sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Puutarhavuosi 2019 -haaste

Aloitin viime tammikuussa puutarhavuosi 2018 -haasteen, jossa oli tarkoituksena käydä läpi edellisen kasvukauden puutarhatapahtumia. Minusta haasteeseen osallistuneiden vastauksia oli niin mukava lueskella, että päätin ottaa haasteen hieman lyhennettynä ja muokattuna uudelleen käsittelyyn. Ja mikäs sen sopivampi hetki tähän olisi kuin vuodenvaihde.
Krookukset nukkuvat nyt hangen alla. Toivottavasti joka paikassa vipeltävät myyrät eivät löydä niiden sipuleita.
1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Vaikka kasvimaa on ollut olemassa ihan puutarhan alkuajoista saakka, oli tämä ensimmäinen vuosi, kun panostin oikeasti kunnolla hyötytarhaan. Lopputulos ei siltikään kovin kummoinen ollut, mutta syytän siitä säitä ja tuhoötököitä enemmän kuin vajavaisia puutarhurintaitojani. Pieni innostuksen kipinä kuitenkin jäi, ja ensi vuonna kasvimaalle on tulossa suuria muutoksia.

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...


Lapasesta taisi taas kerran vähän lähteä, vaikka talven suunnitelmat tulikin toteutettua melkein sellaisenaan.
Kyllähän se piha taas vuodessa pikkuisen muuttui: vasemmalla syyskuu 2018, oikealla syyskuu 2019.
3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

Edellissyksyn perennasiemenkylvökset itivät niin hyvin, että useampi purkillinen taimia lähti myös eteenpäin. Itselle taimista jäi 117 kappaletta ja niiden lisäksi puutarhatapahtumista, alennusmyynneistä ja ihan normaalihinnallakin löytyi vaikka mitä. Äidiltäni sain myös useampaan otteeseen kasveja, joten tuskin yhteen autoon kaikki tämän kesän uudet tulokkaat sopisivat.
Tässä osa viime kesän uusista tulokkaista.
4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. 
Älä edes kysy, kuinka monta!

Puutarhasta kuoli viime talven aikana ainoastaan valkoinen punahatun taimi. Kärhöistä otin tänä vuonna pistokkaita vaikka miten paljon, mutta suurin osa ei juurtunut. Muutama juurtui, mutta ainakin yksi kuoli loppukesän aikana. Muutkin juurtuneet olivat aika heikossa hapessa ennen kellariin vientiä, joten pahoin pelkään, että keväällä loput purkit saa kipata kompostiin. Uudet yritykset ehkä sitten ensi vuonna.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?
Saman kuin viimeksi: valikoiduista rikkaruohoista puhtaan nurmikon siksi, ettei s
ieltä leviäisi kukkapenkkeihin siemenillä ja juurilla niin hirmuista vauhtia rikkaruohoja. Tosin tavoitteen toteutuminen on lähempänä kuin vuosi sitten, sillä kukkapenkkien laajennuksen ansiosta rikkaruohoinen nurmipinta-ala väheni ja kiviaineskasojen alla tuhoutuneeseen kohtaan kylvettiin kokonaan uusi nurmikko.

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?

Erityisesti kaksi melkein hallayöjaksoa heinäkuun alussa ja heinä-elokuun vaihteessa jäivät mieleen. Myös heti syyskuun alkuun sattunut kylmä kausi harmitti, sillä se tiesi varsinkin kasvimaalla kasvukauden päättymistä.
Mm. tomaatit viettivät melkein koko kesän tuplaharson alla; alkukesällä tuulen takia, muuten kylmältä suojassa. Pari tomaattia ehti kypsäksi kesän aikana, loput kypsyteltiin sisällä.
7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Kivikkorinteen uudistus.

8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?
Patio, aivan ehdottomasti! Pihan käytettävyys ja käyttömukavuus kohenivat huomattavasti ja saimme ulos istuskelupaikan ja ruokaryhmän. Vielä kun saisi pöydän päälle katoksen ja nykyisen grillikatoksen tilalle kunnollisen grillauspaikan...

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

Kivikkorinteeseen hankin muutaman kasvin, josta en tiedä, tulevatko menestymään siellä (mm. kesälevisia ja rantalaukkaneilikka).

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Vuosi sitten syysaleista löytämäni tupastiarella kukki niin innokkaasti koko kesän ajan ja kasvoi muutenkin niin nätisti, että se saa vallata niin paljon alaa varjokujalta kun vain tahtoo. Varmaan jaan sitä muuallekin. Myös kasvimaalla talvehtinut muratti oli sen verran iloinen yllätys, että tänä vuonna ulkona talvehtimista on kokeilemassa kolme yksilöä.

Tupastiarellat sopivat kauniisti varjokujan kantopuutarhaosioon. Muutenkin tykästyin niihin ihan tosissani.
11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Pallerolaukat: kauniin värisiä, mutta vaatimattoman kokoisia, retkottivat mikä minnekin ja kukkivat aivan liian myöhään. Siirsin ne syksyllä ritarinkannusten eteen sekä jaloangervojen ja kuunliljojen väleihin, jos vaikka siellä olisivat paremmin edukseen.
Vuoden 2018 positiivinen yllättäjä (itsekseen siemenestä kylväytynyt sarvileukoija) ja tämän vuoden pettymys rinnakkain.
12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

Aiemmin mainittu patio tuli kalliiksi, mutta kerranhan se vain kirpaisi. Nyt vain nautitaan valmiista! Ja lohduttaudun sillä, ettemme tehneet patiota liuskekivestä!

13. Mitä opit?

Sen, että ulos istutetut pikkutaimet pitää alkuun suojata paremmin auringonporotukselta, kuumuudelta ja tuulen tuiverrukselta, vaikka ne olisivatkin totutelleet ulkoilmaan. Menetin ainakin pari kurpitsantainta huonon suojauksen takia ja muutama kesäkukan taimikin kasvoi selvästi kituliaasti todennäköisesti samasta syystä. Muukin kuin yllättävä hallayö siis tappaa kasveja! (Miksi tämä tuli yllätyksenä?)

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Ensi kesäksi ei ole mitään isompia suunnitelmia. Tai no, onhan se yksi unessa näkemäni idea jo hautumassa. Muutenpa tässä vain odotellaan malttamattomana kevään ensimmäisiä kylvöjä, jotta saa ennen lumien sulamista jo vähän esimakua mullan tuoksusta ja kasvun ihmeestä.
Voi jospa ensi vuonna muutkin luumupuut innostuisivat kukkimaan ja tekemään satoa! 'Laatokan Helmen' maistiaiset poimittiin syksyllä lumen seasta.
Heitän haasteen seuraaville ihanille blogeille, jotka eivät haasteeseen tietääkseni viimeksi vastanneet:

Toki haasteen saa napata vapaasti mukaan ilman haastamistakin. Haasteeseen saa myös ilman muuta osallistua, vaikka olisi sen jo aiemminkin tehnyt, sillä joka vuosihan on erilainen kuin edellinen.

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.

Klikkaa tästä, niin löydät tyhjän haastepohjan vastausvaihtoehtoineen.

Haasteeseen osallistuneet blogit:
Kasvin paikka
Vaalean vihreää
Oravankesäpesä
Saaripalsta
Navettapiian puuhamaa
Viherrin
Kukkia & Haaveita
Valkoista salviaa
Kottikärryn kääntöpiiri
Päivänpesän elämää
Maalaiskaupungin piha
Rikkaruohoelämää
Puutarhurintytär
Huopalinnun talossa ja puutarhassa
Keijunkukkaset
Puutarhan lumo
Olipa kerran puutarha
Lappalainen etelässä

52 kommenttia:

 1. Tämä oli kiva lukea! On hyvä arvioida vuotta ja nähdä myös tapahtuneet asiat arvioinnin kautta. Oppia tulee epäonnistumistenkin kautta, vaikka näen sinun puutarhavuotesi ehdottomasti hienona edistymisestä monissa projekteissa. Sait niin paljon aikaiseksi! Olen muuten tiarelloista aivan samaa mieltä, ihana perenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vuosi oli ihan mukavasti onnistunut, vaikka sitä oppia totisesti tulikin :) Suuret projektit olivat etusijalla ja veivät aikaa, mutta toisaalta ne on nyt tehty ja ensi vuonna on aikaa paneutua pienempiin yksityiskohtiin ja vaikka nautiskeluunkin, jos sitä malttaa tehdä. Tiarellojen sukuun pitääkin paneutua tarkemmin, jos vaikka niitä ilmestyisi tänne lisääkin.

   Poista
 2. Olisi yleensäkin ihan hyvä tapa käydä edellisen vuoden saannokset lävitse. Paljon oletkin saanut aikaiseksi!:) Pieniä vastoinkäymisiä nyt tulee aina vastaan...
  Ihania nuo googlekuvat, niistä on pihasuunnittelussa niin paljon apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä kaiken yhteen kokoaminen on valaiseva kokemus. Ilmakuvat on ihan omalla dronella kuvattu :)

   Poista
 3. Kiitos haasteesta Minna, otan sen mielelläni vastaan! Sinun puutarhakesäsi oli hyvin tapahtumarikas ja sait paljon aikaiseksi. Mielenkiinnolla odotan, mitä ensi kesä tuo tullessaan :) Oikein hyvää vuoden vaihdetta sinulle, ja mitä parhainta uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että osallistut haasteeseen :) Ensi kesänä meillä tuskin tulee mitään kovin suuria mullistuksia... paitsi sinne kasvimaalle :D Oikein hyvää vuodenvaihdetta ja mainiota alkavaa puutarhavuotta!

   Poista
  2. Ennätin viimeinkin vastata haasteeseen. Parempi myöhään... :)

   Poista
  3. Eihän tämä vielä mikään myöhä ole :) Minäpä käyn lukemassa ja lisään sinut listan jatkoksi.

   Poista
 4. Kiitos haasteesta, nyt siihen onkin aikaa panneutua, kun ulkona näyttää siltä, ettei tarvitse kolailla lunta, mutta eipä siellä ruohoakaan tarvitse leikellä:) Hyvää alkavaa uutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tähän aikaan vuodesta on muutenkin mukava osallistua haasteisiin, kun puutarhassa ei tapahdu juuri mitään. Hyvää alkavaa uutta puutarhavuotta!

   Poista
 5. sopiva haaste näin kohta alkavan uuden puutarhakauden alkuun;) hankin muuten itsekin kesällä muutaman tiarellan, varmaankin Sinun blogisi innoittamana.
  hyvää vuodenvaihdetta ja onnellista uutta vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiarella on varmasti hyvä hankinta. Iloista vuodenvaihdetta ja menestyksekästä alkavaa uutta puutarhavuotta!

   Poista
 6. Juuri tältä kantilta sopiikin taas viime puutarhakautta tarkastella. Sinä olet tehnyt sen tarkasti ja perusteellisesti (117 kpl taimia jäi itselle...). Tällaiset tarkastelut hyödyttävät tulevia toimia, sillä monet asiat unohtuvat tai ne muistaa väärin. Oikein hyvää tulevaa vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taimimäärä jäi mieleen, kun laskin ruukkuja koulimisen jälkeen. Muiden kasvien kappalemääriä en edes laskenut. Oikein hyvää alkavaa puutarhavuotta!

   Poista
 7. Komeaa tuo pari autolastia taimia, vakuuttava kuvakin! Ja ilmakuvista näkee, että käyttöön on mennyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhjään pihaan uppoaa yllättävän paljon taimia, varsinkin kun ovat noin pieniä. Äidiltäni tulleet kasvit olivatkin sitten sen kokoisia, etteivät kukkaruukkuihin tai edes pesuvateihin sopineet :D

   Poista
 8. Kiitos haasteesta, äsken siihen vastasin. Hyvää vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitpa nopea! Pitääkin käydä katsomassa, niin pääset listan ensimmäiseksi. Hyvää uutta puutarhavuotta!

   Poista
 9. Hyvin oot taltioinu tätä vuotta! Mukava kahella ja muistella vielä myöhemminkin!
  Hyvvee tulevoo vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka vastaukset olivat osittain samoja tai samansuuntaisia kuin edelliseltä vuodelta, löytyi niitä erojakin. Kiva on sitten myöhemmin vertailla vuosia keskenään. Hyvää tulevaa uutta vuotta!

   Poista
 10. Olen vastannut haasteeseen: http://vaaleanvihrea.blogspot.com/2019/12/puutarhavuosi-2019-haaste.html

  Kiitos haasteesta. Kumman paljon menee aikaa miettien viime vuotta, koska jotain jo unohtaakin tässä matkan varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, pitääpä käydä lukemassa ja lisätä sinut listalle. Itsekin muistin monta asiaa vasta kuvia selaillessani. Ihmisen muisti on kumman lyhyt :D

   Poista
 11. Olen vastannut Vaalean Vihreää -blogin kautta minulle tulleeseen haasteeseen, löytyypi täältä:
  http://www.oravankesapesa.net/2020/01/puutarhavuosi-2019-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kivaa! Käynpä kohta katsomassa ja lisään sinut listan jatkoksi :)

   Poista
 12. Vastattu:
  http://saaripalsta.blogspot.com/2020/01/puutarhavuosi-2019.html

  VastaaPoista
 13. Sinun puutarhassasi tapahtui paljon ja isojakin muutoksia vuoden aikana. Kantopuutarha on aivan ihana ja varmasti paranee ajan myötä.
  Nappaan tämän haasteen käsiteltäväksi jonkun ajan kuluttua. Siitä tulee mukava kooste, josta voi myöhemmin itsekin tarkastaa, mitä tuli tehneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kantopuutarha oli hauska tehdä. Jostain kun saisi vähän järeämmän kokoisen juurakon sinne. Hauska päästä lukemaan sinunkin vastauksesi haasteeseen!

   Poista
  2. Huomenta ja Hyvää Uutta Vuotta sinulle ahkera ja idearikas puutarhaystäväni!
   Kiitos vielä kerran haasteesta, jota oli ilo toteuttaa. Vieläkin nahoissa tuntuu mukava hyrinä kesäisten kuvien parissa seikkailusta.
   Tässä linkki postaukseen: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/01/puutarhavuosi-2020.html

   Poista
  3. Kiitos! Hyvää uutta vuotta sinullekin! Minäpä käyn lukemassa postauksesi ja lisään sinut tuonne uudempaan postaukseen listan jatkoksi.

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Uusi yritys. Sain haasteen ja nyt on postaus! Viherrin

  VastaaPoista
 16. Vastasin haasteeseen :).
  https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2020/01/puutarhavuosi-2019-haaste.html

  VastaaPoista
 17. Haasteeseen vastattu.
  https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/01/puutarhavuosi-2019-haaste.html

  Tämä on mukava haaste. Kiva, että laitoit sen toistamiseen liikkeelle. Toivottavasti tästä tulee jokavuotinen perinne.

  Mukavaa torstaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Lisään sinut saman tien listan jatkoksi. Hauska kuulla! Ehkäpä jatkoa seuraa taas vuoden päästä. Mukavaa torstai-illan jatkoa!

   Poista
 18. Nyt on perusteellisesti käyty viimevuoden muistelut läpi. Kiitos sinulle haasteen aloittajalle!
  Kiva alkaa suunnitteleen uutta kun käy huolella läpin kuluneen kauden kuvat ja palauttaa mieleen kokonaisuuksia, touhuja ja tapahtumia. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Lisään sinutkin mukaan listalle, niin on helppo muidenkin käydä lukemassa kaikkien haasteeseen osallistuneiden postauksia. Kiitos! Hyvää uutta viikkoa!

   Poista
 19. Nappasin haasteen sivuiltasi :)

  https://huopalintu.blogspot.com/2020/01/puutarhavuosi-2019.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa oma-aloitteisuutta! Pääset saman tien listan jatkoksi :)

   Poista
 20. Haaste vastaanotettu ja vastattu! :)
  https://olipakerranpuutarha.blogspot.com/2020/02/haaste-puutarhavuosi-2019.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Tulenpa vilkaisemaan ja lisään sinut listan jatkoksi :)

   Poista
 21. Haasteeseen vastattu, kyllä tosiaan kuvasta näkee kun vertailee niitä keskenään että tapahtunut on ja paljon. Minulla ei ole kärhöjä mutta muistaisin lukeneeni että niitä voisi lisätä taivukkaasta. Minä olen myös lisännyt kasvimaalle laatikoita ja yritän panostaa tänäkin vuonna hyötytarhaan enemmän. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Pitääpä käydä lukemassa ja lisätä sinutkin listan jatkoksi. Kärhöjä voi tosiaan lisätä myös taivukkaista, mutta ongelmalliseksi sen tekee se, että taivukastaimi ei ole välttämättä vielä syksyllä tarpeeksi vahva selvitäkseen emokasvista irrotettuna eikä myöskään talvehtiminen onnistu kun routa tekee tuhojaan hennoille juurille. Pitäisi varmaan tehdä taivukaskokeiluja kellarissa talvetettavalla emokasvilla, jos vaikka onnistumisprosentti olisi korkeampi kuin viimevuotisilla pistokaskokeiluilla :D

   Poista
 22. Minäkin osallistuin taas mukavaan haasteeseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohops, kävin jo pari päivää sitten lukemassa postauksesi ja kommentoimassakin, mutta näemmä unohdin lisätä postauksesi listan jatkoksi. Anteeksi, korjaan asian saman tien :) Kiva, että sinäkin osallistuit!

   Poista
  2. Ei kun komento takaisin: tämä olikin puutarhavuosi 2019 -haaste :D Postauksesi on kesän 2020 -haasteeseen osallistuneiden listalla. Linkki siihen on tässä: https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2020/12/puutarhavuosi-2020.html

   Poista
 23. Kiva haaste kyllä, kerkesitkin jo huomata, että oon vastannu siihen. En ehtiny ite aiemmin tännw kommentoimaan 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin nopea :D Haastevastauksesi löytyy tuolta 2020-listalta (linkki edellisessä kommentissa). En huomannut laittaa uutta linkkiä haastepohjaan, joten useampikin on eksynyt tähän vuodentakaiseen postaukseen. Löytyypähän ne täältäkin :)

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!