keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Puput pomppivat portaille

Plussakelien pätkähdettyä päälle pikkuiset pupuset pomppivat pitkin pihamaita. Pari pysähtyi (melkein) portaille päivittelemään pakkasten poikkeamista plussakeliksi. 

Pulskat pupuset pystyssäpäin partioivat pihalla pomppijoita.
Pahus! Päät painuksissa puput pohtivat päiväkausia puhaltanutta plussatuulta. Pullean pehmoiset pitkäkorvat painuvat pikavauhtia.

Pirteä pilkahdus pysäytti pyryttämisen pelastaen päivän.
Pontevat pikkutaimet paistattelevat päivää pyyhkeen päällä punavalon paahteessa. Paitsi pari purkista puuttuvaa.
Tähän tyssäsi p-tarinat, toistetaan teetä. Tomaatinsiemenet totisesti turhauttavat! Toiset tunkevat taimet tuplavauhtia, toiset taapertavat toukan tahtiin. Tympeimmät taitavat tuumailla toukokuulle.

Kokeillaan koota: kelloköynnökset kurottelevat kohti kattoa. Kohta kaivataankin kepakoita kiipeilytueksi.
Kivaa keskiviikkoa kaikille!

22 kommenttia:

 1. kivat puput.tomaatintaimet olivat taas oikukkaita.muut voivat hyvin mutta amppelitomaatit eivät vaan onnistu kasvamaan tai edes itämään.

  VastaaPoista
 2. Taivaalta tullut tuotos taipuu taputellen tekijöidensä tavoitteita totellen!
  Tässä tekstissäsi toteutit taidokkaasti taituroiden tarinat tiedoksi :D.

  Minunkin tomaateilla on pieniä vaihteluja itämisessä, mutta ei puhuta paria vuorokautta pidemmästä erosta ensimmäisen ja viimeisen välillä. Yleensä pääjoukko on hyvin samantahtisia. Tomaattit ovat tuntuneet helpoilta verrattuna moniin vaikeimpiin tapauksiin, missä sinä taas olet tehnyt ihmeitä.
  Toivottavasti lopettavat tottelemattomuutensa ja turhat tuumailut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kiitos Kottikärryn kääntöpiirille kivasta kommentista! Minulla ensimmäiset 'Maskotkat' itivät muutamassa päivässä, 'Balkonzauberit' pari viikkoa niiden jälkeen ja 'Majasta' ei näy vieläkään mitään, vaikka kylvöstä on reilusti yli kaksi viikkoa aikaa. Ehkä kylvän muutaman 'Majan' vielä uudelleen, vaikka alkaisihan noita taimia jo olla riittävästi ilmankin...

   Poista
  2. Oho, aika pitkät erot, mikähän noin paljon vaikuttaa? Olisi kiinnostavaa tietää- vaikuttaako lajike? Minulla siis vihoviimeiset itivät viidessä päivässä, pääjoukko 3-4 päivässä, kaikki siemenet itivät.

   Poista
  3. 'Majan' siemenissä oli jo parasta ennen päiväys mennyt, johtuisiko siitä sitten. 'Maskotkan' siemenet on viime kesänä omista tomaateista kerätty, 'Balkonzauberit' tänä keväänä ostettuja. En yhtään muista, oliko viime keväänä eroja itämisvauhdissa. Ei kyllä jäänyt sellaistakaan muistikuvaa, että tomaatteja olisi koskaan tarvinnut kovin kauaa odotella.

   Poista
 3. Noin kivoja pupuja katselee pihassa mielellään. Talvi pitää tiukasti otteessaan, soisi jo muuttuvan kevääksi.
  Ai sinullakin on keljuilevia tomaatteja. Yleensä tomaatit ovat itäneet reippaasti, joten nyt ihmetyttää joidenkin jurominen. Eivät meinaa millään herätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari päivää pysyivät jänöjussit katseltavan näköisinä, sitten alkoi muoto muuttua. Nyt ovat vain epämääräisiä möhkäleitä. Täällä paistaa oikein keväisesti aurinko, mutta pakkasta on -7 astetta ja tuulee. Onneksi tätä ei pitäisi kestää kuin pari päivää ja sitten sää taas muuttuu lämpimämmäksi. 'Majat' keljuilevat tosissaan. Niistä yksikään ei ole itänyt. Luulin jo muutama päivä sitten, että ensimmäinen olisi itänyt, mutta se olikin väärä hälytys.

   Poista
 4. Sullahan sanaanen supliikki solijuu :D
  Mullei ensimmääsiistä tomaattikylyvöksistä tullu mitää, olivat vintis lampun alla. Toiset sentäs itivät, kylppärin laattialla. Vilukissoja olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, rupesi eilen runoiluttamaan :D Minä pidin tomaattikylvöksiä siihen asti leivinuunin nurkalla lämpöisessä kun ensimmäiset itivät. Sitten piti siirtää valoon. 'Maskotkat' itivät muutamassa päivässä, 'Balkonzauberit' pari viikkoa niiden jälkeen ja 'Majasta' ei näy vieläkään jälkeäkään. Ehkä kylvän sitä vielä uudelleen, vaikka onhan noita taimia jo aika paljon.

   Poista
 5. Runosuoni sykkii, säkeitä se lykkii. Ihanat puput!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä :D Kiitos! Puput ovat nyt enää epämääräisiä möykkyjä.

   Poista
 6. :D
  ja kivoja taimivauvoja tuolla edellisessä postauksessa ;)

  VastaaPoista
 7. Mukava pupujuttu, täällä pomppivat karvaiset ja papanoivat versiot ja todellakin ottaisin mieluummin lumipuppeliinit.

  Ärsyttävän tomaattikattauksen kanssa ihmetellään täälläkin. Ensimmäiset itivät kolmessa päivässä, muut mököttävät yhä vaan. En oikein usko että liian syvään niitä olisin laittanut sillä kaikki 16 menivät samanlaisiin jiffyn nappeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä karvaisia versioita on täälläkin, vaikka saisivat kaikota vähintään naapurikunnan puolelle. Jospa tänä vuonna on tomaattien vuoro aiheuttaa turhautunutta puhinaa puutarhureissa.

   Poista
 8. Söpösiä pupuja <3 Tuollaiset voivat tulla meidänkin pihaan! Monenlaisia tomaattien kasvutarinoita - kesällä taimikasvattajan pitkä pinna palkitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo puput eivät ainakaan pupella pensaita ja omenapuita. Tomaatit kummastuttavat tänä keväänä kyllä normaalia enemmän. Onneksi osa siemenistä on itänyt, niin ei jää kesällä ihan ilman herkkutomaatteja.

   Poista
 9. Lumipupuja voisin minäkin ottaa. Oikeat tekevät välillä sellaista tuhoa, että niitä en aina jaksaisi.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!