sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Äitienpäivän kukkasia

Hyvää äitienpäivää! Eilen sain puutarhuroida kunnolla puoli päivää ja loppupäivän sateessa olikin sitten hyvä käydä läpi juuri ennen sadetta otettuja kuvia. Niistä valikoin  viikonlopun ihanimmat kukkijat ja hangesta paljastuneet yllätykset ilahduttamaan tänään teitäkin.

Vanhin vaaleajouluruusuni näyttää olevan varsinainen kameleontti: välillä puhtaan valkoinen, joskus likaisen rusehtava, välillä vaaleankeltainen, tänä vuonna näin suloisesti punertuva.

Toiseksi vanhin vaaleajouluruusuista paljastui vasta eilen lumesta ja oli jo saman tien täydessä kukassa. Jopa vanhin yksilö jää tälle toiseksi kukkien määrässä, vaikka sekin kukkii tänä vuonna todella hyvin.
Ja kun jouluruusuihin päästiin, niin Saaripalstan Sailalta viime kesänä tullut tarhajouluruusun taimi on hengissä. Se toinenkin on virkeänä kasvuunlähdössä, vaikka vasta eilen saikin lumisen peiton pois päältään. Kummastakaan en löytänyt vielä nuppuja.
Jouluruusun ympäriltä on ilmestynyt useita palloesikon ruusukkeita. Nuppuja tulossa!
Koska kukkii? -haasteessa veikkasin lehtoimikän kukkivan 28.4. Tämä olisi kukkinut juuri silloin ilman sitä pahuksen jääkautta. Ensimmäisissä nupuissa näkyi jo väriä silloin, mutta ne jaksoivat aueta vasta 6.5. sään lämmettyä.
Takapihalla kukkivat 'Jeanne d'Arc' -krookukset. Nämä eivät taida viihtyä nykyisessä paikassaan kun eivät oikein lisäänny. Onneksi muutama sentään kukkii.
Valkoiset isokevättähdet aloittivat kukinnan 6.5. ja ensimmäiset pystykiurunkannus 'Beth Evansit' heti seuraavana päivänä. Kumpiakin on viime kevättä runsaammin ja kiurunkannuksissa on myös kookkaammat kukinnot.
Luumutarhassa nimettömät purppuraiset kevätkurjenmiekat aloittelevat. Pientä lisääntymisen merkkiä on näissäkin havaittavissa. Näiden sekaan sopisi lykätä muutama valkoinen tai vaaleanpunainen kevättähti.
Tarhakylmänkukan nuppuja nousee ympäri pihaa. Tämä yksilö on siemenestä toissa keväänä kasvatettu.
Vähän höpinää eilisen puutarhatöistä tähän väliin. Lapset halusivat pyöräillä kadun päässä, joten otin oksasakset ja päätin siistiä kivikkorinnettä samalla kun vahdin muksuja. Osan viimekesäisistä versoista silppusin kasvien juurelle, mutta ei tuollaiseen kivillä melko tehokkaasti peitettyyn rinteeseen mahdottomia määriä saa uppoamaan. Loput kuskasin pois odottamaan kompostointia. Muutaman rikkaruohonkin sain nyhdettyä kevätkosteasta maasta irti, mutta parin viikon päästä pitänee tehdä tarkempi kitkentäkierros. Kunhan nyt lisää siemenrikkoja alkaa nousta. Parin neliön lämpäre jäi rinteestä siistimättä, sillä siinä oli vielä jämiä kadun aurauslumista. Rinteen alapuolella lunta on vielä reilun metrin korkuinen kinos, mutta onneksi siinä on alla suurimmaksi osaksi vain nurmikkoa.
Oikein tarkkaan jos katsotte kuvaa, niin tuossa lumen tienoilla näkyy useita kukkivia kevättähtiäkin. Mättäät ovat vain vielä aika pieniä, mutta siitähän ne laajenevat.
Puutarhakompostista oli päältä sulanut sen verran multaa, että sain peitettyä kaikki kivikkorinteeseen silputut perennanvarret ja talven aikana kasvien juurelle lentäneet puunlehdet ja kävynsuomut. Siperianpihdasta leviää käpysuomuja kivikkorinteeseen saakka ja valotolpassa pajaansa pitävä käpytikka heittelee suomujen lisäksi kokonaisia käpyjäkin. Kivikkorinteen lisäksi siivosin aurinkopenkistä kevätkurjenmiekka-kevättähtiniityltä maksaruohojen ja sinikatanoiden vanhat varret, jotta kaikki kukat tulisivat paremmin esille. Koska kunnon sateen piti alkaa tunnin sisällä, päätin ripotella muutaman kourallisen kanankakkaa sipulikukkien juurelle ja peittää ne puutarhakompostilla. Reipasta sadetta tulikin monta tuntia yhteen menoon, joten toivottavasti kanankakat ovat sen verran liuenneet, ettei Karo enää lähde penkomaan niitä suihinsa. Juuri ennen sadetta ehdin vielä viskata taka- ja sivupihan jänisverkoilla suojatuilla alueille kanankakkarakeita sipulikukkien iloksi. Verkkojen sisälle Karokaan ei pääse herkuttelemaan.
Tämän näen joka kerta kun katson keittiön ikkunasta ulos ja tätä näkymää tulee myös jostain syystä kuvattua eniten.
'Frozen Planetit' ovat vähän erillään omana ryhmänään. Ihan kuin nämäkin olisivat kuitenkin vähän lisineet, vaikka aikaisemmin näytti siltä, että niitä nousee viime kevättä vähemmän. Hyasintit kukkivat seuraavaksi.
Tässä sekamelskassa on edustettuina kevätkurjenmiekka 'Harmony' ja 'Alida', vaaleanpunainen isokevättähti 'Rosea' ja onpa sekaan eksynyt myös tontin alkuperäistä sinistä kirjokevättähteä.
Ja vielä yksi kuva samasta paikasta. Tällä hetkellä tämä on puutarhani kaunein näkymä.

Ihanaa äitienpäivää!

24 kommenttia:

 1. Ihanaa äitienpäivää sinnekin, toivottavasti pääset puutarhaan touhuilemaan. Ei ihme että tuota tulee kuvattua paljon, onhan kaikki nuo kukat ihana näky. Komeat jouluruusut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puutarhassa on touhuttu koko päivä ja nyt kolottaa joka paikkaa :D

   Poista
 2. Kerrassaan ihana tuo puutarhasi kaunein näkymä! Ymmärrän hyvin valintasi. Jouluruususi vaikuttavat olevan hyvässä iskussa, ehkä jopa ryhtyvät lisääntymään. Minunkin piti kylvää kanankakkaa, mutta en ehtinyt muilta töiltä ja sitten sateessa alkoi olla kylmä tehdä enää mitään. Sinulla on montaa lajia jo kukassa, tuo lehtoimikkä näyttää oikein kauniilta! Hyvää äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taisin kuvata tuon kevätkukkaniityn juuri oikealla hetkellä, sillä tänään se näyttää jo hieman ylikukkineelta kevätkurjenmiekkojen osalta. Kevättähdet onneksi kukkivat vielä hetken runsaasti ja kyllä viimeisissä kevätkurjenmiekoissakin vielä riittää väriä ennen kuin hyasintit aloittavat.
   Nuo kaksi vanhinta ovat kyllä melkoisen hyvässä kunnossa eikä moitteen sijaa ole Sailankaan lähettämissä jouluruusuissa. Pieniä vain ovat vielä, mutta varmasti kasvavat kun ovat nyt ensimmäisestä talvestaan selvinneet. Viime kesänä kylvin tuon toiseksi vanhimman vaaleajouluruusun juurelle siemeniä ja nyt pitääkin olla tarkkana siellä kitkiessä, ettei kitke mahdollisia taimia pois.
   Joka päivä nousee jotain uutta. On tämä vaan kivaa aikaa!

   Poista
 3. Ah, sinisten kukkien näkymä aivan hivelee silmiä. Ihastelen ja hämmästelen joka kevät, kuinka teillä tosiaan nuo kevätkurjenmiekat ja muut keväiset kurjenmiekat viihtyvät. Ne ovat todella runsaita ja kukkivat hyvin, lisääntyvätkin. Kevätkurjenmiekka ja sellaiset (yleensä kapeakukkaiset), joilla sitä on perimässä, eivät ole ihan helppoja saada viihtymään. Risteymät, joissa on sitten ihan muita lajeja (ja leveämmät kukat, ts. ulommat kehälehdet), kuten 'Katharine Hodgkin' ja 'Katherine's Gold' ovat helpompia saada viihtymään. Mutta sinulla viihtyvät ja lisääntyvät ne kaikki! Niille on teillä olosuhteet juuri mieleiset selvästi.
  Ji-huu noita jouluruusuja! Ihan mielettömän kokoinen vaaleajouluruusu, huhheijaa. Mahtavaa, että tarhajouluruusuista ovat hengissä ne pari, jotka siitä pitkästä postimatkasta selvisivät! Pikaista kukintaa!
  Ihana lehtoimikkä ja kaikki. Hyvää äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mikä meillä on niin kevätkurjenmiekkojen mieleen (*koputtaa puuta, että viihtyisivät vastakin*). Lumisuojasta se ei voi johtua, sillä äidilläni 'Harmonyt' saattoivat jäädä yhden kevään ihmeeksi ja siellä on ihan yhtä paljon lunta kuin meilläkin. Toivottavasti vielä nousevat, mutta vähän huolestuttavalta näyttää. Olin itse vielä istuttamassa niitä hänelle ja mielestäni valitsin niille mahdollisimman samanlaiset olot kuin tuossa aurinkopenkissä. Meillä tosiaan lisääntyvät sekä aurinkopenkin paahteessa hiekkamullassa ja luumutarhassa puolivarjossa ja multaisemmassa maassa. Olisiko sitten maaperässä jotain niille mieluista?
   Tuo vanhin jouluruusu, missä on nyt punertava kukka, on mitoiltaan vielä selvästi kookkaampi kuin tuo kokonaan valkoinen toiseksi vanhin yksilö. Se vain näyttää vielä aika harvalta, kun lehdet ovat levällään talven jäljiltä ja kukkavanat vasta nousemassa. Kunhan se on vähän ehtinyt pörhistyä, laitan siitäkin tänne ihan "kokovartalokuvan", niin ei suutu kun toista ihastellaan :D Toivon, että ensi keväänä ne sinulta tulleet jouluruusut tekisivät edes yhden kukan, niin näkisi, minkä sävyisiä ovat.
   Kiitos!

   Poista
 4. Onpa todella huikean kaunis näkymä viimeisessä kuvassasi.
  Ihanaa äitienpäivää myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota näkymää on tänä keväänä saanut ihastella pitkään. Edes jotain iloa viileästä säästä.

   Poista
 5. En kyllä yhteen ihmettele, että katselet mielelläsi ulos keittiön ikkunasta. Tuo sinisten kukkien runsaus on aivan ihana, eritoten kevätkurjenmiekat. Jouluruusujen selviäminen talvesta on myös mieluisa asia. Omistani usean tilanne on kriittinen.
  Mukavaa äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo kevätkukkaniitty oikein hehkuu auringossa ja onhan siitä iloa pilvisenäkin päivänä, kun kaikki noista pitävät terälehtensä jatkuvasti auki. Jää melkein hommat kesken, kun jää ihastelemaan näkymää.
   Toivottavasti jouluruususi lähtevät vielä kasvuun. Minulta hävisi edellisenä kovana talvena pari pientä jouluruusun siementainta, mutta nuo kaksi isointa selvisivät siitäkin.

   Poista
 6. Sinivalkoista kauneutta on mukava ihailla.
  Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Vautsi, mikä kukkarunsaus jouluruusus. Nuppuja ruuhkaksi asti. Aivan ihana keittiönäkymä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Paljon oli nuppuja siinä vanhimmassakin mutta tänä vuonna tuo toiseksi vanhin vie kyllä koko potin. Olisipa mukava, jos joka kevät lumien sulaessa paljastuisi samanlainen kukkapaljous. Pitää kukinnan jälkeen taas kaivella varovasti muutama kevätkurjenmiekka tuolta väleistä pois ja levittää niitä isommalle alalle. Keittiönäkymä vaan komistuu vuosi vuodelta.

   Poista
 8. Hyvä ikkunanäkymä sinulla. Ja paljon on jouluruusussasi kukkia. MInulla vapautui vähän samanoloinen jouluruusun kukkarunsaus juuri viimeisten kukkapenkkien lumien alta. Lähes puoli vuotta ehtivät kukat olla lumen alla jemmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun jouluruusuissani ei syksyllä näkynyt oikeastaan edes nuppuja saati sitten kukkia. Vanhin tosin erehtyi tekemään yhden kukkavanan jo jyvissä ajoin syksyllä, mutta muuten ne kumpikin ovat kyllä vasta hangen alla valmistautuneet kukintaan. Hyvä oli kasvatella nuppuja kun ei ollut maa juuri lainkaan roudassa. Saisipa joka kevät yhtä hienoja yllätyksiä!

   Poista
 9. Kaunis näkymä on ikkunasta. Jouluruusut on ihania kukkiessaan, tiälläkin jo on monessa kukkia. Ihmeellinen kukka se on, kun lumen alla pärjevää nuput pilaantumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kevätkukkijoissa on paljon näitä ihmeellisen sitkeitä yllättäjiä. Toisaalta hangen alla on koko ajan tasainen lämpötila, joten mikäpäs siellä köllötellessä.

   Poista
 10. Nuo jouluruusut on vaan niin 💕
  Nyt on kyllä ihan paras aika vuodesta kun tuntuu että koko luonto pidättää henkeä ennenkuin poksahtaa 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin ovat! Haaveilen vielä kunnolla punaisista jouluruusuista ja toivon, että jompi kumpi Sailan lähettämistä taimista olisi sellaisia. Viileä jakso oli todellakin kuin hengen pidättämistä. Nyt kun tuli taas lämpimämpää, "poksahdus" on aivan hilkulla.

   Poista
 11. Kevätkurjenmiekat ja kevättähdet näyttävät kyllä sopivan täydellisesti yhteen!
  Mulla molempia on omina ryhminään, mutta taidan kopioida tätä ensi syksynä:)

  VastaaPoista
 12. Oi miten ihana tuo ensimmäisen kuvan jouluruusu. Mulla ei ole ainuttakaan jouluruusua, enkä kyllä yhtään ymmärrä miksei. Se taitaa sentään olla jo ostoslistallani, jos en ihan väärin muista. Kevätkurjenmiekka-kevättähtisekamelska on hurjan suloinen. Sinulla on ollut aivan ihanat äitienpäiväkukkaset oman puutarhan tarjoamana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä joka puutarhassa kannattaa olla vähintään yksi jouluruusu. Se näyttää ikivihreine lehtineen kauniilta myös kukinta-ajan ulkopuolella. Minulla on ollut punainen jouluruusu pitkään ostoslistalla, mutta täällä niitä ei ole hirmuisesti tullut vastaan. Onneksi Saila yllätti viime kesänä ja oli lähettänyt muutaman siementaimen minulle.
   Tuo "kevätsekamelska" kukkii muuten melkein joka vuosi juuri äitienpäivän aikaan kauneimmillaan. Täydellinen ajoitus :D

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!