torstai 11. maaliskuuta 2021

Jäljillä ja köynnössuunnitelmia

Hiihtolomaviikon tehtäviin kuuluu tietysti hiihtoretki. Sivakointiseuraksi lähti yksi sisaruksista ja matka suuntautui suuresti muuttuneisiin lapsuuden hiihtomaisemiin. Sieltä, missä ennen (=15 vuotta sitten) oli hakkuuaukko, oli nyt läpipääsemätön taimikko. Jostain oli kaadettu metsää ja entisistä taimikoista oli kasvanut jo oikea metsä. Kartalla kuitenkin pysyttiin koko ajan. Viimeisimmäksi sataneen lumen alla oli kantava hanki, joten matka eteni suht kevyesti. Jänisten ja hirvien jälkien takia en vaivautunut kaivelemaan kameraa laukusta, mutta kaukana kaikesta löytyi juuri niitä jälkiä, mitä etsinkin. Kaupunkilaisille ja valmiilla laduilla liikkujille jäljet saattavat olla vieraampia mutta vähänkään metsäisemmissä maisemissa hiihtelijät ovat varmaan näitä nähneet.

Arvaatteko, mikä telaketjumonsteri auraamattomalla metsätiellä on mönkinyt?
Sama otus. Tarkkaan kun katsoo, niin keskellä kuvaa näkyy siivenjäljet. Lintu siis. Kesken matkan on tehty pieni hypähdys.
Jälkien alkupiste. Maahan laskeutumisen jälkeen lintu onkin päättänyt lähteä eri suuntaan.
Joko arvasitte, mistä linnusta on kyse? Teerihän se melko varmasti on hangella taaperrellut. Metsän puolelta löytyi enemmänkin jälkiä, joten todennäköisesti paikalla on ollut pieni parvi. Yritin etsiä kieppejä (metsäkanalintujen hangen sisään kaivamia "luolia", joissa ne nukkuvat pakkasöinä), mutta en löytänyt. Ehkä suojasäällä kovettunut hangen pinta onkin ollut liian kova teerien kaivettavaksi eikä uutta pakkaslunta ollut ainakaan meidän reittimme varrella tarpeeksi paksulti kieppiä varten. Toivottavasti teeret ovat kuitenkin päässeet johonkin suojaan pakkaselta, sillä parina yönä kävi yli -30 asteessa.

Kuvassa näkyy kaksi pikkukäpylintua. Ne eivät siis ole tahroja kameran linssissä.
Törmäsimme myös parveen pikkukäpylintuja. Kuuntelimme muutaman minuutin pienen matkan päässä olevan parven ääntelyä, mutta emme nähneet, missä linnut ovat. Siitä on todella kauan aikaa kun olen viimeksi kuullut pikkukäpylintuja, joten en varmuudella äänestä tunnistanut niitä. Koska kännykkä oli mukana, kuuntelin netistä pikkukäpylinnun ääntelyä ja totesin sen olevan sama, mitä kuului puiden latvoista. Laitoin kännykästä "nupit kaakkoon" ja eikös pian koko parvi pyrähtänyt katsomaan reviirilleen ilmestynyttä tunkeilijalaumaa. Osa linnuista jäi puiden latvuksiin tarkkailemaan kun pari rohkeampaa teki tarkempaa tutkimusta sujahdellen alempana. Yritin ottaa niistä kuviakin, mutta kamera ei ymmärtänyt, että haluan tarkentaa nopeasti liikkuviin pikkulintuihin enkä suinkaan heti kameran edessä oleviin oksiin. Onneksi sain otettua edes yhden kuvan linnuista silloin kun ensimmäiset lähtivät tulemaan äänen houkuttelemina lähemmäs.

Tänään kylvin miinanköynnös 'White Featherin' pussinpohjat sekä muutaman valkoisen mustasilmäsusannan.
Tulevan kesän köynnössuunnitelmat on nyt lyöty lukkoon. Yksivuotisia köynnöksiä tulee lähinnä varjokujalle sekä kaariporttiin että aitaa ja seinää vasten oleviin paksuihin oksiin kiipeilemään. Viime keväänä saamani koruköynnöksen pistokas sinnitteli talven yli ja on nyt lähtenyt reippaaseen kasvuun. Latvoinkin sen jo ensimmäisen kerran. Sen kasvutapa sopi toissa kesänä todella kauniisti seinää vasten olevaan oksaan kiipeilemään, joten tämäkin yksilö pääsee aikanaan sinne. Kelloköynnöksen yhdeksästä siemenestä vain kolme on selvinnyt tähän saakka, joten niillä tuodaan vehreyttä varjokujan alkupäähän. Kaksi istutan kaariporttiin ja yhden aitaa vasten oleviin oksiin kiipeilemään. Kaariporttiin tulee myös muutama valkokukkainen mustasilmäsusanna siltä varalta, etteivät kelloköynnökset suostu siinä kukkimaan. Siemenvarastoissa oli vielä parin vuoden takaisia miinanköynnöksen siemeniä, joista en ole saanut yhtään taimea selviämään ulkona hengissä. Luulen, että aikaisemmilla kerroilla taimet ovat olleet liian pieniä ja hentoja pärjätäkseen ulkona. Kylvin loput siemenet 12-senttiseen ruukkuun enkä häiritse niiden kasvua koulimalla, vaan annan taimien kasvaa rauhassa mahdollisimman isoiksi. Jos ruukku näyttää käyvän liian pieneksi, vaihdan niille isomman ruukun. Jospa tällä konstilla edes joku selviäisi kukkivaksi saakka. 

Koruköynnös vasemmalla, kelloköynnökset oikealla. Pikkuinen kokoero taimissa.

Patiolle tulee taas tänä vuonna tuoksuherneitä ja koska innostuin viime kesänä keräämään "vähän" niiden siemeniä, aion istuttaa taimia myös ympäri pihaa. Ihan jokaista 120 siementä en sentään aio kylvää! Viime keväänä testatut ohjeet (samat Cecilian ohjeet kuin teillä muillakin) ovat visusti tallessa ja niitä noudatan myös tänä vuonna. Toivottavasti viime kesän tuoksuhernerunsaus johtuikin juuri täydellisistä kylvöohjeista eikä viime kesän säistä.
Muutamaan kertaan nähty kuva, mutta ah, niin ihana!
Mukavaa loppuviikkoa!

16 kommenttia:

  1. Minä olen surkeasti epäonnistunut aina tuon miinanköynnös 'White Feather'in kylvön kanssa. Joko se ei ole itänyt lainkaan tai kasvu on ollut surkeaa, kukinnasta nyt puhumattakaan. Kiva nähdä, miten sinä onnistut sen kanssa.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen saanut miinanköynnöksen siemenet kyllä itämään ihan kelvollisesti, mutta taimet eivät ole kasvaneet kunnolla. Ensimmäisellä yrittämällä kasvoivat kivasti ja kukkivatkin, mutta ainostaan sisällä. Ulos vietyinä kuihtuivat vähitellen kokonaan. Viime keväänä taimet kärähtivät ulkoillessa. Se siitä sitten. Toivottavasti tämä viimeinen yritys onnistuisi paremmin. Kiitos, samoin!

      Poista
  2. Minäkin sain pari tainta Mustasilmäsunnasta. Kippasin vanhat pussin pohjat multaan.
    Kesällä nähdään miten kauniisti nuo taimesi kukkii :)

    VastaaPoista
  3. Teeriä ei enää hetikää jokapaikas oo.
    Oon kasvattanu joskus molempia valakoosia köynnöksiä. Jäivät jotenki hentoosiksi molemmat, eiväkkä enää kuulu valikoomihin. Toivottavasti sulla kasvaavat paremmi. Ei haittaa, on se niiiin hiano kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teeriä on tosiaan vähemmän nykyään ja pitää tietää, mistä jälkiä kannattaa etsiä.
      Minulla nuo mustasilmäsusannat onnistuivat viime kesänä aika hyvin, tosin osan istutin vähän huonoon paikkaan ja kärsivät myös alkukesällä parista kylmästä yöstä. Paremmassa paikassa olleet kasvoivat ja kukkivat hyvin. Miinanköynnös on toistaiseksi ollut aikamoinen pettymys, mutta pitihän nuo pussinpohjatkin käyttää pois. Kasvilla on nyt vielä viimeinen mahdollisuus yllättää positiivisesti.

      Poista
  4. Kyllä maisemat muuttuvat metsissä 15 vuoden aikana. Sinulla onkin ollut varsinainen jäljitysretki ja sait hyvin kuvattua teeren jäljet.
    Minä en ole koskaan kasvattanut miinaköynnöstä tai mustasilmäsusannaa, kaunnilta näyttävät kuvapussien mukaan. Köynnössuunnitelmasi kuulostavat hienoilta, varmaan muistat ottaa kuvia niistä kesän aikana. Minullakin on mielessä erilaisia köynnössuunnitelmia, ehkä edes joku toteutuu. Ymmärrän hyvin ihastuksesi tuohon kärhön ja tuoksuherneen yhdistelmään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsissä hiihtäminen ja eläinten jälkien etsiminen ja seuraaminen on ollut aina yksi mieluisimpia talvipuuhia minulle.
      Kummatkin ovat kauniita, mutta miinanköynnös tuntuu olevan aika tempukas. Kuvia on varmasti luvassa heti kun köynnökset alkavat kukkia ja kelloköynnöksen kohdalla riittää vehreä seinämäkin.

      Poista
  5. Minäkin kävin hiihtämässä. Oli niin rapsakka pakkanen, että laitoin untuvatakin päälle ja karvareuhkan päähän. Kierrettiin ystäväni lapsuuden maisemissa oleva latu. Ystäväni oli hiihtoretkemme matkaopas ja reitin varrella hän kertoi alueen historiasta. Oli mukava lukea kylvösuunnitelmistasi. Minulla on suunnitelmat vielä ihan "vaiheessa" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon oli vaatetta meilläkin päällä, sillä vaikka pakkasta ei ollutkaan kuin vähän reilu -10 astetta, niin välillä tuuli jäätävästi. Vielä ehtii suunnittelemaan ja kylvämäänkin vaikka mitä :)

      Poista
  6. Monen vuoden jälkeen innostuin itsekin kasvattamaan köynnöksiä. Keijunmekkoa en aiemmin ole kasvattanut ja kuukausi meni ennenkuin se iti. Kelloköynnöstä myös tulossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko onkin superhidas itämään. Viime vuonna kasvatin niitäkin ja kyllä meinasi usko olla koetuksella itämistä odotellessa. Onneksi laittoivat myöhemmin keväällä vauhtia kasvuunsa.

      Poista
  7. Tuoksuherneitä odottelee täälläkin kylvöjä. On itse kerättyjä siemeniä ja Sailalta saatuja sekä kaupasta ostettuja. Lidlistä löytyi vielä ihania kirjavakukkaisia, pakko ottaa niitäkin. Ei tietoa mihin kaikki mahtuu mutta ehkä siitä sopasta selvitään :D
    On sielläkin paljon lunta, ja näillä säillä ei täällä ole tietoakaan nopeasta sulamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on sitten kesällä todella tuoksuva puutarha! Tuoksuherneethän kestävät mainiosti kylmää, joten ne voi laittaa vaikka kuistille tai valoisaan varastotilaan jo hyvissä ajoin keväällä. Minä pidin omat tuoksuherneeni viime keväänä itämisen jälkeen alkuun eteisessä ja myöhemmin keväällä ulkovarastossa jossa oli ehkä viitisen astetta lämmintä. Hyvin kasvoivat ja kukkivat koko kesän.
      Lunta on paljon, mutta suurin osa siitä on pakkashöttöä, joka sulaa vauhdilla, kun lämpötila kääntyy kunnolla plussalle.

      Poista
  8. Tuo viimeinen kuva kärhöstä ja tuoksuherneistä on kyllä niin hieno ja houkutteleva. Ehkä koitan käyttää sitä ensi kesän inspiraation lähteenä omassa puutarhassa.
    Viime kesänä kasvatin valkoista mustasilmäsusannaa siemenestä ja hyvin onnistui. Miinanköynnöstä en ole koskaan kokeillut. Kelloköynnös on hieno ihan köynnöksenäkin, mutta ilman muuta sen toivoisi myös kukkivan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kopioi toki idea; yhdistelmä oli oikein onnistunut. Minullakin tuo valkoinen mustasilmäsusanna onnistui hyvin viime kesänä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!