sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Tästä se lähtee!

Joulunpunainen ritarinkukka aukoo viimeistä kukkavanaansa.

Nyt tulikin rikottua omat kylvöennätykset kunnolla, sillä piilotin ensimmäiset siemenet multaan 4.1. Löysin nimittäin talvehtivia hopeaputouksia tarkistaessani niistä paljon siemeniä ja päätin kylvää jo ensimmäisen koe-erän, jotta näkisin, ovatko siemenet edes itämiskelpoisia. Etsin netistä siementen kylvöohjeita ja mahdollisia itämisaikoja ja varauduin hyvinkin pitkään odotteluun. Keskusteluissa mainittiin, että itse kerätyt siemenet eivät oikein tahdo itää tai ovat muuten vain mahdottoman hitaita. Eilen sitten meinasin pyllähtää pyrstölleni silkasta hämmästyksestä, kun ensimmäinen taimi oli puskenut itsensä päivänvaloon. Viisi päivää kylvöstä. Ei kovin hidasta toimintaa minusta! Pidin kylvöpurkkia leivinuunin päällä sen viileimmässä nurkassa, eli huoneenlämpöä selvästi lämpimämmät olosuhteet olivat varmasti ainakin tälle yhdelle siemenelle mieleen. Jos muut siemenet eivät idä siihen mennessä kun tällä ensimmäisellä on sirkkalehdet, pitää miettiä, siirtäisikö koko purkin ikkunalle vai kaivaisiko tuon yhden taimen hyvin varovasti jo omaan purkkiinsa, jotta muut siemenet saavat olla vielä uunin päällä lämpimässä.

Eilen pieni koukku mullan pinnalla, tänään suunta pontevasti ylöspäin.

Viimejouluinen amarylliskin saisi pistää vauhtia. Nuppua ei näy vieläkään, vaikka sipuli on ollut lämpimällä ikkunalla joulusta lähtien ja saanut pari kunnon kylpyäkin. Eiköhän yli neljän kuukauden lepotila alkaisi jo riittää?! Ulkonäöstään huolimatta sipuli tuntuu kovalta ja pohjarei'istä näkyy valkoisia juuria. Elossa siis.
Nyt kun pääsin esikasvatuksissa näin hyvin vauhtiin, aloin miettiä hankikylvöjä. Kippasin perennansiemenlaatikon keittiön pöydälle ja lajittelin siemeniä kylvettäviin ja ei-kylvettäviin. Taimikaaoksen välttämiseksi jaoin kylvettävät siemenet vielä omiin kasoihinsa sen mukaan, mihin aikaan ne kylvetään, mitkä tuodaan sisälle ennen lumien sulamista ja mitkä saavat jäädä kesään saakka ulos. No, taimikaaoshan tänne on taas tulossa joka tapauksessa, sillä onhan tuolla hangen alla jo pari purkkia syyskylvöksiäkin, joista osan tuon sisälle maaliskuussa. Hitaasti itävät ja pitkän kasvukauden vaativat lajit tuon ainakin aikaisemmin sisälle saamaan varaslähtöä. Nopsempaan kasvavat ja pieninäkin taimina talvenkestävämmät lajit saavat heräillä ulkovarastossa, niin eivät vie sisällä tilaa ja ovat koulintakokoisia sopivasti kesäkuussa kun kesäkukkien taimet on jo istutettu maahan. Suunnittelin marssijärjestyksen hyvin jo syksyllä, sillä kylvin aikaisemmin sisälle tuotavat kasvit eri rasiaan kuin muut.

Laatikon vierellä kaikki siemenpussit, joita "on ehdottomasti pakko kylvää tänä vuonna". Loput laatikossa. Hups!
Tuon myös tammikuussa kylvettävistä siemenistä osan sisälle maaliskuussa. Loput jätän ulos kesään saakka. Helmikuun siemenet jäävät kuukaudeksi sisälle, sillä siinä on paljon lajeja, jotka saattavat itää ilman kylmäkäsittelyäkin. Maaliskuussa, kun on paljon kesäkukkien siemeniä kylvettävänä, vien helmikuun perennakylvöksistä itämättömät ulos. Ne ehtivät saada vielä loppukevään aikana kunnon kylmäkäsittelyn eivätkä ole sisällä pyörimässä. Virittelen tässä tammikuun lopulla kasvivalon vierashuoneeseen, jotta aikaiset kylvöt ja osa talvetettavista kasveista saa valoa.

Vasemmalla helmikuussa kylvettävät, oikealla tammikuun kylvöt, joista ylempi kasa saa jäädä kesään saakka ulos.
Siemeniä pusseista ripotellessani huomasin, että muutamaan pussiin olisi jäänyt vain pikku ripaus siemeniä pohjalle, jos olisin kylvänyt ainoastaan suunnittelemani 10 kappaletta kutakin. Ei nyt sellaisia pussinjämiä kannata säilöä, kaikki multaan vain! Ei kai siitä nyt isompaa ongelmaa voi tulla, jos suunnitellun 50 siemenen taimimäärästä poikkeaa kolmisenkymmentä ylöspäin? Eikös sitä hukkavaraakin pidä jättää, sillä ei pari-kolme vuotta vanhoilla siemenillä itävyyskään täyttä 100 prosenttia ole... Suunnilleen viisi tainta/purkki riittäisi hyvin näille sisälle tuotaville, mutta pahoin pelkään taimia tulevan "vähän" enemmän. No, sitä joutaa murehtimaan sitten kun se tila oikeasti loppuu.
Neliönmuotoiset ruukut sisälle maaliskuussa, pyöreät pidetään ulkona kesään saakka. Muuten käy TODELLA hassusti taimimäärien kanssa... Ulkona pidettäviin nimittäin ripsautettiin vielä lisäksi lintu- ja ötökkävara.
Taisi lähteä lapasesta jo tässä vaiheessa vuotta...
Viimevuotinen atsaleakin pääsee pian kasvivalon alle. Niin kauan kun kukkia riittää, se saa olla keittiössä ihasteltavana.
Aikaisista kylvöistä huolimatta nautin vielä talvestakin. Eilen paistoi aurinko ja tänään oli muuten vain kirkas tammikuinen pakkaspäivä. Nyt sataa hiljalleen lunta ja ihastelen sinistä hetkeä ennen kuin ilta pimenee kokonaan. Leivinuuni hohkaa lämmintä ja uunin sisällä muhii harvinaista herkkua, eli kaalikääryleitä. Mikäs tässä sunnuntai-iltapäivää viettäessä!

24 kommenttia:

  1. Minä vasta suunnittelen kylvöjä ja siemenvaraston läpikäymistä. Ehkä se on tehtävä piakkoin että ehtii tilata puuttuvat siemenet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin jos mitään erikoisempaa haluaa tilata, niin kannattaa varmaan käydä varastot lähiaikoina läpi. Minä tyydyn laatikonpohjalle kertyneisiin siemeniin ja katson täydennykseksi jotain, mitä sattuu vastaan kaupassa tulemaan.

      Poista
  2. Siitä se alakoo!!! Siis....jopa mäkin oon jo plarannu siämenpussit läpitte. Kylyväny en kuitenkaa viälä oo.

    VastaaPoista
  3. En tiennytkään, että hopeaputouksestakin saa siemeniä, olen pitänyt sitä ihan viherkasvina. Oli varmasti kiva yllätys tyo itäminen 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään sitä viime vuonna niin ajatellut, mutta kun satuin silloin löytämään talvetettavia siivotessani niistä siemenkotia, niin tänä vuonna osasin niitä jo etsiäkin. Aika hyvin ovat kyllä piilossa. Nopea itäminen on aina iloinen yllätys, varsinkaan jos ei tiedä, ovatko siemenet edes itämiskykyisiä.

      Poista
  4. Kausi alkakoon ! Minä tilasin ja sain ekat siemenet joulukuun puolella ja tänään laitoin yhden tilauksen eteenpäin. Kohta saa ekat chilit ripotella multiin, aivan ihanaa aikaa siis edessä. Tilauksia ja itämisiä odotellessa voi sitten nauttia raikkaista tammikuun pakkaspäivistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nämä esikasvatukset vain ovat parasta puuhaa kevättä odotellessa. Chiliä voisin itsekin kokeilla taas muutaman vuoden jälkeen. Nyt onkin ollut todella kauniita ja valoisia pakkaspäiviä. Toivottavasti tammikuu pysyykin tällaisena raikkaana ja puhtaan valkoisena eikä säätila käänny pian viimevuotiseen nollan ympärillä seikkailuun.

      Poista
  5. Olenko jo auttamattomasti myöhässä, kun koko siemenlaatikko on vielä kaapin uumenissa...! Vasta jouluhuumasta olen heräilemässä, niin kestän tuon teidän hypetyksenne uudesta kasvukaudesta:D
    Mutta nopeastipa ensimmäinen itu pinnalle ponkaisi! Nyt hankikylvötkin luulisi onnistuvan, kun tuota lunta ja pakkasta on takuuvarmasti luvassa! Ihana atsalea, mahtavaa, kun olet saanut sen uudestaan kukkimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Heräile aivan rauhassa! On meilläkin jopa joulukuusi vielä sisällä, mutta ei se estä kylvöpuuhiani. Eikä nyt ole vielä kevät, vaikka multa- ja siemenpussit rapisevat ja ensimmäiset taimet porhaltavat mullan pinnalle. Talvi saa vielä jatkua rauhassa ihan jo senkin vuoksi, että hankikylvöni saavat kunnon kylmäkäsittelyn.
      Atsaleani on ollut sitkeä tapaus ja on kiva, että se palkitsee vaivannäön kukinnalla.

      Poista
  6. Puutarhaihminen ei mitään luonnolleen voi:heti, kun vuosi vaihtuu alkaa puutarhasuunnitelmat ja -puuhat! Vaikka maassa on paljon lunta ja pakkastakin, ajatukset seikkailevat jossain muualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin ne ajatukset vain kääntyvät itsekseen siihen suuntaan. Nautin kyllä talvestakin, mutta siinä samalla on kiva puuhastella jo siementen ja taimien parissa.

      Poista
  7. Ooh, ihailtavaa järjestelmällisyyttä😮 Itse en pystyisi tuollaiseen. Mulla on kellarin hyllyt täynnä purkkeja vähän eri aikaan syksyllä kylvettyjä ja vanhempiakin. Ainakin yhdessä tosi vanhassa iiris purkissa näkyi nyt kellarissa itänyt alku. Sisälle kylvän yritän kylvää mahdollisimman vähän, ehkä vain latva-artisokat ja jotain pientä😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haluan pitää langat hyppysissäni edes jollain lailla myös kasvipuuhissa. Jos olisi ruhtinaallisesti tilaa pyöritellä kaikki purkit sisällä, toisin kaikki heti maaliskuussa sisälle enkä suunnittelisi mitään sen kummemmin. Ja muutenhan nuo perennat voisivat vaikka kaikki olla ulkona kesään saakka, mutta kun haluan muutaman lajin kasvavan mahdollisimman suureksi ennen ensi syksyä, niin pitää vähän miettiä marssijärjestystä. Katsotaan, miten käy tuolle sinun "jotain pientä" -lausahduksellesi ;)

      Poista
  8. Kiva kun ajatuksesi ovat jo kesässä. Siemenien kanssa riittää puuhaa. Onneksi olet noin järjestelmällinen, se helpottaa kylvöhommaa. - Meillä on nyt uusi asuinympäristö, joten vielä ei osaa hahmottaa, miltä täällä näyttää kesällä. - Mukavia talvisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä on toistaiseksi vain sopivasti mielessä, muuten nautitaan talvesta. Sinulla on jänniä hetkiä tiedossa, kun lumet keväällä alkavat sulaa. Kiitos! Mukavia talvipäiviä!

      Poista
  9. No siitähän se on taas lähtenyt. Minulla on kaikki kerätyt perennojen siemenet mökillä ja taidan kylvää niitä vain ja ainoastaan ulos. Mutta katsotaan. Juurikkaiden kylvökset teen joskus myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulos kylvämällä pääsisi kieltämättä helpommalla. Minä vain haluan puuhastella pikkutaimien kanssa jo aikaisemmin keväällä. Lumet kun alkavat sulaa täällä aikaisintaan maaliskuun lopussa ja routa vasta huhti-toukokuussa, eikä siinä vaiheessa kevättä enää millään malttaisi odotella puutarhatöiden aloittamista, jos ei olisi taimia hoivattavana.

      Poista
  10. Reipasta!! Onnittelut hienosta pikkutaimesta ja katsotaan mitä kaikkea noista kylvöksistä tuleekaan. Minulla on vielä tekemättä katselmukset siemenvarastoihini, vaikka kohta pitäisi ryhtyä puuhaan, ettei jää ihan ilman siemeniä. Katsotaan pärjäisikö ylivuotisilla, ehkä jotain on tilattava kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tänään työpäivän aikana oli itänyt toinenkin siemen. Ehkä huomenna löytyy taas lisää taimia. Minä pärjään aika pitkälle vanhoilla varastoilla, mutta kelloköynnöksen siemeniä käyn etsimässä, kunhan siemenet tulevat kauppoihin. Joka vuosi kun toiset sitä niin hehkuttavat, niin pitää nyt edes kerran kokeilla itsekin :D

      Poista
  11. Hurjasti on siulla suunnitelmia ja siemeniä! Miulla vielä siemenet ovat viileessä varastossa. Kohtahan ne pittää kaivella esille. Onnea pikkutaimelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän niitä näyttää olevan ja muut esikasvatettavat vielä puuttuvat! Pikkutaimella on jo kaverikin.

      Poista
  12. No niin! Siitä se lähtee tosiaan :D
    Mietin jo jäikö minulle chilin siemeniä vai pitääkö niitä ostaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakaan tänä vuonna kylvöpuuhien aloitus ei jäänyt viime tippaan. Aina voi käydä tutkimassa kauppojen siemenvalikoimaa, vaikka varastoissa olisikin siemeniä ;)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!