perjantai 3. tammikuuta 2020

Yhteenvetoa ja uudet suunnitelmat

Tein vuosi sitten postauksen suunnitelmista, joita oli tarkoitus viime kesänä toteuttaa. Listalla ei ollut kuin neljä kohtaa (patio, aurinkopenkki+kivikkorinne, etupihan laatoituksen korjaaminen ja sivupiha), mutta niissä olikin sitten pikkuisen enemmän työtä. Melkein kaikki niistä saimme tehtyä ja lisäksi paljon muuta. Keräsin tähän postaukseen pikakoosteen viime kesän projekteista ja tälle kesälle suunnitelluista puuhista.
Patioalue laatoitettiin ja kukkapenkeissäkin kasvaa jo jotain. Katos puuttuu ruokaryhmän päältä, mutta eipä sen hankkiminen edes ollut vielä viime kesän suunnitelmissa. Ehkäpä tänä vuonna on sen aika. Kärhöseinämän maalaus ja kukkapenkkien loppuun kasvittaminen ovat tämän vuoden urakkaa, samoin kuin uuden pienen kukkapenkin ja kivipolun tekeminen pation kolmannelle sivulle.
Isäntä rakensi patiopenkin päätyyn kärhöseinäkkeen. Jännityksellä odotan, kuinka kärhöt talvehtivat siellä.
Aurinkopenkin kasvittaminen ja kivikkorinteen jatkaminen oli yksi kesän mieluisimpia puuhia. Tuoksuvatukan kellastumista kahden myrkytyskerran jälkeen oli suorastaan pelottavan hauska seurata.
Viime kesänä aurinkopenkistä osa kasvoi lähinnä kesäkukkia ja rikkaruohoja. Syksyllä siirtelin pensaita ja mongolianvaahteran sekä muutamia perennoja, mutta istuttamista ja jakamista riittää vielä tällekin vuodelle.
Kasvimaan ja pisarapenkin väliin jäävän alueen siistiminen oli myös viime vuoden suunnitelmissa. Siihen tein helmikuussa istutussuunnitelman, jonka myös pidin melko tarkalleen. Tälle vuodelle jäi enää pientä hienosäätöä ja kitkemistä.
Patiolta ja takkahuoneen ikkunasta katsottuna nurmialueen takana näkyvät sinivihreät ja keltakirjavat kuunliljat erottuvat kivasti vihreää metsää ja nurmikkoa vasten. Jaloangervotkin siellä kukkivat, mutta niitä ei oikein erota harsokummitusten seasta. Kuka muistaa, onko koskaan aiempina vuosina tarvinnut 31.7. harsoja?!
Tekemättä jäi pihaantulon kiveys. Jänistimme viime hetkellä eikä sitä enää uskalla edes ajatella. Mitäs siitä, vaikka painaumiin kolatessa jäänyt sohjolumi upottaakin suojasäällä niin paljon, että autolla ei meinaa päästä pihalle asti, tai sulan maan aikaan pitää hissutella todella varovasti asfaltin ja pihakiveyksen rajan hyppyristä yli, ettei auton pohja raapaise katuun? Koska lunta ei saa kunnolla kolattua laatoituksen päältä, on keväällä taas tiedossa jättimäinen rautakankiurakka, kun pitää saada painaumiin pakkautunut viisitoistasenttinen jääkerros sulateltua. Pihakivien väleistä puskee lisäksi niin paksut rikkaruohotuppaat, että niihin on vaarassa kompastua tai nyrjäyttää nilkkansa. Minkähän vuoksi mieleen hiipii ajatus koko pihaantulon asfaltoinnista...?
Unohdetaan etupiha ja siirretään katse mullokselle. Kesän aikana pidensin kärhökaaripenkkiä marjapensaita kohti ja jatkoin autotallin seinustan vierelle. Vähän jäi vielä kesken... Kuvassa näkyy myös osa uudesta polusta komposti- ja marjapensasalueelle.
Marjapensasalueen siistiminen jatkuu tulevana kesänä. Keksin elokuussa, että marjapensasalueen takimmaiseen nurkkaukseen voisi istuttaa metsämustikkaa. Idea on minusta edelleen kokeilemisen arvoinen, joten lapiohommia on tiedossa. Siirrän myös osan kasvimaasta autotallin länsiseinustalle, sillä marraskuussa näkemäni uni on hyvinkin toteutettavissa. Samalla kasvimaan varjoisin osa muuttuu kukkapenkiksi. Kasvimaan siirto vaatii myös sadeveden talteenottoa autotallin katolta. Liiterin luokse aiomme hankkia isomman sadevesisäiliön.
En ehtinyt vielä syksyllä aloittaa marjapensasalueen takimmaiseen nurkkaan tulevaa mustikkamaata. Kuvan ottamisen jälkeen on katettu herukan alunen hakkeella, pyöritelty kivi pois ja peitetty lisää rikkaruohostoa kivituhkalla.
Karo esittelee uusia puutarhakomposteja. Oikeanpuoleinen osa on muuten edelleen kesken... Vanha kompostialue siistiytyi myös kivithkalla ja betonilaatoilla.
Pienemmistä projekteista valmistui varjokujalle johtava köynnösportti sekä varjokujan katseenvangitsija. Varjokujan sammalpolku vaatii edelleen kitkentää ja köynnösportin alus kiviä. Köynnösportti pitää myös maalata. Takapihalta revin pihlaja-angervot pois kunnan metsän puolelta, mutta aluetta pitää vielä seurata ja varmistaa, ettei maasta enää nouse juurivesoja.
Varjokujan katseenvangitsijana on suuri pihlajan oksa ja ruukkuryhmä. Loppukesällä koruköynnös kiipeili oksalla. Jotain samantyylistä on tulossa tänäkin vuonna, tosin pikkuisen eri kasvivalikoimalla.
Olohuoneen ikkunan alla oleva valkea varjopenkki laajeni loppukesällä vähän joka suuntaan. Tämä muutos paransi erityisesti ikkunanäkymää huomattavasti.
Viime vuoden aikaansaannosten selaaminen melkein hengästyttää. Missä välissä nuo kaikki oikein saatiin aikaiseksi? Tämän vuoden suunnitelmia katson sen sijaan hyvin positiivisin mielin: työmäärä ei ole loppujen lopuksi mitenkään valtava ja suurin osa on fyysisesti kevyttä puuhastelua. Aikaa jää varmasti myös kesän mittaan nouseville ideoille ja sehän on aina mukavaa.

28 kommenttia:

  1. Kaunista. Paljon oli projekteja ja hienoja lopputuloksia. Suloinen Karo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Projekteja oli tosiaan paljon ja piha on vielä varsin raakile, mutta tästä se pikku hiljaa muotoutuu :)

      Poista
  2. Sohjo ja autot, aivan mahdoton yhdistelmä. Metsämustikkakokemuksesta oln kiva kuulla lisää kun se pyörähtää käyntiin, uskoisin menestyvän jos paikka on luonnonmukainen mustikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sohjot ja autot yhdistettynä ylämäkeen ja mutkaan on täydellinen katastrofi, ja sellainen meillä juuri on. Ei tuo pihaantulo ole kyllä peilijäässäkään mukava autolla ajettava... Mustikkaa ei kasva marjapensaiden luona tai edes lähimaastossakaan, mutta valo-olosuhteet ovat oikeat. Ajattelin siirtää mustikoita isoilla juuripaakuilla ja parantaa maata ainakin turpeella ja neulasilla, ja ehkä myös luonnosta kaivetulla metsämaalla. Olisihan se kiva, jos kokeilu onnistuisi.

      Poista
  3. On hienoa, kun isoja työprojekteja on saatu valmiiksi! Sinut tietäen, en mitenkään ole huolissani, etkö keksisi kaikenlaista mukavaa puuhaa tällekin vuodelle :). Laukalle saattaa taas lähteä, hmnn. Totta on kuitenkin, että raskaiden vaiheiden jälkeen muut hommat tuntuvat helpommilta. Asfaltti saattaa olla kustannuksiltaan huomattavasti kiveyksiä edullisempi ja jossain kohdin voi täyttää tehtävänsä ihan kelpo lailla, ainakin jos rajaukset saa tehtyä mukavasti. Tsemppiä suunnitteluun ja uuteen puuhakauteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti keksin :D Vaihteeksi on varmasti mukava vain puuhastella kasvien parissa ilman suuria myllerryksiä. Luulen, että etupihan kiveykselle ei ole tehty aikoinaan kunnon pohjatöitä, joten se on siksi niin pahasti painunut. Pohjat joutuu siis uusimaan, tekipä päällysteen asfaltista tai vanhoista pihakivistä, uusia tuskin hinna vuoksi ostamme. Asfaltti olisi helpompi ratkaisu kuin latoa vanhat kivet pohjien uusimisen jälkeen takaisin paikoilleen. Siinä ei olisi myöskään saumoja keräämässä rikkaruohoja. Toisaalta asfaltti muuttaisi koko pihaantulon ilmeen täysin poikkeavaksi muihin kadun pihoihin verrattuna. Katsotaan nyt, mihin päädytään. Tämän kesän urakkaan se ei kuitenkaan kuulu ilman yllätyslottovoittoa. Mukavaa uutta puutarhakautta sinullekin!

      Poista
  4. Kyllä siellä on saatu paljon aikaiseksi. On se hyvä idea katsoa taaksepäin senverran että kirjaisi tai postaisi menneen vuoden projektit. Itse en ole tehnyt tällaista koskaan, ehkä pitäisi.... Nyt itse vielä olen keskittynyt sisähommiin niin tiiviisti että ei ole oikein puutarhan suunnitelmia kerennyt ajattelemaan. Maalaushommia on meillekin tiedossa ja se ei ole ollenkaan meidän kummankaan mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa viime kesänä tehdyistä pienemmistä töistä oli jo ehtinyt unohtua, mutta nytpä ne on kerätty yhteen. Sisähommia on täälläkin tehty ja vielä niitä riittäisi, mutta jostain syystä puutarhakuvat vetävät enemmän puoleensa :D

      Poista
  5. Todella ahkeria olette viime kesänä olleet kun noin monta projektia olette toteuttaneet! Meilläkin on kesään kuulunut yleensä muutama proggis ja viime kesänä se oli terassin muutos. Tulevalle kesälle en ole vielä suunnitelmia tehnyt. Talo ja ulkorakennukset pitäisi kyllä maalata, joten siinä voisi olla urakkaa yhdelle kesälle tarpeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä ahkeroitiin :) Huh, rakennusten maalaamisessa onkin urakkaa! Meillä ei onneksi sitä ole vielä lähivuosille tiedossa.

      Poista
  6. Teillä oli toiminnan kesä. Muutosta muutoksen perähän. Taitaa suurimmat rojektit olla ny tehtynä, ainaki joksiki aikaa :) Pikkurojektiahan putkahteloo aina siälä täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ei ainakaan tulevana kesänä tee mieli mitään massiivisempaa urakkaa aloitella. Pientä kasvikarusellia nyt voi aina tehdä :)

      Poista
  7. Puuhakas kesä ja ahkeria puutarhureita, hatunnosto teille! Keväällä onkin kiva nähdä, miten kasvit puskevat ylöspäin uusista istutusalueistaan, kuin olisivat olleet siinä aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Uusien istutusten ensimmäinen kokonainen kesä onkin kutkuttavan jännittävää seurattavaa.

      Poista
  8. Upeasti siellä puutarhan tekeminen etenee!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutosta tuli viime kesänä melkoisesti, mutta jäi tuota tekemistä vielä tulevillekin vuosille.

      Poista
  9. Projektit ovat toteutuneet todella mittavasti ja kaikenlaista muutakin tapahtui. Kyllä saat olla tyytyväinen viime vuoden saavutuksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkin tyytyväinen. Piha alkaa muistuttaa jo puutarhaa, vaikka vielä riittää tekemistäkin.

      Poista
  10. Paljon olette tehneet. Monia asioita pitääkin vähän pohtia, kun ei huvita samaa hommaa olla tekemässä montaa kertaa uudestaan. Toivottavasti kärhösi ja muut kasvit talvehtivat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se! Varsinkaan mitään kalliimpia projekteja ei haluaisi tehdä uusiksi. Jos lumet pysyvät maassa koko talven, niin eiköhän kasvienkin talvehtiminen onnistu. Aina sitä kuitenkin vähän jännittää ja erityisesti niiden kasvien kohdalla, mitkä ovat ensimmäistä talveaan maassa.

      Poista
  11. Teillä on varmaan muskelit kasvaneet! Näitä projekteja kelpaa ensi kesänäkin ihailla ja voi sitten tehdä enemmän hienosäätöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsivarret ainakin taisivat syksyllä olla hitusen kiinteämpiä kuin viime keväänä. Kevääseen mennessä lihakset ovat varmaan taas tuttuun tapaan kadonneet... :D

      Poista
  12. Paljon olet saanut aikaan ja kaunista on tullut.

    VastaaPoista
  13. Kovasti olette saaneet aikaiseksi! Monet piha- ja puutarhatyöt ovat perustamisvaiheessa raskaita, joten niitä ei omin voimin saa tehtyä kuin jonkun jutun kesässä. Ihanaa, jos teillä edessä on pihan hoidon suhteen kevyempi kesä! Mekin olemme vakaasti päättäneet, että ensi kesä on "hyvinvointikesä". Jospa vihdoinkin voisi vain pienellä otteella ja vaalenapunaisilla hanskoilla supsuttaa kukkapenkeissä sen sijaan, että kuormajuhtana raahaa painavaa materiaalia paikasta toiseen:) Hyvää alkavaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vaaleanpunaisilla hanskoilla supsuttaminen kuulostaisi vaihteeksi oikein mainiolta. Viime kesänä käytin loppuun ainakin viisi paria puutarhahanskoja ja jo siitäkin voi päätellä, että jotain tuli tehtyä :D Saa nähdä, osaako puutarhassa enää ollakaan rennommin ja keskittyä vain pieneen näpertelyyn. Hyvää uutta vuotta!

      Poista
  14. Työntäyteinen kesä on teillä ollut ja paljon olette saaneet aikaiseksi. Projektit ovat olleet suuria ja muutos on silmin nähden havaittavissa. Kauniilta näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti ensi kesänä ei ole ihan niin suuria projekteja.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!