lauantai 18. tammikuuta 2020

Tammikuun tilannekatsaus

Koko alkuvuosi on päästy ilman ajantasaisia pihakuvia, joten ehkä on aika välillä kurkistaa, miltä meillä näyttää tammikuun puolessavälissä pihalla. Sää on syksyisen lämmin, kostea ja pilvinen, mutta näkymät muuten kovin keväiset.
Kivikkorinteessä näkyy jäähän hukkuneita pallomehipartoja.
Jäätä on toki muuallakin... Tervetuloa ja onnea yritykseen kaupustelijat ilman nastakenkiä!
Loistokärhö 'Hagley Hybrid' kuvittelee, että on jo kevät. Muut kärhöt ovat vielä turvallisesti talvimoodissa.
Rusakoiden reitti kulkee kesät talvet varjokujalla. Olen ihmetellyt, miksi ne pomppivat mieluummin käytävän keskellä kuin lumetonta seinänvierustaa myöten. Talon nurkalla on jo kukkapenkki paljastunut eikä mene kauaa kun varjokuja on kokonaan lumeton.
Takapihalla kuvan vasemmassa alanurkassa oleva kukkapenkkikin on jo melkein lumeton. Muuten lunta on kymmenisen senttiä muualla paitsi lasten ja isännän joulukuussa tekemän labyrintin kohdalla. Luumupuissa on vielä valosarjat, mutta etupihalta otin ne pois.
Sivupihallakin on vielä maa valkeana. Eilen oli pikkuisen pakkasta, joten hanki kantoi hyvin Karoa ja lasten traktoria.
Minä kun kuvittelin pääseväni talvella kaivamaan kasvimaalta lumen alta tuoretta vuonankaalia salaattipöytään... Muutaman sentin jääkerros pilasi hyvät suunnitelmat.
Maasta pilkisteleviä piippoja en onneksi vielä löytänyt ja maanpintakin on lumen alla turvallisesti roudassa. Puissa ja pensaissa silmut olivat myös selvästi lepotilaisia, joten ehkä ei ole vielä tapahtunut mitään peruuttamatonta katastrofia. Tein samalla reissulla tarkistuskierroksen myös eteisessä ja kellarissa talvehtiville kasveille. Eteisen kasveja tuleekin tarkisteltua vähän useammin, kun ovat sopivasti hollilla. Pääsääntöisesti niillä näyttää olevan kaikki kunnossa. Ainoastaan riippapelakuun makuun mieltyneistä kirvoista voi tulla vielä ongelma.
Eteisen nurkassa kasvavat heinät ovat toissasyksynä ostamiani iksioita, jotka nostin syksyllä ruukkuun muka talvehtimaan. Ne pitivät lepokauden kesällä ja lähtivät syksyn tullen uudelleen kasvuun. Koskahan meinasivat kukkia? Iksioiden vieressä pieni jättiverbena ja etualalla pelakuita juurellaan nipin napin hengissä olevia hopeaputouksia.
Kellarissa pari leijonankitaa näyttää oikein hyvältä ja suurin osa aika huonolta. Tässä paras yksilö. Ylivalottunut valkoinen oksa on syyssyrikkä, joka vaikuttaisi olevan toistaiseksi hengissä.
Taitaa muuten olla ensimmäinen kerta, kun kellarissa on tähän aikaan vuodesta useampana päivänä kylmempää kuin ulkona. Mittari näytti siellä +3 astetta, kun ulkona oli +4 ja vieläkin lämpimämpää säätä on luvattu jopa tänne. Minusta tuntuu, että osa kasveista tietää sen ja kapinoi kellarin pimeyttä vastaan.
Marraskuun lopussa ruukkuihin istuttamani hollanninkurjenmiekat piippoilevat. Kellarin pimeydessä on hankala kuvata, mutta ehkä todistusaineistosta saa selvää.
Hortensia liittyi kapinaan tekemällä ajankulukseen kukkanupun.
Loistokärhö 'Kaiser' johtaa joukkoja. Tämä heräsi viime vuonnakin kellarikärhöistä ensimmäisenä, joten kasvuunlähtö tähän aikaan ei yllättänyt. Näin iso nuppu kyllä tuli aivan puun takaa. Maltan silti mieleni, enkä tuo keisaria sisälle ennen kuin on ihan pakko.
Vaikka ulkona ei olekaan perinteiset tammikuiset näkymät, niin yritän lohduttautua sillä, että jääpähän myyrille vähemmän piilopaikkoja temmeltää tihutöissä. Täällä oli syksyllä myyräkanta aika lailla huipussaan ja paljon niitä on nytkin, joten tuhoja olisi varmasti keväällä paljon, jos olisi normaalimäärä lunta. Näin sähkölämmitteisen talon omistajana säästää myös melkoisen summan sähkölaskussa, kun on lämmintä. Toivon kuitenkin, että pian sataisi sopivan paksulti lunta ja lämpötila kääntyisi pakkasen puolelle. -5 astetta olisi juuri sopivasti, niin loppuisi lasten kurahaalariralli eikä tarvitsisi myöskään pelätä kasvien talvehtimisen puolesta. Toivotaan parasta. Keväällä sen sitten näkee, kuinka käy. Hyvää viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Teillä talvisempaa kuin meillä. Täällä ei ole lumesta tietoakaan enää. Välillä oli.Itseäkin mietityttää, miten kasvit selviävät näistä kummallisista keleistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itä-Suomessa asumisen etuihin kuuluu se, että talvella on lunta. Yleensä sitä on kyllä enemmän ja pakkastakin kuuluisi olla edes pikkuisen. Tällainen talvi tällä kertaa. Jos jatkuu tällaisena koko talven, niin tuskin kasveille kovin huonosti käy. Sitten jos tulee yhtäkkiä kovat pakkaset eikä ole lumisuojaa, niin...

   Poista
 2. Meillä on lumi jo sulanut ja jäätikötkin vähentyneet. Eilen löysin piippoja puutarhasta ja pelottaa, että kasvit menehtyvät, sillä pakostakin tulee vielä pakkasia. On tämä outoa. Sinullahan tapahtuu kellarissa vaikka mitä ihmettä - nuppuja jo noin! Haluaisin mielummin talven nyt kuin toukokuussa, kuten sinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisipa lunta kasvien suojaksi ennen pakkasia. Outo talvi kerrassaan! Kellarissa ollaan vähän turhan aikaisessa :D

   Poista
 3. Samanlaiset ulkonäkymät on täälläkin. Kummallista tammikuuta. Kävin varastossa, siellä ruukkuun istuttamani viimekeväiset tete-tete-narsissit olivat vihreää pukkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuun istutetuista sipulikukista on paljon iloa siinä vaiheessa kun puutarhassa vielä nukutaan talviunta. Todella lämmintä ja vähän lunta vuodenaikaan nähden on nyt. Toivottavasti kunnon talvikin vielä tulee.

   Poista
 4. Kiva katsaus! Täällä on ollut kyllä niin outo talvi, kun sitä ei ole ollut oikeastaan ollenkaan:) Koko talven aikana on muutamana hassuna päivänä lunta ollut, nyt ei hitustakaan vaan vihreä maa paistaa pihalla..en kyllä tällaista talvea muista olleen koskaan:) Sitä vaan mietittiin että kuinkahan kasvit ja eläimet ovat sekaisin kun ei olekkaan kunnolla lunta ja pakkasta...Mukavaa viikonloppua💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Valkoiseen talviturkkiin vaihtaneet eläimet voivat olla pulassa lumettomilla alueilla. Veikkaan, että lumettomuus ei niin paljoa haittaa kasveja, kun ei ole pakkastakaan, mutta siitä tulee varmasti tuhoja, jos kovat pakkaset iskevät eikä ole lunta suojana. Niinhän kävi talvella 20015-2016. Toivotaan, ettei se toistu, vaan pian sataa sopivan paksulti lunta eikä pakkanen pauku koko talvena -30 asteessa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 5. Sähkössä on säästetty täälläkin. Lämmitämme taloa uunien lisäksi muutamalla sähköpatterilla ja nyt ne ovat päällä vain poikien huoneissa. Salissa ja omassa makkarissa ei ole patterit olleet päällä koko talvena. Ikinä ennen ei olla näin pitkälle selvitty. Roudasta ei ole tietoakaan ja se vähän huolettaa jos tuleekin paljon lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei tarvitsisi käydä töissä, emme olisi varmaan vieläkään kytkeneet sähkölämmitystä päälle, vaan lämmittäneet uuneilla koko talven. Yli kuukausi myöhemmin kuitenkin napsautettiin lämmitys päälle kuin normaalivuonna ja välillä termostaatin pystyy säätämään huomattavasti pienemmälle kuin pakkasjaksojen aikaan. Siitäkin tulee jo paljon säästöä.
   Täällä on välillä talvia, jolloin pysyvät lumet satavat sulaan maahan, enkä ole huomannut, että siitä olisi ollut kasveille haittaa. Toissatalvena kävi niin, eikä viime talvenakaan maa ollut jäässä kuin parin sentin syvyydeltä. Meillä oli syksyllä sen verran enemmän pakkasta, että maa ehti jäätyä kunnolla. Se on edelleen jäässä, vaikka on ollut jo pitkään näin lämmintä. Sillä kai lumetkin ovat pysyneet maassa niin hyvin.

   Poista
 6. Sähkölaskun maksaja kiittää, sillä meilläkään ei ole pahemmin pattereita tarvinnut pitää päällä. Luonnon puolesta olen kyllä huolissani. Meillä ei ole lunta laisinkaan, eikä myöskään maa yhtään jäässä. Luonnon puolesta on kuulemma kaksi haitallista vaihtoehtoa: että lumi tulee roudattomaan maahan tai tulee kunnon pakkanen ilman lunta. Noita jäätikkökelejä en kaipaa yhtään. Viime vuosina ne ovat olleet jokatalvinen riesa. Nyt saa sen sijaan imuroida jatkuvasti hiekkaa eteistiloista.
  Kellarikasveillasi on selvästi jo kevät mielessä. Tuo Hagley Hybrid voisi unohtaa etuilun ja mennä vielä hetkeksi talviunille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista kahdesta haitallisesta vaihtoehdosta ottaisin mieluummin lumen sulaan maahan. Täällä aina silloin tällöin käy niin, että pysyvät lumet satavat ennen kuin maa ehtii jäätyä, enkä ainakaan toistaiseksi ole huomannut siitä olevan suurta haittaa. -30 asteen pakkanen paljaaseen maahan on testattu enkä sitä ottaisi toiste. Vedän myös mieluummin nastakengät jalkaan kuin imuroin kuraa joka päivä, joten jäätikkökelit kelpaavat paremman puutteessa. En kyllä myönnä pitäväni liukastelustakaan.
   Meillä on satanut nyt illan mittaan sentin verran lunta ja lämpötilakin on melkein asteen verran pakkasella. Seuraavan viikon ennusteisiin on tullut tasaisten plussakelien sijaan nollan molemmin puolin keikkumista, joten toiveet talven käynnistymisestä alkavat heräillä.
   'Hagley Hybrid' vietti viime talven kellarin suojissa, mutta ei sielläkään herännyt näin aikaisin. Mietin jo, pitäisikö sen versoja varovasti irrotella tuesta ja laskea maanrajaan, jotta ne saisivat lumien vihdoin sataessa edes pikkuisen suojaa pakkasilta. Sääliksi vähän käy noin tomeria silmuja, sillä niitä on useammassa versossa ja aika ylhäälläkin. Ne eivät voi millään selvitä ilman suojaa kevääseen saakka. Kellarikasvit saavat herätä milloin tahtovat, eteiseen pääsevät lajista riippuen vasta helmi-maaliskuussa.

   Poista
 7. Kärhöt on kummallisia; pyrkivät nollakeleillä työntämään silmujaan ja kellarissa kukkimaan. Sen sijaan kokonaan uusia versoja saa maahan istutetuista odotella juhannukseen saakka. Usein olen luullut jo menettäneeni jonkun kärhön. Mutta on silti hyvä, ettei ole ollut noita kovia pakkasia. Minulla on taas pihakierrokset jääneet kokonaan, viikolla en ehdi ja viikonlopuille on kaikkea muuta:( Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Ja vielä kun joskus kärhöt saattavat pitää vaikka kokonaan välivuodenkin, niin on siinä tarhurilla ihmettelemistä niiden kanssa :D Enpä minäkään ole juuri puutarhassa viihtynyt sitten lokakuun. Otetaan takaisin sitten keväällä. Kiitos, hyvää viikkoa!

   Poista
 8. Aika keväiseltä näyttää teilläkin, vaikka jonkin verran lunta teillä onkin. Toivotaan, että se pysyy maassa suojaa antamassa. Lumisuojaa kaipaisin minäkin tänne meille, mutta sitä ei näy kuuluvan. Ensi viikon sääennustekin lupaa sään jatkuvan saman kaltaisena. En kyllä muista tällaista talvea ennen olleen. Kerrassaan outoa. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen illalla satoi sentin verran lisääkin ja lämpötila painui pakkasen puolelle. Meille ennustettiin vielä toissapäivänä seuraavan viikon ajaksi tasaista plussakeliä, mutta eilen illalla ennusteet olivatkin muuttuneet nollan molemmin puolin heilahteluksi. Elättelen toiveita, että plussakelit vihdoin väistyisivät ja sää muuttuisi talvisemmaksi. Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 9. Plussaa tiedossa niin pitkälle kuin ennustukset näyttävät, ellei muutamaa yksittäistä yötä oteta lukuun. Omituinen talvi ollut kyllä ja kasvitkin luulee kevään jo alkaneen. Kiva nähdä, että siellä sentään on vähän lunta. Tänne odotan sitä viimeistään helmikuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näyttäisi vihdoin siltä, että pakastuvaa on luvassa. Toisaalta ennustukset ovat muuttuneet aiemminkin viime tipassa, joten ei ihan täyttä luottoa ole niihin :D Lunta on vielä, tosin nyt taas sataa vettä. Toivottavasti siellä etelässäkin kasvit pysyisivät vielä turvallisesti talviunilla, ettei kato käy mahdollisten pakkasten saapuessa.

   Poista
 10. Keväisen näköistä, vaikka lunta ja jäätäkin teiltä löytyy. Itse istuttelin vielä tulppaaneja maahan uudenvuoden aattona, eikä roudasta ollut tietoakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi yhtään valoisampaa, niin voisi luullakin kevääksi. Tämä jatkuva pimeys tuntuu todella syksyiseltä. Routainen maa pitää onneksi lumen maassa ja kasvit talviunilla.

   Poista
 11. Ei oo mukavat kelit. Kaikki on märkee ulukona ja ojat puluputtaa vettä vauhilla. Kyllä kunnon talavii kaipoon, en kovia pakkasia kylläkään. Sähkölaskussa siästää! Meillä muutama syyssahrami pilikistellöö mullasta, ei onneks muita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkää on ja tuulistakin juuri nyt. Taitaa puhaltaa etelän suunnasta, kun oli yön aikana sulattanut puolet lumista. Ei näytä hyvältä. Etupihalla on vielä paksu, liukas jäätikkö. En minäkään kovia pakkasia kaipaisi, mutta lunta saisi olla enemmän. Hyvä, että teilläkin kasvit ovat vielä talvilevolla.

   Poista
 12. No on teillä pihassa liukasta, täällä ei ole yhtään lunta. Pihavalot sammuu meillä myös kun kerkiän sen tekemään. Sinulla on ihan hyvässä hapessa siellä kasvit. Minäkin kävin kellarissa mökillä käydessä ja annoin kasveille vähän vettä. Hyvin olivat näin katsottuna asiat myös siellä. Voiko leijonankidat talvettaa ❓.Luulin niiden olevan yksivuotisia. Vuonankaalin unohdin viime vuonna kokonaan kylvää 😁.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ilman nastakenkiä asiaa ulos. Minä jätin vieläkin takapihalle luumupuihin valosarjat. Onpahan edes vähän piristystä syksyiseen keliin. Leijonankita on monivuotinen. Talvetin viime talvena neljä yksilöä ja kolme lähti keväällä reippaasti uudelleen kasvuun. Olivat isoja puskia jo heti alkukesällä ja loppukesällä vyötärönkorkuisia. Kukkivat kesäkuun alusta pakkasiin asti komeasti. Tänä vuonna eivät taida talvehtia niin hyvin, liekö syy siinä, että otin ne liian myöhään syksyllä ruukkuihin ja joutuivat aikaisen pakkasjakson takia kellarin pimeyteen ennen kuin ehtivät kunnolla juurtua.

   Poista
 13. Meillä ei ole ollut juuri lunta. Ulkona on nyt hyvin keväisen oloista ja ollaan vasta tammikuussa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuuluisi tähän aikaan vuodesta olla näin keväistä. Toivottavasti kasvit eivät kärsi näistä säistä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!