sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Taimivauvojen kuulumisia

Minusta on tavattoman mielenkiintoista seurata kylvösten itämistä ja nähdä, millaisia taimia mikäkin kasvilaji tekee. Erityisesti perennojen taimet kiinnostavat minua. Samalla kun seurailen taimien kasvua, yritän painaa mieleeni kunkin lajin pikkutaimen ulkonäön, jotta osaan kevään suuressa kitkemisinnossa jättää osan "vesiheinistä" ja "voikukista" kitkemättä. Vaikka jakamalla saisikin kerralla isommat taimet, haluan antaa mahdollisuuden niillekin, jotka ovat päättäneet lisääntyä omin avuin. Aina voi nimittäin tulla eteen tappotalvi tai ahne myyrä, joka tuhoaa puolet puutarhan lajeista ja silloin on hyvä, jos on ylimääräisiä taimia reservissä.

Näistä pikkuisen ratamon tai voikukan näköisistä taimista pitäisi tulla komea ryhmä loistosädekukkia. Edelliset taimeni tappoi viime talvi.

Kaukasiantörmäkukka 'Perfectan' pienestä taimesta on melkein mahdoton nähdä kasvin lopullista kokoa ja ulkonäköä. 
Vielä vaikeampi sitä on uskoa punatähkän pikkutaimista. Lajike on 'Floristan Weiss', mutta parin metrin päässä emokasvista on punaisia yksilöitä, joten siementaimista on mahdollista tulla minkä värisiä tahansa.
Lehtosinilatvan taimet muistuttavat etäisesti apilaa.
Laskin, että olen kylvänyt syksyn ja talven aikana yhteensä 22 eri perennalajiketta ja lisäksi yhden ruukun niittysiemensekoitusta, josta en edes muista, kuinka montaa eri lajia siinä oli. Hangen alla kylmäkäsittelyssä on enää kymmenen lajia tai lajiketta (myös se niittykylvös) ja sisällä 17. Taimien määrää en ole edes laskenut, mutta onhan noita "jokunen" ja kaikissa ruukuissa ei vielä edes näy elämää. Suurimman osan perennantaimista siirrän tosin pian eteiseen kasvamaan viileämmässä, jotta sisällä vapautuu tilaa lämmintä kaipaaville kesäkukkien ja hyötykasvien taimille.
Edelliset metsäkatkeron EDIT: tiibetinkatkeron taimet kuolivat viime talvena, joten en nähnyt niitä kertaakaan kukkivina. Jospa tästä ryppäästä joku selviäisi kukintakokoiseksi.
Loistosalvia 'Rose Queen' iti vähän huonosti. Tosin muiden taimien määriä laskiessa tämä alkaa tuntua ihan sopivalta. Muutama taimi lisää saattaa putkahtaa viimeisimmäksi sisään tuodusta kylvöksestäkin.
Sisälle kylvetyistä tarhakylmänkukista on tulossa viisi valkoista ja yksi liilakukkainen taimi. Näitä ei voi olla koskaan liikaa, joten toivon kylmäkäsittelyssä olevien kylvösten tuottavan vielä muutaman taimen lisää. 
Ulkona sataa paksua räntää, vaikka kolmen plusasteen lämpötila antaisi olettaa sateiden tulevan vetenä. Mittanauha kertoi kuitenkin hyvin vakuuttavasti, että hanget ovat jo alkaneet madaltua: 74 senttimetristä ollaan tultu 70 senttimetriin eikä pihan korkein kinoskaan ole kuin 120 senttiä korkea, kiitos lasten, jotka tasoittivat korkeimman huipun rymyämällä kasan päällä. Lumen määrästä kertoo ehkä parhaiten se, että jos olisin ottanut blogin yläbannerin kuvan tänään samasta kohdasta ja kuvakulmasta kuin tuo viimevuotisen kuvan, siinä olisi näkynyt vain paljon lunta ja hyvin kapea suikale metsää ylälaidassa. Jokohan kolmen viikon päästä hanget olisivat vajuneet noiden viime talven maksimimäärien tasalle?
Talvetettu jättiverbena on lähtenyt juuresta kasvuun. Mullan pinnalla näkyy myös pikkutaimia. Ovatkohan ne vesiheinää, jättiverbenoita vai kenties tämän yksilön vieressä olleen syyssyrikän taimia? Ehkä eivät sentään myskimalvaa tai isomaksaruohoa, joita kasvoi myös vieressä.
Pari päivää sitten kylvetyt miinanköynnökset ovat alkaneet itää. Isoin taimi oli jo puskemassa päällä ollutta muovia ylöspäin. Näiden lehdet ovat hauskasti rutussa heti siemenkuoresta vapautumisen jälkeen.
Purppurarevonhännät. Ei varmaan tarvitse tämän kummoisempia selityksiä sille, miksi päätin jättää mm. kiinanasterit kylvämättä...
Samettikukkia ja koreatörmäkukkaa aion sen sijaan kylvää lähiaikoina, ehkäpä jo tänään. Niitä on pakko saada, olipa taimipöydillä minkälainen tungos tahansa! Kuun lopussa ja huhtikuun alussa onkin sitten seuraavat kylvöt. Mitä kuuluu teidän taimillenne?

P.S. Nyt on ollut monessa blogissa ongelmia kommentoinnin kanssa, minäkään en ole ihan jokaista kirjoittamaani kommenttia saanut kerralla läpi, vaan näytölle on lävähtänyt jotain virheilmoituksia. Kannattaakin aina kopioida kommentti ennen julkaisua, niin ei tarvitse naputella koko tekstiä uudelleen. Aika usein kommentin saa toisella yrittämällä julkaistua jopa saman tien eikä tarvitse odotella seuraavaan päivään. Toivottavasti vika kuitenkin korjataan pian. Vinkatkaa, jos teillä on minun blogini kanssa ongelmia, koskivatpa ne sitten kuvien latautumista tai kommenttien julkaisua. Jos en muuta tilanteelle mahda, niin ainakin voin silloin laittaa asiasta vikailmoitusta bloggerille, niin tietävät tilanteesta sitten sielläkin.

20 kommenttia:

 1. Kyllä se kevät tästä etenee, täälläkin plussalle kivunneet lukemat ja kostea ilma pitävät huolen, että hanget vajuvat. Enää ei tarvitse tulla edes niitä naukuvan kylmiä yöpakkasia, ihan on tarpeeksi niitäkin ollut minun makuuni.

  Hienosti kasvavat taimesi. Minulla pisimmälle ovat ehtineet munakoisot ja chilit, orvokki itää vihdoinkin ja tänään olen kylvänyt kesäpäivänhatun ja juudaksen hopeakolikoita. Zinniat jätin vielä pariksi viikoksi odottamaan, kasvavat kuulema niin nopeasti, että olen ihan pulassa niiden kanssa ennnenkuin säät sallivat niiden kasvihuoneeseen siirron. Samettiruusua ajattelin kyllä tänään laittaa. Otin tähän kylvöjen väliin pienen blogikierroksen jotta näen mitä muut juuri nyt tekevät. Perennakylvöksiä ajattelin yritellä myös, siemeniä on kertynyt aika tavalla. Niitä meinasin jemmata kasvihuoneen kylkeen lumikinokseen.
  Hyvää kasvua pikkuisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli lämpimimmillään viisi astetta ja satoi vettä. En tiedä, valehtelevatko silmäni, mutta aivan kuin etupihan aidan yläreuna pilkistelisi pikkuisen enemmän nyt kuin aamulla. Samaa mieltä: naukuvan kylmät yöpakkaset saisivat jo jäädä historiaan tältä talvelta.
   Piti ihan googlettaa juudaksen hopeakolikot, että mikä ihme se sellainen on. Selvisi :) Minäkin olen tehnyt tänään ja eilen useamman blogikierroksen kun viikolla ei oikein ehdi. Pitää pysyä kartalla muidenkin tekemisistä, ettei vain mene ohi yksikään inspiraation lähde.
   Kiitos! Tsempit myös sinun taimillesi ja kylvöksillesi!

   Poista
 2. Olen samaa mieltä; kylvösten itämisen ja taimien kasvun seuraaminen on hyvin kiinnostavaa. Samalla pitää yrittää kerätä kokemuksen kautta oppia tuleville vuosille. Loistosädekukkasi ovat hyvässä alussa, ajattele miten mukavaa saada noin monta taimea penkkeihin. Ei tarvitse mennä ostamaan 11 kpl taimea kaupasta.
  Kuvassasi tuntui heti tutulta nuo lehtosinilatvan taimet, minulla noita näkyy monia emokasvien ympärillä. Tuota valkoista minulla ei ole ja se olisi kiva lisä puutarhaan. Pitääkin muistaa joskus kasvattaa valkoista versiota.
  Onhan sinulla kunnioitettava määrä taimia tulossa ja useita lajeja, joten tyytyväinen voit olla. Tilanpuute saattaa vielä jossain vaiheessa vaivata :).
  Täällä on +2,6 astetta ja nyt on pilvipoutaa. Ehkä lumista jossain vaiheessa päästään eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En raski koskaan ostaa kaupasta kuin yhden taimen lajiaan ja sitten toivon, ettei se ainokainen menehdy heti ensimmäisenä talvenaan. Olisikin kiva, jos kaikki loistosädekukat selviäisivät kukintakokoisiksi. Ne pitää kyllä suojata verkolla, sillä rusakot pistelivät toissa kesänä kukkimista yrittäneiden taimien nuput poskeensa.
   Lehtosinilatvassa on minusta jotain hyvin viehättävää. Minulla sininen ei ole vielä tehnyt siementaimia, mutta oletettavasti niitä alkaa tulla viimeistään sitten, jos istutan näitä valkoisia sen lähistölle.
   Tilanpuute vaivaa varmasti viimeistään toukokuussa, jos tulee kylmä jakso. Pitää vain yrittää olla tiukkana ainakin näiden perennojen kohdalla, että totuttaa osan suoraan viileämpiin oloihin. Pärjäävät sitten varastossa loppukevään ennen kuin ruukut voi jättää kokonaan ulos.
   Meillä oli päivällä ylimmillään peräti viisi astetta lämmintä ja pari kertaa satoi vettäkin. Ihme, jos eivät hanget ala madaltua. Kevättä kohti!

   Poista
 3. Hyvin taimettuneet kylvökset. Onnea jatkoon.

  VastaaPoista
 4. Kiva idea laittaa rinnakkain kuvat pienistä taimista ja samasta kasvista luonnollisessa koossaan. Kitkiessä on tosi vaikea erottaa rikkoja perennoista. Usein tulee annettua aikaa ja tilaa jollekin rikalle ihan sen vuoksi, ettei vaan hätäpäissään kitkisi jotain huolella kasvattamaansa kukkaa.
  Sinulla on hyvä kokoelma perennoja kasvussa. Missä ihmeen välissä ehdit kaikki koulia ja hoitaa, kun kimpussasi on kaksi pientä tenavaakin?
  Meteorologin mukaan räntä ja vesisade sulattavat lunta tehokkaammin kuin auringonpaiste. Sen perusteella katselen ilolla ulkona vallitsevaa harmautta.
  En usko, että kommentointiongelmat ovat yksittäisen blogin syytä, koska ainakin minä olen törmännyt ongelmaan useissa eri blogeissa. Tuntuu kuin ongelma liikkuisi sinne tänne. Toivottavasti häipyy pian jonnekin omaan loukkoonsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan kaikista kasveista ei ollut kuvia, kun kasvatan osaa ensimmäistä kertaa. Minäkin olen hyysännyt monta kertaa mm. ratamoita. Aika moni kasvi näyttää pienenä hämmentävän paljon samalta kuin ratamo tai voikukka.
   Tenavat viihtyvät onneksi jo pitkiä aikoja omissa leikeissään eivätkä kaipaa mukaan vanhempien seuraa. Usein he myös pyörivät mukana minun puuhissani ja ymmärtävät jo sen verran ohjeitakin, että heille voi antaa helpompia juttuja tehtäväksi. Mm. yhden taimierän koulin samalla kun lapset koulivat vieressäni paprikantaimia. Paprikoita iti sen verran paljon, ettei tarvinnut olla huolissaan mahdollisista tuhoista. Homma hoitui yllättävän hyvin, sillä ainoastaan yksi taimi taittui ja kahdeksan pääsi nätisti multaan. Aika usein kylvän tai koulin myös silloin kun lapset ovat nukahtaneet.
   Pilvinen sää ja vesisade ovat varsinkin ikivihreille kasveille armollisin tapa sulattaa hanget. Itse vain kaipaisi aurinkoa eivätkä pienet taimivauvatkaan panisi sitä pahakseen.
   Sama minulla: useammassa eri blogissa on ollut ongelmia, mutta ei koskaan kahdesti samassa. Ja aika usein huomaan kommenteista, että jollain on ollut ongelmia kommentin jättämisessä sellaisessa blogissa, missä minulla ei ole ollut niitä kertaakaan. Omituista. Oli mikä oli, toivottavasti korjaantuu pian.

   Poista
 5. Upeita taimia! Kaukaasiantörmäkukka on ihana! Itsellä ei ole mitään esikasvatuksessa tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukasiantörmäkukka on todella kaunis, vaikka sen kukat retkahtelevatkin vähän sinne sun tänne. Ehkä pitää etsiä sille vähän tukevampia seuralaisia tai laittaa joku huomaamaton tuki, kun kasvupaikka jyrkässä rinteessä ei varsinaisesti auta asiaa.

   Poista
 6. Noista saat paljon lisää kasveja. Perennojen kasvatus siemenistä on ensinnäkin mukavaa ja palkitsevaa puuhaa ja toiseksi saa edullisesti ison mäörän kasveja. Tai no ainakin muutaman, jos itävyys heikompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeammalla saisi, kun ostaisi taimistolta, mutta eipä tässä ole kiire mihinkään. Taimikasvatus on minusta niin hauskaa puuhaa. Onneksi perennatkin tekevät usein runsain määrin siemeniä, niin voi vähän ennakoida huonompaa itävyyttä kylvämällä enemmän. Ongelmia tulee sitten, jos siemenet itävätkin odotettua paremmin :D

   Poista
 7. Toistaiseksi ei ole ollut ongelmia kommentoinnissa. Perennojen kasvatus on palkitsevaa vaikka epäonnistumisia tulee onnistumisien lisäksi. Minulla on hankikylvöjä mutta ne eivät taida tulla esiin vielä moneen viikkoon. Törmäkukat itivät minulla hyvin viime keväänä, samoin tarhakylmänkukan siemenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä. Eipä minunkaan hankikylvöni olisi tulleet esille vielä viikkokausiin, jos en olisi käynyt niitä kaivamassa. Peitän kylvöruukut muovirasialla tai styrox-laatikolla, niin ne on helppo saada pois sitten kun ovat tarpeeksi pitkään palelleet hangessa. Minulla nuo kaukasiantörmäkukat ovat itäneet hyvin, mutta kivikkotörmäkukissa ei näy vielä taimen taimea. Pitää vain odotella rauhassa.

   Poista
 8. Minustakin oli kiva idea laittaa pikkutaimi ja aikuinen perenna vertailu kuvaan. Mutta helppoa ei se ole niitä kuitenkaan tunnistaa. Jotkut kyllä tunnistan kun näen ne ulkona ja useimmiten emokasvin vierestä. Minä kasvatan siemenistä pääasiassa perennoja. Nyt on jo muutamia itänytkin. Hankikylvössä minulla ei ole mitään tänä vuonna. Minäkin laitoin katkeron siemeniä kasvamaan ja ne on jo pienellä taimella. Se on tiibetinkatkero ja hyvin itivät tänä vuonna. Sanovat että ne on hidaskasvuisia kaikki katkerot. Pitää googlettaa että mihin niitä istuttaisi voi olla että kahteen paikkaan ainakin. Näin olen toiminut useimpien kasvien kanssa kun ei oikein tiedä missä viihtyvät. Hyvin terhakoita on taimesi ja niistä saa monta hyvää kasvia. Minäkin vähän mietin että mihin ihmeessä minä nuo kaikki omani sitten istutan ... no aika näyttää pääasia että on taimia 🤗😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emokasvin viereen kylväytyneet taimet saattaakin usein tunnistaa. Kauemmas emokasvista päätyneet siementaimet ovat vaarassa joutua kitketyksi. Haa, olipa tullut kirjoitusvirhe tekstiin: tiibetinkatkeron taimia ovat nuo minunkin eivätkä suinkaan metsäkatkeroa. Sinulta saatuja siemeniäkin vielä! Pitää korjata tieto tuohon kuvatekstiin, omissa muistiinpanoissa on toki oikein. Minäkin taidan istuttaa taimia useampaan paikkaan, niin löytyy varmemmin niille mieluisa kasvupaikka. Pääasia, että on taimia :D Näin juuri!

   Poista
 9. On sulla palio kylyvöksiä. Toivottavasti kaikki onnistuuvat ja saat eres joitaki taimia joka kasvatuksesta. Moon kasvattanu aina suurimmaksi osaksi kesäkukkia. Harvoon haluankaa muutamaa perennaa enemmän samaa. Mahtuu enemmän erilaasia. Ny kylyvin ritarinkannusta ja jos onnistuu, ylimäärääset saa lykätä flikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että suurimpaan osaan ilmestyy edes jokunen taimi. Ylimääräisiä siemeniä tuli kylvettyä sen verran runsaalla kädellä, ettei varmasti jäisi ilman taimia. Vuokot eivät ole näyttäneet vielä mitään elonmerkkejä, mutta niistä varoitettiinkin, että itävät hitaasti. Toivottavasti ritarinkannuksesi itävät hyvin, niin saa tyttäresikin taimia puutarhaansa.

   Poista
 10. Monenmoista oot kylyväny ja koulinu. Mukavoo hommoo on. Miulla vielä jättiverbena on kellarissa, verenpisaran ja jalohortenssian toin ja on tuolla vanhassa mökissä valoisassa.
  Toivotaan menestystä kasvatuksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatusten kanssa on kyllä mukava puuhastella. Minun hortensiani ovat vielä kellarissa. Kiitos! Menestystä sinunkin kasveillesi!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!