lauantai 20. maaliskuuta 2021

Toivepostaus: aika

Aika... voi kun sitä olisikin aina riittävästi. Joskus se voisi pysähtyä ja varsinkin lumien sulamista odotellessa sen soisi kiitävän hirmuista vauhtia. Nila (Lappalainen etelässä -blogista) kysyi syksyllä kukkasipuliarvonnan yhteydessä, kuinka saan ajan riittämään lapsiperheen arjen pyörittelyyn ja puutarhan hoitoon, kun koko ajan on kaivauksia tai projekteja menossa. Välillä sitä ovat ihmetelleet muutkin postauksiani kommentoidessaan. Kerroin tasan kaksi vuotta sitten samasta aiheesta (löytyy täältä), mutta naputtelen nyt päivitetyn version. Ovathan lapset paljon isompia ja elämäntilanne on muutenkin muuttunut. 

Tänään kasvit ovat vaihdelleet paikkoja. Oikeanpuoleinen muratti on ollut koko talven tuossa eteisen ja vessan välisellä ikkunalla, tänään sen kaveriksi siirtyi sisältä kaksi pieni- ja liuskalehtistä murattia.
Pari vuotta sitten olin töissä vain muutaman päivän kuukaudessa, nyt töitä on viitenä päivänä viikossa. Se on nipistänyt ylimääräistä joutoaikaa sen verran, että kyllähän sen jossain huomaa. Edelleen teen usein montaa asiaa yhtä aikaa ja aikataulutan asioita mielelläni. Auton ratissakin ehtii miettimään ja suunnittelemaan monenmoisia juttuja. Tehokkuus on erittäin tympeä sana, mutta se kuvaa oikeastaan parhaiten sitä, millä saan ajan riittämään ilman, että stressaantuneena ja sykkeet korkealla yritän saada kaikki tehtyä. Jos ripeillä liikkeillä saa vaikkapa keittiön siivouksesta nipistettyä minuutin, jonka voi käyttää kevään ensimmäisen krookuksenpiipon ihasteluun, niin minusta se on silloin hyvin käytettyä aikaa.

Tammikuussa kylvetyt hopeaputoukset ovat jo "näin isoja".
Taimipuuhista en tingi, sillä ne ovat pitkän syksyn ja talven jälkeen odotetuinta puuhaa lumien sulamista odotellessa. Aamurutiineihini näin keväisin kuuluu käydä tarkistamassa, mitä taimille ja kylvöksille yön jälkeen kuuluu. Kastelukannu ja suihkepullo ovat valmiina taimipöydällä, jotta taimien kastelu ei varmasti unohdu kastelukannua etsiessä. Lapsiperheessä kun tilanteet saattavat muuttua yllättävän nopeasti ja selän yhdelle asialle käännettyä ei välttämättä enää hetken päästä joko muista koko asiaa tai sitten sitä ei ehdi enää tekemään. Yritänkin tehdä kaikki mahdolliset asiat heti kun ne tulevat ilmi, jos sillä hetkellä on aikaa se tehdä.

Kelloköynnös ilmeisesti kaipasi sumuttelua, kun oli yön aikana ulottanut lonkeronsa suihkepullon kahvaan. Pitänee hakea tukikepit näille.
Lisää vapaa-aikaa nipistän kotitöistä. Kaikki välttämättömimmät hommat teen, mutta on myös asioita, jotka tulevat tärkeysjärjestyksessä vasta puutarhajuttujen jälkeen. Sellaisia ovat esim. säännöllinen lattianpesu kerran viikossa. Ehei, meillä lattiat näkevät mopin ehkä kolme kertaa vuodessa, keittiön ja vessan lattiat toki useammin. Naapurimme pesee ikkunoitaan kerran kuukaudessa, meillä isäntä pesee ne kerran tai kahdesti vuoteen. Matot on meillä puisteltu ulkona viimeksi viime kesänä, mutta imuroin ne kyllä kummaltakin puolelta säännöllisesti. Meillä imuroidaan vähintään kerran viikossa, sillä jotenkin kummassa tuuheaturkkisesta, pitkäkarvaisesta koirasta lähtee karvaa myös karvanlähtöajan ulkopuolella. 
Kokeilen nyt toista kertaa lautalla idätystä. Testissä vanhoja kääpiösamettikukan siemeniä ja 'Maja'-tomaattia, jotka eivät ole suostuneet itämään mullassa. Eipähän tarvitse haaskata multaa näihin, jos yksikään ei lähde itämään.
Vaikka ajansyöjiä onkin, niin vastapainoksi jostain on myös vapautunut aikaa. Ruuanlaittoon kuluu nykyään vähemmän aikaa kuin ennen, sillä lapset syövät muutamana päivänä viikossa päivän kummankin lämpimän aterian hoidossa ja aikuiset töissä. Aamu- ja iltapalojen laittoon ei kovin kummoista aikaa mene. Silloin kun pitää hellan ääressä hyöriä, ruokaa tehdään kerralla useamman päivän tarpeiksi ja joskus pakastimeenkin kiireisempiä päiviä varten. Kumpikin lapsista osaa vaihtaa itsenäisesti vaatteensa ja viedä pyynnöstä puhtaat vaatteensa kodinhoitohuoneesta omiin kaappeihinsa. Heille voi myös delegoida pieniä kotitöitä, kuten tiskikoneesta ruokailuvälineiden tyhjennystä ja pölyjen pyyhkimistä. Vaipparalli on taakse jäänyttä elämää eikä lasten kylpyhetkeenkään tarvita aikuisen täyttä työpanosta. Samalla voi vaikka lueskella puutarhablogeja ja seurata kylpyhuoneen oven raosta, etteivät tenavat aiheuta isoa vesivahinkoa. 
Koulin tänään loistosädekukkia, tiibetinkatkeroita ja purppurarevonhäntiä. Samoilla sotkuilla useampaa sorttia, kun kerta aikaa oli. Lapset olivat osan ajasta katselemassa vierestä.
Siinä oli käsiteltynä syksy, talvi ja kevät, seuraavaksi siirrymme kesään. Kuulun siihen onnekkaaseen väestöryhmään, jolla on pitkä kesäloma. Tämä varmaan selittää hyvin sen, kuinka ehdin tehdä niitä isoja kaivauksia ja projekteja. Kesän joutohetkinä mietin, mistä olisi kiva postailla talven mittaan. Aloitan postauksia tai teen niitä jopa melkein valmiiksi asti. Siinä säästää talvella paljon aikaa. Vaikka olenkin nopea kirjoittamaan, ei minunkaan kellossani ole kuin 24 tuntia vuorokaudessa.
Isommat kasvit siirtyivät sivummalle, kun pienten määrä taimipöydällä lisääntyi.
Kirjoitin tämän postauksen tekstin tähän saakka aamupalaa syödessä. Sen jälkeen puuhastelin taimien ja talvehtijoiden parissa ja kuvasin niitä, kylvin vähän sitä sun tätä, lämmitin lapsille ruuan, vähän järjestelin paikkoja ja laitoin välipalan pöytään. Välipalaa syödessäni siirsin kuvat tietokoneelle, pienensin ne, siirsin tähän postaukseen ja kirjoitin kuvatekstit. Seuraavaksi esikatselen postauksen ja painan julkaise-nappia. Välipalan jälkeen lähden lasten kanssa ulkoilemaan ja palaan jossain vaiheessa illan mittaan lukemaan teidän postauksianne. Aika usein lauantain päiväjärjestys näyttää samalta. Toivottavasti tämä nyt vastasi Nilan kysymykseen.
Karjalanneito on viehkeän värinen vasta heränneenä. Lähipäivinä haen toisen yksilön kellarista sisälle heräilemään.
Hauskaa viikonloppua!

24 kommenttia:

  1. Vauhrilla saat postaukset tehtyä. Moon sellaane nyhyjääjä, että siihe menöö aina monta tuntia. Useen menöö kuvia etties turhan palio aikaa. Vuasi vuarelta saat enemmän aikaa ittelles. Son toisaalta ihanaa, mutta samalla tosi haikiaa.
    Siälä rupiaa pöytä uhkaavasti täyttymähän. Kelloköynnös on oikia iilimato. Aina kiinni ku ohi menöö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä menee sutjakkaammin, välillä pitää miettiä enemmän. Muutamia postauksia olen työstänyt varmasti monta tuntia ja useamman päivän aikana. Kuvien kanssa kuluu joskus paljon aikaa ja siksi teenkin mieluiten reaaliaikaisia postauksia. Toistaiseksi oman ajan lisääntyminen on ollut vain helpottavaa ja mukavaa. Paljon hauskempi on käväistä lasten leikeissäkin mukana silloin kun niissä ei ole ollut koko päivää osallisena. Kelloköynnöksillä on nyt tukikepit, tarttukoot niihin näin alkajaisiksi. Laitoin ne myös varmuuden vuoksi erilleen toisistaan ja kauas muista korkeista kasveista, joihin voisivat kurkotella.

      Poista
  2. Voi että, ei kai sinun tarvitse meille selitellä ahkeruutta ja energisyyttäsi, sehän on valtavan upeaa ♥ Ihailen kovasti aikaansaavuuttasi, varsinkin kun olin itse lasten pienenä ollessa matalaenerginen ja kroonisesti unenpuutteessa ja ihan hitsin saamaton muutenkin. On fantastista, että on olemassa kaltaisia ihmisiä, jotka puhaltaa intohimonsa energisesti toimeen! Ole ylpeä itsestäsi, on syytäkin♥ Ihania taimia! Kevät tulee vauhdilla, toivotaan. Pidän päästään möyrimään tosissaan, jee. Ihanaa tulevaa kevättä Sinulle ja suloisille lapsillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, itsehän kyselin postaustoiveita ja tätä pyydettiin :) Tähän aikaan on myös puutarha-aiheet vielä aika vähissä, joten onpahan jotain kirjoitettavaa. Krooninen unenpuute vaivasi täälläkin useamman vuoden, mutta puutarha antoi energiaa. Nyt riittää virtaa kun saa nukkua yhtenäisiä yöunia.
      Kiitos kauniista sanoistasi <3 Ihanaa kevättä sinullekin! Siellä etelässä se jo kolkutteleekin ovella.

      Poista
  3. Olet tosi tehokas, vaikka saat kaiken kuulostamaan niin helpolta! Mutta on toisaalta jännä, miten sitä oppii olemaan nopea ja siitä tulee rutiinia. Hatunnosto! Ihanaa, että jaksat blogatakin.
    Aika ihana tuo kelloköynnöksen verso :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, nopeasti tekemisestä on tainnut tulla minulle jo rutiinia. Toisaalta työpäivinä on pakkokin olla nopea ja tehokas, sillä muuten hommat jäisivät tekemättä ja kertyisivät viikonlopuille. Nyt saan rauhassa puuhailla myös kasvieni parissa vapaapäivinä. Saa nähdä, mihin kaikkialle kelloköynnökset vielä kurottelevatkaan. Laitoin ne varmuuden vuoksi kauas toisistaan ja muista asioista, joihin saattaisivat takertua. Ottakoot ensimmäisenä kiinni tukikepeistään!

      Poista
  4. Olipa kiva lukea postauksesi arjen touhuista. Aikaansaava ihminen olet :). Itsekin luen kuuluvani tuohon ”tuumasta toimeen” ihmisjoukkoon - sillä tavoin saa paljon aikaan. Joustavuus kotitöissä on vain eduksi ... viikkosiivouksen ei todellakaan tarvitse yltää joka nurkkaan. Jokainen määrittelee oman tärkeysjärjestyksensä ja me viherpeukalot kyllä tiedämme omamme ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Viherpeukaloiden tärkeysjärjestys on varmaan meille kaikille selvä :D

      Poista
  5. Suunnitelmaallisuudella ja organisoimisella saa paljon aikaiseksi. Olet onnekas, kun jaksat olla noin tehokas, kun meille ihmisille on suotu niin erilaiset voimavarat. Moni ei jaksaisi noin, mutta ehkä sinulle puutarhaharrastus tuo voimaa, niinkuin monelle meille muullekkin viherpeukalolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisiä on erilaisia. Ymmärrän heitäkin, jotka eivät syystä tai toisesta vain jaksa. Voi olla toisella lailla kuormittava työ tai elämäntilanne kuin vaikkapa itselläni. Minä saan energiaa siitä kun tartun käsillä oleviin töihin ja saan asioita aikaiseksi. Toisaalta sotkuisuus tai tekemättömät hommat kuormittavat minua henkisesti ja vievät siten voimia. Ajattelen myös niin, että kun teen tylsemmät hommat ripeästi, niin saan rentoutua pidemmän aikaa kivojen juttujen parissa. Ja puutarhajutut kuuluvat ehdottomasti niin kivoihin ja energiaa antaviin puuhiin.

      Poista
  6. Nauratti, että kelloköynnöksesi on itse suunnitellut juomapuuhia.
    Kyllä pienten lasten kanssa saa tehdä montaa asiaa samaan aikaan, homma ei valitettavasti helpotu siinäkään vaiheessa, kun ovat aktiiviset harrastuskuviot meneillään ja niiden aikataulutus. Meillä kaikki kolme halusivat harrastaa urheilua (useampiakin lajeja oli menossa) sekä kaikenlaista muutakin. Kavereiden luo oli kuskausta, täällä maalla kun asutaan. Välillä meillä oli kymmenkunta innokasta kaveria täällä. Toisaalta aivan ihania vuosia nekin.
    Hienosti olet organisoinut arjen pyörityksen ja omat kiinnostuksen kohteet siinä samassa.

    Minulla menee aikaa postauksiin, joten ihailen sinun aikaansaannoksia silläkin rintamalla!
    Olen ehdottomasti iloinen, että jaksat olla niin aktiivinen bloggaaja :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoisia epeleitä ovat kelloköynnökset ;) Kauhulla odotan aikaa, jolloin lapsia pitää kuskata eri harrastuksiin. Kaupunkialueella tosin homma voi olla vähän helpompaa tai nopeampaa kuin maalla.
      Kiitos! Minä taas ihailen kuvista sinun kaunista puutarhaasi ja huolella laadittuja postauksiasi :)

      Poista
  7. Puutarhaharrastus antaa varmasti sinulle paljon voimia hektiseen, perheellisen arkeen. "Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty" sanontaa olet käyttänyt selvästi myös hyväksesi. Tehokkuus on varmaan pitkälti sisäsyntyistä. Jotkut vaan ovat aikaansaavempia, kuin toiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sanonta sopii kyllä tänne aika hyvin. Samoin "Vie mennessäs, tuo tullessas". Voi olla, että osa siitä tulee minulta luonnostaan, mutta osa on kyllä opeteltu ihan vain pakon sanelemana ja tullut pikku hiljaa rutiiniksi.

      Poista
  8. Meitä ihmisiä on erilaisia ja ihan jokaiselle on paikkansa. Olet ilmiselvästi monella tapaa tehokas ja taitava priorisoimaan asioita. Kiva, että jaksat mahduttaa aikatauluusi itsellesi tärkeän puutarhaharrastuksen. Viehän se aikaa, mutta taatusti antaa myös paljon myönteistä energiaa. Arvostan sitä, että lapset ovat arjessasi jatkuvasti läsnä tavalla tai toisella. Ja että opetat heitä ottamaan vastuuta ja tekemään itse.
    Luin eilen jostain lehdestä (olisiko Pirkka-lehti) kotitöiden priorisoinnista. Ei joka nurkkaa todellakaan tarvitse jatkuvasti olla puunaamassa. Huomaan oman perfektionismini aiheuttavan töitä, joista voisi välillä luistaa. Opettelemisen paikka, yhä.
    Meidän lukijoiden onneksi olet aikaansaapa ja ihastuttavan ahkera bloggaaja. Muistathan myös levätä välillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puutarhanhoito on ehdottomasti niitä asioita, joista en aio luopua. Se tuo niin valtavasti hyvää mieltä ja energiaa, että sen voimalla jaksaa vaikka mitä. Myös bloggaaminen ja blogien seuraaminen on ollut sen verran mieluista, etten koe sen mahduttamista aikatauluun stressaavana. Teen silloin kun mieli tekee ja aikaa on. Osaan kyllä ottaa aikaa levollekin.
      Ennen lapsia pidin tavarani ja kotini huomattavasti siistimpänä kuin nyt. Tehokkaat sotkuisuuskouluttajat ovat selvästi laajentaneet sotkunsietokykyäni, mutta kovasti yritän heitäkin jo opettaa pitämään tavaransa paremmin järjestyksessä tai ainakin poissa tärkeimmiltä kulkuväyliltä.

      Poista
  9. Olet kyllä tosi tehokas ja sehän on hienoa! Minua silti ilahdutti, ettet siinä sivussa vielä jynssää kotia kiiltäväksi joka välissä ;) Itse olen lapsien myötä kehittynyt erittäin hyväksi sotkun sietäjäksi: odotan esimerkiksi sitkeästi että teinit hoitavat omat sotkunsa - kuten 5 juomalasiaan tiskikoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei koti kiillä puhtauttaan joka hetki :D Lapset ovat kouluttaneet minuakin sietämään paremmin sotkua. Ehkä joskus koittaa aika, jolloin saan nauttia useammin siististä kodista.

      Poista
  10. Oot aikaansuapa ja postauksiakin suat julukastuu mukavasti. Puutarhaharrastaminen on mukavoo vastapainoo työlle ja lapsiperhearjelle. Hyvin oot lapsetkin ottanu mukaan kasvien maailmaan. Tuota kannatan, jotta lapsille pieniä töitä annat. Siitä suavat tärkiitä oppii elämään. Mukavasti on siellä jo taimipurkkeja ikkunanääressä ja talavetuksesta heräileviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minusta kotityöt kuuluvat koko perheelle, myös lapsille, tosin oman ikätasonsa mukaisesti. Oppivat, että on itsekin pidettävä huoli tavaroistaan ja yhteisestä kodista, jotta kaikilla olisi viihtyisää. Puutarhassa ja taimien parissa puuhailu tasapainottaa mukavasti arkeani.

      Poista
  11. Kiitos sinulle sain täydentävän vastauksen 😁 siitä vaan on aikaa kun pojat olivat pieniä ja meillä meni kyllä melkein kaikki aika arjen pyörityksessä. Minä en ole kokenut tällaista pienten lasten arkea. Meillä on pojat veljeksiä ja adoptoimme molemmat yhdellä kertaa yli kaksikymmentä vuotta sitten. He olivat tullessa neljä ja kahdeksan vuotta. Arki oli meille silloin uutta kahden lapsen kanssa ja haastavaa muutenkin. Melko pian ohjasimme heidät harrastuksien pariin ja sillä tiellä olimme vuosia. Oli harkat melkein joka päivälle ja molemmilla eri paikoissa ja sitten tuli mukaan kilpailut niissä vietettiin viikonloput. Oli tosi pitkänkin matkan takana kilpailuja muunmuassa Seinäjoella ja Ahvenanmaalla. Sitten oli vielä kaikki omat kisat missä piti olla toimitsijoina, kioskissa myymässä tai ruokaa tekemässä koulun keittiössä tai muuten vain talkoissa. Huh minulla ei kertakaikkiaan olisi riittänyt aika eikä riittänytkään mihinkään muuhun ja töissäkin piti käydä. Nyt ihmettelen miten kaiken tuon saimme yleensä tehtyä.Me kaaduimme alussa suoraansanoen kuoleman väsyneinä sänkyyn. Hyvin olet asiat hoitanut kun olet vielä niin ahkera bloggaaja. Kiitos sinulle tästä postauksesta. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Meillä ei ole vielä harrastuksiin kuskaamisia, kun lapset ovat vielä sen verran pieniä. Tai voisihan niitä jo olla, mutta epäsäännöllisten työaikojen takia emme ole heitä sen kummemmin harrastuksiin edes ohjanneet. Päivähoito ja kotona erilaisten juttujen puuhastelu saa toistaiseksi riittää. Kauhulla odotan sitä, jos kummatkin haluavat tulevaisuudessa harrastaa jotain urheilulajia, jossa tulisi useammat treenit viikossa, kisamatkat yms. Ja tuon sinun kertomuksesi luettuani toivon totisesti, että yksi harrastus per tenava riittäisi meidän muksuillemme tai sitten vaihtoehtoisesti harrastukset löytyisivät kävely- tai bussimatkan päästä kotoa eivätkä vaatisi vanhemmilta kuskaamista ja noita talkoojuttuja.

      Poista
  12. Yksi harrastus heilläkin vain oli kerralla. Ensin oli jalkapallo ja sitten yleisurheilu. Ja kyllä niitä väistämättä tulee niitä talkoita kun uleisurheilu pyörii juurikin niiden varassa samoin talkoot. Ja kuljetukset kyllä oli pakollisia kun bussi ei mennyt urheilukenttien lähelle. Lapset oli usein jo senverran väsyneitä että oli hyvä kun sai kyydin kotiin. Minä olin sitten valmiina odottamassa ruuan kanssa. Mies lähti sitten taas hakemaan toista kaveria toiselta kentältä. Ja kyllä heistä oli myös mukavaa kun vanhemmat oli myös vuorostaan katsomossa kannustamassa jossain otteluissa ja kisoissa. Oli ihanaa jakaa varmasti meidän kanssa se ilo kun oli onnistunut tai voittanut ja taas oli hyvä kun joku oli tukena sen tappion hetkellä.Mutta mitään en kadu ja väsymys katosi kun taas näki niiden innon tähän harrastukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin vanhempien pitää olla kisoissa kannustamassa ja lapset on vietävä siihen harrastukseen, mitä tahtovat harrastaa, jos ei pääse muilla kyydeillä. Urheilupuolelle kuuluu vahvasti mukaan talkootoiminta, mutta on paljon sellaisiakin harrastuksia, jotka eivät työllistä niin paljoa vanhempia. Toivon, että omat lapset löytävät mieleisensä lajin niistä. Pahoin pelkään, että meillä voi joku harrastus vielä aikanaan kariutua siihen, jos se vaatii vanhemmilta paljon kuskaamista. Kerran viikkoon vielä varmasti pystyy järjestämään, mutta jos harrastuksia alkaa olla joka ilta eikä pääse bussilla tai kavereiden kyydissä kulkemaan, niin vaikeaksi menee. Tai sitten on jommalla kummalla vanhemmalla alanvaihto edessä, jotta saa harrastustoiminnan kannalta paremmat työajat :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!