Haaveilen kunnon perhospuutarhasta ja joka vuosi olen hankkinut lisää perhosia houkuttelevia kasveja. Kesät 2016 ja 2017 olivat meillä säiden puolesta huonoja perhosille, joten vuosi sittenkään perhosia ei juuri lepatellut, vaikka kesä oli oikea perhosten unelma. Jotain vaikutusta sillä kuitenkin oli, sillä kuluneena kesänä meillä on ollut perhosia enemmän kuin koskaan. Nyt on siis hyvä hetki paneutua Marja-Liisan (
Tuhansia Sivuja -blogi) yksivuotissynttäripostauksessani esittämään kysymykseen:
Mitä perhosia olette jo
bonganneet/tunnistaneet ja ovatko perhoset aivan erityisesti joidenkin
kukkasten perään?
Päätin tehdä luettelon kesän aikana tunnistamistani perhosista ja kasveista, joissa ne vierailivat. Laitoin luetteloon perhoset aakkosjärjestykseen ja niiden perään kasvit suunnilleen suosituimmuusjärjestyksessä.
Amiraali: punatähkä, purppurapunalatva, nukkapähkämö
|
Amiraali nukkapähkämöllä. |
Herukkaperhonen: purppurapunalatva, nukkapähkämö, punatähkä,
|
Herukkaperhonen punatähkällä. Meillä ainoastaan tämä punainen punatähkä kelpaa perhosille, valkoisessa ei ole näkynyt yhtään ruokailijaa. |
Hopeatäplät: kääpiöauringonkukat, jättiverbena, voikukka, kehäkukka, syysmaitiainen, oregano
|
Angervohopeatäplä oreganolla. Isommat hopeatäplät eivät tänä vuonna välittäneet oreganon kukista. |
Lanttuperhonen: valkoapila, oregano, jättiverbena, lemmikit, voikukat
|
Lanttuperhonen näkyi oreganon kukilla melko usein. |
Metsänokiperhonen: kuusikossa ja heinikoissa tontin ulkopuolella, valkoapila
Neitoperhonen: purppurapunalatva, mustilanhortensia, jättiverbena, syyssyrikkä, kääpiöauringonkukka, punatähkä
|
Neitoperhonen syyssyrikällä. |
Nokkosperhonen: purppurapunalatva, jättiverbena, maksaruohot, isotähtiputki, oregano, syyssyrikkä, punatähkä, mustilanhortensia
|
Nokkosperhosille kelpaavat suunnilleen kaikki kukat. Tässä pari kamtsatkanmaksaruohoilla. |
Ohdakeperhonen: voikukat, kevätvuohenjuuri, jättiverbena, kääpiöauringonkukka, kehäkukka
|
Ohdakeperhonen kääpiöauringonkukilla. |
Ritariperhonen: Lensi rönsyakankaalien kukinnan aikaan ja oli ehkä käynyt niissä. En ehtinyt kameran kanssa seuraamaan. Äitini puutarhassa rönsyakankaali on varmin paikka bongata ritariperhonen.
Sinisiivet: lemmikki, valkoapila
|
Niittysinisiipinaaras pysähtyi nurmikolla kukkiville apiloille. |
Sitruunaperhonen: kääpiöauringonkukka, syyssyrikkä, jättiverbena
|
Melkein täydellinen naamioituminen. Taaempana olisi ollut hailakamman värisiä auringonkukkia, joista sitruunaperhosta ei olisi juuri erottanut. |
Minusta oli jännittävää huomata, kuinka jotkut perhoset vierailevat lähes kaikissa samaan aikaan kukkivissa kasveissa kun toisille kelpaa vain jokin tietty kukka. Myös se yllätti, kuinka jokin aiempien vuosien perhosmagneetti jäikin tänä vuonna perhosilta tyystin huomioimatta. Suurin tällainen yllättäjä oli oregano, joka on aiempina vuosina ollut takuuvarma paikka havaita perhosia, myös isoja päiväperhosia. Tänä vuonna se jäi selvästi muiden perhoskasvien jalkoihin. Perhoset eivät myöskään löytäneet meillä syreenejä, kangasajuruohoa eivätkä syyysleimuja, vaikka kaikki kukkivat hyvin. Tulevina vuosina odotan erityisesti syyssyrikän tehoa perhoskasvina. Nyt se on vasta pieni, joten voi olla, että se jäi sen vuoksi vähän huomiotta.
|
Jättiverbena oli positiivinen yllätys perhoskasvina: kauniilla säällä ei tarvinnut minuuttia kauempaa odottaa perhosia kameran kanssa, vaikka lähistöllä oli muitakin hyviä perhoskasveja. |
Kannattaa myös muistaa, että perhoset tarvitsevat toukilleen ravintokasveja. Nokkonen on hyvä, mutta joskus toukat haluavat gourmet-aterioitakin.
|
Pikkuiltayökkösen toukka herkutteli elokuussa tarhakeijunkukka 'Hansin' lehdellä. |
Kukapa sitä joka päivä kaurapuuroa söisi, jos tarjolla on [täydennä tähän oma herkkusi]. Nyt ovat perhoset käyneet täältäkin aika vähiin. Toivottavasti niitä taas ensi kesänä lentelee entistä enemmän. Kiitos Marja-Liisalle kivasta postausaiheesta!
Kiva postaus ja hyvä luettelo perhosille kelpaavista kasveista. Meillä tämän vuoden hitti oli piparminttu, punatähkä jätettiin täysin rauhaan. Iisoppi tuli hyvänä kakkosena.
VastaaPoistaKiitos! Ehkä teillä ei ollut liikkeellä sellaisia perhosia, jotka olisivat viihtyneet erityisen hyvin juuri punatähkällä. Tai sitten punatähkän paikka oli perhosten mielestä väärä. Luulen, että oreganon kohdalla kävi meillä juuri niin. Syreenit ovat meillä varjoisalla paikalla, joten ehkä nekin jäivät huomiotta sen vuoksi. Kasvin paikkavalinnallakin on suuri merkitys perhosille.
PoistaKateeksi käy, kun sinulla noin paljon perhosia! Minäkin olen noita perhoskasveja lisännyt mökkipihaan. Jonkun verran niitä on sinne tullutkin. Sain juuri syksyllä tuollaiset punatähkän taimet ystävältä. Onpahan taas yksi perhosmagneetti pihassa.
VastaaPoistaMeille varmaan kertyy perhosia isommalta alueelta, sillä naapurustossa ei ole juurikaan puutarhaihmisiä. Pari pientä kukkapenkkiä ei houkuta perhosia, jos tarjolla on laajoja istutusalueita ja kukkivissa kasveissa paljon valinnanvaraa. Jatka vain perhoskasvien keräilyä, niin kyllä perhosetkin vielä löytävät mökillesi.
PoistaKiva postaus ja ihana määrä perhosia! Minä toivoisin niitä kans puutarhaan lentelemään ja kukille syömään, mutta hyvin vähän on näkynyt.
VastaaPoistaKiitos! Perhosten lepattelua kukilla on ihana seurata ja kyllä niitä mahtuisi meillekin vielä paljon lisää. Nyt ei ole moneen päivään näkynyt yhtään perhosta meilläkään. Ovatkohan kylmät yöt jo vieneet ne?
Poistaihania perhoskuvia! perhoset ovat kovin vähentyneet takavuosista, onneksi niitä sentään vielä näkee. kovin itsekin olen yrittänyt koko ajan monipuolistaa pihamaiden kasvilajeja ja jättää myös toukille ruokaa. kenties sen vuoksi pihamaillamme perhosia lentelee jnkv, parhailaan eniten neitoperhosia ja nokkosperhosia. eilen kuuntelin saunatuvalla Risto Nordellin leipailtaa YLE ykköseltä saunomisen lomassa. seurassani minulla oli useampiakin nokkosperhosia, lämmittelivät kattolampun lähistöllä.
VastaaPoistamukavaa sunnuntita Sinulle:))
Kiitos! Teillä onkin monipuolisesti kaikennäköistä kasvia ja ympäristöä, joten ei ihme, että perhoset viihtyvät. Meiltä perhoset tuntuvat jo kaikonneen tältä kesältä. Ehkä kylmät yöt veivät ne. Mukavaa sunnuntaita!
PoistaHyvä postaus! Minä tunnen huonosti perhoset, vaikka ihailen niitä kovasti.
VastaaPoistaKiitos! Minä tunnen tavallisimmat päiväperhoset ja loput etsin jälkeenpäin kuvia vertailemalla. Esim. sinisiipiä ja hopeatäpliä en erota toisistaan. Otan mahdollisimman paljon kuvia perhosista aina kun näen niitä, jotta saisin edes yhden tarpeeksi tarkan kuvan siipien ylä- ja alapinnoista. Sitten alan tutkia netistä, mikä laji mahtaisi olla kyseessä. Luontoportti-sivustoa olen käyttänyt apuna päiväperhosten kanssa ja muut googletan.
PoistaHyvät perhoskuvat ja kiva, kun olet luetteloinut vahvat perhoskasvit! Meillä kävi yllättävän niukasti perhosia, tai sitten itse lentelin aina eri paikassa:D
VastaaPoistaKiitos! Varmaan minultakin on jäänyt paljon perhosia huomaamatta, mutta aika paljon vietin aikaa kamera kourassa tarkkailemassa perhoskasveja. Lapsetkin olivat välillä hyvänä apuna.
PoistaHyödyllinen ja hyvä postaus. Tästä on apua monelle pihaansa runsaasti perhosia toivovalle. ❤️
VastaaPoistaKiitos! Ajattelinkin, että postauksesta voisi olla apua muille :)
PoistaKauniita! Neitoperhonen on hienon näköinen. Hyvät kuvat!
VastaaPoistaKiitos! Neitoperhonen onkin yksi kauneimmista. Tervetuloa lukijaksi :)
PoistaMeillä ei ole ollut suuria perhoshavaintoja neitoperhosia lukuunottamatta. Toki en myöskään näe kaikkia liitelijöitä, joita täällä käy, kun olen kuitenkin paljon pois päivisin. Naapurustossa on kuvattu perhosia aika paljon, siellä on myös nauhuksia, joista perhoset pitävät. Luulen, että naapureilla saattaa olla paremmat perhoskasvit kuin meillä.
VastaaPoistaNauhukset ovatkin hyviä perhoskasveja. Minulla ei niitä ole, kun ovat keltaisia. Niitä voisi tosin ehkä harkita kivikkorinteen päähän ison kiven viereen.
PoistaMoninainen perhosvalikoima - olet saanut olla tarkkana monta tovia, jotta noin monipuolinen valikoima on osunut kuvattavaksi. Samoja liihottelijoita on meilläkin näkynyt. Alkukesällä näin vain sitruunaperhosia, mutta nyt elokuussa jo noita samoja. Ritariperhosia ja suruvaippoja havaitsin vain pari kertaa, enkä niitä onnistunut kuvaamaan.
VastaaPoistaLapset olivat hyvänä apuna perhosten bongaamisessa. Aika paljon vietin kyllä aikaakin kameran kanssa perhosia tarkkailemassa. Monta kertaa jäi myös muut hommat kesken kun huomasin uuden perhosen kukalla ja piti hakea kamera sisältä. Minäkään en saanut yhtään kuvaa ritariperhosesta tai suruvaipasta.
PoistaMonenlaisia perhosia olet tavannut, kiva postaus!
VastaaPoistaKiitos! Tänä vuonna oli paljon perhosia.
PoistaPerhosia on kyllä mukava tarkkailla. Meillä tämä kesä oli selvästi edellistä kesää huonompi perhoskesä, mutta jonkinnäköistä liikehdintää oli kuitenkin. Ohdake- ja nokkosperhoset viihtyivät punatähkässä ja yrtti-iisossa, ja jokusen suruvaipankin näin. Neitoperhoja ei sen sijaan näkynyt ja sinisiivetkin olivat hyvin vähissä. Kimalaisia oli onneksi runsaasti, nekin aina ilahduttavat kovasti :) Mukavaa sunnuntaita!
VastaaPoistaPerhosten määrä taitaa ollakin hyvin paikkakohtaista. Muistan, että viime kesänä moni hehkutti runsasta perhosten määrää, kun taas meillä niitä ei näkynyt juuri ollenkaan, vaikka säät olivat mitä parhaimmat. Tänä vuonna tilanne näyttäisi olevan päinvastoin. Onneksi sentään joka vuosi on jossain päin Suomea perhosia, niin ei tarvitse pelätä äkillistä sukupuuttoa :D Meillä on ollut ihan mukavasti neitoperhosia, parhaimmillaan näin niitä viisi yhtä aikaa. Sinisiipiä lenteli täälläkin aika harvakseltaan. Kimalaiset ovat myös mukavia puutarhavieraita. Kiitos, mukavaa sunnuntaita!
PoistaMukava postaus! Meillä perhosia on lennelly nyt loppukesästä enemmän, kylymyys varmaan alakukesää verotti. Hauska niitä on seurata. Kauniita ovat lepattaissaan!
VastaaPoistaKiitos! Meillä oli joskus touko-kesäkuun vaihteessa mukavasti perhosia, mutta sitten vähenivät. Ehkä tosiaan kylmyys verotti niiden määrää.
PoistaHyödyllinen listaus perhoskasveista! Meilläkin kangasajuruoho jäi tänä kesänä perhosilta huomaamatta, samoin punahatuissa näin perhosia hyvin harvoin.
VastaaPoistaKiitos! Ehkä perhosetkin kaipaavat välivuotta joistain kasveista. Tai sitten toisissa kasveissa vain oli paremmin mettä tai ne olivat perhosille mieluisammissa kohdissa.
Poista