sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Tervetuloa helmikuu!

Kevät tuntuu olevan aimo harppauksen lähempänä siinä vaiheessa kun tammikuu kääntyy helmikuuksi. Pitkä tammikuu takana ja lyhyen helmikuun jälkeen onkin jo maaliskuu. Valon määrä lisääntyy yhtä huimaa vauhtia kuin ikkunalaudat täyttyvät pikkutaimista. Kukkien kaipuu lisääntyy myös koko ajan, joten ei ihmekään, että ruokakaupasta tarttui kevään odottelua piristämään pirteän pinkki esikko. Se pääsee tietysti aikanaan puutarhaan. Eiköhän tämäkin yksilö viihdy siihen saakka eteisen viileydessä kun kerta aiemmatkin esikot ja jouluruusut ovat siellä viihtyneet. Vapaapäivikseni nostan kuitenkin esikon keittiön ikkunalle ihasteltavaksi.

Esikko tuo vähän väriä keittiön ikkunalaudalle. Sen väri on luonnossa pikkuisen syvempi.
Lumen syvyydeksi mittasimme 30.1. 55 cm. Se on pari senttiä enemmän kuin tammikuussa 2019. Suunnilleen samoissa lukemissa oltiin varmaan vuonna 2018, josta tulikin täällä ennätysluminen talvi. En ollut mitannut sinä vuonna lumen määrää tammikuun lopussa, mutta 14.2. lunta oli 70-80 cm. Jännityksellä odotan, rikotaanko tänä talvena lumiennätyksiä.
Jostain syystä Karo ei enää välitä rämpiä lumihangessa. Tuli kuitenkin valmista polkua myöten mittakuoppaan poseeraamaan.
Pihabongaukseni jäi tänäkin vuonna yrityksen asteelle. Pihallamme ei vain näkynyt linnun lintua sinä aikana kun niitä yritin katsella. En kyllä tuntia jaksanut edes kytätä. Parin kadun päässä on ilmeisesti astetta paremmat tarjoilut, sillä siellä käy melkoinen vilske. Karoa lenkittäessäni kuulin jo kaukaa viherpeippojen, tinttien ja varpusten sirkutusta. Ehkä olisikin pitänyt mennä sinne tunniksi kyttäämään lintuja. Mitähän olisivat tuumineet, jos kadulla kulkija olisikin istahtanut tunniksi kiikaroimaan heidän pihaansa? Silloin kun meidän siemen-hedelmä-talipalloille lintuja eksyy, niin niitä on ollut 10-20 tinttiä kerrallaan. Pari kertaa olen nähnyt harakankin penkovan lunta telineen alla ja etsivän tinteiltä pudonneita sattumia. Lintuja siis on, mutta ne eivät vain halunneet tänä viikonloppuna näyttäytyä.
"Karistele lumet pois pensaiden oksilta" on nyt paljon helpommin sanottu kuin tehty. Jasmikkeiden ja hortensian suorat oksanäkärjet eivät edes paljoa lunta kerää, mutta missäs ne hanhikit nyt...?
Aivopähkinät eivät lopu ulko-oven sisäpuolellakaan. Iloitsin aikaisemmin hopeaputouksen siementen hyvästä itävyydestä. 19 kylvetystä siemenestä 14 iti. Itäneistä viisi pääsi omin neuvoin irti kovasta siemenkuoresta, mutta loput yhdeksän jäivät jumiin. Odottelin aikani ensimmäisiä sillä seurauksella, että ne alkoivat yksi toisensa jälkeen nuukahtaa. Yritin vaikka millä konsteilla repiä ja ohentaa loppujen taimien päissä keikkuvia "keilapalloja" ja sain samalla muutaman taimen katkaistua. Pari viimeistä sain pysymään ehjinä, mutta kuori ei ohentunut tarpeeksi ja nyt nekin ovat kuin nuutuneita heinänkorsia. Onneksi siemeniä oli runsain määrin. Toista kylvöerää yritin hioa kynsiviilalla, mutta kivikovat siemenet vain lipsuivat kynsien ja pinsettien välistä ja lentelivät pitkin lattioita. Lopulta kippasin siemenet lämpimään veteen likoamaan pariksi tunniksi. Kylvös pääsi leivinuunin päälle lämpöiseen ja nyt odotellaan, milloin ensimmäiset taimet puskevat itsensä mullan pinnalle.
Pihaantulossa kivikkorinne uinailee paksun hangen alla. Pihan puolelta aita alkaa olla jo piilossa, kadulle siitä näkyy vielä pikkuisen yläreunaa.
Ensiyritys kelloköynnöksen kasvattamisessa on alkanut lupaavasti, sillä yhdeksästä siemenestä jo kahdessa näkyy nyt kuuden päivän päästä kylvöstä eloa. Luulen tosin, että jätin siemenet liian pintaan, sillä mullan pinnalle nousseet koukut näyttivät ennemminkin sirkkajuurilta kuin versoilta ja itse siemenestäkin näkyi nurkkaa. Peittelin alkuja varovasti hieman syvemmälle. Jospa niiden kanssa ei tarvitsisi leikkiä tumpeloa kätilöä. Kylvin kelloköynnösten kanssa samana päivänä pari paprikan siementä, mutta niissä ei näy vielä mitään eloa. Seuraavana kylvövuorossa on varmaankin selleri. Viime vuonna kylvin ne 15.2. ja sadonkorjuun aikaan totesin, että vähän aikaisemminkin sen olisi voinut tehdä. Tänä vuonna tavoitteena on saada isompia sellereitä, eli siemenet piilotellaan multaan aikaisemmin.
Luminen metsä on kaunis.
Helmikuu alkakoon, täällä ollaan valmiina!

18 kommenttia:

  1. Oikea namu tuo sinun esikkosi.
    Karo on viisas. Mitä sitä nyt lumessa rämpimään, kun valmiiksi raivattua polkuakin pääsee kulkemaan.
    Mukavaa alkavaa helmikuuta Minna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikko on kieltämättä aika söpö. Toivottavasti viihtyy aikanaan puutarhassa. Ihan aina ei ole varmuutta siitä, onko Karo viisas vai laiska... Kiitos! Mukavaa helmikuuta!

      Poista
  2. Söpö esikko, varmaan itsekin jonkun pinkin nappaan kauppareissulla mukaan. Värien kaipuu on juuri nyt niin kova.
    Teillä onkin paljon lunta, meillä hädin tuskin 35 cm. Tänään kävin kahlailemassa ja etsimässä alkutalvella tallomaani polkua metsälenkille. Sopivan tasaisessa kohdassa tökkäsin mittakepin ja reilut 30 senttiä siinä oli. Jänikset ovat luuhanneet purppuraheisiangervon siimeksessä ja loikkineet hevostarhaan heiniä etsimään. Pitää viedä sinne luvallista syötävää etteivät ryhdy järsimään kaikkea eteensä osuvaa.

    Kylvöjen sesonki alkaa helmikuussa, ihana saada taas multaa kynsien alle.
    Oikein ihanaa helmikuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinkki on ihanan pirteä väri talveen. Teillä onkin hyvä kun jänikset lähtevät ensimmäisenä hevostarhasta sapuskaa etsimään. Multaa kynsien alla... siitä sitä vasta keväinen olo tuleekin! Kiitos, ihanaa helmikuuta sinullekin!

      Poista
  3. Suloinen esikko!
    Harmillista, että linnut eivät näyttäytyneet pihabongauksen aikana :/ Meillä oli yksilöitä runsaasti, mutta muuten ihan ne tutut lajit jotka päivittäin pihalla käyvät, ei siis mitään huikeita yllätyksiä täälläkään.
    Mukavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikko oikein huusi hyllystä, että "ota minut mukaan" :D Pitää ehkä ensi vuodeksi laittaa parempaa evästä tarjolle, jos vaikka olisi enemmän lintuja seurattavaksi. Kiitos! Mukavaa helmikuuta!

      Poista
  4. Kaunis esikko, tuosta väristä tykkeen miekin. Teillä on paljon lunta, jotenkin on keikahtanu nyt tää sää, meillä on vähemmän kun normaalisti. Ensimmäiset kylyvöt oon miekin tehny, salkoruusu ja orvokit on itämässä.
    Myö siirrettiin lintujen ruokinta tuonne mehtäalalle, eivät tintit oo repimässä mittään niin hanakasti tässä pihassa. Kiikarilla oon seurannu ja jonkunverran kävijöitä on näkyny.
    Mukavoo helemikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on nyt satanut pidemmän aikaa lunta joka päivä, nytkin satelee pikkuisen. On kyllä ollut harvinaisen leutoakin, mutta nyt näyttäisi taas pakastavan. Kiitos, mukavaa helmikuuta sinullekin!

      Poista
  5. Onpa teillä lunta riittämiin. Karo toimii hyvin "mittatikkuna", kunhan ette unohda häntä hankeen.
    Söpö esikko. Katselin niitä ruokakaupassa, mutta jäi vielä ostamatta.
    Lintuja tuli bongattua sekä lauantaina että eilen. Eilen ei siivekkäitä vierailijoita montaa olltu, joten valitsin ilmoitettaviksi lauantaina bongatut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuota aika paljon, ei tosin mitenkään poikkeuksellisen paljoa vielä. Karo pitää yleensä hyvin huolen siitä, että on ensimmäisenä ulko-ovella kun sisälle menosta aletaan puhua.
      Keväisiä houkutuksia on alkanut ilmestyä kauppoihin. Tuokin esikko oikein huusi nostamaan hänet ostoskärryyn.

      Poista
  6. Kävin tänään kauppareissulla ja oon oikee ylypiä ittestäni, ku pystyyn ohittamahan esikkopöyrän nii vauhrikkahasti, ettei ykskää keriinny hypätä kyytihin :) Senki aika viälä tuloo. Kunniootettava määrä lunta. Ei ihime, että Karo valitti helepomman reitin. Meilläki on paikkapaikoon aika palio. Tänään satoo lisää jo kolomatta päivää. Hyvää helemikuuta!
    Joo, kyllä kelloköynnöksestä ilimestyy ensin juuri, sitte vasta nousoo lehti siämenestä. Mullon tänää putkahtanu ensimmääset kelloköynnöksen sirkkaleheret näkyvihin. Valamistauruun jo henkisesti antamahan pikkuusen avustusta, mutta ainaki nämä ensimmääset hoitivat homman ihan mallikkahasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä sinä! Tässä on esikoilla vielä monta tilaisuutta hypätä ostoskärryn kyytiin.
      Hyvä saada vahvistus kokeneemmalta kelloköynnöksen itämisjärjestykselle. Pitääpä vahtia tarkasti, meinaavatko loputkin siemenet pullahtaa pinnalle liian aikaisin ja peitellä tarvittaessa. Hyvää helmikuuta!

      Poista
  7. Lunta on teilläkin paljon. Ihana esikko, minä en ostanut niitä pystyin ohittamaan ne ihme kyllä.
    Ihmetellä pitää mitkä voimat on tällaisella pienillä sirkkataimilla mitkä ponnistavat itse kovan kuoren läpi kun "kätilönkin" kädet on kovilla 😁
    Minulla kävi viime vuonna samalla tavalla kun kelloköynnöksen muutamaa alkua avitin kuoresta. Katkaisin minäkin pari vartta siinä touhussa. Mutta liotus varmaan kyllä auttaa. Minä liotin silloin niiden kovat siemenet ja otin varovasti liman niiden ympäriltä pois ennen istutusta. Kuten minulle toivotit niin minä toivotan myös hyviä itämisprosentteja .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkkajuurilla ja -lehdillä on todellakin ihan valtava voima, kun kivikovien kuorien läpi puskevat. Minäkin liotin kelloköynnöksen siemeniä, tosin vain tunnin ajan, ja putsasin enimpiä limoja pois. Jännityksellä odotan, pääsevätkö taimet itse eroon kuoristaan vai pitääkö yrittää niitäkin avustaa. Kiitos!

      Poista
  8. helmikuussa tuntuu jo kevään lähestyminen, valon lisääntymisen huomaa. Pitäisi ilahduttaa itseäkin esikolla, näyttää kauniilta.
    Karon lumikuoppa on vaikuttava :).
    Upeasti sait kelloköynnökset itämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvästi valoisampaa on jo kuin kuukausi sitten. Kiva, kun päivä pitenee koko ajan. Esikosta saa halvalla pitkäaikaisen ilon. Jos olisin itse seisonut lumikuopassa, ei se olisi näyttänyt yhtä vaikuttavalta. Pikku koira on hyvä mittakaava tämmöisiin :) Vaikka onhan tuo reilu puoli metriä lunta kuitenkin loppujen lopuksi aika paljon.
      Neljässä kelloköynnöksessä näkyy nyt eloa, joten ainakin ensimmäinen yritys voidaan laskea melko hyvin onnistuneeksi. Toivottavasti kaikki lähtevät hyvin kasvuun.

      Poista
  9. Minäkin jätin pihani lintutarkkailun heti alkuunsa, koska tirpat olivat jossain muualla kuin meillä!

    VastaaPoista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!