torstai 12. syyskuuta 2019

Uusia syyskukkijoita

Aika kuluu niin hirmuista vauhtia, etten meinaa enää pysyä perässä ollenkaan. Suurin syypää tähän tilanteeseen on varmastikin työt, joita on ensimmäistä kertaa sitten opiskeluaikojen tarjolla yllin kyllin. Ehkä maanantaina ollut vapaapäivä olisikin kannattanut käyttää puutarhan sijaan kodin ja töiden kannalta järkevämmin, heh. Tehty, mikä tehty ja sillä mennään. Tähän postaukseen keräsin viikonloppuna otettuja otoksia puutarhani uusista kukkijoista. Kurkataan ensin aurinkopenkin ihanaisia.
Koreatörmäkukat nuppuilevat tuskastuttavan pitkään, mutta vihdoin ensimmäinen oli saanut muutaman kukan auki. Ne meinasivat jäädä kokonaan huomaamatta, sillä kukkavarsi oli kaatunut ja piilotteli leijonankitojen alla.
Hempeän pinkki leijonankita on kaunis pari purppurarevonhännän kanssa. Tämä yhdistelmä toistetaan ehdottomasti ensi vuonnakin.
Kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa purppurarevonhäntää. Ensimmäinen kokeilu oli myös taustan hempeät tarhakukonkannukset. Kummatkin alkavat vasta nyt olla parhaimmillaan, mutta parempi sekin kuin ei milloinkaan.
Viime syksyn alelöytö punatähkä 'Floristan Weiss' nosti kukkansa sotilaalliseen riviin. Hauskasti sen juurelle sattui paljon valkoisia belliksiä. 
Viime kesänä ostettu purppurapunalatva 'Phantom' kukkii nyt kauneimmillaan. Keväällä jakotaimena saamani korkea purppurapunalatva ehti jo kukkia, mutta luulen, että ensi vuonna molemmat kukkivat yhtä aikaa eri korkuisina.
 Siirrytään aidan taakse kivikkorinteeseen.
En ollut alkuun varma, pidänkö niin hirmuisesti loistosädekukkien väristä, mutta nyt se on oikeastaan aika kiva kun keltainen väri on vähentynyt ja oranssi tummunut punaisemmaksi. Sopii hienosti valkeaan aitaan ja nukkapähkämöihin.
Viime syksynä ostamani kaukasiantörmäkukkakin alkaa availla kukkiaan.
Tulin istuttaneeksi sen punatähkien taakse. Väripari on aika erikoinen, mutta ehkä ne sopivat olemaan yhdessä. Tarkkaan kun katsoo, niin törmäkukan heteissä on samanlaista lilanpunaista väriä kuin punatähkässäkin.
 Takapihalla kukinnan on aloittanut syysasteri.
Kai se on sitten syksy...
Viime syksyn syyskylvöistä kasvanut päivänkakkara 'May Queen' alkaa kukkia. Yksi taimi kukkii, muutamassa on nuppuja ja loput kukkivat kai ensi vuonna.
Päivänkakkara 'May Queen' näyttää aivan tavalliselta päivänkakkaralta. Mitä eroa niillä sitten on?
Mittanauha sen paljastaa. Vähän isompi kuin se niityillä kasvava perusversio.
 Mittanauhan kanssa kun ulkoilin, niin olihan se mitattava tämän hetken isokukkaisin kärhökin.
'Jan Pawel II' on häkellyttävän isokukkainen. Näytti, että kärhökaaren laella olisi ollut isompiakin kukkia, mutta milläs niitä sieltä korkeuksista mittailet.
Odotan malttamattomasti seuraavaa vapaapäivää, että ehtisin käydä puutarhassa katsomassa, mitä sinne kuuluu. Ja ehkä jatkamassa niitä kesken jääneitä projekteja. Onneksi on ollut sen verran viileämpää ja kosteaa, että ehkä ruukkukukatkin pärjäävät muutaman päivän ilman hoitoa. Tosin pahoin pelkään, että pari taivasalla ollutta voi pian kärsiä jo liikamärkyydestä... Mukavaa loppuviikkoa!

36 kommenttia:

 1. Upea tuo purppurarevonhäntä ja kaunis ’ Jan Pawel’. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppurarevonhäntä oli positiivinen yllätys värinsä puolesta. Olisi vain saanut kasvaa nopeammin näyttävän kokoiseksi, mutta vika taisi olla suurimmaksi osaksi kasvattajassa... :D

   Poista
 2. Paljon on vielä kukassa. Syksyllä arvostaa kaikkia kukkijoita paljon, kun niin moni kasvi on jo kukkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee. Kesäkukkia kasvattaa mielellään juuri siksi, että ne ovat varmuudella kukassa silloinkin kun perennat pitävät taukoa.

   Poista
 3. Kaukaasiantörmäkukka on yksi niistä monista kukista, mitä haluaisin. Paljonhan sinulla on vielä kukintaa näin syksyllä. Jan Pawel näyttää upealta, sinulla on kyllä hieno valikoima jo kärhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäkukat ovat kauniita. Kyllä täällä kukkii vielä vaikka mitä :) Kärhöjä on jo jokunen, mutta vielä mahtuisi lisää.

   Poista
 4. Ihania kukkia!
  Tajusin, että en ole kasvattanut leijonankitaa sitten lapsuuden. Silloin se oli minusta niin jännän eksoottinen. Tuo sinun leijonankitasi on aivan mahtavan värinen! Ensi vuonna täytyy hommata siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole siemenistä asti kasvattanut kertaakaan, mutta sain viime vuonna äidiltäni taimia, joten tämä vuosi mentiin talvetetuilla ja niistä otetuilla pistokkailla. Tuo kuvassa oleva leijona on viime vuoden kauneimpia.

   Poista
 5. Nuo punalatvat ovat kivoja. Itsekin juuri ihastelin sen kukintaa ;)

  VastaaPoista
 6. Koreantörmäkukassa on ihanan pinkki sävy. Koreantörmäkukassa on muuten upea siemenkota kukinnan jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenpussin mukaan niiden piti olla liiloja, mutta pinkki sopii minulle yhtä hyvin. Pääasia, että kukkivat :) Pitääpä jättää kukinnot leikkaamatta.

   Poista
 7. Tosi paljon sinulla on vielä kukintaa. Ei syksystä tietotakaan. Koreantörmäkukka on kaunis. Se täytyy laittaa muistiin vinkkilistalle.
  Eikö teillä ole satanut? Täällä on satanut eilen ja tänään koko päivän. Eilen vettä tuli sellaisella voimalla tunnin ajan, etteivät rännit riittäneet. Ei ihme, että pääkaupunkiseudulla monin paikoin kadut tulvivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä vielä näin aikaisin päästetä kesästä irti. Täällä on satanut tällä viikolla joka yö ja välillä päivälläkin. Tänään satoi pitkin päivää, mutta ei ihan kaatamalla sentään. Toivottavasti viikonloppuna on parempi sää, niin pääsisi ulkoilemaankin.

   Poista
 8. valkoinen punatähkä ja bellisket todella ihastuttavat yhdessä:))


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bellikset levittäytyivät oma-aloitteisesti punatähkän ympärille enkä lähtenyt niitä kitkemäänkään, kun näyttivät niin suloisilta ja väritkin sattuivat hauskasti.

   Poista
 9. Toisaalta:onhan se hyvä, että on töitä vaikka ne harrastusta haittaakin! Edellisen postauksen kivan näköisen kivikon havaitsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta ja se on positiivista, että pidän työstäni. Muutos täysipäiväisen kotiäidin arkeen on kyllä todella suuri. Kiitos! Kivikosta on minustakin muodostumassa aika kivan näköinen.

   Poista
 10. Ihanan paljon sinulla on kukkijoita vielä syyskuussa! Niin kaunista<3 Upea väri tuossa purppurarevonhännässä. Sitä en olekaan vielä koskaan kokeillut kasvattaa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvuvyöhykkeen etuja tämä, että osa kasveista on vielä parhaassa kukassaan. Purppurarevonhäntä menee ehdottomasti jatkoon kesäkukkavalikoimassa, olivat pikkutaiminakin vaivattomia. Kiitos! Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. Syyskukkijoita on siellä vaikka kuinka paljon - pitäisi oikein käydä omassa pihassa tarkistamassa tilanne. Ei meillä löydy noin laajaa valikoimaa. Syskyn kukkijoita pitäisi ehdottomasti lisätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on mukavaa, että kukintaa riittää mahdollisimman pitkälle. Syksy on muuten niin masentavaa aikaa, että joka ikinen kukka tuo iloa. Sen vuoksi kasvatan myös aina jonkun verran kesäkukkia, sillä ne paikkaavat perennoilta jäävät kukintatauot.

   Poista
 12. Hianua, ku tähän aikahan vuaresta, o viälä nuan palio kukkivia kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Syksyn harmaudessa ja koleudessa joka ikinen kukka on tervetullut.

   Poista
 13. Minullakin alkaa vihdoin siemenestä keväällä kylvetyt törmäkukat avautumaan. Täytyykin käydä kuvaamassa ne huomenna. Älähän likaa rehki töissä vaan käy toki välillä puutarhassa rentoutumassa💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmänkukat saisivat kukkia vähän aiemmin. Ehkä pitäisi aloittaa niiden esikasvatus ihan hyvissä ajoin, vaikka siemenpussissa muuta lukeekin. Pari vapaapäivää on juuri sopivasti edessä, niin ehtii käydä puutarhassakin, jos ei vain sada koko aikaa :)

   Poista
 14. Onpa komeita päivänkakkaroita. Eipä sitä kokoa tuosta oikein ilman mittanauhaa hahmottaisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänkakkarat ovat näyttävön kokoisia. Varmaan kivoja kukkakimpuissakin.

   Poista
 15. Kaunista kukintoo vielä näin syksyllä ja päivänkakkaratkin on suuriks kasvanu. Tormäkukat on ihania, miun törmäkukat ei kerinny kukkimaan. Tiällä tuo 'Jan Bawel' nyt vasta on aukonu ensimmäiset kukkansa. Mitenkähän se näin myöhään jäi. En tuota tiennykkään, jotta purppurapunalatvoo on matalampana, meillä on rantapenkissä se korkiimpi. Hieno kasvi se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäkukat ovat harmillisen myöhäisiä. 'Jan Pawel II' on minullakin selvästi myöhäisin kärhöistä. En minäkään tiennyt eri purppurapunalatvan lajikkeista ennen kuin viime kesänä itse sellaisen löysin.

   Poista
 16. Voi, noita törmäkukkia himoitsen! Viime kesänä kasvatin revonhäntiä, ei ollut tuota sinun purppurarevonhäntääsi, valuivat pitkin penkkiä, kun kasvoivat niin pitkiksi. Niistä en pitänyt, mutta tuo purppurarevonhäntä voisi ollakin ensi kesän kasvatus! Viimeisiä kukkaviikkoja taidetaan viedä, lupaa jo sen verran yöpakkasia koko maahan, hitsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla nämä purppurareposet meinasivat jäädä vähän kitukasvuisiksi. Jos olisi ollut enemmän vettä ja ravinteita tarjolla, olisivat todennäköisesti kasvaneet korkeammiksi. Sitä en tiedä, olisivatko sitten kaatuilleet. Toissa yönä meillä liippasi jo läheltä, 2 astetta oli ollut alimmillaan yön aikana. Toivottavasti tulisi vielä lämpimämpää, sillä en ihan vielä haluaisi siirtää kukkia eteiseen ja kellariin. Eteisen ikkunatkin ovat vielä pesemättä...

   Poista
 17. Ihana tuo valkoinen punatähkä ja bellikset ovat aivan täydellinen pari niille <3 Mukavan runsaasti kukkii vielä teidänkin pihallanne. Toivotaan, että säät eivät kamalasti kylmene, että saadaan vielä hetki nauttia kukista ennen talven tuloa. En kyllä ole talven tuloon vielä yhtään valmis...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bellikset ja punatähkä ovat todella kauniit yhdessä. Kovin näyttää kolealta tämä viikko ja ensimmäiset hallayötkin näkyivät jo ennustuksissa. Ei yhtään hyvä.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!