sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Ruukkujen lumipesua ja muita kevätpuuhia

Kesäaika alkoi ja sen kunniaksi ihana lämmin, auringonpaisteinen sää helli tänään meitä. Jos ei olisi ollut lunta, olisi voinut lämpötilan perusteella luulla, että ollaan jo toukokuussa. Ränneistä kuului iloinen lorina ja lapset löysivät ensimmäiset kuravellit. Karokin on jättänyt parit kuraiset tassunjäljet terveisiksi rusakoille. 

Kuratassu-Karo nautiskeli kuraleikkien välissä auringosta lumessa pötkötellen.
Pihaantulossa jääkerros rusahti sen verran lupaavasti jalan alla, että hain rautalapion ja avitin pikkuisen kevättä. Kummasti lumet alkavat sulaa nopeammin kun aurinko lämmittää päivän verran tummaa kiveystä, joka jatkaa sulatushommia vielä pitkään auringonlaskun jälkeenkin.

Aamulla liukastelu alkoi heti rappusilta.
Nyt pääsee jo pari askelta sulaa kiveystä pitkin. Kuistin vierustaltakin lähti aikamoinen pala jäätä pois.
Kivikkorinnettä oli parin päivän aikana paljastunut kelpo siivu. Kasvejakin alkaa jo pilkottaa. Suurin osa vihreästä on keltamaksaruohoa.
Tämä vihreä matto on kangasajuruoho 'Magic Carpet'. Tänä vuonna sen talvehtiminen onnistui näemmä oikein mainiosti.
Piti tuostakin kohdasta vähän vauhdittaa sulamista. Pian reunasta pääsee liukastelematta hakemaan postin.
Nyt viimeistään tuli varmistus sille, että kasvimaan paikanvaihdos oli viime kesän paras päätös. Lumi on sulanut aikamoista vauhtia autotallin ja aidan välistä ja seinän vierustalla on jo metrin verran maata näkyvissä. Samaan aikaan lumipenkka kutistuu aidan puolelta vastaan. Vielä viikko sitten rusakot pääsivät melkein koipiaan nostamatta kulkemaan verkkoaidan yli ja sitä ne olivat ahkerasti tehneetkin. Nyt lumet ovat painuneet niin paljon, että rusakot eivät pääse hyppäämälläkään aidan yli. Ensimmäisestä kaksikerroksisesta lavakauluksesta näkyy jo reunaa. Suurin osa kasvilavoista on yksikerroksisia, mutta ei mene kauaa kun nekin alkavat paljastua. Aion kokeilla ainakin porkkanan aikaista kylvöä heti kun maanpinta on vain sulanut. Muistaakseni minulle jäi vielä palsternakankin siemeniä, jotka pääsevät myös ensimmäisten joukossa multaan.

Laitoin syksyllä tähän nurkkaan kaksi lavakaulusta päällekkäin ja jos hyvin käy, syyskylvetyt palsternakat ja joku muu (pinaatti vai mitähän siihen rivin laitoinkaan?) alkavat pian itää.

Vaikka kevät onkin edennyt ison harppauksen, ei ehkä tarvitse ihan vielä alkaa marjapensaiden kevätleikkausta miettiä...
Lapsille piti keksiä ulkona uutta viihdykettä, sillä saman kuravellin hämmentäminen ei sujunut enää sovussa. Olin silloin kantamassa varastosta taimiruukkuja rappusille seuraavia koulintoja varten ja keksin kysyä, haluaisivatko lapset tehdä niillä lumikakkuja. Taka-ajatuksena minulla oli tietysti se, että ruukut esipuhdistuvat siinä touhussa ja lisäksi pihan korkein kinos saa kevyen mutakuorrutuksen ja sulaa nopeammin.
Likaiset ruukut ovat nyt melko puhtaita ja pihalle syntyi pieni konditoria. Muutama kakku sai vielä "suklaata" koristeeksi. Maistuis varmaan sullekin!
Kuraleipurien työskennellessä Karo käytti nenäänsä. Tällä kertaa etsittävänä oli ihan omia nappuloita, ei jäniksenpapanoita.
Ajatella; maaliskuuta ei ole jäljellä kuin pari päivää ja sitten on huhtikuu! Maaliskuu jo pikkumaistiaisiksi maata näytti, mutta huhtikuu on täällä päin sitä aikaa kun lumet lähtevät ja ensimmäiset kevätkukkijat alkavat esitellä kukkiaan. Kuukauden kuluttua voi olla kukassa jo ainakin krookuksia, kevätkurjenmiekkoja, posliinihyasintteja ja lehtoimiköitä, ehkä jouluruusujakin. Miten kutkuttava ajatus!

18 kommenttia:

  1. Hyvä auttaa sulamista jäätä pilkkomalla, vauhti suorastaan kiihtyy etenkin jos aurinko paistaa. Hyvin keksitty tuo ruukkujen puhdistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään sulamisessa kestää ikuisuus, jos sitä ei yhtään avita. Tumma laatoitus antaa yllättävän paljon vauhtia sulamiselle aurinkoisella säällä. Ruukuista tuli oikein puhtaita eikä mene viemäri tukkoon mullanjämistä, kun levisivät hangelle.

      Poista
  2. Reilusti teilläkin sitä lunta vielä on. Meillä on myös aika paljon mutta ei nyt kuitenkaan näin paljon. Joissakin paikoissa on jo maata mukavasti näkyvissä ja odotankin jospa pääsiäisenä näkisi piippoja. Minustakin hyvä idea tuo esipesu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumet vähenevät koko ajan. Tänään on ollut viileämpää, mutta vesisade on vajuttanut hankia oikein tehokkaasti. Juuri tajusin, että keittiön ikkunasta näkyy jo auton oven kahvat, joten hangen pinta on madaltunut tänään varmaan kymmenen senttiä. Minulla on tavoite saada pääsiäiseen mennessä ulkorappusilta sula väylä kadulle.

      Poista
  3. Huippuidea pistää naperot ruukkujen esipesijöiksi!
    Päivittäin käyn kuikuilemassa kasvihuoneen ovelta kasvilavojen suuntaan, vielä eivät ole näkyvissä. Porkkanat minäkin ajattelin laittaa ensimmäiseksi, mahtaisikohan retiisikin varhaistua jos sen kylväisi heti mullan sulettua?
    On tämä vaan niin ihanaa aikaa, huhtikuukin ihan nurkan takana!
    Hyvää pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli todella hyvä idea. Pitää muistaa jatkossakin, sillä ruukuille riittää nyt vain huuhtaisu kuumalla vedellä. Eikös retiisikin idä ja pärjää hyvin viileässä? Voisinpa kokeilla minäkin retiisin varhaiskylvöä. Kiitos, hyvää pääsiäisviikkoa!

      Poista
  4. Samaan tapaan täälläkin on lumi sulanut ja olen autellut jään pintaa rikkomalla. Varhaisen sulamisenkin kannalta oli hyvä muutos vaihtaa kasvimaan paikka! Olisikin kiva päästä tekemään varhaisia laatikkokylvöjä, kunhan laatikot nyt sulavat lumihatuistaan ja jäästä.
    Fiksua lapsityövoiman käyttöä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaan siirrossa ei ole toistaiseksi ollut huonoja puolia ollenkaan. Kyllä kannatti nähdä vaivaa. Lapsityövoiman käyttö oli nerokas keksintö tähän hommaan. Kaikki voittivat :)

      Poista
  5. Ihana kuratassu. Toivottavasti nämä rapakelit pian kuivuvat, ja lumet sulavat vauhdilla - kevättä kohti. Meillä myös rapatassu-sheltti Indy mukana pihatouhuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivää kohtalotoveri! Kuraa kulkeutuu koiran karvoissa niin paljon sisälle, että toivon lumien sulavan hyvin nopeasti ja maan kuivuvan vielä nopeammin :D

      Poista
  6. Tänään on sataa tihuuttanut hiljalleen koko päivän, joten lumet saavat nyt kyytiä.
    Hyvää delegointia. Lapset saivat mieleistä tekemistä ja sinä puhtaampia ruukkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on satanut vettä iltapäivästä lähtien. Ei haittaisi, vaikka sataisi koko yön, kunhan aamulla alkaisi aurinko paistaa kauniisti. Ruukkujen lumileikkiin antamisessa kaikki voittivat. Ihme kyllä yksikään ei mennyt edes rikki.

      Poista
  7. Kevät tuntuu sielläkin sulattavan lumia pois. On aina ihanaa, kun alkaa kukkapenkin reuna näkyä. Eilen, vesisateella, kaikki jäiset kohdat pihaltamme olivat todella liukkaita. Onneksi kohta ne sulavat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se tekee. Minun pitää käydä myöhemmin päivällä kokeilemassa, kuinka liukasta meillä ulkona on. Eilisillan ja ilmeisesti koko yön satoi vettä ja hanget ovat painuneet aika mukavasti.

      Poista
  8. Onneksi lumi näyttää siäläki jo sulamisen merkkiä. Kyllä se siitä ku alakuhun pääsöö. Hyvin hoksatut leipomukset. Sait taas monta kärpäästä yhyrellä iskulla; sopuusat leikit, putsatut purkit ja viälä lumien pikasulatuksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvinkin jo päässyt sulamisen vauhtiin. Monta kärpästä todellakin!

      Poista
  9. Erittäin maukkaan näköinen konditoria. Harmi että ette taida postittaa? Maistuis mullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti joudumme toteamaan, että suuren kysynnän vuoksi tuotteita ei jäänyt postitettavaksi (=sade söi kaikki) ja leipurit olivat tänään lakossa :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!