perjantai 24. kesäkuuta 2022

Kukka lautasella, osa 1

Tänä vuonna otin yhdeksi kasvimaan teemaksi syötävät kukat. Laajensin sitä myös muuhun puutarhaan sen verran, että tutkin, mistä meiltä löytyvistä luonnonkasveista, perennoista ja pensaista uskaltaa kerätä salaatin, jälkiruokien tai juomien koristeeksi kukkia. Netistä löytyy vaikka miten paljon listoja syötävistä kukista mutta enpä kovin moneen sellaiseen törmännyt, jossa olisi kerrottu kukkien mausta mitään. Siispä sellainen täytyi tehdä itse. Tähän ensimmäiseen osaan keräsin meillä näin juhannuksen aikaan kukkivia lajeja. Talven aikana hyvin suunniteltu asia unohtui kevätkiireissä kokonaan, joten aikaisemmat kevään kukkijat jäivät kokonaan maistelematta. Tästä voi kuitenkin etsiä enemmän tai vähemmän maistuvia vinkkejä juhannusherkkujen koristeeksi.

Värikäs kattaus syötäviä kukkasia.
Ahkeraliisa: aika mauton alkumaku, pureskellessa paljastuu miedon kirpeähkö jälkimaku. Ei pilaa jälkkäriä, vaikka sattuisi suuhun livahtamaan.

Ahomansikka: terälehdet hieman karvaita ja kukkapohjus varsin pahan makuinen. Söpö koristeena, mutta mieluummin mansikat mansikoina kuin kukkina.

Bellis eli kaunokainen: miedosti kirpeä, valkoisen ja vaaleanpunaisen välillä ei ollut maussa eroa. Keskusta maistuu pahalta, joten vain terälehtiä kannattaa maistella. Ei pilaa jälkkäriä tämäkään.
Vasemmalta lähtien: metsäkurjenpolvi, lemmikki ja sen alla metsätähti, ahomansikka ja ylimpänä oikealla ahkeraliisa.
Koiranputki: maistuu juuri sille mille tuoksuukin, melko vahvasti pistävän makuinen siis minusta. Samannäköinen mutta huomattavasti paremmalta maistuva korvike koiranputkelle on saksankirveli, jonka kukat maistuvat vahvasti anikselle kuten muutkin osat kasvista. Sen kukkia en huomannut ottaa kuvattavaksi, vaikka se silloin jo kukkikin. Postauksen lopussa sitä vilahtaa pikkuisen yhdessä kuvassa.

Kurjenpolvi: ruohoinen, yöks. Kuvaan päässyt metsäkurjenpolvi maistui yhtä pahalta kuin juuri ensimmäisiä kukkiaan aukova peittokurjenpolvikin. Kukkikoot muualla ja pysykööt poissa ainakin minun lautaseltani!

Laukat: ruohosipuli ei meillä vielä kuki, mutta periaatteessa kaikkien laukkojen kukat ovat syötäviä. Maistelin ukkolaukkojen ja sorjalaukka 'Mount Everestin' yksittäisiä kukkia eivätkä ne hassummilta maistuneet. Maku oli aika vahvan sipulinen, joten niillä koristelisin lähinnä suolaisia syötäviä ja salaatteja. Lautaselle en niitä kerännyt, mutta postauksen lopussa näkyvät kuvassa.

Vasemmalla metsätähden alla päivänkakkara, keskellä kaksi eri väristä bellistä ja oikealla kaksi eri väristä orvokkia.
Lemmikki: aika mauton. Kukkia kunnon lemmikkimereen tulee niin valtavasti, että voisi aivan hyvin koristella isommankin porukan ruuat vaikka koko kesäkuun ajan eikä se silti näkyisi kukkapenkissä.

Metsätähti: raikkaan kirpeähkö, ketunleipämäinen. Ihan kiva maku, joka yllätti ainakin minut. Kuvittelin sen jostain syystä melko mauttomaksi. Tätä kelpaa hyvin käyttää koristeena.

Orvokki: vähän pahvinen, pitkään pureskellessa alkaa maistua "vihreältä". Kumpikaan meillä kukkivista väreistä ei hurmannut maullaan. Keto-orvokki (ei kuvaa) sen sijaan maistui hieman paremmalta; se oli makeampi ja samalla raikkaampi.

Päivänkakkara: makeahkon ruohoinen, sama maku kuin katkottujen varsien tuoksu. Kuten belliksessä, myös päivänkakkarasta kannattaa maistella ainoastaan terälehtiä.

Voikukka: yllättävän makea, paras näistä jos saksankirveliä ei lasketa. Ja voikukastakin otetaan maisteluun siis vain terälehdet, vihreät osat maistuvat karvailta. Koristeena voikukka on vähän haasteellinen, sillä se ei pysy kauniisti auki varrestaan irrotettuna. Yksittäisiä terälehtiä voi kuitenkin hyvin ripotella koristeeksi.

Voikukan tunnistavat kaikki ja sen vieressä koiranputki. Saksankirvelin kukinto näyttää melko samalta kuin koiranputken, mutta on vain kookkaampi ja pörheämpi.

Olen tähän listaukseen varmistanut Myrkytystietokeskuksen sivuilta kasvien myrkyttömyyden. Jos haluatte maistella muita puutarhan tai luonnon kasveja, kannattaa ehdottomasti varmistaa niiden turvallisuus.

Huom! Astmaatikot ja allergikot maistelkaa kukkia vain omalla vastuulla!

Kukat kukkalautasella. Lautanen on Arabian Illusia -sarjan leipälautanen.
Hyvin kattava luettelo syötävistä kukista ja myös tietoa monen mausta löytyy Kuu Yrttitarhassa -blogista. Luettelon 1. osaa pääset lukemaan tästä ja tästä toista osaa. Siitäpä vain puutarhurin tyyliin sopivia aterioita koristelemaan!
Eilen illalla kaksi harakanpoikasta istui niin somasti majan takaseinällä, että oli ihan pakko napata kuva metallinhohtoisista kaveruksista. Alareunassa näkyy kuvista puuttumaan jääneitä laukkoja ja vähän saksankirveliäkin.

Leppoisaa, lämmintä ja turvallista juhannusta!

20 kommenttia:

  1. Onpa kiva makutesti! Harvoin tosiaan kukkien makua mainitaan. Ruusupavun kukista kyllä, että ovat hyviä, ja niin tosiaan ovat. Syreeninkukkienkin aromia on kehuttu, olen joskus maistanut, ei se pahaa ollut.
    Harmittelen suuresti, kun talvi tai myyrä (tai molemmat) on vienyt saksankirvelini. Ihmetyttää, eikö edes siementaimia putkahda, sen kun pitäisi niitä tehdä. Toivottavasti aikanaan! Napsin sen siemeniä karkkina aina ohi kulkiessani.
    Söpöset harakanpojat, harakka on niin virtaviivaisen tyylikäs, mutta samalla hyvin hassu lintu.
    Juhannuksenne kuulostaa ihan kivalta, puutarhapuuhat ovat parhaasta päästä ohjelmaa aina. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusupavun kukat muuten ovat hyviä! Syreeni on minulla seuraavalla maistelulistalla kunhan niitä rupeaa aukeamaan.
      Höh, vai maistuu saksankirvelikin myyrille. Sen siemenet ovatkin hyviä ja sopivat hyvin karkin korvikkeeksi.
      Minulla on tällä hetkellä vähän kaksijakoiset tunnelmat harakoihin. Tällä kertaa ne olivat kivikkorinteestä muurahaisia syödessään malttaneet pitää kivet suunnilleen paikoillaan ja auttavat myös tiilikatolta sammalien irrottelussa. Puuhaillessaan tekevät myös tuhoja, sillä yhden sinikatanan taimen olivat kiskoneet ulos ruukustaan ja pian alkavat repiä mansikoista raakileita. Olen nähnyt poikasten myös siirtelevän tyhjää multasäkkiä ja hyppivän kottikärryssä. Kai ne opettelevat, mistä löytyy ruokaa. Vielä kun oppisivat lehtokotiloita syömään.
      Kyllä se juhannus puutarhapuuhissakin menee ihan mukavasti. Kiitos samoin!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen testaus, itse
    kukkia muuhun kuin ihasteluun.
    Hyvää juhannusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tutkia asiaa ja kokeilla, kun nykyään tulee usein vastaan syötävät kukat ruuan koristeina. Niitä löytyykin puutarhakasveista yllättävän paljon. Hyvää juhannusta!

      Poista
  3. Olipa hauska postaus. Nyt sitten vaan maistelemaan oman puutarhan antia. Mukavaan juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän erilaista juttua välillä :) Kiitos! Mukavaa juhannusta!

      Poista
  4. Mukavaa juhannusta. Tänä kesänä olen saanu useamman kerran ulkona syödessä lautaselle jälkiruuan yhteydessä kukan syötäväksi. Viimeksi kehäkukan. Pari kertaa olen maistanut kukkaa ja todennut, että maistuu liiaksi puutarhalle minun makuuni. Eli meillä jää kukat kukiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin! Kehäkukkien maussa on todella paljon vaihtelua. Jotkut maistuvat ihan kaameilta, jotkut todella hyviltä. Kannattaa testata nyppäisemällä ensin yksi terälehti irti ja etsiä maistelemalla hyvän makuinen kukka. Meillä ei kehäkukat vielä kuki, mutta eilen löysin ensimmäisen nupun. Eivät nuo kukat useinkaan ole mitään herkkua, mutta niillä saa kivan loppusilauksen hienompaan ateriaan.

      Poista
  5. Hauska ja kauniisti toteutettu juttu. Eipä ole tullut kovin intensiivisesti maisteltua kukkia. Käytän joitakin itsekin kesäaikaan ruoan koristeena, mutta yleensä ne tulee syötyä sen kummemmin makuun keskittymättä. Ruohosipulin kukkia maistoin eilen hakiessani kasvimaalta makua ja koristetta salaattiin. Sipulilta maistuu ruohosipulin kukkakin minusta. Apilankukkia on myös tullut syötyä. Etenkin muksuna tuli ilmettyä apilankukista makeutta. Vielä eivät apilat kukia.
    Mukavaa juhannuksen jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän erilainen juttu tuli juhannuksen kunniaksi. Aika moni koristeena käytettävä kukka on melko mauton, joten niitä ei esim. jälkkäriä syödessään edes erota muuten kuin suutuntumasta. Ruohosipulit eivät meillä vielä kuvaushetkellä kukkineet. Tänään oli ensimmäinen nuppu vasta aukeamassa. Ruohosipulin kukat maistuvat minusta selvästi paremmilta kuin nuo muut maistelemani laukan kukat. Ehkä siinä on syynsä, miksi jotkut laukoista ovat valikoituneet ruokakäyttöön ja toiset kukkapenkkiin.
      Apila on minulla seuraavana maistelulistalla kunhan alkavat kukkia. En muista kyllä itse niitä ennen maistelleeni. Meillä oli tapana imeskellä medet pillikkeen kukista.
      Kiitos! Mukavaa juhannusta!

      Poista
  6. Kiva kattaus syötäviä kukkia. :) Minäkin olen jonkun verran käyttänyt kukkia esim. leivosten koristeluun. Kauniita ne toki ovat, mutta maun puolesta ne eivät ainakaan minua hirveästi säväytä. Sokeroituja kukkia tekisi mieli joskus kokeilla. Mukavaa juhannusviikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei ollut suurin osa mitenkään herkullisia. Koristekäytössäkin on minusta hyvä tietää ainakin se, että mistä kasvista voi irrota pahaa makua ruokaan, vaikka kasvi ihan syötävä olisikin. Esim. koiranputkea tai kurjenpolvea en tällä maistelukokemuksella laittaisi herkkujälkkärin koristeeksi, vaan valitsisin jonkun paremman makuisen tai mauttoman. Kiitos, samoin!

      Poista
  7. Syätäviä kukkia löytyy yllättävän palio. Niiren varahan ei kuitenkaa voi ruakalistaansa laatia. Orvokin kukat on ainuita mitä oon täytekaakkujen ja leivosten koristeena käyttäny. Mukavaa juhannuksen jatkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ihan yllätyin syötävien kukkien määrästä, kun lähdin tutkimaan, mitä kaikkia voikaan syödä. Eipä kukilla vatsaansa saa täytettyä eikä varmaan riittävästi ravintoaineitakaan, mutta koristeena niitä voisi käyttää rohkeamminkin. Kiitos, samoin!

      Poista
  8. Tämähän oli kiva juttu. Syötävien kukkien listoja olen nähnyt, mutta makutestejä en niinkään.
    Kauniit kuvat näistä maisteltavista, melkein ne saavat olla silmänruokana - ainakin epämiellyttävän makuiset.
    Hyvää juhannuksen jatkoa teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eipä niitä makutestejä juurikaan taida olla. Silmänruokana pahanmakuisetkin kukat menevät vallan mainiosti. Joitain ei tällä maistelukokemuksella tee edes mieli lisätä ruuan koristeeksi. Hyvää juhannusviikonlopun jatkoa!

      Poista
  9. Mahtava teksti! Näitä ei tosiaan vastaan ole tullut ja oli tosi kiva lukea sinun maisteluista! 😊 Itse kävin nappaamassa orvokin kukkia mufineiden koristeeksi juhannusaattona. Itse kukkien mausta en tiedä, kun eivät kauheasti ainakaan siinä sokeripläjäyksessä maistuneet 🤭 eipähän makua muuttaneet. Nättejä olivat koristeena
    Niin ja seuraavaa tällaista odotellessa 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muffinisi olivat varmasti nättejä. Orvokki on sen verran mieto, ettei sen maku puske makeiden jälkkäreiden yli. Seuraava on tulossa varmaan heinäkuussa (jos en vain taas unohda :D)

      Poista
  10. Hyvä, että maistelit ja postasit makutestin, ei tarvitse itse tehdä, vaan voi kaivaa blogisi esiin :D Koristeeksi ruokiin olen kyllä kukkia usein laittanut, nyt oli juhannuskakussa orvokkeja, metsämansikan kukintoja ja juhannusruusuja. Kauneus riittää minulle :) Mukavaa alkavaa helteisen kaunista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uhrauduin teidän kaikkien puolesta ;) Kauneus riittää minullekin, mutta sen verran pitää tietää koristeiden maustakin, ettei vain mene vahingossa pilaamaan herkkuruokia. Kiitos! Mukavaa helleviikkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!