lauantai 21. syyskuuta 2019

Linnun silmin

Meillä oli melkein koko kesän ties mitä rojua, kivikasoja ynnä muuta ympäri pihaa ja joka paikka oli kuin pommin jäljiltä, joten Irmeli-dronekin vietti kesän omalla hyllyllään. Viimeisen kuukauden ajan olemme kytänneet sopivaa säätä silloin kuin isännällä olisi vapaa hetki ottaa uudet ilmakuvat, mutta vasta tänään sellainen hetki tuli. Ja sekin oli ihan siinä ja siinä, sillä isäntä ehti kävellä metrin verran ovesta ulos kun alkoi sataa vettä ja Irmeli piti viedä takaisin sisälle. Onneksi sade ei kauaa kestänyt ja Irmeli pääsi yläilmoihin.
Kadun päästä noustiin ilmaan ja kuvailtiin kivikkorinnettä ja etupihaa.
Naapuri innostui niittämään tonttiemme välistä heinikon ja vatukon pois. Nyt aivan kuvan vasemmassa reunassa ylhäällä näkyvä vanha kataja ja sen juurella olevat suuret kivet tulevat hienosti esille.
Pensasryhmän pensaat ovat kasvaneet paljon vuodessa. Vasemmassa päässä mustunut daalia luo kontrastia valkoisiin hanhikkeihin... haha.
Päivän kärhökuva on tänään yläilmoista näpsäisty. 'Jan Pawel' ja 'Piilu' näkyvimpinä, pari 'Justan' kukkaa pilkistää 'Piilun' takaa.
Yläilmoista erottuvat hauskasti kasvien lehtien värit. Kärhökaari-penkin laajennusosasta tuli erityisen värikäs: siellä on mm. tummaa rönsyakankaalia, kahta erilaista kuunliljaa sekä viittä erilaista jaloangervoa. Yllätyin, miten selvästi eri jaloangervolajikkeetkin erottuvat ilmakuvasta.
Kasvimaan tienookin on muuttunut tänä kesänä. Ensi kesälle jäi kärhökaari-penkin etureunan pyöristys kaariportista vasemmalle.
Jos ihmettelitte edellisen kuvan valkoista "lumivuorta" kasvimaalla, siellä on kolminkertaisen harson alla pavut ja ruusukaalit. Pavut olivat paleltuneet puolivälistä ylöspäin, mutta alaosat olivat hyvinkin hengissä. Koska niissä oli pieniä palkoja ja kukkiakin tulossa, arvelin kokeilla, tulisiko näiden kylmien jälkeen vielä lämpimämpi jakso. Vähän kyllä kävi mielessä, että paikkaanko sormen viiltohaavaa laastarilla siinä vaiheessa kun käsi on jo revennyt irti... Katsotaan, kuinka käy. Toivottavasti harso auttaisi edes ruusukaaleja kasvattamaan vajaan sentin kokoiset palleroiset sen kokoisiksi, että ne saa kerättyä ilman pinsettejä!
Patio ja kärhökaaren laajennusosa yläilmoista. Patiopenkkiä reunustavat kivet näyttävät helminauhalta. Kolmiopenkistä reunus on vielä pahasti kesken.
Takanurkassa kukkivat keltaiset pensashanhikit näkyvät korkealle. Sivupihalla kuvan yläreunassa erottuu vielä hienoisesti kohta, missä olivat alkukesällä kivituhka- ja murskekasat.

Vertailun vuoksi pihakartta viime vuodelta vasemmalla, oikealla tämän vuoden kuva. Pieniä muutoksia on tainnut tapahtua, kun tarkkaan tihrustaa...
Päivitin samalla kasviluettelot-välilehdelle uuden pihakartan ja tarkistin, ovatko kasvit oikeilla paikoillaan ja listat ajantasaisia. Poistin myös syreeniryhmä-penkin, sillä se kuuluu nyt suureen, kiemurtelevaan kärhökaari-penkkiin.
Karo tuli ihmettelemään laskeutuvaa Irmeliä, jonka propellit pöllyttivät nurmikon lisäksi Karon turkkia.
Tällainen kurkistus puutarhaan tällä kertaa. Leppoisaa lauantai-iltaa!

26 kommenttia:

  1. Hauskoja nuo ilmakuvat. Niissä näkyy paremmin kaikki suuret linjat. Pienet kasvien siirrot eivät ihan tule esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmakuvissa ei myöskään erotu, vaikka rikkaruohot rehottaisivat runsaampina kuin istutetut kasvit :D Puutarhaa on kyllä hauska katsella välillä poikkeavasta näkökulmasta.

      Poista
  2. Tämä oli tosi kiva ja havainnollinen esitys ahkerasta ja aikaansaavasta tekemisestä tämän kauden aikana!! Voit olla hyvin tyytyväinen! Tuollainen Irmeli on hieno apulainen. Olisi kiva saada joka vuodelta havainnolliset kuvat edistymisestä, jos sellaista on tapahtunut, teillä näyttää olevan tähän mahdollisuus :). Hauska tuo daalia kontrastina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmeli on loistoapulainen puutarhan kuvaamisessa. Osa suuristakin muutoksista oli todella nopeita tehdä, esim. kärhökaaren laajennus, joka vaati vain parin päivän mullan kärräyksen ja kasvien istuttamisen. Mutta olihan noita raskaita ja työläitä projektejakin ihan riittämiin yhdelle kesälle. Patiourakan ja kivikkorinteen raivauksen muistelu saavat jäsenet pakottamaan edelleen! Daalia joutaisi kaivaa jo pois kokonaan maisemaa rumentamasta :D

      Poista
  3. Kätevä Irmeli :) Ja osaa ottaa hyvät kuvat. Harvalla o maharollisuus lintuperspektiivistä kattella omaa pihaa. Muutokset näkyy hyvi ja toottaki ollu tänä kesänä toooosi ahkeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmeli vain on sellainen hienohelma, että tarvitsee pilvipoutaa, jotta kuvista tulisi mahdollisimman hyviä. Aurinkoisella säällä valoisat kohdat ylivalottuvat ja tuulisella tulee epätarkkoja kuvia, kun kasvit heiluvat. Onneksi eilen oli vihdoin melko sopiva sää kuvaamiseen. Kyllähän sitä tuli jotain puutarhassa puuhasteltua tänäkin vuonna.

      Poista
  4. Onpas kiva idea! Ja hieno piha! Varmaan jollain tutulla olisi drone. Pitäisikin kysellä, jos saisi tuollaiset kuvat omastakin pihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kysele, jos joltain löytyisi drone. Omaa puutarhaa on aika hauska katsella varsinkin ensimmäistä kertaa yläilmoista.

      Poista
  5. Karo ♥
    Onpa kivaa nähdä näitä ylhäältä otettuva kuvia! Voin kuvitella, miten koukuttavaa niiden tuijottaminen on, kun kyseessä on oma piha, kun jo toisen ihan tuntematontakin pihaa jaksaa tuijotella vaikka kuinka pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisellä kerralla kuvien katselu oli todella jännää, mutta ei siihen vielä ole kyllästynyt. Varsinkin kun nämä olivat ensimmäiset ilmakuvat tälle kesälle.

      Poista
  6. Hyvän kuvan pihastasi saakin tuolla lennokilla! Olisi kiva tuollainen itselläkin! Koira varmasti ihmeissään. Meillä Sulo varmasti pelkäisi tuota ainakin aluksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karo oli jo heti alkuun sitä mieltä, että tuota otusta varmaan pitäisi paimentaa jollain lailla. Onneksi on sen verran varovainen, ettei ole ainakaan vielä työntänyt nenäänsä ihan kopteriin kiinni, vaikka lähelle meneekin. Ei ole kuitenkaan pelännyt ollenkaan. Ei sitä tiedä ennen kuin kokeilee, kuinka koira reagoi.

      Poista
  7. Dronella saakin mainion kokonaiskuvan pihalla tapahtuneista muutoksista. Todella paljon olette saaneet lyhyessä ajassa kaunista jälkeä aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Osa suuristakin muutoksista oli onneksi melko vähällä työllä tehtyjä. Esim. kärhökaaren laajennus vaati vain parin päivän mullan kärräyksen ja kasvien istuttamisen. Vastapainoksi oli toki raskaita ja työläitä projektejakin, kuten patio ja kivikkorinne. Mutta nyt on piha taas askeleen kauniimpi ja käytännöllisempi.

      Poista
  8. Hyvä ajatus ottaa ilmakuvat vuosittain, näkyvät muutokset selvästi. Mietin, miltä oma pihani näyttäisi yläilmoista, ja ajattelin, ettei kannata lähteä kuvaamaan, on niin sekava jo maasta käsin katseltuna:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettei meillä ollut dronea vielä ensimmäisinä vuosina. Eipä niissä kyllä olisi muuta näkynytkään kuin nurmikkoa ja pari huonokuntoista pensasta :D Sinullako muka sekava puutarha?! Ehkä sinun olisi hankittava drone tai pyydettävä jotain tuttavaa kuvaamaan. Yläilmoista kaikki näyttää ihan erilaiselta, sillä esim. kasvien korkeuserot eivät erotu. Myöskään eri kasvilajeja ei juuri erota toisistaan, elleivät niiden värit poikkea toisistaan.

      Poista
  9. Hauska nähdä puutarha myös yläilmoista. Tuossa näkyvät kivasti suuret linjat ja tehdyt muutokset. Joskus olen kurkannut miltä oma puutarha näyttää googlen satelliittikuvissa, tosin ne eivät ole noin tarkkoja kuvia. En tiedä miten usein niitä päivitetään sillä kuvat ovat useamman vuoden takaisia, mutta kiva niitäkin on katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uteliaisuuttani yritin tihrustaa google mapsin satelliittikuvaa meiltä. Aika hankala siitä oli mitään erottaa, kun metsän varjot sotkivat puolet pihasta, mutta aurinkopenkin vanha osa näkyi selvästi ja aivan kuin jäinen kulkuväylä talon nurkalta liiterille kohdassa, johon teimme viime vuonna pation. Etupihalla näkyi myös pihasyreeni, jonka myin vuosi sitten keväällä pois. Veikkaisin, että satelliittikuva on otettu toukokuussa 2016-2018, todennäköisimmin 2016-17, sillä aurinkopenkki näytti aika multaiselta. Syreeni oli kuitenkin niin vihreä, ettei voinut olla toukokuun alkupuoli, jolloin perennat eivät vielä olisi nousseet. Jäisen näköinen kulkuväylä voi olla myös talven tallauksen alle jäänyttä nurmikkoa, joka vihersi ympäröivää nurmea myöhemmin.

      Poista
  10. Kiva katsaus yläilmoista pihallesi! Olisipa hauskaa tarkastella omaakin pihaa lintuperspektiivistä.

    VastaaPoista
  11. Hauskalta näyttää puutarhasi yläilimoista. Kovasti ootta touhunnu tänäkesänä ja yllättävän hyvästi kaikki näkkyy. Ville hankki tuommosen laitteen ja sillä viljelyksiä tarkastelloo. Mukavan ja reippaan näkönen on tuo teijän Karo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllähän tuota jonkun verran tuli lapion varressa huhkittua kesän aikana. Ville suostuu varmastikin tekemään kuvauskierroksen myös puutarhasi yllä ;)

      Poista
  12. Vauuu - ovat nämä ilmakuvat hienoja! Tämä on todella havainnollista, sillä paljon olet esitellyt erilaisia projekteja ja yksityiskohtia ja nyt voi tähystellä niiden sijainteja, tosi hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilmakuvista saa tosiaan hyvän yleiskäsityksen projektien sijainnista ja laajuudesta.

      Poista
  13. Erittäin havainnollista, hyvää työtä, Irmeli! Tämä on kyllä erittäin kätevä tapa pysyä kärryillä puutarhan muutoksista. Ja niitähän teillä on tapahtunut, eikä tarvitse edes kovin tarkkaan tihrustaa :) Kauniilta näyttää kaikkialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irmeli on loistoapulainen. Joo, aika selvästi tämän kesän muutokset näkyvät :D

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!