perjantai 31. tammikuuta 2020

Minä puutarhurina -haaste

Kottikärryn kääntöpiirin Päivi ja Kruunuvuokko Puutarhan lumo -blogista haastoivat minut jo ajat sitten tähän Kivisen Vilman kehittelemään haasteeseen. Kiitos teille kaikille! Pohdin pitkään, kuinka lähtisin tätä lähestymään, sillä osallistuin toissasyksynä Millainen puutarhuri olet -haasteeseen, jossa tuli kerrottua aika tyhjentävästi puutarhapersoonastani. Mietin, kuka nyt haluaisi lukea samoja asioita moneen kertaan (ihan kuin joku edes muistaisi yli vuoden takaisia jorinoitani). Lähdin siis tutkailemaan asiaa puoliksi kieli poskessa ja paljastan samalla taas jotain itsestäni.
Aloituskuvaksi sopii yksi lempikukistani, loistokärhö 'Elsa Späth'. Ihan oikeasti! Tässä ei ole vielä mitään hassuttelua.
Mielestäni puutarhasta kuuluu nauttia. Meilläkin on useita aurinkotuoleja ja oleskelualueita, joissa vietän vähintään puolet kesästä. Siksipä puutarhan laittaminen edistyy niin hitaasti ja suunnitelmia toteutetaan etanan vauhtia.
Kuten näkyy, aurinkotuoleja on joka puolella pihaa ja niillä siemaillaan kylmää juotavaa aina kun muulta löhöilyltä ehtii.
Olen hyvin muotitietoinen, joten puutarhassakin hääräilen viimeisen päälle merkkivaatteissa. Eniten käyttämäni asukokonaisuuden yläosan design on suoraan isännän vaatekaapista (vuosia sitten hänelle hartioista ahtaiksi käyneitä mainos-t-paitoja) ja shortsit olen itse taidokkaasti keittiösaksilla leikannut polvista puhkikuluneista college-housuista (omistani!). Viileämmällä kelillä minulla on yllättävän siisti, joskin vanha tuulipuku. Päivitin puutarhatakkini loppukesällä uuteen (eli otin lapsuudenkotini kaapista teininä käyttämäni tuulipuvun takin), sillä entinen sanoi sopimuksensa irti. Aivan tyytyväinen en uuteen takkiini ole, sillä sen taskuihin eivät sekatöörit kunnolla mahdu. Vetoketjun hajoamisen ja yleisen rispaantumisen ymmärrän, mutta sitä jäin pohtimaan, miksiköhän vanhan takkini taskuissa oli ammottavia reikiä?
Paita vuodelta 2005 on kestänyt hämmentävän pitkään, vaikka niitä on pesty ja pidetty jatkuvasti. Vieläkään ei ole yhden yhtä reikää, vaikka tämä ja sen kuusi kaveria ovat olleet viisi kesää puutarhapaitana. Olisivatkohan ne tehokkaita juuriesteinä? Piristeenä sininen huivi ja syksyllä ostamani uudet kumpparit.
Keväisin kierteleviltä katto-, ikkuna- ja ovikaupustelijoilta menee aina hetkeksi pasmat sekaisin kun nousen kukkapenkistä. Selvästi miettivät, onko heitä tervehtinyt ilmestys kiinteistön omistaja vai puutarhan hoitoon palkattu opiskelija. Meikkikin kun on suoraan sieltä kukkapenkistä töiden lomassa puutarhahanskalla kasvoille levitetty ja polvet kaikesta konttaamisesta mustat. Ulkoasuni on toki ihmismäisempi (ja värikkäämpi), jos tiedossa on vain kuihtuneiden kukkien leikkaamista tai vastaavaa kevyempää ja vähemmän sottaavaa hommaa.
Pionien kuihtuneita kukkia ei leikellä rähjäisimmissä puutarhavaatteissa... Paitsi jos pitää tuumaustaukoa kesken raskaamman uurastuksen, niin eihän sitä käydä välillä vaatetusta vaihtamassa parin pionin takia.
Olen järjestelmällinen persoona ja se näkyy jollain lailla myös puutarhassa. Tiedän tarkalleen, mitä kasvaa missäkin (mitä siitä, jos luumutarhan laukat ovat yhtä sekasotkua tai itsekseen siemenestä kylväytyneitä perennantaimia löytyy sieltä sun täältä). Suunnittelen monia asioita hyvin tarkkaan ennen tekemistä, laadin listoja ja piirtelen istutuskarttoja ja kuvia. Aika usein tosin suunnitelmat vaihtuvat lennossa kun töiden lomassa tulee parempi idea mieleen. Järjestelmällinen osa minusta väistyy kuitenkin käytännöllisen osan tieltä taka-alalle, sillä mikään ei ole minusta rasittavampaa kuin epäkäytännöllisyys. Miksi järjestää esim. puutarhatarvikkeet siististi omille paikoilleen, jos niiden hakemiseen pitää käyttää kallisarvoista mullassamöyrimisaikaa? Siksipä lapiot ja kottikärryt viettävät kesän ulkosalla nojaillen kulloisenkin työmaan lähistöllä talon tai autotallin seinään, ja ämpäreitä löytyy tasaisin välein ympäri tonttia. Talveksi kaikki sitten palaavat siististi omille paikoilleen varastoon.
Kärhökaaripenkin loppupää on tässä laajenemassa autotallin seinustalle. Työvälineet tietenkin näppärästi heti käden ulottuvilla eikä hankalasti kahden metrin päässä nurkan takana puutarhavarastossa.
Tällaisia tiedonmurusia itsestäni tällä kertaa teille tarjoilin. Luulenpa, että töissä harvempi uskoisi lukemaansa, jos tämän postauksen näkisivät. Mutta ehkä puutarhaminäni tunteville tuttavilleni mikään tässä kertomani ei tullut yllätyksenä.
Loistokärhö 'Jan Pawel II' kuuluu myös suosikkeihini.
Kukahan tätä haastetta ei olisi vielä saanut? Ottaisiko Laura eli Javis haasteen vastaan?

Haasteen säännöt: voit kirjoittaa sinusta puutarhurina vapaasti oman mielesi mukaan tuoden esiin niitä asioita, jotka kuvaavat sinua ja harrastustasi. Mainitse, että olet saanut haasteen Kivisen Vilman -blogista. Laita haastepostauksesi linkki aloituspostauksen kommenttiosioon, niin hän kokoaa niistä aikanaan oman blogikirjoituksen.

28 kommenttia:

  1. Ytimekäs analyysi - tein juuri omani ja lähetin eteenpäin. Unohdin kokonaan pukeutumisen tutkiskelun, mutta varmaan aika lailla samoilla linjoilla täällä puutarhuroidaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukapa sitä ykköset yllä puutarhassa hääräilisi. Minusta puutarhavaatteiden pitää olla sellaisia, ettei harmita, vaikka sattuisi leikkaamaan kuivien oksien mukana palan vaatteestakin.

      Poista
  2. Mainiosti kirjoitettu. Sait kyllä minut hykertelemään monessa kohdin. Ensin säikähdin aloittaessasi jutun muotitietoisuudesta. Asia sitten selkeni eteenpäin lukiessani ja kaikki kolahti paikalleen. En vain voisi kuvitella, että kulkisit kottikärryjesi kanssa viimeisen päälle siistinä ja fiininä merkkiasusteissa. Sellainen ei oikein istu siihen kuvaan, mitä postauksiasi pitkään seuranneena olen saanut.
    Olen kokenut samanlaista tuulipuvun takintaskun omituista "tuulettumista". Kun kerta toisensa jälkeen ahtaa liian pieneen taskuun sekatöörit, saa lopulta kaivaa niitä vuorin sisuksista. Tai nurmikolta.
    Ravaako teilläkin jatkuvasti kaikenmaailman raksakauppiaita? Alkaa jo tympiä turhan innokkaat nuoret kaverit, jotka haluaisivat vuoroin kiivetä meidän katolle, vuoroin kuvata salaojia. Niistä ei tahdo millään päästä eroon, vaikka kuinka sanoo osaavansa itse etsiä tarvittaessa ammattimiehiä. Ehkä minun pitää tehostaa puutarhameikkausta, jotta eivät edes uskalla tulla pihaan.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jaa, ai miten niin eivät muotivaatteet istu puutarhaprofiiliini? Eikö kiviä voi pyöritellä ja tuoksuvattuja repiä Hermesin tai Oscar de la Rentan luomuksissa? No, tekevällä ihmisellä on sen näköiset vaatteet, ettei haittaa, vaikka jäisi paidanhelma oksasaksien väliin.
      Meillä ravaa varsinkin kattokauppiaita alituiseen. Tiilikattofirmat kaupustelevat tehopuhdistuksia ja pinnoituksia, peltikattofirmat yrittävät houkutella vaihtamaan huolettomaan peltikatteeseen. Salaojia ei ole kukaan vielä halunnut kuvata, mutta viemäreitä kyllä. Ikkunat ja ovet haluttaisiin myös vaihtaa, ja vartiointifirmat kiertelevät kaupittelemassa valvontajärjestelmiä. Rohkeitakin mokomat ovat, kun eivät säikähdä minunkaan täyden puutarhapäivän ulkoasuani. Vähän vain alkuun kakistelevat ennen kuin pääsevät etukäteen opeteltujen markkinointipuheidensa alkuun.
      Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Hah, hah! Hauska lähestymistapa :) Niin nii, teillähän ei mitää tehty koko kesänä. Istuttihin vaa aurinkotualiis :) Mullon sama tyän alla, mutta taitaa pysyä perinteesemmäs muatis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ei olekaan pitkään aikaan tullut kirjoitettua kunnolla mitään huumoripostausta. Juu juu, istuskeltiin ja otettiin aurinkoa koko kesä :D

      Poista
  4. Voi miten hauska tätä oli lukea, loistavasti kirjoitettu! Oikein hyvää helmikuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Talven piristykseksi pikkuisen huumoria ;) Iloista helmikuuta!

      Poista
  5. Hauska lähestymistapa haasteeseen! Ja mikä eleganssi ilmestys oletkaan puutarhassasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suoraan Pariisin muotiviikoilta... Kierrättäminen ainakin on trendikästä, jos ylisuuret tai muuten vain rumat rönttöset eivät :D

      Poista
  6. Minulla myös puutarhassa rönttävaatteet. Tosin en ole kovin muotitietoinen muulloinkaan ja juhlat, jotka vaativat hienompaa pukeutumista, ovat minulle ihan kauhistus. Joskus mietinkin, että puutarhastaan haluaa rakentaa mahdottoman kauniin, mutta itse sitten omalla olemuksellaan rumentaa koko kauniin kokonaisuuden! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä minäkään muotia seuraa muutenkaan arjessa, mutta osaan sentään pukeutua siististi esim. töihin tai sukujuhliin. Eihän sitä itseään näe, kun puutarhaa ihastelee. Ja sitä paitsi puutarhan kauneus tulee paremmin esille, kun siellä on joku ruma yksityiskohta... :D

      Poista
  7. Minunkin puutarhavaatteeni ovat niitä, joita ei ihan joka paikassa halua muuten käyttää. Vaatteet ovat päässeet vielä käyttöön ja käytetäänkin usein puutarhassa sitten jo hyvinkin puhki. Minusta sinä olet ollut puutarhassa todella ahkera. Minä pidän puutarhassa oleilusta. Pystyn hyvin oleilemaan vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kai puutarhavaatteet käytetään ihan loppuun asti! Kyllä minäkin oleilen puutarhassa ja nautin siitä... sen jälkeen kun olen päivän ahertanut. Myös 30 asteen hellepäivinä muu puuhastelu jää vähemmälle. Meillä vain on vielä niin paljon tekemistä pihalla, että ne houkuttelevat enemmän kuin oleskelu.

      Poista
  8. Asiat tärkeysjärjestykseen! Jos sinulla on suunniteltu budjetti puutarhaan, niin ei sitä käytetä pukeutumiseen vaan multaan, lannoitteisiin, kasveihin, työkaluihin... sitäpaitsi vanhat kuteet ovat jo niin mukautuneet niihin asentoihin, joissa me puskissa möyrimme, että sinne vaaditaan useamman vuoden sisäänajo. Kiva näkökulma puutarhurin puuhiin! Ps. Raahaan joka kevät omenapuun alle puutarhatuolin, jossa suunnittelen istuvani. Syksyllä huomasin sateen hajottaneen sen siihen kuntoon, että ei taida enää ensi vuonna päästä koristeeksi:D Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Puutarhabudjettiin ei mahdu mitkään turhanpäiväiset muotiluomukset, kun on noita luettelemiasi tärkeämpiäkin hankintoja. Sisäänajo puutarhavaatteille, loistavasti sanottu! :D Istuminen puutarhassa onkin aivan liian yliarvostettua. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  9. Kiitos, tämä oli hauska! Meillä on niin samansuuntainen puutarhapukeutuminen meikkeineen, toimii hyvin - eikä tarvitse pelätä reikiä tms. Meidänkin viemäreitä haluttaisiin jatkuvasti kuvata, ja kaikkea mahdollista myydä talon remontoimiseen. Ihanat kärhökuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vähän piristystä talven keskelle :) Sehän se vasta olisikin hirveää, jos pitäisi puutarhatöitä tehdessä varoa vaatteita. Varmaan kaikkien ennen 2000-luvun alkua rakennettujen talojen riesana ovat varsinkin keväisin kiertävät remonttikaupustelijat. Talvella eivät niin kiertele ovelta ovelle, mutta säännöllisin väliajoin tipahtaa mainoksia postilaatikkoon tai häiriköivät puhelimitse.

      Poista
  10. Tämäpä on piristävä näkökulma. Meille on tarjoitunut keittiökaapiston vaihtajia viime aikoina enimmäkseen, toki myös ikkunan laittajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halusin tehdä vähän erilaisen postauksen kuin muut. Meille tuppautuvat kaupustelijat kauppaavat lähinnä talon ulkopintoihin liittyviä korjauksia. En edes muista, milloin olisi viimeksi kukaan halunnut käydä keittiöömme käsiksi.

      Poista
  11. ihanan piristävä postaus, tykkään Minna sun huumorintajusta:)) näitä haasteita on kiva lukea, ovat niin erilaisia ja tuovat kaikki esiin suuria puutarhapersoonallisuuksia!
    viimeaikoina tääl aurinkokennomyyjät olleet ahkerimmin liikkeellä...kunpa se aurinko paistaisikin, parhaillaankin vesiropisee ikkunoihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Minäkin pidän tällaisista tekstihaasteista, sillä ne tuovat puutarhapersoonaa paljon paremmin esille kuin kuvahaasteet. On kauniita kuviakin mukava katsella, mutta itse pidän enemmän tekstistä. Täällä oli satanut yöllä 20cm lunta. Oli muuten raskas kolata pihaa puhtaaksi, kun lämpötila on nollassa. Aurinkoa tai edes aurinkokennomyyjiä ei ole täällä näkynyt.

      Poista
  12. Heh, tunnistan näitä asioita. Erityisesti ilahdutti tuo ämpärit tasaisin välein pitkin tonttia, näinhän niitä on täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpäreitä pitää olla tarpeeksi tiheässä, sillä ennalta suunnittelemattomia kitkemishetkiä tulee kuitenkin useamman kerran viikossa. Ämpäreihin on paljon helpompi vipata ohikulkiessa nypityt rikkaruohot tai kuihtuneet kukat kuin hakea kauempaa kottikärryjä tai viedä asiakseen kourallinen rikkoja kompostiin.

      Poista
  13. Heh heh, tämä oli hauska päivän piristys, kiitos :) Samoilla linjoilla ollaan täälläkin puutarhamuodin suhteen: vanha t-paita, mukavat housut ja multaa hiuksissa - très chic!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mistä tunnistaa puutarhaharrastajan? Tämän postauksen kommenttien perusteella vaatetuksesta :D

      Poista
  14. Voi miten kivasti ja raikkaasti kirjoitit sinusta puutarhurina. Ihana kärhökuva ensimmäisenä sai heti huokaisemaan. Puutarhatöitä tehdessä ei todellakaan kannata vaatteilla koreilla.
    Mukavaa viikon jatkoa ja kiitos, kun vastasit haasteeseen. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kauniit kasvit oikein korostuvat, kun on rähjäisen näköinen puutarhuri kontrastina :D Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!