lauantai 23. tammikuuta 2021

Tulihan sitä tännekin!

Parin päivän aikana meillekin satoi reilusti lisää lunta. Jos koiralta kysytään, niin lunta tuli kerralla jo liikaakin. Karo-ressukka yritti alkuun rämpiä minun ja lasten jäljissä, mutta keksi pian kulkea seinänvieriä myöten. Lumitöitä Karo seuraili ulkorappusilta käsin, mutta pulkkamäkeen piti osallistua siinä vaiheessa kun emäntä sulloutui lasten kanssa pulkan kyytiin. Karo ei jahtaa lapsia, mutta annas olla kun emäntä liikkuu vähänkään vauhdikkaammin! Olipa alla sukset tai pulkka, niin karvakasa juoksee perässä sen minkä tassuista lähtee. Pahoittelen pimeitä kuvia. Täällä on taivas paksun pilvikerroksen peitossa ja kuvat on otettu aamupäivästä.
Eteneminen oli hidasta, mutta varmaa koiratyylillä rämpien.
Tässä kokeiltiin vähän vauhdikkaampaa pomppien etenevää tyyliä.
Karo-mittakaavalla lunta oli satanut kolmisenkymmentä senttiä.
Pensasryhmä on alkanut hautautua kinoksiin.
Eräänä päivänä satoi alijäähtynyttä vettä, joka kuorrutti ulkona olleen auton lisäksi puiden ja pensaiden oksat ja luumupuissa olevat valosarjat. Siihenpä oli hyvä tuiskuavan pakkaslumen tarttua. Hetki meni ravistellessa enimpiä lumia, etteivät oksat murru lumen painosta. Myös jänisverkot olivat painuneet ja taipuneet mikä minnekin. Onneksi jänikset eivät juuri liiku vastasataneella lumella. Sitten kun taas lähtevät liikkeelle, on enää myöhäistä haikailla verkotettujen kasvien perään, sillä verkot ovat taas ojennuksessa ja ympärykset tallottu matalammiksi.
Luumupuu 'Kuntala' oli kerännyt painavimmat kuormat oksilleen.
Takapihan kuusikko ei ole yhtään niin synkän näköinen lumikuorrutteisena, mitä se olisi paljaana.
Lyhtyjenkin lumihatut ovat kasvaneet valtaviksi.
Käväisin viikolla katsastamassa siemenhyllyjen tarjontaa. Omat siemenvarastot ovat pullollaan, joten ostoslistalla ei ollut juuri mitään ja vain pieni vara heräteostoksille. Toistaiseksi mukaan lähti vain kelloköynnös ja itselleni uusi tomaattilajike. Viikonlopun ohjelmassa on etsiä kokeneempien kelloköynnösten kasvattelijoiden vinkkejä kylvöstä ja esikasvatuksesta, tomaatit saavat odotella kylvöä maaliskuulle. Kylvin pari päivää sitten chiliä ja 4.2. kylvetyt hopeaputoukset ovat jo hyvin taimella. Kylvin yhtä aikaa hopeaputouksesta sekä viimevuotisia siemeniä että tämänvuotisia. Ilmeisesti niiden itävyys heikkenee nopeasti, sillä viimevuotisista siemenistä ei ole vielä itänyt yksikään ja tämänvuotisissa itävyysprosentti on näin 2,5 viikon kuluttua kylvöstä 74%.
Kelloköynnöstä olen suunnitellut varjokujalle johtavan portin talonpuoleiselle sivulle sekä varjokujan aidalle kiipeilemään. Tomaatti 'Balkonzauber' sopii pussin mukaan avomaalle ja ruukkukasvatukseen.

Hopeaputouksen 19 siemenestä on itänyt jo 14 kpl. Ylimmäisessä purkissa on ensimmäisenä koulittu taimi, jonka multapaakussa siirtyi huomaamatta kaksi itämässä ollutta siementä. Olkoot toistaiseksi samassa purkissa. Etualalla hitaammin itäneitä taimia.
Viime joululta säästämäni rungollinen atsalea kukkii edelleen kauniisti. Nyt alkaa olla jo nähtävissä kukinnan hiipumisen merkkejä.
Atsaleaa lukuunottamatta kaikki joulukukat on nyt siivottu pois. Kesän ajan ulkona ollut amaryllis piti viskata menemään, sillä sen ympärillä alkoi lennellä pieniä kärpäsen näköisiä otuksia. Kaivelin varovasti sormella multaa sen tyveltä ja huomasin sipulin pohjassa epäilyttävää höttöä. Koska öttiäiset oikein villiintyivät kaivelusta, jätin sipulin tunniksi rauhaan ja ilmaliikenteen rauhoituttua viskasin koko ruukun pihalle pakkaseen. Myöhemmin kävin kippaamassa sisällön kompostiin ja samalla tutki sipulin pohjan. Sieltähän löytyi suunnilleen sormen kokoinen onkalo, josta vipelsi ulos hyvin syönyt muurahainen. Sipulista lähti yksi ainut terve, valkoinen juuri, joka oli risteillyt pitkin ruukun pohjaa ja sai minut luulemaan, että sipuli olisi hyvinkin hengissä. Eipä ihme, ettei amaryllis jaksanut lähteä kasvuun. Kaikenlaisia öttiäisiä sitä tuleekin välillä hyysättyä! Miltäs teillä näyttää? Onko lumikaaosta vai joko takaraivossa on vilahtanut ajatus mahdollisesta taimikaaoksesta myöhemmin keväällä?

22 kommenttia:

  1. Lunta on mutta ei kaaokseen asti. Yksi amaryllis minulla vielä keikkuu mutta heti kun on kukkinut niin saa lähteä kompostiin. Siemenkylvöt on täälläkin mielessä, huomenna jos luoja suo jäätyneen multapussin sulaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, jäätynyt multa ei huvita siinä vaiheessa kun olisi tarkoitus kylvää.

      Poista
  2. voi Karo-rassua. Meidän Rikulle kävi samoin. Lunta on satanut hirmuisesti meilläpäin.

    VastaaPoista
  3. Karo tarvitsee lumiuintikurssin. Muuten se hukkuu hankeen. Aika paljon teillekin on lunta tullut. Täällä vesisade ja plussa-asteet ovat saaneet hanget vajoamaan, mutta alapihalla kahlatessani upposin yli polvien lumeen.
    Olen käynyt todella vähän kaupoissa ja siksi innostuin tilaamaan siemeniä netistä. Onko kauppoihin siemenet jo tulleet? Voisin käydä jotain katsomassa.
    Joulu alkaa olla jo pois putsattu. Yksi amaryllis meillä vielä nuppuilee. Saa nähdä, jaksaako avautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein olisi tarpeen. Onneksi paksu turkki toimii edes vähän lumikellukkeen lailla. Täällä kääntyi plussan puolelle vasta pimeän laskeuduttua. Ikkunoista näkee ainakin sen verran, että puista on tippunut lumet pois.
      Kyllä ainakin täällä on jo siemeniä useammassakin paikassa. Löytyi ihan ruokakaupastakin. Varmasti sielläkin on jo niitä.
      Toivottavasti amarylliksesi jaksaa aukaista kukkansa.

      Poista
  4. Täällä lunta pyrytti perjantaina lisää ja kinosti lunta pihamaalle oikein kunnolla. Nyt lumivallit ovat madaltuneet lämpöasteiden myötä.
    Täälläkin joulukukista kukkii enää punainen joulutähti. Tänään taitoin juuri viimeisen amarylliksen valkoisen kukan kompostiin.
    Mukavaa lauantai-illan jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plussakeli ei ollut minusta kovin mukava käänne. Mieluummin olisin tehnyt huomennakin lumitöitä kuin katsellut lumettomia puita ja liukastellut ulkona. Kiitos! Mukavaa lauantai-illan jatkoa!

      Poista
  5. Voi Karoa, hankalalta näytti! Lunta tuli loppuviikolla lisää ja eilen oli vaikeaa saada auto kostean lumihötön halki pihaan. Tänään lumet olivat sitten sulaneet siihen malliin, että auto liikkui jo hyvin... Se siitä kauniista talvesta, kestihän se meillä reilun viikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oikein viihtynyt Karo hangessa :D Onneksi lumi oli vielä silloin kunnon pakkaslunta eikä 0-asteista, karvoihin paakkuuntuvaa tahmaa. Voi olla, että tänään Karo pysyy suosiolla auratuilla kohdilla kun meilläkin meni plussalle. Puissa ei ole enää juurikaan lunta.

      Poista
  6. Kyllä lumi kaunistaa maisemia! Lunta on tullut runsaasti. Nyt tosin jo vähän sulaa, mutta sitä riittää! Koiralla ulkoilu korkeissa lumipenkoissa haasteellista täälläkin, kun sitä hyvää pissa/kakkapaikkaa ei tahdo löytyä... Lumileikeistä meillä Sulo nauttii, kun vähän heitellään lumipalloja sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karokin tykkää juosta lumipallojen perässä. Tänään niitä saa varmaan tehtyä, kun lämpötila kääntyi eilen illalla plussalle.

      Poista
  7. Jopas on lunta, Karolla näyttää olevan melkoinen urakka hangessa liikkuessaan! Kannattaa kyllä ravistella painavaa lunta oksilta, ainakin herkästi murtuvista oksista.
    Onnea uusiin kylvöihin, hopeaputouksen pikkutaimet näyttävät jo terhakkailta. Minäkin kylvin ylivuotisia (hieman vanhentuneita) kelloköynnöksen siemeniä kokeeksi, saa nähdä onko niissä enää voimaa kasvuun. En viitsi ostaa uusia, ennen kuin näen itävätkö nämä vanhat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karo sai hetken aikaa oikein tehotreeniä rämpiessään selkää myöten hangessa.
      Kiitos! Onnea kelloköynnöksen idätykseen! Toivottavasti lähtevät hyvällä itämisprosentilla kasvuun.

      Poista
  8. Lunta on aika lailla, mutta silti ajatus ensimmäisistä siemenkylvöistä on jo mielessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian pääseekin kylvämään jo enemmän kaikenlaista kun valo lisääntyy koko ajan.

      Poista
  9. Karo parka :( Teillon lunta ihan pois määrältä!
    Mullon kesällä pihalla ollehet amaryllikset viälä kellaris. Pitääski hakia ne, nii näkis onko niis elämää. Kylyvin jo kelloköynnöstä ja keijunmekkua. Ja otin vanhoosta keijunmekoosta ja jättiverbeenoosta lisäksi pistokkahia. Kevättyät on alootettu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota aika paljon ja taas sataa lisää. Ei paljoa plussakelit madaltaneet hankia. Toivottavasti sinun amarylliksissäsi ei ole ylimääräisiä asukkaita. Minun kelloköynnökseni ovat edelleen siemenpussissa. Odotin sitä hetkeä, että muut aloittavat niiden kylvöt ja tässähän se sitten tuli :)

      Poista
  10. Kaunista on ulkona, lumenmäärä kyllä yllätti. En minäkään lähtisi lumihankeen huvikseni kahlaamaan, jos sitä olisi kainaloihin asti. Viisas koira!
    Yllättävää, että tällaisillä ilmoilla alkaa mietityttämään ensi kesän kylvöt. Muuten on tarvittavat siemenet jo minullakin olemassa, mutta ostoslistalle juuri kirjoitin, että hunajakukkaa pitäisi saada maanparannukseen - ja mehiläisten iloksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukapa sitä itsensä paksuisessa hangessa mielellään rämpisi :D Tällaiset ilmathan ovat juuri parasta kevätkylvöjen miettimiseen!

      Poista
  11. Paljon on lunta teilläkin. Meillä on ollut nyt liukasta ja lauhaa. Siemenistä puheenollen minulla on siemenarvonta jos kiinnostaa. Minä en tänä vuonna istuta ollenkaan kelloköynnöstä. Viimevuonna ne kasvoivat valtavasti viidakoksi kodin lasituksen sisälle. Minä liotin siemeniä yön yli ja kaikki melkein itivät, olisikohan yksi jäänyt lopulta itämättä. Istutin taimet suureen altakasteluruukkuun taisi olla jopa seitsemän samaan ruukkuun en nyt ihan enää muista. Mutta ehkä kuitenkin liikaa oli. Ne kasvoivat aivan hulluna aina kun olimme muutamia päiviä mökillä oli jo kasvua tullut jopa kattoon asti. Leikkasin niitä kyllä mutta kasvu oli hurjaa. Lannoitin niitä joka kastelukerralla. Säiliöön mahtui muistaakseni viisi litraa vettä. Kukat oli valkoisia ja ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plussan puolella on nyt ollut meilläkin jo yli vuorokauden, mutta eipä tuo hankkia madaltanut. Nyt sataa lisää lunta. Tottahan toki siemenarvonta kiinnostaa! Huomasin jo tuosta blogiluettelosta, että olit käynnistänyt sellaisen, mutta tulin ensin kirjoittamaan kommentit tänne. Sinulla olikin valtava viidakko terassilla. Minä ajattelin kokeilla, josko kelloköynnökset pärjäisivät kesän maahan istutettuna. Ei tarvitsisi olla koko ajan kastelemassa. Ehkä pari laitan kuitenkin varmuuden vuoksi ruukkuun kun ei ole kasvista vielä kokemusta. Kunhan nyt ensin saan aikaiseksi kylvää siemenet ja jos vielä itäisivätkin :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!