus peittää koko tämä sivu. "Vähän" on vielä matkaa siihen pisteeseen.
Kivikkokasveista kivikkorinteeseen: ristikit kukkivat sielläkin ja sammalleimuissa on lupaavasti nuppuja. Ensimmäiset kukatkin ovat jo auki, joten ei mene montaa päivää, kun kivikko on varsin näyttävän näköinen. Vielä hetken aikaa siellä saa tähtilevisia 'Little Plum' olla oman alueensa prinsessana.
Ensimmäinen tähtilevisian kukka aukesi eilen illalla. Tämä on aina yhtä ihana!
Äsken kukkia oli näin monta auki. Vieressä ovat viime kevään siementaimet. Pitää muistaa kerätä tänä kesänä siemeniä, jotta saa näitä ihanuuksia paljon lisää.
Meillä on nyt oikein mukava pilvipoutainen sää ja lämmintä parikymmentä astetta. Oikein passeli puutarhakeli siis. Jospa tässä saisi taas jonkun pikkuprojektin valmiiksi tai kitkettyä rikkaruohoja.

20 kommenttia:

 1. Onpa jännä lajike tuo sirkustelttatulppaani. En ole aiemmin tuota nähnytkään. Minä yritin estää lemmikkejä leviämästä parina vuonna, mutta sitten annoin periksi. Nyt ne pehmentävät kivasti maisemaa useissa paikoissa, joihin ei juuri muuta kasvillisuutta kannattaisi istuttaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut minäkään tuollaista. Pussiin oli tullut jotain väärää lajiketta enkä ole rehellisesti sanottuna kovin tyytyväinen asiasta. Lemmikkien leviämistä ei voi estää! Vähän sama juttu bellisten kanssa: ne ilmestyvät mihin haluavat. Onneksi kumpikin on helppo kitkeä pois sitten kun haluaa niiden antavan tilaa muille. Ja ovathan ne kauniitakin.

   Poista
 2. Vau, mahtava lemmikkimeri ja nuo tähtitulppaanit ovat jänniä väriläiskiä niiden keskellä. Tuo levisia on kaunis ja mielenkiintoinen. Ja ne sinun ihanat kärhöt, haluaisin niin nähdä ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemmikit tekevät todellakin meren. Niitä on koko tontin mitalta ja meri jatkuu pitkälle metsään saakka. Avointen puutarhojen aikaan kärhöni ja kaikki muu on mahdollista nähdä ihan livenä, jos vain välimatka ei ole esteenä. Laitan kyllä varmasti kuvia niistä tänne blogiinkin.

   Poista
 3. Minulla on tuota samaa pikkutulppaania mutta ostin syksyllä paria uutta lajiketta mutta niistä ei ole näkynyt mitään.
  Vai olet sinä avoimiin puutarhoihin ilmoittanut itsesi hienoa. Minä en ole koskaan kierrellyt niissä.... nyt muuten muistankin olen minä yhdessä käynyt vuosia sitten lähellä mökkiä. Meillä on kaikki niin vaiheessa että itse en voisi ajatellakaan sellaista ja ei taida minusta muutenkaan siihen olla. Sinulla on kaunis puutarha ja piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin menin tekemään, kun kaikki sitä yllyttivät. Jos tapahtuma olisi ollut tänä vuonna kesäkuussa tai heinäkuun alussa, en olisi ilmoittautunut, mutta tuo kärhöaika on ihan toista. On myös aikaa saada kaikki rytöpaikat kuntoon sitä ennen :D Olen melkein joka vuosi käynyt jossain avoimessa puutarhassa, mutta tällä seudulla niitä on ollut aika harvassa. Kiitos paljon kehuista!

   Poista
 4. Persian Pearl on tosiaan aikaisimpia, ja jotkut muut tähtitulppaanit, Little Beauty selvästi myöhäisempi, ja moni muu. LB ei olekaan tähtitulppaani, vaan risteymälajike. Mahtavan hienosti se teillä viihtyy! Sillä on kyllä kiva tapa tuottaa kukkakimppuja, tekee selvästi reippaasti sivusipuleita.
  Mahtava juttu, että osallistut avoimiin, tsemppiä, eiköhän kaikki hyvin mene! Olisi huippua päästä näkemään puutarhasi tuolloin. Minä ainakin olisin ihan possuna kiinnostunut kaikesta, eiköhän useimmat muutkin kävijät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tuohan oli mielenkiintoista tietää. Sipulipusseissa lukee välillä ihan mitä sattuu ja kun ei ole asiantuntija tai muutenkaan niin hirveästi paneutunut tällaisiin, niin eipä näitä sitten tiedä. Minulle on tärkeintä, että ne viihtyvät ja kukkivat.
   Kiitos tsempeistä! Luulisin, että sujuu varmasti ihan hyvin. Tuskinpa tapahtuma olisi niin suosittu, jos siitä jotain ongelmia koituisi. Se on sitten tehtävä kesälomareissu tälle suunnalle elokuussa :D

   Poista
 5. Hienoa kukintaa, ihmeen paljon Little Beauty tulppaaneja kaikesta huolimatta. On taidokasta, että saat levisian viihtymään, olen joskus kokeillut ja se kuoli ekana talvena.
  Hienoa, että rohkaistuit ilmoittautumaan avoimiin! Minusta ainakin olisi ihan tosi kiinnostavaa kiertää katsomassa ihan livenä kaikki kivityöt, kärhöt ja muut ihanuudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas levisia on ollut henkihievereissä pitkien kuivien kausien aikana. Kaikkialla kun sanottiin sen kasvavan todella karuissa oloissa, niin istutin sen tietysti melkein pelkkään soraan. Sitten ihmettelin, kun se näytti aina kutistuvan jo muutaman viikon hellekauden aikana. Olikohan toissa kesänä, kun päätin kokeilla lisätä sen kasvualustaan varovasti multaa ja se olikin selvästi oikea ratkaisu. Hiekkainen rinne on kyllä ollut sille hyvä talvisin. Kesälevisia 'Elise' kuoli eräänä ankarana talvena, mutta se olikin kivikkorinteen multavammassa osassa.
   Kiitos! Kyllä tänne saa tulla silloin kiertelemään ;)

   Poista
 6. Onnittelut, että lähdit mukaan avoimiin, sinulla on niin paljon näytettävää puutarhassasi! Arvostan teitä avoimiin osallistuvia, minusta ei siihen ole. Mutta toivottavasti tänä vuonna ehtisi kiertelemään muutamissa puutarhoissa. Lewisiat ovat söpöjä ja onpakiva, että saat jo siementaimiakin. Minulta puuttuu kunnon kivikko (outoa, kun kiviä on joka paikassa), johon voisin lewisian istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinullakin olisi kyllä kauniit puutarhat esiteltäväksi, mutta on siinä kieltämättä jonkinlainen henkinen kynnys, että rohkaistuu avaamaan puutarhansa täysin ventovieraille. Ainakin itse mietin sitä, että onko täällä riittävästi nähtävää. Toisaalta kun on itse käynyt muutamassa puutarhassa, joissa ei olekaan ollut juuri mitään katsottavaa, niin se madaltaa omaa henkistä rimaa kummasti. Meillä on ainakin ne kärhöt ja kivet, jos ei muuta :D
   Levisia sopisi minusta kauniisti myös aurinkoisen kukkapenkin reunuskasviksi kun vain vaihtaa mullan selkeästi hiekkapitoiseksi ja valitsee viettävän paikan, ettei talvimärkyys vaivaa.

   Poista
 7. Hyvin kukkivat pikkutulput! Lewisia kukkii kans kokohonsa nähären reilusti. Tykkään. Omakki kukkiivat ny parasta aikaa.
  Hyvä, hyvä! Eileen kävin vilikaasemas avoomiihin ilimootettuja ja tunnistinki het kuvasta Hiidenkiven puutarhan, vaikka nimi oliki toine. Sulla riittää aivan varmasti katteltavaa ja ihimeteltävää. Siitä ei torellakaa tartte olla hualissaan. Kivirakentamine ja kärhöt viäävät viaraalijooren syrämmet. Itte täs viälä arvon osallistumistani. Jos olis ollu yhtä hyvä kevät ku vuasi sitte, munki kärhöt kukkiis täyttä häkää. Mutta nykku tuntuu kaikki olevan myähäs, voi mun kärhöt aloottaa kukkimisen vasta elokuun lopus tai pahimmas tapaukses syyskuun aluus. Ohan täs ny viälä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuon levisian lehtiruusuke ei ole koskaan ollut tuon suurempi, mutta kukkia tulee valtavasti. Se on jotenkin suhteettoman näköinen täydessä kukassaan. Varmaan pieni koko johtuu todella hiekkaisesta kasvualustasta.
   Hyvä, jos kuvista jo tunnistit puutarhani. Olen otettu :) Kiitos myös kehuista! Näillä seuduilla ei hirveästi näe kärhöjä, joten toivottavasti ne sitten myös ovat komeimmillaan, jotta kävijöillä on varmasti ihasteltavaa. Pitää satsata erityisen hyvin tänä vuonna niiden lannoittamiseen.
   Ei se myöhäinen kevät välttämättä hirveästi kärhöjen kukinta-aikoihin vaikuta. Ne kun heräävät normaalistikin ihan omaan tahtiinsa ja kasvavat aikamoista haipakkaa, jos vain kesän säät osuvat kohdilleen. Sinullahan on muistaakseni paljon myös aikaisia kärhöjä, joten ihan varmasti ainakin osa on elokuun alussa jo kukassa. Osallistu pois, niin en ole ainut bloggaaja :D

   Poista
 8. Hienoa, että ilmoittauduit avoimiin puutarhoihin. Sinulla on hieno puutarha ja kaikkea mielenkiintoista siellä. Minä istutin joskus varmaan liian vähäravinteiseen maahan Little Beautyja, ja minulle ne lähinnä alkoivat heti hävitä. Ehkä yksi on vuodesta toiseen sitkeillyt elossa.Meidän pihalta on vaikea löytää niille sopivaa paikkaa, sillä monissa penkeissä suuremmat perennat alkavat kasvaa aina niiden päälle tai peittävät lyhyet varret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kehuista! Vähän hankala oli minunkaan löytää 'Little Beautylle' sopivaa paikkaa. Ehkä pitäisi siirtää ne valkoisten lemmikkien alueelle. Ne kun ovat sinisiä matalampia, niin tulppaanitkin näkyisivät niiden seasta. Tai sitten pitäisi olla joku todella myöhään nouseva perenna, minkä ympärille noita istuttaisi.

   Poista
 9. Mahtavaa että lähdit mukaan avoimiin puutarhoihin! Minä en edelleenkään uskalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sinun kun juuri pitäisi esitellä upeaa puutarhaasi! Ehkä tässä sitten onkin harrastelijan ja ammattilaisen ero: kun tietää, miten kaiken pitäisi olla, niin rima nousee paljon korkeammalle kuin tällaisella puuhastelijalla, joka on tyytyväinen siihen, että kaikki on omasta mielestään edes vähän sinne päin :D

   Poista
 10. Oi vau! Uupeeta, että lähdit avoimiin puutarhoihin mukaan! 😊
  Ihania kukkakuvia taas 😄 tähtitulppaanisi on ihastuttavan värinen, samoin iskin silmäni atsaleaan 🤩 tuo violetin sävy on vaan niin koukuttava! Taidan lisätä lolemmat omalle hankintalistalleni 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saa nähdä, kuinka paha jännitys vielä iskee ennen avoimia :D Noissa molemmissa on aika herkut värit. Listalle vaan!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!