maanantai 13. kesäkuuta 2022

Nyt on väriä!

Edellisen postauksen vastapainoksi tulee sellainen väripläjäys, että voisi kuvitella puutarhan olevan nyt melkoinen sillisalaatti. Kuitenkin kun tuolla kiertelee, niin eivät ne kaikki onneksi samaan näkymään osu. On siinä siis selvästi etunsa, että talo on melko keskellä tonttia ja puutarha asettuu sen ympärille. Ryhmittelin kuvat jonkinlaiseen järjestykseen värien tai kasvien mukaan, joten lähdetäänpäs hyppimään kukkapenkistä toiseen.

Vuorijumaltenkukka teki viime kesänä kaksi kukkavartta, tänä vuonna niitä on 14. Aika mahtava lisäys! Taustalla 'Finola'-tulppaania.
Siirsin jumaltenkukan viime kesänä penkin keskeltä tähän laitaan, jossa se tuo hyvin väriä hitaammin nousevien kuunliljojen ja siperiankurjenmiekkojen luo.
Vuorijumaltenkukan kanssa samaa pinkkiä sävyä löytyy kivikkorinteestä, jossa sammalleimut aloittelevat.
Kivikkorinteestä löytyy nyt väriä kerrakseen. Kevätvuohenjuuret kukkivat vielä keltaisenaan, ristikit liilana ja pinkit sammalleimut aloittelevat. Tummanpunaiset patjarikot avaavat hetkenä minä hyvänsä ensimmäiset kukkansa, samoin sähäkän siniset pikkuampiaisyrtit. Eikä mene kauaa, kun kangasajuruoho alkaa kukkia violettina, tosin silloin ehkä kevätvuohenjuuri alkaa jo lopetella. Menoa rauhoittaisi edes vähän ristikkien siirtäminen kivikkorinteestä pation luo, jossa niitä on lisää. Näin kävi, kun istutin vähän sitä sun tätä kivikkorinteeseen siltä varalta, että joku kasvi ei pärjääkään siellä. Yllätys, yllätys, melkein kaikki ovat viihtyneet, joten nyt on sekasotkua kerrakseen. No, siirtelemällähän siitä selviää.
Kangasajuruoho ahdistelee sekä turkestaninmaksaruohoa että ristikkiä, ja ylhäältä sammalleimu lipuu ajuruohoa kohti. Maksaruohollekin pitää keksiä uusi paikka kivikkorinteestä ennen kuin se hukkuu ajuruohomattoon.
Hypätään aidan yli aurinkopenkin puolelle, jossa kukkivat bellikset ja muutama rypäs lemmikkiä. Pari tulppaaniakin siellä näkyy ja pian ukkolaukkoja.
Aasinsilta suolle käy lemmikkien muodossa. Rotkolemmikit 'Alexander's Great' muodostavat oikein hyvän riitasoinnun oranssinkeltaisten kulleroiden kanssa.
Raparperikin alkaa pian kukkia, tosin valkoinen rauhoittaa näkymää. Oikeassa reunassa on vielä helmililjoja kukassa. Näin varjossa ne pääsivät vasta alkuun siinä vaiheessa kun muualla ovat jo kukkineet.
Esikoisen saamalle orvokille löytyi sopiva paikka hiekkalaatikon luota, jossa 'Fanal'-jaloangervon nuoret lehdet hehkuvat auringossa punaisina. Lemmikit ovat lasten viime kesänä istuttamia.
Punaista jaloangervon hehkua löytyy myös kantopuutarhasta, jossa leiskuu lajike 'Erica'. Eikä varmaan yllätä yhtään se, että täälläkin on lemmikkiä.
Vähän seesteisempi näkymä väliin. Punavalkoiset 'Carneval de Rio' -tulppaanit sointuvat kauniisti rakennusten punaisiin seiniin.
Tulppaani 'Sorbet' kukkii valkoisten lemmikkien kaverina luumutarhassa. Tämä on edelleen yksi lempilajikkeistani.
Ja ihan muuten vain supersuloinen tarha-alppikärhö 'Pink Dream'.
Väriä viikkoosi!

22 kommenttia:

 1. On kyllä Pink Dream oikein supersuloinen! Ihania värejä, joista minun silmään kaunein on tuo oranssi kullero ja sininen rotkolemmikki, siihen kyllä vaikuttaa myös hienot lehtimuodot.
  Alan tulla siihen tulokseen, että sinun puutarhassasi viihtyy kaikki, joka täällä ei :-D Nimittäin vuorijumaltenkukkakin on täällä aina kuollut viimeistään parin vuoden sisällä istuttamisesta, lopulta lakkasin yrittämästä. Upea mätäs tuo sinun jumaltenkukkasi, ja se on niin ihmeellisen kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtimuotojen takia rotkolemmikit istutinkin tuohon. Vaaleina ne tulevat niin hienosti esille varjoisasta suon takalaidasta ja raparperin kookkaat lehdet vielä tekevät niille hyvän taustan. En yhtään ajatellut, että kullero kukkisi niiden kanssa yhtä aikaa, mutta lyhyt hetkihän se kukinta joka tapauksessa on.
   Olemme sitten tasoissa kasvien menestymisen kanssa: meillä menestyvät hyvin perennat ja sipulikukat, sinulla kaikki erikoiset puuvartiset ihanuudet, joista ei voi meillä haaveillakaan. Vähän yllätyin, kuinka hyvin vuorijumaltenkukka oli pulskistunut. Ihan kiva ylläri :)

   Poista
 2. Tuo jumaltenkukka on ollut pitkään sekalaisella hankintalistallani eli jos sen sattuisin taimikaupassa näkemään niin hankkisin, jos hinta olisi sopiva. Lemmikit sulostuttavat nyt monia alueita, kuten kuvistasi näkee, ja hyvä niin. Pink Dream on kaunis ja kukkii hyvin. Oliko se jo talven maassa paikoillaan istutettuna?
  Oli kiva nähdä sunnuntaina ja kiitos vieläkin juhannuspionin kuljetuksesta kotiin asti ja kylkiäisenä saaduista muista taimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä löysin vuorijumaltenkukkani syysalesta, joten hinta oli hyvinkin kohdillaan. Vähän arvelutti hankkia pelkkää "multapaakkua", mutta sieltä se seuraavana keväänä vaan nousi ja kukkikin. Jos se noin hyvin pulskistuu, niin sitähän pääsee jo pian jakamaankin.
   'Pink Dream' on tämän kevään hankintoja, mikä selittää näin aikaista kukintaa. Samantapainen 'Purple Dream' on paljon pienempi.
   Kiitos puutarhakierroksesta ja päiväkahveista herkkuineen! Äitini kanssa juttelimme puutarhastasi koko loppumatkan ajan ja muistelimme kaikkia hienoja yksityiskohtia. Asut niin sopivasti reittimme varrella, että kotiinkuljetuksesta ei ollut mitään vaivaa :) Ainakin pioni pääsi perille ehjempänä kuin postin kuljettamana.

   Poista
 3. Kyllä nuo värit mielestäni sointuvat kaikki kauniisti yhteen. Piristävät väriläiskät siellä täällä tuovat kukkamuotoja paremmin esiin. Itselläni on tapana valita aina suht samoja värejä eikä ykittäiset kukkalajit tällöin erotu kovin hyvin toisistaan. Tosi ihania nuo molemmat punavalkoiset tulppaanit ja sointuvat hyvin yhteen talon taustaa vasten. Yritän pitää nämä mielessä syksyyn asti. Nuo näyttävät kestäviltä toisin kuin itse valitsemani, joista monikaan ei jaksanut kukkia enää toista kevättä. Meillä on roskakatoksen vieressä naapurin punavalkoinen ulkorakennus, joten sen edustalle nuo sopisivat myös hyvin.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on joskus vahingossa sattunut liian samansävyisiä kukkia vierekkäin, mutta niistähän pääsee siirtelemällä eroon. En ole liian tarkka sävyistä taimia hankkiessani, vaan otan sitä mitä on tarjolla ja mikä näyttää minusta kivalle. Oransseja ja keltaisia en juuri osta, joten pahimpia riidankylväjiä ei kovin usein satu sekään.
   Ainakin tuo 'Carneval de Rio' tuntuu olevan hyvä kestämään. 'Sorbet' on ihana, mutta ehkä ei ihan niin luotettava.
   Kiitos! Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Ny löytyy färiä! Tämähän oli varsin harmoonine pläjäys. Sullaki taitaa valtaosa kukkia kuitenki punertavan/lilan kautta sinisin kukin. Keltaaset ja punaaset sopivasti palettia sekoottaen. Vuarijumalten kukkahan suhtauruun hankkies kovin epäluuloosesti. Kummasti vaan lähti matkahan. Valakoosenki hankiin, mutta son nii onnettoman hento verrattuna punervahan. Ihku kärhö! Ny kukkiivat kevätkärhöt hianosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pyrkinyt siihen, että ei tulisi ihan mahdottomia yhdistelmiä. Keltaisia ja oransseja en ole juurikaan itse ostanut, joten ihan pahimpia riitasointuja ei pääse niin helposti syntymään. Vaaleanpunaiset ja sinisen sävyt sopivat usein kauniisti yhteen eikä tarvitse olla tarkkana vieruskaverien kanssa.
   Minä ihastuin vuorijumaltenkukkani blogeissa ja sitten kun sattui syysaleissa tulemaan vastaan, niin piti hankkia itsellekin. Ei tarvinnut katua.
   Meillä alppikärhöt ovat vasta nupullaan, paitsi tuo tämän kevään hankinta.

   Poista
 5. On väriä ja kukkaloistoa 🤩 Minunkin mielestä ihanasti sopii keskenään kaikki, toki omaan mieleen onkin juuri värikkäät kukkakedot 🤭 no onhan minullakin joissain päin aika harmoonisesti istutettu saman sävyisiä ym. Mutta sitten vieressä komeileekin jo jotain ihan muuta 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eipä nuo osu minullakaan aina harmonisesti kohdilleen, mutta aina voi siirrellä.

   Poista
 6. Värikästä kukintaa. Minullakin vuorijumaltenkukka kukkii parhaillaan. Harmi vain, ettei se ei ole kasvattanut lainkaan kokoaan vuosien saatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla vuorijumaltenkukka kasvaa paksussa mullassa ja liekö saanut osansa kärhöjen lannoitteista, kun noin oli pulskistunut.

   Poista
 7. Ihanaa kun on väriä. Vuorijumaltenkukka viihtyy uudessa paikassaan. Nyt muistin mitä pit sanoa taimikassin taimista. Se esikko missä lukee mystery packet on Barnhavenin siemenistä kasvatettu esikko, kaikki ovat mysteerejä mitä niistä tulee. Mitään tarkempaa tunnistetta niissä ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että vuorijumaltenkukka on ottanut oman osansa kärhöjen lannoitteista.
   Yritinkin eilen googlailla sitä esikkoa ja kun ei löytynyt mitään, aloin jo epäillä, olinko tunnistanut edes esikon oikein :D Jännittävää odotella, mitä niistä tulee. Kiitos vielä yllärikassista!

   Poista
 8. Kylläpä on ihanasti kukkivia kasveja sinulla ympäri puutarhaasi! Katseelle löytyy monta mukavaa kiintopistettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tavoitteenani onkin ollut, että joka puolella kukkisi jotain läpi kesän.

   Poista
 9. Kaunista kukintoo on. Miulla tuo vuorijumaltenkukka on vähän liian kuivassa, kauniisti kukkii vaan lehet lurpistuu kukittuu. Hieno tarha-alppikärhö 'Pink Dream'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin lomareissullamme, että vuorijumaltenkukkaa oli istutettu muutaman sentin multakerrokseen kiven päälle. Niissä ei paljoa lehtiä ollut ja kukkavarretkin olivat paljon matalampia kuin omassani. Nähtävästi se siis pärjää myös kuivassa paikassa, mutta tuo omani osoittaa, että kunnon mullassa se ainakin kukkii komeammin. Lehdethän sillä kai kuihtuvat kesän aikana muutenkin.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!