lauantai 14. toukokuuta 2022

Kevät purppuran ja sinisen sävyissä

Ensimmäinen kevätkukkijoiden aalto alkaa olla ohi ja seuraavat aloittelevat. Huomasin, että kukkijoiden lisäksi myös pihan eri osat vaihtelevat kukintavuoroa: ensin tuli etupihalla kevätkurjenmiekkojen ja kevättähtien tykitystä, nyt on vuorossa pääasiassa takapiha. Kukkatennistä talon yli siis!

'Purple Hill' ja 'Blue Hill' -sekoituksessa kukkii nyt ainoastaan noita hyvin tummanvioletteja kevätkurjenmiekkoja. Purppurainen on sitä väärällä lajikenimellä minulle tullutta lajiketta, liekö sitten 'Purple Hill' ja tuo toinen 'Blue Hill'?
'Kuntalan' alla kevätkurjenmiekat, krookukset ja kevättähdet ovat lakastumassa. Balkaninvuokot aloittivat juuri sopivasti, samoin taustalla näkyvä ensimmäinen lummetulppaani 'Concerto'.
Sekoituspussista tuli aikoinaan ainoastaan violetteja ja tämä yksi valkoinen, joka teki ensimmäistä kertaa kaksi kukkaa.
Hypätään välillä etupihalle: pensasryhmässä idänsinililjat aloittelevat. Kaukana tämä on vielä scillamerestä, mutta pikku hiljaa...
Samaisessa penkissä on paljon laukan siementaimia. Näiden kai pitäisi olla 'Mount Everestiä'.

Syksyllä ruukutetut helmililjat kukkivat. Pidin näitä alkuun ulkovarastossa ja sitten ihan taivasalla, kun säät vähän alkoivat lämmetä. Ostetut tetet ovat loppumetreillä ja joutavat pian kukkapenkkiin.
Aiheen vierellä on aina hyvä poiketa edes pikkuisen. Äitini kaivoi syksyllä ylös ison juhannuspionin, jonka juurakosta osa laitettiin ruukkuihin talvehtimaan. Ruukut ovat talvehtineet oikein hyvin ja melkein kaikista puskee jo tomeria piippoja esille. Suunnitelmana oli laittaa pionit myyntiin joko Kuopion puutarhaseuran järjestämillä taimipäivillä tai elokuussa avoimet puutarhat -tapahtumassa. Taimipäivä olisi tänä vuonna 28.5, mutta en ole vielä varma, ehdinkö sinne myymään. Jos keräät pioniharvinaisuuksia ja puutarhassasi olisi juhannuspionin mentävä kolo, niin laitapa s-postia minulle. Taimia on käsittääkseni hyvin harvoin missään myynnissä.
Isoin juhannuspioni on n.20-senttisessä ruukussa ja näyttää siltä, että kukkia olisi tulossa. Nuppusilmuja puski pintaan useammassakin ruukussa.
Tämä yksilö on taas ihan tavallinen kiinanpioni. Tämän nuput paleltuivat viime keväänä, mutta jospa tänä vuonna näkisin ensikukinnan. Ihania nuo loistavan punaiset versot!
Aasinsillan kautta takaisin aiheeseen. Kumpikin viime kesänä istutetuista sinivaleunikoista on ilmiselvästi hereillä (tämä asustaa kärhökaaressa). Kukkiikohan niistä kumpikaan tänä vuonna?
Ja taas takapihalla: kummitädin purppuraisen esikon sävy tallentui parhaiten kännykän kameralla. Nyt ei ole seassa liikaa sinistä. Vielä kun ehtisi kitkemään!
Kivaa, kun melkein joka päivä ilmestyy uusia kukkia tai edes nuppuja näkyville. Parin päivän sateet saivat myös nurmikot vihertymään ja ihan kuin koivuissakin jo alkaisi olla vihertävää sävyä. Kyllä kelpaa!

22 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia ja värejä <3 Kevät on niin innostavaa aikaa! Täällä on aurinko paistanut koko päivän! Koivuissa on hiirenkorvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Talven jälkeen kaikki värit saavat hyvälle mielelle. Koko ihana kasvukausi on vasta aluillaan.

   Poista
 2. Mahtavaa aikaa tämä, kun kaikki herää henkiin. Toki samalla tulee aina todistettua jotakin, joka ei herää, mutta se kuuluu pelin henkeen, vaikka kirpaiseekin.
  Minäkin ihastelen kauniita värejä, siniset ja purppurat ovat vahvoja yhdessä ja ihania erikseenkin.
  Juhannuspioni on tosiaan kiva, kun se on aikainen, perinteinen ja ei kaipaa tuentaakaan. Minun pihassani sitä oli vanhastaan, mikä onni. Kun täällä ei ihan hirveästi puutarhakasveja ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on! Yleensä onneksi henkiin herääviä on enemmän kuin talveen menestyneitä. Juhannuspionilla on myös kiva, vähän poikkeavan värinen lehdistö eikä kukissakaan mitään vikaa ole.

   Poista
 3. Minunkin pitää hankkia tuota balkaninvuokkoa niin kaunis se on. Suloiset purppuran värissä esiintyvät esikot. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Balkaninvuokko on nätti, mutta krookusten tapaan pitää valitettavasti kukkansa supussa pilvisellä säällä. Kiitos! Hyvää viikonloppua!

   Poista
 4. Balkaninvuokot ovat kivoja. Viime talvi oli niille kova minun puutarhassani, selkeästi niitä kukkii vähemmän tänä keväänä. Enkä tietenkään tajunnut ostaa niitä Lidlistä kun oli tarjolla. Juhannusruusu on haaveissa, laitan sinulle postia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla hävisi myös osa balkaninvuokoista kovana talvena. En ole tullut sen jälkeen hankkineeksi niitä lisää, kun ei ole ollut menestymisestä takeita. Jos löytyisi vaaleanpunaisena, voisin yhden pussin niitä vielä hankkia. Juuri luin viestisi, vastaan huomenna :)

   Poista
 5. Hurjan tutun näköinen esikko. Ihan kuin minullakin olisi samaa. Kuulostaa tutulta, että takapiha ja etupiha menevät vähän eri tahtiin kukintojen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ollakin samaa tai sitten hyvin samannäköistä. Valo- ja lämpöoloista riippuu, missä tahdissa kukat kukkivat. Ihan kiva, että kukintaa on pikkuisen eri aikoihin, niin riittää iloa pidemmäksi aikaa.

   Poista
 6. Nyt riittää kukkijoita ja koko ajan on jossakin uutta ihailtavaa! Minulla kukkivat vain valkoiset Balkaninvuokot, yhtään sinistä ei ole ilmaantunut. Mutta ovat niin kauniita, joten niitä on hankittava ehdottomasti lisää! Sinivaleunikot näyttävät selvinneen hyvin talvesta, kaksi sinistä ja yksi valkoinen ovat kaikki selvästi myös laajentuneet viime kesästä. Toivotaan, että kukintakin on runsaampaa. Uskon, että sinivaleunikkosi tulevat kukkimaan. Nyt sataa, onpa kiva, se vain lisää vihreyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, miten sinulla valkoinen balkaninvuokko onkin kestävämpi. Olen kuullut että monilla violetti on hiljalleen syrjäyttänyt muut värit.
   Minustakin näytti, että sinivaleunikoiden lehtiruusukkeet olisivat tuuhettuneet viime vuodesta sen verran, että voisi olettaa jo edes yhtä kukkaa.

   Poista
 7. Minäkin juuri tänään ihastelin balkaninvuokkojen kukintaa, näyttävät kukkivan runsaammin kuin viime vuonna. Juhannuspioni näyttää olevan hyvässä kunnossa, koska tunkee esiin noin komeita alkuja. Tuo kiinnostaisi kovasti, jos juurakon paloja jää jäljelle ostettavaksi. Puutarhassasi on kauniita sävyjä sekä sinisessä että purppurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi taisi olla hyvä balkaninvuokoille. Tuo juhannuspionin juurakko taisi olla kookkain jo valmiiksi, joten ei ihme, että se puskee noin pulleita silmuja. Laita sähköpostia, jos pioni kiinnostaa sinuakin.

   Poista
 8. Mahtavaa kukintaa kauniissa sävyissä! Varsinkin nuo Balkaninvuokot ovat tosi suloisia, täytyy laittaa muistilistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Balkaninvuokot ovat aurinkoisella säällä todella kauniita ja loistavat pitkän matkan päähän. Pilvisellä säällä ja sadekelillä kukat ovat harmillisesti supussa.

   Poista
 9. Voi, tuo juhannuspioni olisi kiinnostava. Lapsuuden kodin pihassa sitä luultavasti kasvaa, mutta en pääse sinne sopivaan aikaan ylös kaivamaan. Olisin kyllä kiinnostunut, mutta tuskin viitsit lähettää? Kävisi kyllä ihan juurakkonakin, ilman purkkia. Jos lähettelet, niin laita sähköpostia, niin sovitaan hinnoista. huopalintu ät gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannuspioni on kyllä hieno erikoisuus, jota ei kovin usein tule vastaan varsinkaan täällä päin Suomea. Sähköpostitse olimmekin jo asiasta yhteydessä :)

   Poista
 10. Ihanan paljon kevätkukkijoita, ja monen muun tapaan myös minä ihastelen tuota Balkaninvuokkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi vuodelta kevätkukkia on enemmän mutta silti niitä tuntuu olevan aina liian vähän :D

   Poista
 11. Sarepäivät o selevästi lisänny kukkaloistua ja kukkakattaus vaihtuu. Mulla kukkii yks valakoone balkkaninvuakko. Muitaki o eripaikas tulos. Mulla tuppaa eri färit kukkia eri tahtihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpö ja kosteus vauhdittaa aina kasvua. Meillä kyllä sitä kosteutta olisi riittänyt vielä hyvin ilman sadettakin. Minulla kaikki balkaninvuokot kukkivat yhtä aikaa. Ei se kai ole ihmekään, kun kasvavatkin neliömetrin alueella :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!