tiistai 19. tammikuuta 2021

Kääks, kevättä kellarissa!

Viime viikon kipakat, melkein -30 asteen pakkaset lauhtuivat muutamaan asteeseen, joten kamerakin pääsi ulkoilemaan. Lumiset puut saivat niin kauniisti kuuraa yllensä ja pilvetön taivas antoi vaikutelman todellisuutta huomattavasti kylmemmistä oloista, että oli ihan pakko ottaa muutama kuva ulkoakin.

Huurteen ja lumen koristamissa puissa tammikuun taivasta vasten on jotain todella kuvauksellista.
Meillä ei lunta satanut juurikaan toisin kuin Etelä-Suomessa, jossa sitä taisi tulla kerralla enemmän kuin parina edellisenä vuotena yhteensä. Onneksi meilläkin oli maassa sentään aiemmin sataneet kolmisenkymmentä senttiä lunta, niin ei tarvinnut olla sydän syrjällän kasvien puolesta.
Viime kesänä tehty aidanne puutarhakompostin edessä keräsi hauskasti lunta. Taustalla näkyy edellisen asukkaan jättämä puhki ruostunut tynnyri, jolle ei ole vieläkään keksitty käyttöä. Sen kuskaaminen kierrätysasemallekin on jäänyt tekemättä. Olisikohan ensi kesänä jo sen aika?
Karistelin lumet tuijanrääpäleestäni. Kovasti se viime kesänä tuuhettui, mutta en ole yhtään vakuuttunut siitä, että tästä voisi tulla lähivuosien aikana edes kelvollisen näköistä.
Lyhdyn lisäksi myös sen teline oli saanut lumihatun päälleen.

Ajattelin aamulla käväistä vain tarkistamassa kellarissa talvehtivien kasvien tilanteen ja tarvittaessa vähän kastella, mutta siellähän porukka jo melkein huusi, että valoa ja lämpöä kiitos. Piti käydä hakemassa sisältä kameran lisäksi oksasakset, sillä kuukauden päästä en olisi varmaan raskinut niitä edes käyttää.

Syyssyrikkä oli tehnyt kunnon tupsun uusia versonalkuja tyvelleen. Aloin nyppiä kuihtuneita lehtiä sen latvuksesta, kun tajusin, että...
... toukokuussa syrikkä ei mahdu mihinkään, jos en nyt leikkaa sitä. Tässä parturoitu latvus, josta ehkä joku kovasydämisempi olisi raskinut leikata vieläkin rajummalla kädellä. Minä melkein kyynelsilmin katsoin ämpäriin kertyvää oksakasaa, jossa terhakat versonalut surivat menettämäänsä kesää.
Pelakuut näyttävät surkeammilta kuin eteisessä talvehtivat kaverinsa, mutta ovat nekin hyvin hengissä. Hopeaputouksetkin näyttävät paremmilta kuin viime vuonna ja yllättäen myös parin vuoden takainen joulusypressi on selvinnyt hengissä kellarin pimeydessä. Se pääsi kärähtämään viime kesäkuun paahteessa eikä siitä kesän aikana kauniiksi toipunut. Olisin kipannut sen syksyllä kukkapenkin täytteeksi, jos sen juurella kasvanut lankaköynnös ei olisi ollut talvetettavien listalla. Kunhan lankaköynnös keväällä heräilee, kaivan sen erilleen ja viskaan sypressin menemään.
Sypressi näemmä talvehtii hyvin pimeässäkin. Vasemmassa reunassa yllättävän hyvän näköinen hopeaputous ja etualalla jättiverbena.
Kärhöt heräävät joka vuosi aikaisin. Olin iloinen, kun huomasin 'Madame Julia Correvonin' tehneen pienen verson maan rajasta. Tällaiset ovat paljon mukavampia kuin ne puolen metrin korkeudelta vanhoista varsista puskevat versot.
Sitten huomasin pitkän verson ylempänä vanhoissa varsissa. Leikkasin tylysti kaikki versot tämän yläpuolelta poikki, sillä muuten näiden kanssa ei pärjää kesään saakka. Varsinkaan kun kirvatkin ovat heränneet.
Syksyn löytö: euron maksanut 'Warszawska Nike' jättiruukussa oli lähtenyt versomaan topakasti maanrajasta. Myös 'Ville de Lyon' ja 'Polish Spirit' ovat heränneet.
Kellarissa kun on vain yksi heikkotehoinen valo eikä minulla ollut taskulamppua mukana, en kasvien parissa puuhaillessani huomannut ollenkaan edellisessä kuvassa näkyvää ei-toivottua vierasta. Vasta illalla kuvia kamerasta tietokoneelle purkaessani huomasin etanan lähestyvän W. Niken versoja. Ei siinä muu auttanut kuin istuttaa lapset television ääreen, vetäistä kengät jalkaan ja lähteä taskulampun kanssa etanajahtiin. Tuholainen löytyi onneksi helposti eikä ollut saanut mittavaa tuhoa aikaiseksi. Samalla muutama kirva näki viimeisen hetkensä tässä maailmassa. Kellarissa taas kaikki hyvin.

Kompostikin hyrisee tyytyväisenä lumikasan suojassa.
Talvi jatkuu, mutta puutarhuri on jo hyvinkin herännyt. Hopeaputouksen siemenistä on itänyt jo 11 kappaletta ja huomenna aion käydä töihin mennessäni siemenostoksilla etsimässä lisää kylvettävää. Mitähän kivaa sieltä tänä vuonna tarttuukaan matkaan?

22 kommenttia:

  1. Teillä näyttää ihan kunnon talavelta. Luntaki niin, ettei luulisi talavituhoja tulevan. Varahin on kellarin asukit heränny. Vaikka pikkuusen turhan varahin, nii ovappa ainaki hengis. Kattoon kans etanaa, että voiko se olla etana, vai etanaksi naamiootunu lehti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän turhan aikaiseen nuo tosiaan heräilevät. Toivottavasti eivät kovin vauhdilla ala kasvaa, jotta pärjäilevät kellarissa huhtikuulle saakka. Kyllä se vaan oli etana. Ensimmäinen kellarista löydetty etana ikinä. Onneksi ei ollut lehtokotilo.

      Poista
  2. Onneksi nyt on lunta kasvien suojana. Hienosti voivat kasvit kellarissa. Minulla on huonetiloissa muutaman oxalis talvehtimassa, saas nähdä kuinka niiden käy. Meillä kompostori on jäässä vaikka kasasin sen sivuille ja päälle lunta, ei ole kunnolla eristetty niin joka vuosi käy näin. Vaan äkkiä se humahtaa keväällä käyntiin kun aurinko alkaa lämmittämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarin tilanne näytti kirvoja ja etanaa lukuunottamatta hyvältä. Kärhöt olisivat tietysti voineet alkaa heräillä vasta kuukauden päästä, mutta eipä tuo ensimmäinen kerta ole, kun näihin aikoihin ovat jo kasvuun lähteneet. Toivottavasti oxaliksesi heräävät iloisesti sitten kun on sen aika. Lämpöeristys on tarpeen, jos haluaa kompostorin toimivan kunnolla talvellakin. Eipä se jäätyminenkään haittaa, jos vain jätteet mahtuvat sisään tai niille on joku toinen odottelupaikka.

      Poista
  3. Ihanan talvista teilläkin, näyttäisi olevan hippusen enemmän lunta kuin täällä meillä. Tosin juuri nyt miellä sataa sellaista hiljaista, tasaista sadetta eli peitto paksuuntuu ensi yönä useammalla sentillä.
    Saa nähdä paleltuivatko kaikki tallissa talvehtimassa olleet sinisarjat ja muut viime viikon jymypakkasiin, toivottavasti ei ihan kaikki sentään.
    Ihan kohta saa kylvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime yönä satoi meillekin lisäälunta. Ikkunasta arvioiden näyttäisi sataneen melkein kymmenen senttiä. Toivottavasti pakkanen ei olisi teillä ehtinyt talliin saakka. Kylvöhommia on jo vähän aloitettu, mutta kylvettävien määrä lisääntyy kiihtyvällä tahdilla.

      Poista
  4. Voi ihana! Aivan kevään merkkejä siellä sinulla. Wau nuo hopeaputoukset! Kiva kuulla sitten mitä siemeniä hommailit. Leikkasin myös roskaavat syrikät kellarissa juuri! Täällä pk-seudulla oli muuten karmea lumitalvi myös vuonna 2019. Nyt alkaa olla huippukinokset kun joka päivä tulee lunta lisää. Onneksi pakkaset lauhtuivat. Pirteää tammikuuta toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää katsoa, mitä siemenhyllyillä tulee vastaan. Jossain päin oli myös se talvi 2018-19 vähäluminen. Olikohan se sitten enempi lounaisrannikon suuntaan? Täällä se talvi oli normaaliluminen ja sitä edeltänyt aivan mahdoton. Katsotaan, mitä tästä talvesta tulee. Ainakin nyt tilanne näyttää täällä normaalilta. Toivottavasti sielläkään ei talven aikana ihan hukuta lumeen.

      Poista
  5. Teillähän on kevät jo hyvässä vauhdissa kellarissa! Ulkona on nyt ollut monta päivää tosi kaunista, kun puut ovat huurteessa. Lunta on meillä jo paljon ja lisää lienee luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän turhan vauhdikkaasti lähtivät kasvit liikkeelle, mutta jospa nuo mahtuisivat siellä odottelemaan huhtikuulle. En aikonut tuoda ainakaan kärhöjä sisälle ollenkaan, syrikän kohtalo riippuu siitä, miten nopsaan se meinaa kasvaa. Talviset maisemat näyttävät nyt todella kauniilta ja kun ei ole suojasäätä luvassa, niin näyttävät varmasti pitkään kauniilta. Meillä sataa koko ajan lisää, joten illalla joku pääsee taas lumitöihin.

      Poista
  6. Kiva on tuon aidanteen lumikasaukset. Minä olen nähnyt jossain blogissa kuvan missä oli ruosteisen tynnyrin päällä kesäkukkaruukkuja ja minusta se oli hauskan näköinen. Leikkaa tuijaa sivuilta ja latvasta niin tuuhettuu kummasti mutta vasta maaliskuusta alkaen.
    Hyvä kun etanan hoksasit kuvasta. Minä en sitä edes huomannut. Meillä ei ole koskaan ollut edes kirvoja kellarissa ( jos tarkoitat niitä pieniä vähän vihertäviä piipertäviä). Minun täytyy tunnustaa että olen huono näiden ötököiden kanssa. 🤗😁
    Meilläkään ei ole kellarissa vielä sähköjä mutta on tarkoitus vetää ne vielä sinne kun kerkiämme. Yläkerran työkaluvajaan sen jo laitoimmekin muutama vuosi sitten . Sieltä se on helppo sitten jatkaa, näitä sähköistyksiä on vielä monta muutakin mitä pitää teettää.
    Mitään istutuksia en ole vielä tehnyt. Siemeniä kyllä olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tynnyri ei kyllä varmasti jaksa kannatella kesäkukkaruukkuja, sillä se on todellakin puhki ruostunut monesta kohdasta. Luulen, että edellinen asukas on polttanut siinä roskia. Tuijaa on napsittu pikkuisen joka vuosi. Alussa se oli vain surkea ruipelo, mutta eipä ollut hintaakaan juuri mitään. Katsotaan, mitä siitä tulee :) Harvemmin meilläkään kellarissa kirvoja on, mutta jostain niitä välillä tulee. Kellarissa on kyllä sähköt, mutta lamppu ei ole tarpeeksi kirkas kukkien (ja tuholaisten) tiirailuun. Pitää taskulampun kanssa käydä muutaman kerran tarkistamassa tuholaistilanne.

      Poista
  7. Aika mukavasti on lunta teilläkin. Ihan hyvä, että kasveilla on suojaa moisilla pakkasilla.
    Kellariisi on todellakin tullut kevät. Tuollaisten versojen pilkistäminen kutkuttaa kivasti mahanpohjassa ja luo toivoa alkavasta kasvukaudesta.
    Onneksi sait etanan ajoissa kiinni. Se olisi varmaan napostellut verson alta aikayksikön. Takuuvarmasti olisin itsekin lähtenyt metsästyspuuhiin otuksen kuvissa nähdessäni.
    Kompostorisi pöhisee hienosti. Omani meni umpijäähän, enkä saa sitä käynnistymään kuumavesikanisterillakaan. Onneksi säiliössä on vielä tilaa täyttää, joten kevättä odotellessa kompostorinkin puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on aika lailla sopivasti nyt. Niin kauan aina jännittää, ovatko talvetettavat kasvit hengissä, kun versoja ei näy. Verenpisarat pitävät vielä jännityksessä ja tuskin tänäkään talvena vielä kellarissa edes näyttävät elonmerkkiä.
      Etanan suihin olisi varmaan hävinnyt useampikin kärhönverso, jos en olisi sitä kuvasta huomannut. Toivottavasti niitä ei piileksi mullan seassa enempää. Yritin kyllä tutkia pintamullat mahdollisimman tarkasti.
      Toivottavasti kompostorisi käynnistyy ennen kuin täyttyy kokonaan.

      Poista
  8. Kunnon talven olette saaneet sinnekin. Huomenna taas pitäisi tulla lisää lunta. Lapset iloitsevat! Ihanaa, kun ajatuksesi ovat jo keväässä ja kesässä. Onnea siemenostoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapset pitävät kyllä vastasataneesta lumesta. Aamullakin juoksivat heti hankeen rymyämään kun olimme päiväkotiin lähdössä. Siemenostoksilta ei lähtenyt mukaan kuin pari pussia. Tuleepahan käytettyä entisiä siemeniä vähemmäksi.

      Poista
  9. Hyvin näyttää talvehtiminen sujuvan👍

    VastaaPoista
  10. Oi, ei saa sanoa että "Minä melkein kyynelsilmin katsoin ämpäriin kertyvää oksakasaa, jossa terhakat versonalut surivat menettämäänsä kesää." Eihän sitä kohta raaski minäkään mitään leikata :D :D
    Hyvin siellä henkeä on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Siksi yritän leikata kasvit ennen kuin ne ehtivät tehdä pitkiä versoja, ettei niin paljoa harmittaisi reippaasti kasvuun lähteneen puskan silpominen. Olisi pitänyt leikata syrikkää reippaammin jo syksyllä tai viimeistään kuukausi sitten, niin ei olisi tehnyt niin pahaa nyt.

      Poista
  11. On noilla kasveilla joku kello, kun keväällä hereväät. On ollu nyt niin lämmintä jotta kellaritkaan ei kunnolla oo jiähtyny, miun pittää kellarissa kanssa käyvä tännään. Keijunmekko ol meillä tuossa varastossa uusia kasvustoja tehny, laitan lähemmäks ikkunoo. Kirvathan ne vuarana on säilytyksessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on kellot! Meilläkin kellari pysyy tasaisesti suunnilleen viiden asteen lämpötilassa läpi talven eikä valoa tule mistään ja silti siellä olevat kasvit lähtevät joka vuosi tammi-maaliskuussa kasvuun. Luulin, että tänä vuonna kasvit heräilisivät myöhemmin, kun saivat olla syksyllä pidempään ulkona, mutta eipä tuolla näyttänyt olevan mitään vaikutusta. Minun keijunmekkoni näyttää yhtä kuolleelta kuin samassa ruukussa oleva mustasilmäsusanna. Pitää nostaa ruukku ensimmäisten joukossa kasvivalon alle, jotta näkee ajoissa, aikovatko heräillä vai vapautuuko se tila muille.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!