perjantai 29. huhtikuuta 2022

Miksi täällä on talvi? sanoi kuopus

Kuulin aamulla hyvin närkästyneellä äänensävyllä esitetyn kysymyksen, kun kuopus heräsi ja näki ikkunasta ulos. "Koska yöllä on satanut lunta", esikoinen totesi kylmän viileästi ja siihen sävyyn, että toinen on nyt ihan hoopo kun ei päivänselvää asiaa tajua. Kuopukselle vastaus ei riittänyt, sillä hän alkoi inttää vastaan: "Eilen näkyi nurmikkoa ja kesä oli tulossa. Ja nyt on taas talvi. Nyt piti olla kesä!" Voisin itse yhtyä kuopuksen mielipiteeseen, sillä ei luminen maisema kovin miellyttävä yllätys ollut, vaikka olihan se sääennusteiden perusteella odotettavissa.
Krookus 'Golden Yellow' pilkistelee lumen seasta.
Tummat 'Harmonyt' ja 'Alidat' ovat jo sulaneet auringon lämmössä. Etualan 'Frozen Planet' on nyt todellakin nimensä veroinen.
Olohuoneen ikkunasta avautuvaa maisemaa ei tarvinne selitellä tämän kummemmin...
Kylvin pari viikkoa sitten niitä Samettihortensian arvonnassa voittamiani kuivakukkaseoksen siemeniä. Olen pitänyt kylvöksen koko ajan eteisen viileydessä. Ensimmäiset itivät reilussa viikossa ja melkein päivittäin jossain purkissa näkyy itämisen merkkejä. Kahdessa ei näy vielä mitään. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kasvattelen hyvää kokoelmaa erilaisia heiniä. Arvelin (ja te myös) siementen perusteella, että varmaan suurin osa onkin heiniä, mutta siemenpussista ei saanut yksiselitteistä varmistusta asialle. Nyt onkin jännittävää seurata, millaisia näistä kasvaa ja jääkö joku laji kylvölistalle jatkossakin.
Purkeista pilkistelee vähän isompaa ja pienempää itua. Kylvin jokaista siementä kolme kappaletta.
Siinäpä osa taimista ja kuva kunkin siemenestä siihen rinnalle. Siementen kuvat ovat keskenään samassa mittakaavassa (mutta ei tietenkään suhteessa taimipurkkeihin).
Ylläolevassa kuvassa F oli siemen, jota veikattiin unikoksi. Taimi ei minusta kuitenkaan unikontaimelta näytä, eihän sen sirkkataimi ole heinämäinen vai muistanko ihan väärin? F, H, K ja J itivät samana päivänä, 24.4, joten K lienee kasvuvauhdistaan päätellen jotain kookkaammaksi kasvavaa sorttia.
H lienee "aikuisenakin" jotain leveämpilehtistä lajia. Tuleekohan E:stä samantapainen kun taimi vähän kasvaa? Näillä oli samankaltaiset, vähän lituskat siemenet, vaikka erojakin löytyi (kts. edellinen kuva).
L oli minusta siemenenä hauskin: kookas ja kauniin kiiltävä. I olisi voinut olla jonkun kukkakasvinkin siemen, samoin minikokoinen G, jonka taimi ilmestyi vasta eilen näkyviin (kuva G:n ja D:n välissä). Heiniä taitavat kumpikin silti olla, kuin myös D.
Saisi nyt sää lämmetä, jotta saisin tämän purkkiheinäpeltoni ulos tai edes ulkovarastoon. En uskaltanut käydä pariin päivään tarkistamassa ulkovaraston lämpötilaa, ettei ovea aukaistessa lämpö karkaisi, mutta juuri äsken kävin siellä pintalämpömittarin kanssa. Toissa-aamuna siellä oli napakan pakkasyön jälkeen 2,5 astetta lämmintä. Meillä on käynyt kolmena yönä lämpötila peräkkäin -7 asteessa ja tuullut kylmästi, mikä jäähdyttää helposti kaikki vähänkään kevyemmät rakenteet. Varaston lämpötila olikin nyt tippunut 1,5 asteeseen. Taimet ovat siis turvassa edelleen, jos ei vain tule enää kovin pahoja pakkasia. Onneksi on sentään luvattu aurinkoisia päiviä, niin varasto vähän lämpenee öitä varten. Oli hyvä, että siirsin aremmat taimet minikasvareiden ja harsojen alta varastoon, sillä ensimmäisen kunnon pakkasyön jälkeen suojien sisällä oli lämpötila laskenut pakkasen puolelle. Mittasin tänään myös kasvimaalla lämpötiloja. Taivasalla olevissa lavoissa maanpinnan lämpötila oli -9,5 astetta (talon seinässä oleva mittari taitaa siis näyttää ainakin 2 astetta liian korkeita lukemia). Yksinkertaisen harson sekä kennolevykaton alla oli -4,5 ja muovisen minikasvihuoneen sisässä -3,5 astetta. Harso ja minikasvihuone ovat tosin tuulensuojaisemmassa kohdassa kuin kennolevykatto, mikä varmasti vaikutti eroon. Lämpötiloista näkee selvästi sen, että pienemmän pakkasen uhatessa kylmänkestävien taimien voi luottaa selviävän minkä tahansa suojan alla, jopa yksinkertaisen harson.
Afrikansinisarja on lähtenyt kasvuun eteisessä. Olisikohan tänä vuonna tulossa jo useampi kukkavarsi?
Daalia odottaa edelleen multaa, jota minä laiskimus en ole ehtinyt käydä ostamassa. Myös gladiolukset odottavat multaa. Viidestätoista mukulasta neljässätoista on jo juuria.
Minun piti itse asiassa eilen käydä multaostoksilla ennen töihin lähtöä, mutta kulutin aikani kollegan syntymäpäiväkortin viimeistelyyn ja lahjan paketointiin. Silloin kun kunnon korttiaskarteluinspiraatio iskee, käytän siihen yleensä (aivan liian) paljon aikaa ja näprään juttuja, joita moni ei välttämättä edes harkitsisi tekevänsä itse. Kollega on vapaa-ajallaan intohimoinen hevosharrastaja ja hänen talliltaan kävin viime kesänä hakemassa muutaman säkillisen tuoretta pollen parasta puutarhaani. Niinpä sain idean ikuistaa korttiin heidän tallilleen viime kesänä syntyneen varsan. Mallina käytin kollegan viime kesänä lähettämää kuvaa. Hahmottelin mallin, siirsin sen korttipohjalle ja aloin vedellä pienellä mattoveitsellä milli kerrallaan muutaman päivän ikäisen varsan hahmoa esille. Vaikka kortin kuva on käyttämästäni tekniikasta johtuen hyvin pelkistetty, onnistuin ilmeisesti ikuistamaan eläimen piirteet tarpeeksi tunnistettavasti, sillä kortin saaja tunnisti saman tien kuvasta heidän varsansa ja oli hyvin otettu tällaisesta muistamisesta.
Korttipohjassa oli valmiina koukeroiset kimallekuviot. Kortin sisälehdeksi laitoin tummanvihreän kuviopaperin, jotta varsan hahmo erottuisi hyvin. Sisälle liimasin vielä vaaleanvihreästä helmiäispaperista palan tekstiosan taustaksi. Numero on kevyesti koholla.
Kortin lisäksi pakkasin lahjaksi ruukullisen omasta puutarhasta kaivettuja krookuksia ja kevättähtiä.
Saatesanoina ohjeistin kollegaa istuttamaan nämä kukkapenkkiin tai nurmikolle. Ne lähtisivät aikaa myöten leviämään ja kukkisivat aina hänen syntymäpäivänään.
Yön aikana sataneet lumet ovat aurinkoisista kohdista jo sulaneet, mutta varjopaikoissa ei ole tapahtunut mitään edistystä. Jospa päivän mittaan kuitenkin lämpenisi edes sen verran, että uusien lumien lisäksi myös pikkuisen vanhaa häviäisi. Edistystä se olisi sekin. Huomenna olisi kiva päästä tekemään jotain ulkona mutta puuhailtava on aika vähissä, jos maa on jäässä tai hangen alla. Eiköhän sitä kuitenkin jotain keksi. Jos ei muuta, niin aloittaa sitten toukokuun kylvöt vähän etuajassa (ja samalla toivoo, että loppukuu olisi lämmin!). Säästä huolimatta iloista vappua kaikille!

18 kommenttia:

  1. Ihan ensimmäiseksi on todettava, että kollega sai sinulta aivan ihastuttavan lahjan, ihan kokonaisuudessaan. On hauska idea, että syntymäpäivän seutuvilla kukkivat krookukset täydensivät tuota upeaa tekemääsi varsan kuvaa. Olet todella taitava!
    Meilläkin on ollut sisällä olevassa ulkomittarissa öisin -7 asteen pakkasia ja varmasti kasvihuoneen vieressä alempana on ollut enemmän pakkasta. Kaikki mittaukset kiinnostavat kovasti ja luinkin nämä tekemäsi tutkimukset tarkasti. Minulla on nyt kasvihuoneen sisällä kolme mittauspistettä ja niitä tulee katsottua usein. Kahdesta mittarista voin tarkistaa, mikä on ollut yön alin lämpö kyseisellä kohdalla ja onneksi lukema on matalammillaan ollut +6 (yksi kylmin nurkka), yleensä alin lämpö lattiasta 30 cm on ollut +10 ja ylempänä tietty enemmän.
    Meillä eilen satanut lumi ei onneksi jäänyt maahan. Nyt ei enää luminen maisema oikein virkistä, joten samaistun poikasi närkästykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lahjan keksiminen on minusta aina niin hirmuisen vaikeaa, varsinkaan jos ei tunne lahjan saajan makua erityisen hyvin. Tämän kollegan kanssa olen ollut parin viime vuoden aikana ehkä eniten tekemisissä, joten vähän osasin aavistella, että tämäntyyppinen lahja voisi olla mieluisa.
      Saa näistä mittaustuloksista ainakin vähän osviittaa, miten paljon minkäkinlainen rakennelma varaa lämpöä. Blogiin saa talletettua hyvin nämä mittaukset itsellekin muistiin tulevien vuosien varalle, kun eihän niitä enää vuoden päästä muuten muistaisi.
      Meiltä ehtivät nuo viime yönä sataneet lumet kaiketi aika hyvin sulaa päivän aikana. En ole kyllä ehtinyt käydä tarkistamassa, onko johonkin varjopaikkaan vielä jäänyt. Näyttää siltä, että vanhoista lumista ei kyllä sulanut senttiäkään. Sain päivän mittaan selville, että kuopus olisi halunnut lähteä tänään hoitoon lenkkareissa kun yhdellä kaverillakin oli eilen ollut jo lenkkarit. Talvinen maisema muutti hänen suunnitelmiaan radikaalisti :D

      Poista
  2. Olen ihan samaa mieltä kuopuksesi kanssa, että nyt kuuluisi jo olla kesä. Mihin lämpö oikein katosi? Toivottavasti koko kesä ei ole yhtä epävakainen sään suhteen ja saataisiin lisäksi lämpöä pitkälle syksyyn. Mielenkiintoista nähdä, millaisia kasveja noista siemenistä kasvaa. Aivan upea kortti ja lahja! Uskon, että saaja ilahtui todella. Olet hirmu taitava! Niin kauniisti ajateltu saajaa sekä tuossa varsan kuvassa että syntymäpäivän aikaan kukkivissa kukissa. <3 Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa tämä olisi vain normaalia kevään keikuttelua. Mieluummin otan kylmän sään nyt kuin kuukauden päästä. Pitkä, lämmin ja aurinkoinen syksy olisi varmaan kaikille meille mieleen.
      Kiitos! Kortti oli kollegalle todella mieluisa ja hän vielä tänään mainitsi ihastelleensa sitä koko eilisen illan. Juuri tuo korttiin päässyt varsa on kuulemma hänen lellikkinsä.
      Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  3. Todella hieno ja taitavasti tehty kortti. Koko synttäripaketti on täynnä antamisen ja henkilökohtaista panostusta.
    Eipä enää jaksa ihastella lumen ja kukkivien krookusten kaunista yhdistelmää. Lumi ei vaan kuulu puutarhaihmisen vapunaikaan. Meillä maa ei sentään ole valkoisena, mutta vähän väliä ripsii hiutaleita tai rajusti rakeita. Hyytävän kylmää. Tästä kevätsää voi vain parantua, joten eläkäämme toivossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näpräsin korttia yhteensä kolmisen tuntia, joten kehut lämmittävät mieltä.
      Vappua olisi kyllä ollut mukavampi viettää lämpimässä säässä kädet kyynärpäitä myöten mullassa. Nyt taitaa jäädä kylmyyden takia vähän vaisummiksi puutarhapuuhat. Meillä oli muuten melkein koko päivän aurinkoista, mutta ihan illasta satoi hetken aikaa vielä uudelleen lunta. Rakeita ei ole onneksi satanut. Mitä ne tekisivätkään kevätkurjenmiekan tai krookuksen kukille? Kyllä se sää vielä joskus tästä lämpenee. Toivottavasti pian.

      Poista
  4. Teillähän on siellä kuvasta päätellen ihan talvi. Hui.
    Kiva lahja ja hienosti toteutettu kortti.
    Mukavaa ja toivottavasti vähälumisempaa vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamulla oli melkeinpä tammikuiset maisemat. Ilmakin niin hyisen kylmää ja tuuli vielä saa kylmyyden tuntumaan monin kerroin jäätävämmältä. Onneksi nuo uudet lumet sentään jaksoivat sulaa päivän aikana, joten palattiin takaisin mataliin kinoksiin ja melko isoihin pälvipaikkoihin.
      Kiitos! Mukavaa vappua!

      Poista
  5. Ihana lahja ja hieno kortti! 😊
    Meillä oli samankaltaisia tunnelmia eilen, kun oikein alkoi tupruttaa lunta ja eihän se maasta minnekään sulanut. Tänään ne pikku hiljaa hävisivät, mutta kylmää on ollut. Ihmettelen, että omat tomaattini ovat aika hyvin pärjäilleet kasvihuoneessa harsojen alla näiden öiden yli. Saa nähdä miten ensi yö menee, jos hyvin niin vien muutaman uuden taimen sinne lisää 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tällaiset takapakit kevään etenemisessä eivät ilahduta varmasti ketään puutarhaihmistä. Ei auta kuin odotella lämpimämpiä kelejä.
      Oletpa uskalias tomaattiesi kanssa. Toivottavasti selviävät vielä viimeistenkin kylmien öiden yli.

      Poista
  6. Hienolla kortilla ja kauniilla kimpulla muistit kollegaa! Meille toissayönä satanu lumi suli eilen pois, vaan kylymä on ilima. Pitäs ruveta lämpiimään jotta pellolle piäsisivät muajussit! Mielenkiintoinen on tuo kuivakukka viljelys, mitä niistä sitten kehkeytyy. Nyt on miullakin purkkii ja purnukkoo jokapaikka täys ja en uskalla kasvihuoneeseen viiä vielä mitään sähkölämmittimen varaan. Viikko ainakin vielä pittää vuotella. Outo kevät ja menny talavi kaikkineen.
    Hauskaa vappua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meille satoi viime yönä uudelleen lunta, joten tänä aamuna herättiin yhtä valkeisiin maisemiin kuin eilen. Sillä erotuksella tosin, että tänään ei edes näytä paistavan aurinko. Tässä vaiheessa kevättä alkaa monella olla joka nurkka taimia täynnä ja kovasti odotellaan säiden lämpenemistä.
      Hauskaa vappua!

      Poista
  7. Täälläkin uusi lumi suli jo pois mutta todella kylmää on ollut. Eilen puuhastelin puutarhassa, oli toppatakkia ja sen alla villatakki, pipo ja paksut housut eikä yhtään liikaa. Tyypillinen vappusää.
    Ihana lahja ja kortti kollegalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on taas uudelleen maa valkeana yön jäljiltä. Ei hirveästi houkuta lähteä kastelemaan itseään sohjo- ja kuravelliin. Kiitos!

      Poista
  8. Tosi taidokas ja tyylikkään kaunis kortti! Ja aivan ihana idea saada istuttaa puutarhasi kukkaloistoa jokavuotisiksi synttärikukkasiksi. Varmasti tosi osuva ja iloa tuottava lahja, joka muistuttaa vielä vuosien päästäkin.
    Hyvää vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kollega ei ole ihan niin puutarhaihminen kuin minä, mutta selvästi pitää kukista. Hän nimittäin tuo muutaman kerran vuodessa työpaikalle kausikukkia piristämään tiloja. Ajattelin tällaisen ruukkuistutuksen olevan sopivan vaivaton hoidettava: kerran istutat johonkin ja sitten ne nousevat joka kevät kukkimaan syntymäpäiväksi.
      Hyvää vappua!

      Poista
  9. Tulipas kaunis kortti. Ja ymmärrän hyvin tuon harmistuksen lumen tulosta, vaikka meillä lumivaippa onneksi on jo hyvin hälvennyt. Aurinkoista toukokuuta ja kevään tuloa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Harmitus on jo mennyt ohi, sillä tänään oli vihdoin kaunis ja melko lämmin päivä. Lumet saivatkin ainakin pikkuisen kyytiä. Aurinkoista toukokuuta sinullekin! Kiva kun jätit viestiä käynnistäsi :)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!