torstai 7. tammikuuta 2021

Puutarha talviunilla

Tammikuu tuntuu oikealta talvelta. Lunta on sen verran mitä täällä normaalistikin tähän aikaan vuodesta on: sen verran, että kasvit saavat pakkaselta suojaa, mutta ei haittaa, vaikka lisääkin vielä sataisi. Ja tokihan sitä vielä sataa, sillä talvi on vasta alussa. Kuvat ovat kuin aamu- tai iltahämärässä otettuja, vaikka oli päivän valoisin hetki.

Köynnösporttiin jättämäni kärhön kuivuneet versot keräävät kauniisti lunta eikä portti näytä niin paljaalta.
Polku erottuu vielä kärhökaaripenkin ja risumajapenkin välissä.
Rusakot käyttävät polkuja silloin kun se niille sopii eivätkä turhia kursaile mutkia oikoessaan. Tässä on pompittu suoraan syksyllä istutetun ja kepeillä merkatun kuunliljan ('Blue Mouse Ears') yli. Onneksi tässä penkissä ei ole niille mitään syötävää.
Kasvimaalla lunta on vähemmän; vain vajaan lavakauluksen syvyydeltä. Autotalli, pihta ja aita torppaavat vähän tuiskuja.
Isosilmäinen, rento verkko ja liian lyhyet sekä ohuet tukikepit eivät ole hyvä yhdistelmä silloin kun sataa enemmän lunta. Onneksi alle jääneet kasvit eivät olleet katkeilleet.
Kivet ja lyhty istuskelupenkin päädyssä.
Vaikka puutarha nukkuu, Karo on työn touhussa. Taustalla lasten lumiukko ja takapihalta kaivettu kasa ruohotuppaita.
Jonkun pitää Karon mielestä siivota lintujen talipallotelineen alle tippuneet herkut. Matka suuntautuu aina tilaisuuden tullessa tänne.
Pakkanen on meillä pysynyt hieman kymmenen asteen molemmin puolin, mutta viikonloppuna kai pitäisi pakastua -20 asteeseen. Tietäisiköhän se myös pitkästä aikaa auringonpaistetta? Mukavaa loppuviikkoa!

24 kommenttia:

  1. Kaikki nukkuu nyt talviunta pihalla, paitsi kotieläimet:) Ihanan lumista on täälläkin. Karolle rapsutukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karo otti rapsutuksesi vastaan häntää heiluttaen ja nenänpäätään lipoen :)

      Poista
  2. Toivottavasti sitä auringonpaistetta tulee! Ihana Karo ♥ Selvästi on päättäväinen kurssi :-D
    Kivan näköinen on köynnöskaari tosiaan noiden köynnöksenoksien kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peukut on pystyssä auringonpaisteen puolesta. Karon ei tarvinnut miettiä, mihin suuntaan lähtisi. Onneksi talipalloista ei mahdottomasti varise maahan syötävää ja lumisade peittää aina välillä ne murut, mitä linnut eivät ole huomanneet.

      Poista
  3. Hyvin on teillä kasvit saanu lunta niskahansa. Meillä paistoo parina päivänä aurinko. Kyllä se kummasti virkisti. Sujuuko Karolta siivoushommat sisälläki yhtä määrätiatoosesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on sen verran, ettei tarvitse kolata nurmikolta kukkapenkkien suojaksi. Saa olla levollisin mielin, vaikka tulisi kovempikin pakkanen. Karon lempipaikka on keittiö. Lattiaa nuollaan pitkän aikaa senkin jälkeen, kun se on jo moneen kertaan tarkistettu, sillä jossainhan voi olla vielä mikroskooppisen pieni murunen tai vähän ruuan hajua jäljellä :D Nyt tosin lattianputsaushommaa ei ole ihan niin paljoa, kun lapset ovat vihdoin oppineet syömään vähän siistimmin.

      Poista
  4. Teillä näyttää kivan talviselta. Täälläkin lumipeitettä on saatu ihan kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää ihan normaalilta tammikuun alulta :) Hyvä, että teilläkin on jo lunta.

      Poista
  5. Kiva, kun saimme talven ja kasveille suojaa! Nautitaan tästä talven tekemästä pehmeästä kauneudesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaali talvi onkin viimevuotisen surkean esityksen jälkeen oikein tervetullut. Nautitaan! :)

      Poista
  6. Ihana talvista! Täälläkin on viimein ohut lumikerros. Maisema muuttui kertaheitolla valoisammaksi. Auringonpaiste tähän päälle olisi kyllä piste iin päälle! :)

    Ja ihana Karo, hyvä, että joku pitää paikat siisteinä! Itselläni oli aikanaan collie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi tekee ihmeitä talviselle puutarhalle ja siihen jos saa vielä auringonpaistetta, niin mikäpäs sen kauniimpaa. Karo kyllä huolehtii siitä, ettei mitään vähänkään ruualle haisevaa jää syömättä. Colliet ovat myös kauniita koiria.

      Poista
  7. Ihanaa kun on nyt oikea talvi...ainakin vielä :D

    VastaaPoista
  8. Kahden lumettoman talven jälkeen nyt on todella kaunista ja mukavaakin. Paljon valoisampaa myös harmaina päivinä. Sitä aurinkoa minäkin odottelen, josko jonain päivänä näkyisi.
    Mukavaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taisi toissatalvi olla vielä suht normaali, mutta viime talvi oli ehkä jopa kauheampi kuin se tappotalvi 2015-16. Onneksi nyt näyttää hyvälle. Lumiset puut ja pensaat ovat niin kauniita. Jospa aurinko alkaisi pakkasten myötä näyttäytyä useammin. Kiitos! Mukavaa viikonloppua sinullekin ja Ukkokullalle!

      Poista
  9. Teillä on lunta suurinpiirtein samanverran kuin meillä. Pupun jäläkijä muutamat on ilimestyny, eivät oo mittään kaivelleet ja taitaavat olla mehtäjäniksen jäläkiä. Eilen ol aurinkokin näkyvissä. Lapsilla ja Karolle on hauskoo lumessa peuhata. Mukavoo viikonloppuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen aikaan näkee hyvin, mitä eläimiä puutarhassa liikkuu ja mitä reittejä ne käyttävät. Meillä taitaa liikkua pelkästään rusakoita. Tänään paistoi kauniisti aurinko täälläkin. Lumesta riittää iloa lapsille ja Karolle, vaikka tällä pakkasella Karo ei kauaa ulkona viihdykään. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  10. Suloinen tuo Karo-koiranne!! Teillä on siellä toivomasi talvi, hienoa. Täälläkin on sairaasti lunta. Nautitaan kun suojaavat kasveja. Joko olet aloittelemassa siemenkylvöksiä? Itse kuumeilen kevättä ja siemeniä jo kovasti. Oletko muuten nyt löytänyt niitä punaisia jouluruusuja? Ajattelen sinua aina kun näen niitä nimittäin. Pidän niitä silmällä :) Onnellista uutta vuotta ♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vaiheessa talvea voi nauttia. Olen jo aloittanut ja yksi siemen otti luvatusta parin viikon itämisajasta niskalenkin ja iti viidessä päivässä! Kiva kuulla, että ajattelet minua punaisia jouluruusuja nähdessäsi. En ole valitettavasti löytänyt niitä vieläkään. Ehkäpä keväämmällä... Onnellista uutta vuotta!

      Poista
  11. Meilläkin lunta riittää, ja hyvänä suojana se onkin puutarhan kasveille, kun mittarissa on reilut 10 pakkasastetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumen alla kasvien on turvallista viettää pakkaspäiviä. Meillä kävi -20 asteessa, mutta nyt on jo lauhtunut -12 asteeseen.

      Poista
  12. Täälläkin riitti tuota lunta tänä talvena kyllä aikalailla. Nyt alkaa pikkuhiljaa sulaa ja olisi tarkoitus aloitella työkoneille suunnitellun teräskaarihallin rakentamista. Kauniita kuvia, ihanasti tuo lumi jäänyt tuohon köynnösporttiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aika runsasluminen talvi. Onneksi lumet sulavat nyt vauhdilla ja pian on kesä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!