sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Puutarhavappu

Jes! Se on sitten toukokuu ja kesä aivan kulman takana. Pelkäsin, että tänäänkin olisi niin kylmää, ettei tarkenisi puutarhassa puuhastella. Huoli oli turha, sillä tänään oli viime päiviin verrattuna suorastaan täydellinen puutarhailusää. Aurinko paistoi melkein koko päivän ja oli aika lämmintäkin. Talven aikana suunnittelemani tehtävälista ei lyhentynyt piiruakaan, mutta kaikenlaista muuta puuhastelin.

Kevätkurjenmiekat kukkivat täyttä päätä ja isokevättähdet 'Rosea' aloittelevat.
Käytin myös aikaa ihan vain ympäriinsä haahuiluun ja esiin ponnistavien kasvien tutkiskeluun. Yli puolet kukkapenkeistä kun on edelleen lumen alla, niin eipä puutarhassa ihmeitä voi vielä tehdä. Aamupäivällä päätin leikata aurinkopenkin syyshortensian. Haluan sen pysyvän säällisen kokoisena ja kukkivan suurin kukinnoin. Mustilanhortensiakin sai maistaa oksasaksista, tosin siitä napsin vain sieltä täältä väärään suuntaan kurottelevia oksia hieman lyhyemmiksi. Päätin myös jakaa isoimman päivänlilja 'Stella d'Oron' ja istuttaa jakopalat muutaman pikkuampiaisyrtin tilalle. Pikkuampiaisyrtit ovat suorastaan riehaantuneet, joten pieni suitsiminen oli niille joka tapauksessa tarpeen. Päivänlilja on hieman vaivattomampi; siitä kun ei tarvitse leikata kuihtuneita kukintoja pois miljoonien siementaimien pelossa. Pikkuampiaisyrttiäkin jäi vielä aivan riittävästi alkukesän komeaa kukintaa varten.

Tällä hetkellä taitavat olla kaikki kevätkurjenmiekat tältä kohdalta kukassa. Tuolla lumen alla niitä on vielä lisää. Etualalle kukkii peräti viisi 'Frozen Planetia'.

Puistoatsalea 'Illusian' juurella kirjokevättähdet puskevat nuppujaan lumen läpi.
Krookus 'Romance'. Taaimmaisena päivänliljan kuihtuneiden lehtien seasta puskee yksi pikkurillin kynnen kokoinen kukka. Vaikka nämä muutkaan eivät mitään jättejä ole, niin tuo yksi on melkoinen lilliputti.
Muistatteko kun kerroin hävittäneeni istutuslapioni? Tänäänkin sille olisi ollut tarvetta, sillä löysin taas metsän laidasta kukkivan kevättähden. Kiersin pihaa ympäri ja kolusin varastoja, esikoinenkin yritti auttaa, mutta lapiota ei vain löytynyt. Viimein päätin nostaa puutarhavarastosta joka ikisen tavaran pois lattialta ja sieltähän se löytyi tyhjän multasäkin alta. Eipä sattunut ensimmäisellä eikä viidennelläkään etsintäkerralla silmiin, kun vain työntelin tavaroita huolimattomasti tai vähän kurkkasin niiden alle. Olisi kannattanut jo heti ensimmäisellä kerralla nostaa kaikki tavarat kunnolla ilmaan eikä vain siirrellä niitä edestakaisin lattialla. Tai vielä parempi olisi vain palauttaa lapio aina paikoilleen käytön jälkeen.
Luumutarhasta löytyi "muinaisjäännöksenä" pari 'Vanguard'-krookusta. Siirsin ne joitakin vuosia sitten kärhökaaripenkkiin turvaan jäniksiltä, mutta joitakin jäi löytymättä. Nyt tämä on turvassa atsalean suojaverkon sisällä, joten saa kasvaa rauhassa.
Luumutarhassa niin ikään verkkojen sisällä kukkii nyt kevätkurjenmiekka 'Harmony' yhdessä 'Barr's Purple' -krookusten kanssa.
'Pickwick' on osoittautunut vähän tempukkaaksi. Tänä vuonna kukkii kuusi yksilöä suunnilleen puolen metrin välein toisistaan. Alunperin näitä taisi olla viisitoista.
Keväisiin pihakierroksiin kuuluu ehdottomasti kärhötarkistukset. Aurinkopenkin 'Arabella' on hereillä, siitä ei ole epäilystäkään. Alppikärhöt näyttäisivät olevan vielä lepotilassa, mutta minusta niiden silmut näyttivät kuitenkin eläviltä. Loistokärhöt 'Kaiseria' lukuunottamatta ovat toistaiseksi vielä turvallisesti mullan tai hangen alla. Patiopenkissä posliinihyasintteja tutkiessani huomasin selvästi heränneitä kärhön silmuja. Leikkasin loppusyksyllä patiopenkin loistokärhöt puolimetrisiksi, jotta saan helpommin laitettua kausivalot pation seinäkkeeseen. Jätin leikatut latvukset kärhöjen juureen talvisuojaksi ja nepä olivatkin hangen alla talvehtineet niin hyvin, että silmut olivat jo valmiita lähtemään kasvuun. Versojen leikkauspinnatkin olivat vihreitä. Päätin tehdä kokeen ja leikkasin versoista eri mittaisia pätkiä. Tökin pätkät suoraan kukkapenkkiin niin, että silmut tulivat maan pinnan tasalle. Jos juurtuvat, saan ilmaiseksi lisää kärhöjä, jos eivät, niin enpä menetäkään mitään. Kumpaakin lajiketta ('Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue') on usein kaupoissa saatavilla, joten ei ole varsinaisesti tarvetta onnistua niiden kanssa.
'Kaiser' ei malta enää nukkua kun hankikin on jo väistynyt sen kohdalta.
Pistelin kärhökokeiluni posliinihyasinttien viereen ja merkkasin oksanpätkillä. Laitoin varuilta vielä hiekkaa päälle suojaamaan auringolta ja pakkasöiltä. Myöhemmin kesällä syyssyrikkä varjostaa niitä paahteelta, jos päättävät lähteä kasvuun.
Eilisen kurja keli ei houkuttanut ulkoiluun, joten puuhailin taimien parissa sisällä. Osa taimista kaipasi koulimista, kelloköynnökset kärhien katkomista ja jotkut taimet muuten vain huomiota. Tutkin, löytyisikö isoimmista petunioista ja ahkeraliisoista jo kukkanuppuja (ei vielä) ja tarkistin kirvatilanteen. Pari sellerintainta on jostain syystä vetänyt koko kevään ajan jostain kirvoja itseensä, vaikka olen syynännyt niitä ahkerasti ja teipinpalasen kanssa metsästänyt kutsumattomia vieraita. Kokeilin nyt istuttaa ne suurempiin ruukkuihin, jos se vaikka auttaisi. Taimihuoneen muissa taimissa ei ole onneksi yhtäkään kirvaa.
Kaikkiin tomaatintaimiin on vaivihkaa ilmestynyt kukkanuppuja. Tässä nuppujaan esittelee 'Maskotka'
Vaihdoin maaliskuun alussa huonekasveilleni mullat ja päätin samalla tehdä radikaalin toimenpiteen ränsistyneelle anopinhampaalleni. Puskan ulkonäkö ei silmiä hivellyt, joten erotin yhden ruusukkeen omaan ruukkuunsa ja upotin sen kaljuuntuneen varren syvälle mullan sisään. Varmuuden vuoksi säilytin alkuperäisen kasvin, jos vaikka erotettu yksilö päättäisi vetää perusteellisesti herneen sijaan peräti koko palkokasvisuvun lehtiruusukkeeseensa (onpas tämä suomen kielen taivutus hassua, laittaa epäilemään, että onko kirjaimia liikaa vai liian vähän). Toistaiseksi vaikuttaa oikein hyvältä, mutta seurailen nyt kuitenkin vielä ainakin kesään saakka, kuinka tässä käy.
Omaan yksiöön päässyt anoppi (vasemmalla) on suorastaan villiintynyt. Alunperin se oli samanlainen mutristelija kuin nuo kimppakämpässä asujat.
Työpaikallani on eräässä odotustilassa usein orkidea ilahduttamassa kävijöitä. Viimesyksyinen orkidea pysyi kukinnan jälkeen virkeänä, joten se jätettiin huonekasviksi. Nyt siinä on viidessä kohdassa uusia nuppuja tulossa. Sen sijaan joulun jälkeen hankittu yksilö joutui nyt roskiin. Sillä oli luultavasti jotain vikaa juuristossa, sillä sen lehdet menivät hiljalleen kurttuun. Viime hetkellä ennen kuin kollega ehti viskata orkideaa menemään, älysin kysyä, onko hänellä käyttöä sen muoviselle ostoruukulle. Ei kuulemma ollut, joten sain kyseisen purnukan ja vielä tukikepitkin itselleni. 2018 emokasvista irrottamani keiki on nimittäin majaillut koko tämän ajan limpparipullon puolikkaassa ja oli tunkenut juurensakin jo pitkälle pohjarei'istä läpi. Nyt se sai vihdoin isomman purkin ja kauniin, joskin vähän pintakolhuja saaneen suojaruukun. Karo nimittäin tiputti ruukun kerran kodinhoitohuoneen allaskaapista lattialle ja siitä lohkesi pinnoite kahdesta kohtaa. Jäi itselle pysyvä muistutus siitä, että Karo pitää käskeä odottamaan kauempana silloin kun kaapista kaivetaan sille puruluuta. Se ei innoissaan tiennyt, miten päin olisi, joten tunki päänsä ruukkuun ja samalla tiputti sen lattialle.
Pikkuinen orkidea kasvattelee koko ajan lisää nuppuja. Kukkia on nyt kuusi kappaletta ja nuppuja kolme.
Iloista, aurinkoista ja kukkivaa toukokuuta!

P.S. Minulla on ollut tänään kommentointiongelmia joihinkin blogeihin. Blogger ilmoittaa, että kommenttia julkaistessa tapahtui virhe. Oletan, että ongelma korjautuu aikanaan ja yritän muistaa käydä myöhemmin kokeilemassa uudelleen.

18 kommenttia:

 1. Hienot nuput tomaatissa. Toivottavasti saat kärhön lisääntymään. Omia kärhöjäni ei ole uskaltanut vielä tarkistaa paitsi yhden alppikärhön, siinä näkyy silmuja ja ovat kai siten hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit olivatkin tänä vuonna yllättävän aikaisessa. Ilmeisesti huhtikuun aurinkoiset päivät vauhdittivat kehitystä. En ole koskaan kokeillut kärhön viimevuotisten oksien juurruttamista. Ehkä varmempi tulos olisi tullut sisällä tarkassa seurannassa, mutta nyt ei ole tilaa sellaisille. Kiva on kuitenkin kokeilla, kuinka tässä käy.
   Kärhöillä ei olekaan vielä mitään kiirettä nousta. Eipähän pääse kylmyys niin pahasti kurittamaan kun vähän vielä odottelevat.

   Poista
 2. Ihanasti kukkivat kevätkurjenmiekat. Noin tiheänä ja isona ryhmänä ovat silmiä hivelevän kaunis näky.
  Kuvastasi muistin taas nuo posliinihyasintit, jotka minulta puuttuvat kokonaan. Niitä pitää muistaa kyllä hankkia syksyllä. Hienot tomaatit ja upean värinen orkidea.
  Mukavaa toukokuun ensimmäistä viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekat ovat viihtyneet tuossa kohdassa todella hyvin. Ne näkyvät keittiön ikkunaan ja ilahduttavat joka päivä. Olen parina vuonna jakanutkin niitä ja taas voisi kukinnan jälkeen kaivaa muutaman uusiin paikkoihin.
   Kiitos! Mukavaa toukokuuta myös sinulle!

   Poista
 3. Minulla on ollut monena päivänä tuo sama kommentointiongelma. Todella moneen eri blogiin kommentoidessa olen joutunut tekemään kommentoinnin 3-4 kertaa ennen kuin on mennyt läpi. Aina ilmoittaa tuon ”julkaistessa tapahtui virhe”. Olen tulkinnut tämän bloggerin ongelmaksi?
  Toivottavasti tämä häiriö poistuu pian. Kevätkurjenmiekkasi näyttävät niin kauniilta, ovat selvästi lisääntyneet! Kiva nähdä myös muita kukkia ja upeaa, että kärhöissäsi on noin hyvät alut. En ole huomannut käydä tutkimassa omia kärhöjä tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kokeilin eilen laittaa kommentin yhteen blogiin ensimmäisen kerran aamupäivällä ja sitten pittkin päivää monta kertaa. Vasta myöhään illalla sain kommentin jätettyä. Tallensin tekstin varuilta tietokoneelle, ettei tarvitse naputella sitä uudelleen joka kerta, mutta silti alkoi iltapäivällä ärsyttää turha yrittäminen. Onneksi viimein onnistui, niin ei tarvinnut seuraavalle päivälle siirtää. Ensimmäistä kertaa osui minun kohdalleni näin paha kommentointiongelma.
   Tuntuu, että kevätkurjenmiekkoja on tuossa aurinkopenkissä joka kevät entistä enemmän, vaikka viime kesänäkin siirsin osan muualle. Vähän aikaisin nuo pari kärhöä heräsivät, mutta jospa selviäisivät kesään saakka. Eivät nuo kärhöjen versot ole onneksi herkimpiä paleltumaan.

   Poista
 4. Hyvin sopii yhteen noiden kevätkurjenmiekkojen ja kevättähtien 'Rosea' värit. Herkullisen värinen tuo 'Barr's Purple' -krookus. Oih, olen vähän kateellinen tomaatin kukista. En tiedä, mikä minun tomaatintaimiani vaivaa. Ne itivät kyllä hyvin, mutta kasvu on ollut hidasta ja kituliasta, vaikkei tänä vuonna ole ihme kyllä näkynyt edes harsosääskiä. Huikea tuo sinun orkidea. Vieläkö emokasvi on yhtä hurja lisääntymään kuin aiemmin? Voi Karo, hihityttää tuo pään tunkeminen kukkaruukkuun, vaikkakin ikävää, että ruukku otti osumaa. Minulla kommentointi on toiminut toistaiseksi ihan hyvin, tosin kommentointi-ikkuna on muuttunut erilaiseksi kuin ennen. Luultavasti vika on Bloggerin puolella, kun muillakin näyttää olevan samaa ongelmaa kuin sinulla. Toivottavasti häiriö saadaan pian korjattua! Lämpöisää ja kukkaisaa toukokuuta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat valloittava yhdistelmä. 'Rosea' ei vain taida olla ihan niin sukkela lisääntymään kuin muut värit kevätkurjenmiekasta puhumattakaan, sillä niitä on minusta aika vähän tänä vuonna kukassa. Tai sitten eivät vain ole vielä ehtineet kaikki nousta.
   Sinun tomaattisi ehtivät varmasti vielä tarpeeksi isoiksi ennen kesää. Minulla ne ovat olleet turhan nopeita tänä vuonna. Jouduin tänään järjestelemään niitä eri ikkunoille kun eivät enää kaikki mahtuneet saman ikkunan ääreen. Toivon, että tulisi pian lämpimämpää, jotta saisin tomaatit edes eteiseen totuttelemaan viileämpään.
   Emo-orkidea on nyt pitänyt muutaman kuukauden taukoa sekä kukinnasta että keikien tekemisestä. Yksi keiki siinä on ja juuri pari viikkoa sitten huomasin, että se on alkanut tunkea uutta kukkavanaa juurelta. Lepotauko taitaa siis olla pikku hiljaa sen mielestä ohi. Karolla on välillä ihmeellisiä päähänpistoja :D
   Kommentti-ikkuna tosiaan muutti joku aika sitten muotoaan. Johtuisivatkohan ongelmat jostain päivityksen yhteydessä unohtuneesta pikkujutusta?
   Kiitos, sitä samaa!

   Poista
 5. Hyvin olet istuttanut varhaisia kukkijoita paikkoihin, joista lumi on jo väistynyt. Hienoja kevätkukkakimaroita. Meillä tuntuu kärhöt aina heräävän tosi myöhään, mutta tänään aloitin varmuuden vuoksi niiden juuristolle etanarakeiden heittelyn, sillä tuoreet versot menevät muuten lehtokotiloiden kitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkurjenmiekkojen kohdalta vähän avitin huhtikuussa, eivät ne muuten vielä kukkisi kun päällä oli talven aikana kolattujakin lumia. Takapihalla on vielä lunta sellaisissa kohdissa, mihin on istutettu kevätkurjenmiekkaa ja sivupihalla sama tilanne krookusten kanssa. Onneksi on muutama kohta, josta lumet sulavat aikaisemmin.
   Minulla on etanarakeiden levitys vielä edessä kun kaikki paikat, josta viime syksynä löysin lehtokotiloita, ovat vielä tukevasti lumen alla. Kärhöjä ei onneksi niissä penkeissä ole, mutta kuunliljat ja esikot maistunevat myös niille ällötyksille.

   Poista
 6. Kauniisti kukkivia, keväisiä väriläiskiä puutarhassasi! Vesisatteet on meillä vauhdittanu lumensulamista. Ja kaikenlaisii piipottajia pilikistellöö tiälläkin. Mukava seurata siun kärhön nousemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on pari päivää ollut niin kylmää, että lumien sulaminen tuntuu pysähtyneen. Nytkin sataa lunta. Jospa loppuviikosta lämpenisi.
   Kiva, että teilläkin näkyy jo piippoja. Kärhöjen ja muidenkin kasvien nousemista on aina mukavaa seurata.

   Poista
 7. Aivan ihania nuo siniset kevätkurjenmiekat!
  Minulle vielä vieras tuttavuus. Leviävätkö yhtään itsestään?
  Tomaatit ovatkin sinulla jo pitkällä, nuppujakin jo. Itselläni nyt toista vuotta siemenestä taimet kasvussa. Tänä vuonna saaneet kukkavaloa, joten ovat sentään noin 15 senttisiä ja tukevampia kuin viime vuonna. Kiva kuulla, että orkidea on ruvennut uudelleen kehittämään kukkia, joten se on mahdollista. Itselläni ei ole onnistunut, tai en ole koskaan malttanut odottaa tarpeeksi kauaa.
  Mukavia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat todella kauniita ja ihan parasta niissä on se, että pitävät kukat auki säällä kuin säällä. Kevätkurjenmiekat leviävät viihtyessään todella hyvin. Olen saanut jakaa tuosta kohdasta jo kahtena kesänä sipuleita muualle. Istutin siihen yhden pussillisen muistaakseni syksyllä 2018 ja nyt niitä on kymmeniä kukassa. Innokkain lisääntyjä minun lajikkeistani on se helpoiten saatavilla oleva 'Harmony'. 'Alida' on myös lisääntynyt pikkuisen, mutta nuo muut eivät. Kaikki eivät kyllä vielä kuki, joten ehkä pitää vielä päivittää tietoa myöhemmin.
   Jos olisin tomaatteja kylväessäni tiennyt, kuinka reippaasti ne tänä vuonna meinaavat kasvaa, olisin odottanut vielä pari viikkoa. Noiden ulos siirtäminen tulee olemaan hyvin haastavaa, jos pitää odotella lämpimämpiä kelejä toukokuun loppuun saakka :D Sinulla on paljon helpompi siirtää taimet ulos kun eivät ole pitkiä roikaleita. Ja juuri tuossa 15 sentin kokoisena tomaatit ovat minulla aloittaneet huiman kasvupyrähdyksen, joten varmaan sinullakin on kesäkuussa jo kukkia taimissasi.
   Orkideoissakin tuntuu olevan eroja. Minulla oli joskus niitä isokukkaisia ja kyllä ne kerran vuoteen suunnilleen kukkivat, mutta vain muutaman kukan voimin. Nuo pienikukkaiset ovat ainakin minun hoidossani ahkerampia. Kuvasta ei ehkä saa selvää kokoluokasta, mutta kukan halkaisija on vain viitisen senttiä.
   Mukavaa toukokuuta!

   Poista
 8. Ihanat kurjenmiekat kumpa minäkin saisin tällaiset mättäät. Onneksi olin peittänyt omani katajan oksilla kun ison sellaisen kaadoimme. Nyt ne säästyivät pupuilta. Mutta minulla on vain muutamia. Toivottavasti olet onnekas kärhön pistokkaiden kanssa. Minulla on vielä ne neljä kellarissa ja aiomme tuoda ne ulos viimeistään ensi viikolla. Miehellä on silloin loma ja aiomme viettää sen tiiviisti mökillä. Torstaina kotona tulee lava puutarha jätteille joten silloin on tultava tänne kippaamaan tuija ja kartiovalkokuusi kyytiin. Pitää haravoida pihaa vielä ehkä huomenna niin selviää silloin nopeammin. Mukavaa kun olet saanut orgidean kukkimaan uudestaan. Minulla se ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa sinullakin kevätkurjenmiekat alkaisivat lisääntyä. Olipa onni, että olit peittänyt ne oksilla, niin eivät puput löytäneet. Toivottavasti eivät tule enää toiste ja pianhan olette siellä enemmän paikalla valvomassa tihulaisia.
   Saa nähdä, miten kärhökokeilun kanssa käy. Mitään en menetä, vaikka epäonnistuisivat kaikki, mutta kivahan se olisi onnistua.
   Tämä minun pienikukkainen orkideani tuntuu olevan innokkaasti kukkivaa sorttia. Ei minullakaan oikein ole ollut tuuria niiden isokukkaisten kanssa, joten olen sitten luopunut niistä.

   Poista
 9. Minullakin oli puutarhavappu, lähinnä haahuilin ympäri pihaa ihastelemassa pikkuisia kukkijoita. Ihan vähän pääsin aloittamaan haravointia.
  Ja kommentointiongelmaa oli täälläkin muutama päivä sitten, mutta kirjauduin blogista ulos ja sitten takaisin sisään ja se ainakin minulla helpotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän se aika menee rattoisasti. Eipä tullut mieleen kirjautua ulos. Kiitos vinkistä! Pitää muistaa sitten jos tulee vielä sama ongelma vastaan.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!