perjantai 26. maaliskuuta 2021

Kevätkevätkevät!

Kyllä se kevät on jo tännekin ehtinyt! Tehdäänpä kierros hyvin keväisessä puutarhassamme. Kuvitelkaa talitinttien titityyt kuvien oheen, täällä ne nimittäin vielä laulavat kolmitavuisesti. Piippoja ei kuitenkaan kannata kuvista etsiä, sillä niitä ei ole eikä varmaan tulekaan ainakaan pariin viikkoon. Muita kevään merkkejä sentään näkyy, kuten vaikkapa hangen alta paljastuvia asioita.

Kulkue hiippalakeissa ja viitat päällään. Etelästäkö ovat vaeltaneet tuomaan ensimmäiset merkit keväästä?
Kivikkorinne on vielä paksun hangen alla, mutta reunassa näkyy jo aavistus ensimmäisistä kivistä. Aitakin on ilmestynyt hienosti kinosten alta.
Takapihalla ei vielä paljoa maata näy. Hanget ovat kuitenkin madaltuneet jo varmasti 10-15 senttiä.
Kasvimaalla seinänvierus on jo alkanut sulaa, mutta vielä ei näy edes ensimmäisiä kasvulavojen nurkkia. Kunhan routa alkaa sulaa, aloitan käytävien nurmipinnan poistamisen, jotta myöhemmin keväällä saadaan laitettua hiekkaa tilalle.

Hetki menee, että saa vietyä ensimmäisiä taimia ulkoilemaan. Täältä on silloin tällöin vähän avitettu rautalapiolla enimpiä jäitä pois.
Kompostorillakin on taas kaikki hyvin.
Varjokujan risulintu ui syvisssä vesissä.
Kyllä täällä jo kukkapenkkiäkin näkyy, ettäs tiedätte!
Kevään merkkejä näkyy kellarissa yhä kiihtyvällä tahdilla. Daalian juurakko, gladiolukset ja karjalanneito olivat sentään vielä unten mailla, mutta muut pukkaavat versoa vähän turhan aikaisin. Toin karjalanneidon jo sisälle heräilemään, mutta kaikkien muiden pitäisi malttaa odotella vielä ainakin pari viikkoa. En nimittäin aio tuoda isompia kasveja ollenkaan sisälle, vaan nostan kellarin yläpuolella olevaan varastotilaan siinä vaiheessa kun ulkona alkaa pysyä lämpötila säännöllisesti plussan puolella. Silloin varastossa ei enää mene pakkaselle, vaikka yksittäisiä pakkaspäiviä olisikin välissä. Daalian ja gladiolukset sentään herättelen alkuun sisätiloissa ja vien varastoon vasta sitten kun ovat kunnolla heränneet.

Kellarissa syyssyrikkä kurkottelee kattoa kohti. Samoin kärhöt. Hortensiatkin alkavat jo herätä. Malttakaa vielä hetki!
Kylvölautalla ei kovin paljoa eloa näy. Samettiruusuista on itänyt kuusi ja niistäkin kolme on alkanut näivettyä heti alkuunsa. Kolme kunnon tainta otan jo multaan kasvamaan.
'Maja' -tomaateista yhdestä pilkottaa kunnon juuri ja jo pikkuisen sirkkalehteäkin. Toisesta näkyy pikkuisen juurta, muut vielä nukkuvat.
Aurinko paistaa kirkkaasti ja lämpötila on kohonnut peräti kuuteen asteeseen. Yöllä oli muutama aste pakkasta, mutta se ei riittänyt kovettamaan hangen pintaa ihmisen painoa kestäväksi. Siispä tänään taitaa olla odotettavissa reipasta lumien sulamista ja kunnon lorinaa räystäiltä. Aurinkoista perjantaipäivää!

20 kommenttia:

 1. Hyvät keväiset meiningit siellä! Ha luntakin kuin meillä huudeilla konsanaan. Tuttu risulintukin kurkottelee jo hangesta <3 Kerrotko lisää tuosta kylvölautasta. Se ei ole minulle tuttujuttu. Mukavaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siellä se kurkkii lumisia maisemia. Ehkä saa pian siipensä vapaaksi :) Sain vinkin Laura eli Javis -blogista. Laitoin vain rasiaan palasen kuplamuovia ja sen päälle suodatinpussin. Sitten siemenet ja vesi. Rasia lämpöiseen paikkaan ja odotellaan itämistä. Kerran olen aikaisemmin kokeillut menetelmää, mutta silloin siemenissä oli jotain vikaa, sillä ne eivät itäneet edes mullassa. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Tuosta se lähtee, pienikin kulma kiveä tai maata kun tulee esiin niin aurinko tarttuu siihen ja sulattaa vauhdilla ympäristöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Nyt vain toivotaan niitä aurinkoisia ja mieluusti lämpimiäkin päiviä.

   Poista
 3. Risulintu ui syvissä vesissä :D. Meillä lumien kattavuus on aika samaa luokkaa, vaikka ehkä hangen korkeus on hieman vähemmän. Ei siis piippoja vielä
  Hyvä, että kellarissa ja kylvölautasella kuitenkin tapahtuu suotuisia asioita.
  Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi ui enää päälakeaan myöten :D Kyllä ne lumet pian sulavat. Kiitos! Aurinkoista ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Kiitos, tämä postaus kirvoitti makeat naurut, eikä se sisältänyt tippaakaan vahingoniloa. Kuvaat vallan mainiosti kevään hitaan - puutarhaihmisen kannalta ehkä liiankin hitaan - etenemisen. Ekan kuvan viittapukuinen kulkue on niin elävän näköinen, että hämärässä niitä katsellessa pitäisi hieraista silmiä parikin kertaa.
  Kellarissasi ja kylvölautoillasi kevät on hyvällä mallilla. Kompostorissa kahdehdittavan hyvä verrattuna omani 10 asteen vaisuuteen. Tässä tämä Suomen pituus taas nähdään. Täällä etelässä tuijotetaan ensimmäisiä piippoja, samalla kun pohjoisessa hiihdetään vielä täysillä. Kevät tulee joka kolkkaan, ei ihan tasapuolisesti mutta takuuvarmasti.
  Paljon aurinkoa ja madaltuvia hankia viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Kyllähän se kevät aika hitaasti etenee, mutta toisaalta hanget ovat kyllä vajuneet aikamoista vauhtia muutaman päivän. Yleensä täällä on maa alkanut kunnolla paljastua vasta huhtikuussa, joten ei tässä ihan älytöntä kiirettä vielä ole. Aika voisi vain harpata pari viikkoa eteenpäin silmänräpäyksessä! Hiihtämäänkin pääsisi vielä hyvin, mutta ei ole oikein ehtinyt missään välissä.
   Alppiruusun nuput ja riippuvat lehdet ovat melkoisen ilmeikkäitä. Kasvit tietävät, milloin on aika herätä talviunilta ja siementen lepotilasta. Alkaa tosin vaikuttaa siltä, että samettiruusuista pitää tehdä uusintakylvös. Vanhat siemenet ovat vanhoja siemeniä. Kompostori on pöhissyt vasta viikon verran noin hyvissä lukemissa, suurimman osan talvesta se vietti 0-10 asteen välissä. Ei kuitenkaan jäätynyt ja välillä käväisi kokeilemassa 30 asteen lämpötilojakin. Hyvää multaa siis tulossa kasvien iloksi.
   Kiitos! Aurinkoa ei nyt näy, mutta pari astetta on lämmintä. Ehkä se tästä vielä päivän mittaan lämpenee lisää. Aurinkoista viikonloppua sinne etelään!

   Poista
  2. Meillä kylän ylläpitämällä ladulla on vielä hiihdetty ahkerasti. Kunnan ilmoituksen mukaan latu kunnostetaan tänään viimeisen kerran.

   Poista
  3. Eli etelässäkin siis pystyy vielä edes hetken aikaa hiihtämään. Enpä ole seurannut, missä kunnossa täällä ovat ladut. Hiihtelen mieluummin luonnossa latujen ulkopuolella kuin koneella ajetuilla laduilla.

   Poista
 5. Ihanaa - kuvista näkee hyvin, että lumi on vajumissuuntaista!
  Mahtava idea tuo kylvölautta, siitä näkee heti, mitkä kannattaa ottaa purkkeihin kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanget tulevat selvästi alaspäin. Eivät ehkä niin nopeasti kuin haluaisin, mutta kelpo vauhtia kuitenkin. Samettiruusun ja 'Majan' siemenet olivat sen verran vanhoja, että oli ihan hyvä kokeilla niiden itävyyttä lautalla. Ei tarvinnut haaskata multaa.

   Poista
 6. Lumet alkavat nyt vajeta ihan silmissä ja lintujen lisääntyvä liverryskin kertoo, että kevättä on jo niidenkin rinnoissa.
  Mukavaa viikonloppua.😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan silmissä sentään, mutta hyvää vauhtia kuitenkin :) Linnut livertävät innokkaasti, vielä kun alkaisi tulla ensimmäisiä muuttolintuja talitinttien kaveriksi. Kiitos, mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 7. Niin tuttua ja samankaltaista fiilistelyä kuin täälläkin:D Ajattele, alkukeväästä pihakivikin saa palstatilaa, kuukauden päästä se on täysin unohdettu kevään merkki:) Aina nää on sulaneet kesään mennessä, vaan odottavan aika on joskus niin kovin pitkä! Mukavaa palmusunnuntaita ja hassua sanoa, mutta kesäaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihakivien onnenpäivät :D Malttamattomuus meinaa iskeä kun seuraa etelän piippojahtia ja ensimmäisiä kevätkukkia. Aikanaan sitten meilläkin. Kiitos, sitä samaa sinulle!

   Poista
 8. Samanlaista täällä, hitaasti ja vakaasti lumi vähenee ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on pääasia, että vähenee. Mieluummin tietysti vauhdilla kuin hitaasti :D

   Poista
 9. Jopas siellä on kellarissa täys tohina päällä. Lumet voivat sulaa sitten todella nopeastikin kunhan vain kelit kunnolla lämpenevät tai satelee vettä. Vettä on meille alkuviikosta luvassa joten siihen tähtään toivoni. Meilläkin on vielä aika paljon lunta ja vasta lämpimimmillä alueilla jotakin eloa havaittavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kuuluu taas kunnon lorina ränneistä. Aurinko paistaa ja on mukavan lämmintä. Kyllä ne lumet tästä sulavat.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!