perjantai 25. kesäkuuta 2021

Juhannustaikoja puutarhaan

Kaikki varmasti tuntevat ainakin jonkun juhannustaian, ehkä joku on juhannusaattoyönä esimerkiksi kerännyt kukkia ja laittanut niitä tyynyn alle nähdäkseen tulevan puolisonsa unessa. Selasin nettiä ja otin vapauden muokata perinteisiä juhannustaikoja puutarhurin onneksi. Tässäpä muutama täsmätaika meille puutarhahörhöille juhannuksen ajanvietteeksi.

Juhannuksena jouluruusustakin voi löytää "kukkia". Tästä saa pian kerätä kypsiä siemeniä ja sittenpä tulevaisuuden jouluruusutarha onkin enää kädenmitan päässä.

Juhannusyönä kaikessa elollisessa on taikavoimia

Kulje siis puutarhassasi ja hypistele, ihastele ja haistele kukkasia, niin onni on myötä ja olet ainakin hetken aikaa terve, onnellinen ja rentoutunut. Varo kuitenkin haistelemasta pionia, sillä siinä tuoksuu vaara, onnettomuus ja sairaudet. Jos vahingossa kuitenkin satut haistamaan pionin tuoksun viereistä kukkaa ihastellessasi, pitää sinun huonon onnen kumoamiseksi kerätä seitsemän eri lajin valkoista kukkaa ja sitoa ne kimpuksi seitsemän askeleen päässä pionista löytyvällä heinänkorrella. Kimpun kanssa pitää kiertää pionin ympäri kahdesti myötä- ja kerran vastapäivään ja jättää sitten kimppu pionin juurelle pitämään pahat henget loitolla.
Pionit eivät ihan kuki meillä vielä juhannuksena, joten puutarhassa saa kulkea huoleti. Syreenien kukinta sen sijaan alkaa mennä jo ohi.

Juhannusyö on monen taian mukaan paras aika hävittää syöpäläisiä ja tuholaisia. Tässäpä oma versioni, jolla häädät tuholaiset puutarhastasi:
Ota tasan keskiyöllä vaatteet päältäsi ja ripsi niillä kasvihuoneesi seiniä. Tehosta taikaa lakaisemalla juhannuspäivän aamuna kello kuusi kasvihuoneen lattia ja vie roskat kolmen tien haaraan. Näin eivät tuholaiset vaivaa koko kesänä kasvihuonettasi. Luteista pääset, kun viet juhannusaattona kolmen tien haaraan viiden sentin kolikon ja sen päälle kolme ludetta. Kirvojen hävittämistä varten sinun pitää kerätä kolmesta eri kasvista kolme kirvaa kustakin ja kuljettaa ne viiden sentin kolikon päällä keskelle kolmen tien haaraa. Kierrä kolmesti kolikon ympäri vastapäivään ennen kuin kirvat karkaavat ja kävele sitten takaperin takaisin puutarhaasi.
Juhannustaikojen lisäksi voi toivoa, että pikkulinnut tulevat avuksi kirvatalkoisiin. Tässä taitaa herkutella tiltaltti tai pajulintu.
Yksi taika sopii puutarhaihmiselle ihan sellaisenaan:

Kun pelto (lue: puutarha) kasvaa ohdakkeita, niin vihityn vaimon pitää juhannusyönä ilkosen alasti niittää ohdakkeet viikatteella ja haravoida ne pois. Näin toimien ohdakkeet eivät kasva koko kesänä takaisin peltoon.

Meillä ei kasva ohdakkeita, mutta varjokujalla kasvaa rehevästi. Nyt töyhtöangervo on aloittanut kukinnan.
Aika monella lukijoistani taitaa olla jo puoliso, mutta jos joltain sellainen vielä puuttuu, niin tässäpä juuri sopiva taika. Koska kukkaniityt ovat nykyään harvinaistuneet kovasti, tähän taikaan voi käyttää myös puutarhaa. Eri paikkakunnilla on perinteisissä taioissa kerätty vähän eri määriä kukkia vaihdellen seitsemästä kolmeentoista. Joissakin kukat on myös sidottu seppeleeksi. Tehdään tästä pettymysten välttämiseksi oikein tehokas taika ja yhdistetään kaikki löytämäni perinnetieto yhdeksi supertaiaksi.

Kerää juhannusyönä 29 (7+9+13) erilaista kukkaa 29 eri niityltä (myös puutarhat lasketaan mukaan). Sido kukat seppeleeksi 29 heinänkorrella ja aseta se tyynysi alle. Jos pystyt olemaan keräämisen aloittamisesta aamuun saakka hiiskahtamatta sanaakaan, tuleva puolisosi tulee unessasi tervehtimään sinua. Varmuuden vuoksi voit vielä tehostaa taikaa kierimällä alasti jossakin (tai vaikka kaikissa) näistä niityistä tai puutarhoista. Jos et ehdi unten maille saakka, niin ainakin virkapukuinen henkilö saattaa tulla sinua tervehtimään jo samana yönä.
Jos löydät juhannuksena vähintään seitsemästä eri kärhöstä vähintään seitsemän nuppua, tietää se runsasta kärhöjen kukintaa kuukauden päästä.
Juhannusyönä kerätyssä kasteessa on maagisia voimia:
Sido alkukesän aikana rikkoontunut harso viitaksi harteillesi ja kulje sen kanssa juhannusyönä puutarhassasi. Väännä harsoon tarttuneet kastepisarat vasta hankkimasi ehjän harson päälle. Mitä enemmän saat maagisia pisaroita puristettua uudelle harsolle, sitä todennäköisemmin harso säilyy ehjänä ainakin kasvukauden loppuun saakka. Muista kerätä kaikki vanhasta harsosta repeilleet suikaleet pois puutarhastasi viemästä kukkien kauneutta.
Olisikohan tämä laukka 'Violet Beauty'? EDIT: ei olekaan, sellainen aukesi toisella puolella pihaa 27.6. Sopii komeasti 'Gold Standard' -kuunliljoihin.

Juhannusyön kasteella voi myös siirtää kukintaonnen ja sadon määrän omaan puutarhaan. Puutarhaihmiset hyväntahtoisena joukkona tuskin tahtovat viedä toisen puutarhasta kukkarunsautta omalle pihalle, joten en kehota teitä kulkemaan lakanan kanssa naapurin yökasteisessa puutarhassa.

Pyyhkikää lakanalla sen sijaan voikukkia ja apilaa pursuavaa pihanurmikkoa ja puristakaa kaste kukkapenkkeihinne tai kasvimaalle. Näin toimien kasvuvoima ja kukkarunsaus siirtyy apiloista ja voikukista suoraan perennoillenne tai hyötytarhallenne.

Apilat aloittelevat juuri sopivasti nurmikolla kukintaansa juhannusyön taikoja varten.

Juhannustaioissa esiintyy usein myös kolmesti muutettu huone tai rakennus, jonka katolta on ennustettu milloin mitäkin. Laitan tähän viimeiseksi taian, jolla taataan mielekästä tekemistä loppukesäksi ja ehkä myös puutarhablogeihin lisää luettavaa:

Katso puutarhaasi kohti sen kasvin yli, jonka paikkaa olet vaihtanut kolmesti, ja saat kesän parhaan puutarhaidean.

Nämä laukat ovat ehkä lajiketta 'Miami'.

Hyvää juhannusta kukkaystäväni! Tehkää taikoja ja nauttikaa kesästä!

20 kommenttia:

 1. Hih 🤭 siinäpä kasa hauskoja juhannustaikoja! Tuota viimeistä voisi koittaa ainakin 😄
  Oikein hyvää juhannusta teille!

  VastaaPoista
 2. Ei muutaku taikomahan :D
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Oi, miten käyttökelpoisia taikoja! Vähän kiirettä pitää, kun yritän ehtiä nuo kaikki yön aikana tekemään - saattaapi olla, että joku jää ensi vuoteen:D Ihanaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama oli kyllä vähän työläämpi, erityisesti jos asuu pidemmän matkan päässä kolmen tien risteyksestä :D Iloista juhannusta!

   Poista
 4. Taiat jäi tekemättä, itikoita on niin paljon, jotta sekkaan ei meinoo soppii.
  Hyvvee juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itikoita oli täälläkin eilen illalla ihan mahdottomasti. Taisivat tarkoituksella häiritä juhannustaikojen tekijöitä :D Hyvää juhannusta!

   Poista
 5. Vau, mitä taikoja. Meikäläinen taikoo uutta ruusutarhaa.. lapion voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee varmasti hieno ruusutarha kun on ihan taikasauvakin mukana ;)

   Poista
 6. Kolme kertaa siirretty kasvi voi löytyä monestakin puutarhasta. Mukavaa juhannuksen jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Harmi kun luin postauksesi vasta nyt ja juhannusyö meni jo. Pitää muistaa ensi vuonna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Olisi pitänyt julkaista nämä päivää, paria ennen juhannusta :D

   Poista
 8. Ihana postaus!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!