maanantai 4. marraskuuta 2019

Unesta inspiraatiota

Minun piti jatkaa kivikkorinteen kasvisarjaa, mutta väliin tupsahti uni, jota en millään pystynyt ohittamaan. Joskus voi nähdä suorastaan hämmentävän todentuntuisia unia. Minä näin sellaisen pari päivää sitten ja se sai aikaan hirmuisen ajatusmyllerryksen. Tontillamme on yksi kohta, jossa en käy oikeastaan koskaan muulloin kuin etsimässä piiloon (tai tuhotöihin) karanneita lapsia. Se on niin piilossa, ettei sinne edes näe, ellei hiipparoi melkein naapurin pihalle. En ollut edes hurjimmissa kuvitelmissani suunnitellut sinne yhtään mitään. Minusta sille reunalle riitti ainoastaan se, että isäntä käy leikkaamassa sieltä nurmikon samalla kun leikkaa marjapensaiden välit. Jatka lukemista, niin pääset sukeltamaan uneeni ja siitä seuranneeseen aivomyrskyyn sekä tutustumaan tontin kolkkaan, jossa kamerakin vieraili ensimmäistä kertaa vasta eilen.
Uneni näytti suunnilleen tältä. Mielikuvitus korvatkoot piirustustekniset puutteet...
Unessa oli punaista seinää, etualalla verkkoaita ja portti, tonttiamme reunustavaa lauta-aitaa ja pieni kasvimaa. Aitaa pitkin kiipeili jotain köynnöskasvia, seinän varressa kasvoi kuormalavoista tehdyssä telineessä mansikoita. Aidan vierustalla oli lavakauluskasvimaa, siisti hiekkapohja ja laattoja harvakseltaan. Perimmäisenä kasvoi jokin isolehtinen, kookas kasvi, ehkä raparperi. Heräsin hämmentyneenä, kun tajusin, että näin juuri unta autotallimme takana olevasta suikaleesta.
Mielikuvitukseni muutti tämän kasvimaaksi. Aita ei tule kestämään enää montaa vuotta, sillä tolppien tyvet ja puolet laudoista ovat alkaneet lahota. Suoraan edessä aidasta vasemmalle näkyy marjapensasalue, aidan oikealla puolella on naapurin piha.
Sama välikkö marjapensaiden suunnasta kuvattuna. Naapuritalot piilotin kuvasta.
Jos uni on niin todentuntuinen kuin se mitä minä näin, niin tietysti pitää ottaa mittanauha käteen ja selvittää, onko unessa tarpeeksi potentiaalia toteutukseen. Autotalli on 7,7m pitkä ja seinästä aitaan on tasan kolme metriä matkaa. Alue on länteen päin ja ilmakuvista paljastui, että aurinko alkaa paistaa sinne vähän puolenpäivän jälkeen. Koska tonttimme on naapurin tonttia korkeammalla eikä naapurilla ole isoja puita tai korkeita rakennuksia ihan lähellä, veikkaan, että aurinko paistaa alueelle iltaan asti. Unessa lauta-aitaa oli jatkettu kevyellä verkkoaidalla ja kasvimaa-alue oli kummastakin päästä aidattu. Ratkaisin siis nukkuessani myös rusakko-ongelman! Otin kynän ja aloin sommitella pohjakarttaa mittakaavassa ruutupaperille. Lavakauluksia sai järkevästi sijoiteltua maksimissaan viisi kappaletta, sillä seinustalle piti jättää tilaa kuormalavamansikkatarhalle. Sijoitin sinne myös meillä olevat kolme puista kasvulaatikkoa, sillä paikkahan on loistava myös tomaateille ja paprikoille.
Muokkasin unta sen verran, että etupihan puoleinen verkkoaita tulee vinoon autotalliin nähden. Näin kulmaukseen saa vielä pikkuisen lisätilaa vaikkapa aitaa pitkin kiipeileville herneille. Päädyssä olleen raparperin jätin pois, sillä sille ei ole oikeasti tilaa. Kuvassa yksi ruutu vastaa 50cm luonnossa.
Autotallin räystäässä ei ole marjapensaiden puolella syöksytorvea, vaan meillä on välillä ollut ämpäri räystästipussa keräämässä vettä. En tullut mitanneeksi, kuinka pitkä matka ämpärin paikasta on autotallin nurkkaan, mutta tässä suunnitelmassa vesitynnyrin ja autotallin välistä mahtuu kulkemaan kottikärryillä. Toinen vaihtoehto on laittaa vesitynnyri kompostorien viereen ja asentaa syöksytorvi johtamaan vedet rännistä seinän viereen tynnyriin. Siinä olisi tosin oltava jokin turvamekanismi rankkasateiden varalta, ettei seinän vierus muuttuisi aivan lammikoksi.
Havainnepiirros aidan puolelta. Autotallin vasemmassa nurkassa on syöksytorvi ja sadevesikaivo, oikeassa päädyssä ei.
Viime kesänä mietin monta kertaa sitä, että kasvimaan varjoisimmalla laidalla ei kovin kummoista satoa saa. Metsikön puut ovat kasvaneet korkeutta ja tuuhettuneet niin paljon, että valoa tulee kasvimaalle joka vuosi entistä vähemmän. Tänä vuonna näkyi jo selvä ero kasvimaan eri osien välillä. Pohdin aiemmin kesällä, että siirtäisin varjoisimmista kohdista lavakaulukset lähemmäs marjapensaita ja hivuttaisin kasvimaalta pienen palasen vähän suotuisampaan kohtaan, mutta idea jäi vielä suunnittelun asteelle. Siirto autotallin viereen toisi sekä valoa että lämpöä reippaasti lisää, mutta tilaa ei ole siellä tarpeeksi, joten osa kasvimaasta pitäisi jättää ennalleen. Haitanneeko se sitten loppupeleissä mitään, että kasvimaa on muutaman metrin verran hajallaan? Päätin laskea varjoisimmassa kohdassa olevat lavakaulukset ja kuinka ollakaan: niitä on tasan viisi kappaletta! Mitäpäs niiden tilalle keksisi? Ilmakuva esiin!
Oranssin "ympyrän" sisällä olevat lavat siirtyisivät autotallin viereen ja niiden tilalle tulisi iso puolivarjon-varjon istutusalue. Kärhökaaripenkki saisi vähän uutta muotoa, sillä kasvimaan oikeassa reunassa oleva pitkä penkki joutaa myös pois.
Jos ihmettelitte edellisessä kuvassa olevaa tähteä, niin seuraavista kuvista se selviää.
Irmeli-dronen otoksia tämäkin. Palataan kohta maan pinnalle. Tänne on myös hahmoteltu uudet suunnitelmat. Uusi penkki ja kaariportilta alkava polku suorastaan vaativat katseenvangitsijaa. 
Seisomme nyt kaariportin alla. Katseenvangitsijaksi sopisi minusta rungollinen pensas tai pikkupuu.
Varjossa viihtyviä kukkivia koristepuita ei IV-vyöhykkeelle ole käsittääkseni järin suurta valikoimaa tarjolla. Nyt saa vinkata, jos tiedät korkeintaan 3 metriä korkeaksi kasvavan, varjossa viihtyvän ja kauniisti kukkivan pikkupuun. Kukinnan voi korvata kirjavilla tai purppuraisilla lehdillä ja/tai poikkeuksellisen komealla syysvärityksellä. Pensaista mieleen tulevat alppiruusut ja hortensiat, joista varmasti löytyisi mieluisa vaihtoehto, jos ei sopivaa puuta ole olemassa.

Vaikka nämä suunnitelmat ovatkin vasta ensimmäinen versio ja ajatukset varmasti vielä jalostuvat parempaan suuntaan talven aikana, niin ei tämä minusta hassumpi alku ole. On sitä ihminen nukkuessaan fiksu!

26 kommenttia:

 1. Oivallista aivotyötä nukkuessa. Parhaita ideoita! Lavakauluksilla saakin jätettyä routaeristyksetkin rauhaan, eli säästyt maan kaivelulta ylöspäin rakennetuilla kasvualustoilla. Kätevää!

  Kaipaamaasi pikkupuuhun tuli mullakin heti ekana mieleen hortensia, jonka voi kasvattaa ihan hyvin rungollisenakin. Sitten purppuraheisiangervosta tai keltalehtisestä sisarlajikkeesta voi kasvattaa niin ikään rungollisen ja kukkivan katseen kääntäjän. Toisaalta huntukorpipaatsama (Rhamnus frangula 'Fine Line') kukkimattomana pilaripensaana voisi olla aika hieno myös omassa erikoisuudessaan. Syreenejä saa valmiiksi runkopuina, mutta ne tahtovat juuristollaan vallata kovasti alaa naapureiltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellisesti pääkoppa tiesi paremmin kuin minä itse, miten voisi ratkaista kasvimaaongelmat ja saada turhan tontin reunan tehokkaaseen hyötykäyttöön. Lavakauluksissa viljelykset ovat myös turvassa viereisen siperianpihdan valtavalta juuristolta. Kiitos loistavista ideoista! Pitää laittaa ylös ja pohdiskella ajan kanssa. Tai jättää ne aivoille yön aikana työstettäviksi :D

   Poista
 2. Unensa kannattaa ottaa vakavasti, sillä sieltä voi todellakin saada ne parhaat ideat. Valvetilassa kun voi moni asia jäädä huomaamatta ja kävellä silmät ummessa ns. onnensa ohitse. Joten onnea uudelle kasvimaan alueelle! Mielenkiinnolla odotan ensi kesän postausta asiasta...:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Ja minä olisin vielä ollut tyytyväinenkin autotallin vierustaan sellaisena kuin se oli, kun on vielä tuota muutakin tonttia vapaasti myllerrettävänä. En pääse vielä heti keväällä kunnolla aloittamaan uutta aluetta, sillä tulin jo nyt syksyllä kylväneeksi kaikenlaista kasvimaalle. En kyllä ihan kaikkiin lavakauluksiin. Onpahan aikaa suunnitella kunnolla.

   Poista
 3. Hyvä suunnitelma jolle uni antoi siivet. Kiva nähdä jatkossa toteutuksesi joka saattaa vielä, kuten sanoit, talven aikana jalostua. Mukavaa viikonjatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköhän suunnitelma vielä parane, kun on ajatusmylly pyörähtänyt käyntiin. Ties vaikka joku heittäisi kommentteihinkin parannusehdotuksia. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 4. Ihan mieletöntä, uneksia puutarhasuunnitelmia! En tiedä, olenko koskaan nähnyt mitään unta puutarhastani, tai että edes olisin puutarhassa, puhumattakaan, että tekisin loistavan ideoinnin ja ratkaisisin rusakko-ongelmiakin samalla! Ihan mahtava suunnitelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole ennen näin hyviä suunnitelmia unessa nähnyt. Muita puutarhajuttuja kylläkin. En panisi pahakseni, vaikka suunnitelmia tulisi useamminkin, erityisesti näin hyviä :D Näen kyllä unia niin usein ja ihan kaikesta mahdollisesta, joten ehkä oli vain ajan kysymys, milloin puutarhasuunnitelmat puskevat uniin.

   Poista
 5. Aika hauska juttu nähdä unessa noin selkeä suunnitelma!! Hauska postaus! Minä en juuri koskaan muista uniani. Olisi kiva muistaa. Tiedä, mitä ideoita itsellänikin on ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli hauska kokemus minullekin. Minä taas näen paljon unia ja yleensä herätessäni muistankin niitä aika hyvin. Usein unet kuitenkin unohtuvat hetken päästä, mutta jotkut jäävät hyvin elävästi pitkäksi aikaa mieleen. Tällaisia puutarhasuunnittelu-unia haluaisin nähdä useamminkin.

   Poista
 6. Kuinka hyödyllinen uni ja erinomainen suunnitelma. Nyt ei muuta kuin keväällä heti tuumasta toimeen! Odotan mielenkiinnolla, miten projekti etenee :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän on maltettava suunnitelmien toteuttamista, sillä tulin nyt syksyllä kylväneeksi yhtä sun toista kasvimaalle, myös osaan noista siirrettävistä lavoista... :D Olisinpa nähnyt unen kuukausi sitten, niin olisin muuttanut suunnitelmia. Kevääksi on kyllä vaikka mitä muutakin tehtävää, joten ehkä maltan odotella kasvimaan siirron kanssa loppukesälle. Ja voihan sitä jo vähän valmistella muiden puuhien lomassa ja sopivan inspiraation tullen, niin ei tarvitse tehdä koko urakkaa kerralla. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 7. Tämäpä hauska juttu! Uni on ihmeellinen asia, moni ongelmanratkaisu järjestäytyy aivoissa unen aikana - ehkä tämäkin kumpuaa siitä, vaikka et aktiivisesti ole asiaa miettinytkään :). Vaikuttaa todella suunnittelun arvoiselta asialta ja ilmansuuntakin on varsin suotuisa. Rakennuksen seinällä varmasti viihtyisivät tomaatit ja kumppanit. Alueen aitaaminen rusakoilta kävisi helposti. Vesisäiliöön kannattaa panostaa suunnittelua, sillä keittiöpuutarhan kastelu on kuitenkin välttämätöntä, jos ei ole kovin sateinen kesä. Pikkupuista tuli mieleen rusotuomipihlaja tai sirotuomipihlaja. Ovat sellaisia ilmavia ja niitä on mielestäni istutettu myös metsäpuutarhoihin. Oletko nähnyt teilläpäin kasvamassa (Pohjanmaalla ainakin)? Jos nämä ovat liian isoja tai arkoja niin Palibin syreeni pärjää varjoisemmassa ja vyöhykkeeksi ilmoitetaan ad IV. Hyviä ehdotuksia myös edelläolevissa kommenteissa. Suunnittelun iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä alitajunta on jotenkin napannut tuon autotallin seinustan mielen sopukoihin ja yhdisti sen sitten sopivasti kasvimaan ongelmien kanssa kehityskelpoiseksi suunnitelmaksi. Etupihan vesipisteeltä on suunnilleen sama matka nykyiselle kasvimaalle kuin tälle uudelle suunnitelmalle, mutta olisihan se hyvä, jos saisi autotallin katolta vedet talteen suoraan kasvimaan viereen säiliöön. Pitää pohdiskella ja mittailla asiaa talven aikana. Kiitos puuvinkeistä! Ruso- ja sirotuomipihlajat ovat todella kauniita, mutta mietin kuitenkin sitä, ovatko vähän liian korkeita ja onko meillä niille liian kylmää. Joskus tuntuu, että kasvuolosuhteet meillä vastaavat ennemminkin V- kuin IV-vyöhykettä, kun vertaa lähiympäristöön. Kiitos! Suunnittelusta tuleekin oikein mukavaa ajanvietettä pitkiin talvi-iltoihin :)

   Poista
 8. Ooppa tehokas, ku uneski o suunnittelu päällä :D Ja kertaheitolla nuan valamihin tuntuune suunnitelma. Mullon öisin ihan tyhyjä pää, unia näen tuskin koskaa tai en ainakaa muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiireisen ihmisen pitää käyttää kaikki aika hyödyksi :D Käsittääkseni kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät vain muista niitä enää aamulla. Minä taas olen aina ollut "vilkas" nukkuja, eli näen paljon unia, muistan niitä aika hyvin vielä herättyäni ja lisäksi puhun sekä kävelen unissani. Onneksi unissa puhumista ja kävelemistä ei enää tapahdu niin usein. Se tästä olisikin vielä puuttunut, että olisin lähtenyt toteuttamaan valmista puutarhasuunnitelmaa :D

   Poista
 9. Unet kulukoo kulukuaan ja harvoin miekään mittään unia niän, tai ainakaan mieleen jiäp.. Alitajunta siinä varmaan jollain tavalla kieputtelloo noita kuvia. Mukava kun noin tarkan suunnitelman sait!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näen paljon unia ja usein muistankin niitä aika hyvin. Ennen en ole kuitenkaan mitään näin selvää puutarhasuunnitelmaa unessa saanut. Voisi minun puolestani tulla useamminkin tällaisia unia :)

   Poista
 10. huippu juttu kerrassaan! täydellinen suunnitelma valmiina ja eiku hommiin heti keväällä.
  ps onko naapurisi myös puutarhaihmisiä? jos, niin tuohon rajallehan voisi kehitellä myös jotain kimppajuttua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pääse heti keväällä vielä kunnolla toteuttamaan, sillä menin kylvämään syksyllä kaikenlaista myös osaan niistä lavoista, mitkä on tarkoitus siirtää :D Myöhemmin kesällä sitten. Kimppajuttu rajalle olisi aika hauska ajatus, mutta valitettavasti naapurimme eivät ole niin hurahtaneita puutarhaihmisiä kuin minä. Pitää pärjätä siis omalla tontilla.

   Poista
 11. Oooo, nyt on ollu kyllä unikuvat kohdillaan! :D Mä en voi edes kuvitella toteuttavani mitään puutarhaan liittyvistä unistani, vaikka joku aika sitten näinkin unta, että suunnitelin asiakaan pihaan aika.. no tuota, miten sen nätisti sanoisi.. mielenkiintoisen ja hyvinkin erikoisen kivikkoistutuksen ja pihalammessa uiskenteli Loch Nessin hirviö :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nessie pihalammessa kuulostaa aika hurjalle! Eipä olisi muilla sellaista :D En minäkään ihan kaikkia unissa näkemiäni puutarhaideoita lähtisi toteuttamaan, mutta välillä unesta on saattanut jäädä jokin kasvi tai yksittäinen pieni yksityiskohta mieleen, joka on sitten löytänyt paikkansa puutarhassa. Ehkä sinunkin unessasi oli jotain toteutuskelpoista ;)

   Poista
 12. Sinulla on selvästi ajatukset olleet puutarhasuunnitelmissa kun olet nukahtanut. Itsellä sama juttu, puutarha ja kasvit on koko ajan mielessä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut hetkeen tietoisesti puutarhasuunnitelmia mietiskellyt, mutta muuten kyllä melkein päivittäin tulee jotain puutarhajuttuja ajateltua. Tosin unen jälkeen on suunnitelmatkin pyörineet villisti päässä :D

   Poista
 13. Kun idea iskee niin ei se näköjään katso aikaa eikä paikkaa =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näytä katsovan :D Mikäpäs siinä, näkisin mieluusti useamminkin yhtä hyviä suunnitelmaunia.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!