maanantai 8. maaliskuuta 2021

Ääripäästä toiseen

Näyttää tulevan komean aurinkoinen naistenpäivä. Pakkasta oli tunti sitten -18 astetta.
Toista oli pari päivää sitten. Lauantai-iltana oli nimittäin melkein talven pahin lumimyrsky. Lunta tuiskutti niin, että välillä naapuritalot peittyivät näkyvistä kokonaan. Se, minkä helmi-maaliskuun vaihteen suojasää hankia madalsi, tuli takaisin oikein korkojen kera. Matalimmalta kohdalta hanget ovat meillä nyt 74 senttimetrin paksuisia, korkein kinos etupihalla lähentelee 1,5 metriä ja lisäksi on melkein pari metriä korkea kasa, johon on talven aikana työnnelty osa etupihan lumista. Vaikka tuuli tyyntyikin eilisaamuun mennessä, lumisade taukosi hetkeksi vasta puolenpäivän aikaan. Heti kun lumityöt oli tehty, alkoikin sitten sataa uudestaan lunta.

Lauantai-iltana keittiön ikkunasta näkyi hyvin paljon lunta.
Olohuoneen ikkunasta ei näkynyt juuri mitään, sillä tuulenpyörre kuorrutti ne lumella.

Aamulla suurin osa lumesta oli onneksi jo karissut pois. Hangenpinta oli noussut yön aikana ikkunan alareunan yläpuolelle.
Nyt on Karolle tarjolla korkeita tähystyspaikkoja. Aita on pihan puolelta katsottuna hävinnyt kokonaan hangen alle ja kuvan vasemmassa reunassa näkyvä kadun pään lumikinoksen huippu alkaa olla naapuritalon räystään korkeudella.
Omaltakin "lumivuorelta" on aika hulppeat näköalat.
Lumitöihin kuuluu Karolle pissipaikan lapioiminen. Aamutarpeensa Karo kävi seinänviertä pitkin taapertaen tekaisemassa kodinhoitohuoneen rappuselle, kun ei muualle muka päässyt.
Tuuli pyöritteli hauskasti lumet talon ympärille.
Lumitöiden jälkeen järjestelin taimiruukkuja. Vanha hoitotaso pääsi taas vierashuoneen pöydän päälle nostamaan pienet taimet ikkunan korkeudelle. Koulin sellerit, paprikat, lehtosinilatvat ja loput hopeaputoukset, joten taimipurkkien määrä kasvoi paljon. Kävin eilen myös kaivelemassa uudelleen syysykylvöruukkuja ja löysin sieltä kaipaamani loistokärhöruukut sekä kesällä kylvetyt levisiat ja kivikkotörmäkukat, joiden olemassaolon olin jo autuaasti unohtanut. Siemenet eivät itäneet kesän aikana, toivottavasti kylmäkäsittely on saanut niiden lepotilan murtumaan. Kärhöruukun pinnalta löysin yhden lahonneen siemenen, joten mahdollisuudet saada kärhövauvoja pienenivät jo heti alkuun suuresti. Viime kesänä kärhöihin ei tullut montaa siementä ja nekin aika pieniä, joten kovin suuria odotuksia ei itämisen suhteen ole. Ja koska hoivattavia ei taida vielä liikaa olla, käväisin myös kellarissa hakemassa sieltä afrikansinisarjan, viimeiset pelakuut ja pienemmän karjalanneidoista.
Taimipöytä alkaa olla jo täynnä, vaikka maaliskuu on vasta alussa. Onneksi isompia kasveja voi siirrellä vähän kauemmas ikkunoista sitten kun tarvitaan pienille lisää tilaa.
Paljon timantteja kaikille naisille.

Hyvää naistenpäivää!

16 kommenttia:

 1. Ei meille ny ihan nuan palio tullu, vaikka ilima hurijalta näytti tääläki. Keittiön klasin alla olevan mittatikun mukahan satoo viitisen senttiä, mutta kyllä riimupaikoos o lunta paaaalio enemmä. Ei kovin lupaavalta näytä. Aikamoonen taimikokoelma! Mutta kyllä sopu tilaa antaa. Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tainnut sitten lunta riittää enää teille saakka :D Sopu sijaa antaa taimipöydällä, niin kuin joka vuosi. Kiitos!

   Poista
 2. Kiitos timanteista! Meilläkin pyrytti lauantain, mutta ei nyt ihan tuollaista määrää kuin teillä.
  Pakkasviikkoa on luvassa ja melkoisia yöpakkasiakin, joten ehkä antaa lumien vielä suojata. Tänään kahlasin viemässä varjolehtoon varjostuskankaat kartiovalkokuusille ja oli kyllä operaatio päästä perille. Lumeen meinasi upota ihan kunnolla ja välillä pyllähtää selälleen, kun tasapaino petti.
  Minusta tämä lumi jo riittäisi, toivottavasta ensi viikolla alkaisi jo lumen pinta laskea. Karolla näyttää kyllä olevan hienot tähystyspaikat :).
  Taimipurkit lisääntyvät ja tilapäinen ahtaus voi vielä iskeä, mutta tähänhän ollaan totuttu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Täällä sai kyllä lapioida ihan hikeen asti pihaa auki. Viime yönä oli jo vähän yli -18 astetta ja yli parinkymmenen asteen pakkasia on luvassa. Onneksi päiviksi lämpenee, niin tarkenee ulkoilla paremmin.
   Alkaa riittää jo minullekin tämä lumen määrä. Eiköhän hanget pian painu, kun kevät tästä vielä pikkuisen etenee. Yleensä ne vajuvat samaa tahtia taimipurkkien lisääntymisen kanssa :D

   Poista
 3. Oli tosiaan melkonen pyry ja sähköt kävi poissa kymmeniä kertoja.
  Tuolta onkin lystikästä seurailla maailman menoa.
  Mietin kans mihin taimet mahtuu, kun kaikkia ei ole vielä kylevetty ja entisetkin pitäis saada koulittua jonnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei sähköt katkenneet kertaakaan kokonaan, mutta kyllä se vähän valoja välkytteli. Karo tykkää tähystellä korkealta. Nyt vain meinaa olla hankaluuksia hangen päälle kiipeämisessä kun on niin jyrkät penkat. Kyllä ne taimet aina johonkin sopivat. Hätä keinot keksii ja sopu sija antaa, tiesi vanha kansa.

   Poista
 4. Eivätkös alakin 'winter wonderland' -jutut vähitellen kyllästyttää? Minä ainakin olen ihan kurkkua myöten täynnä talven riemuja ja heti hiihtolomaviikon jälkeen saisivat hanget vajua reipasta vauhtia. Täälläkin oli aikamoinen pyry lauantaina ja kieltämättä henkäisin syvään kun sain perheeni tien päältä ehjänä ja kunnossa kotiin. Ajomatkalla näkyvyys oli ollut parin metrin luokkaa.
  Aurinkoista naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa kyllä! Uusissa lumissa oli se hyvä puoli, että liukkaat jäätiköt hävisivät näkyvistä ja pihalla pystyy taas liikkumaan. Kyllä ne tästä alkavat pian vajua. Meillä ei onneksi kenenkään tarvinnut olla auton ratissa myräkän aikaan.
   Kiitos! Oli aurinkoinen naistenpäivä, toivottavasti teilläkin.

   Poista
 5. No on teillä ollut myräkkä. Meillä lumipeitteet on jo vajonnut senverran että sain mennä havujen suojia nykimään alemmas. Lunta tuli jonkinverran mutta aika vähän kuitenkin. Tuuli oli kova ja riepotti oksia puista. Sinulla on siellä jo purkki poikineen. Minulla ei vielä ole kun ovat vielä kylmäkäsittelyssä jääkaapissa ja ulkona terassilla. Kiitos kuin myös hyvää naistenpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ehti vasta isomman alppiruusun latvat tulla hangen alta esille, kun satoi jo uutta lunta päälle. Nyt ei näy edes pientä latvankärkeä. Taimia on jo paljon ja lisää tulee viikon-parin päästä, kun seuraavat ovat koulintakokoisia. Pulassa niiden kanssa taas ollaan :D Kiitos!

   Poista
 6. Hyvää naistenpäivän iltaa sinulle. 🌹🌺🌸🌼🌷

  VastaaPoista
 7. Apua mitkä hanget siellä. Onneksi on hoivattavia sisätiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kuukauden päästä nuo hanget ovat varmasti jo paljon matalampia.

   Poista
 8. Paljon on teilläkin lunta ja niin on meilläkin. Kyllä ne aikanaan sulaavat ja kevät koittaa. Mukavasti oot jo taimipurkkeja laitellu kasvamaan. Miekin oon kylyväny ja koulinu ja mukavoo puuhoo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna saatiin pikkuisen enemmän lunta kuin viime vuonna. Taimipuuhat vievät mennessään näin keväisin.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!