torstai 19. syyskuuta 2019

Kuka kesti hallayön?

Syksy, se suuresti inhoamani vuodenaika on täällä. Nyt en voi enää huijata itseäni millään loppukesä- tai alkusyksy -nimityksellä, sillä ensimmäinen hallayö teki puutarhasta kertaheitolla syksyisen masentavan näköisen ja aiheutti pienimuotoisen tungoksen kahteen paikkaan. Meillä oli viime yönä pakkasta seinän vieressä -1,7 astetta. Alkuviikko meni suunnilleen aamusta iltaan töissä, joten en ehtinyt juuri harsojakaan virittelemään, saati sitten keräämään kukkia maljakkoon. Jos hallayö olisi osunut ensi yölle, olisi tilanne ollut aivan toinen, sillä eräs iso projekti on nyt ohi ja arki palaa pian normaaliin rytmiinsä. Koska tilanteelle ei mahda jälkikäteen mitään, oli pakko kiertää kameran kanssa ja etsiä hallayön selviytyjät. Ja tietysti myös ne, jotka taas tänäkin vuonna ottivat nokkiinsa.
Pahiten kärsi daaliaparka, jonka unohdin kokonaan pakkasen armoille. Tukikepit olivat valmiina ja lakanakankaan palanen parin metrin päässä, mutta enpä iltapimeällä enää koko daaliaa muistanut. 
Oli nimittäin kiire nostaa loput kukat eteiseen turvaan. Varastossa on yhtä paha tungos odottelemassa kellariin pääsyä. Näistäkin osa pääsee kellariin, kunhan sää näyttää siltä, ettei ole enää lämpimiä öitä tiedossa.
Kivikkorinteessä on onneksi pelkästään selviytyjiä. Maksaruohot, mehitähdet, nukkapähkämöt ja punatähkät ovat aivan saman näköisiä kuin pari viikkoa sittenkin. Viimeisten joukossa kukintansa aloittavat kasvit näyttävät kestävän pakkasta loppukesällä aloittavia paremmin.
Kaukasiantörmäkukka ei edes tainnut huomata pakkasta.
Loistosädekukat ovat myös terhakkaasti pystyssä. Pidän erityisen paljon tuon taaemman, lähes kukintansa lopettaneen kukan väristä.
Ei sen enempää kivikkorinteestä, kierretään piha ympäri.
Auringonkukat ja syyshortensia olivat hallayön häviäjät, voitolla ovat puistoatsalea 'Illusia' sekä päivänlilja 'Stella 'd'Oro'.
Yllätyin siitä, että jättiverbena kestäisi hätkähtämättä myös pakkasen. Aikamoinen kovanaama herkästä ulkomuodostaan huolimatta.
Kärhöt ja komeamaksaruohot eivät ensimmäisistä pikkupakkasista hätkähdä. Paketoin eilen aamulla kiireesti pavut harson sisään, mutta en ole uskaltanut katsoa, miten niille on käynyt. Niissä roikkui niin valtavasti pieniä palon alkuja, että pakko oli yrittää saada niille vielä pikkuisen lisää aikaa kasvaa.
Takapihalla on paljon kuunliljoja ja nehän kärsivät jo pienistä pakkasista. Onneksi sieltä löytyy edes jokunen selviytyjäkin.
Syysasteri ja 'Gold Standard' -kuunlilja ovat aikamoisen räväkkä pari. Pian kuunlilja retkahtaa kokonaan, jolloin syysasteri nousee paremmin esille.
Sormivaleangervo oli myös yllättäen pakkasyön selviytyjä. Se kesti hallan paremmin kuin taustalla olevat kotkansiivet, joille taidan kehitellä ensi vuonna sopivamman paikan. Olen tympääntynyt siihen, että ne nousevat keväällä viimeisten joukossa ja kärsivät ensimmäisestä pikkupakkasesta.
Varjokujalla on myös paljon kuunliljoja ja sormivaleangervoita, mutta on siellä muutakin. Jopa tähän aikaan vuodesta kukkivaa.
Ojakellukka on innostunut kukkimaan uudelleen. Nämä syksyiset kukat ovat paljon suuremmat kuin ensimmäisellä kierroksella ja lehdistökin on mukavan rehevä.
Tupastiarellat ovat kukkineet jatkuvasti. Jaoin elokuussa isoimman kahtia, sillä päätin lisätä näitä melkein koko varjokujalle aluskasviksi. Pari vuotta siinä ehkä menee, sillä nyt näitä on neljä tainta. Siemeniä näytti olevan runsaasti ja osa oli karissutkin, joten pitää muistaa keväällä olla tarkkana, jos vaikka löytyisi pieniä tiarellan taimia.
 Aurinkopenkissä on myös sekä selviytyjiä että luovuttajia.
Purppurarevonhäntä ei näemmä kestä pakkasta. Taustalla oleva tarhakukonkannus on vähän siinä ja siinä. Ehkä se jopa selvisi kylmästä.
Purppurapunalatva kesti pakkasen hienosti, vaikka tässä kuvassa näkyykin vain ylikukkineita kukkia. Siellä oli kuitenkin pikkuinen selviytyjä, joka lähti reippaasti mönkimään lämpimän puhalluksen saatuaan.
Onko teillä jo halla vieraillut? Tuliko tuhoja vai ehdittekö suojaamaan arkajalat? 

26 kommenttia:

  1. Syksyn ensimmäinen halla pääsee monesti yllättämään. Meilläkin oli tosi kylmä, mutta nollan alle eivät lukemat ihan menneet - onneksi, sillä meillä on huonekasvitkin vielä ulkona, kääk. Täytyy varmaan jo antaa periksi syksylle ja alkaa siirrellä kasveja suojaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en saanut edes vietyä huonekasveja ulos koko kesänä :D Onneksi ehdin sentään pelastaa ruukuissa olleet kesäkukat. Siinä olisi saattanut pieni itku päästä, jos kaikki olisivat jääneet ulos pakkasen armoille.

      Poista
  2. Meillä oli myös ihan selvä pakkasyö, aamulla vielä nurmikot huurussa. Olen ollut päivän poissa kotoa, joten vahinkojen selvitys jää myöhemmäksi. On se syksy vaan vastaanotettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei mennyt mitään korvaamatonta. Olisin mieluusti ottanut samanlaisen syksyn kuin viime vuonna, se tuntui melkein kesän jatkolta. Nyt on ollut vähän turhan kylmää ja sateista minun makuuni.

      Poista
  3. Meilläkin mittari laski -1 asteeseen. Daalian varret tietenkin tapansa mukaan mustuivat saman tien ja kesäkukista osa otti myös siipeensä. Onneksi nostin pelargoniat pari päivää sitten kasvihuoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillisia nämä "aikaiset" hallat. Niihin ei aina ehdi varautua. Onneksi on myös kasveja, jotka kestävät vähän pakkastakin.

      Poista
  4. Ei viälä, mutta huamenna tilanne voi olla jo toine. Suurimman osan pelargoonioosta nostin jo varuuksi sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille näyttää tulevan toinen kylmä yö heti perään. Päiväkin oli niin kolea, että ei varmaan harsokaan enää paljoa auta papuja sun muita. Toivottavasti teillä säästytään isommilta pakkastuhoilta.

      Poista
  5. Lohduton näky aamulla, mutta ei noille säille mitään voi, pakko laskea aseet ja ottaa syksy vastaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sentään osa kukista kestää pikkupakkaset, niin ei tarvitse ihan heti antaa syksylle kokonaan periksi. Vähän pistetään sentään kampoihin.

      Poista
  6. Kylmää on ollut riittämiin ja tuntuu jopa viime syksyä kylmemmältä. Aamulla saanut itsekin kaivaa hanskiha ja kevyttoppista. Eniten huolestuttaa se, meneekö kaikki kauniit kukat kerralla. Tuleeko syksy hiukan varkain...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime syksy olikin poikkeuksellisen pitkä ja lempeä. Nyt on ollut niin koleaa ja sateista, että pakko on uskoa kesän jo menneen. Paksumpaa vaatetta on pitänyt täälläkin etsiä. Onneksi osa kukista kestää hyvin pakkastakin. Viime vuonna syysasterin kukkia pilkisteli vielä lumen seastakin. Pitäisi suosia enemmän näitä sitkeitä syyskukkijoita.

      Poista
  7. Voi daaliaparkaa. Meillä ei onneksi tullut noin pahasti tuhoja. Kasvimaalla kesäkurpitsoille ja kurkuille pahiten. Nyt ennustukset eivät näitä kovin hyvältä ensiyöksikään, joten kävin suojaamassa kasveja. Hyvä kuitenkin että on kylmänkestäviä perennoja kukkimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näky olisi aika surullinen, jos minulla olisi useampia daalioita. Onneksi on noita pakkasenkestäviä syyskukkijoitakin, niin riittää vielä silmäniloa hetkeksi aikaa. Kesäkurpitsa meni muuten myös ihan mustaksi. Siinä olisi ollut pari melkein syöntikokoista kurpitsaakin tulossa. Kylmä yö on tulossa tännekin taas.

      Poista
  8. Huomenna voi olla pakkastuhoja. Vielä yksi hallayö ei tehnyt pahaa jälkeä. Onneksi on myös sitkeitä kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeitä syyskukkijoita pitäisi suosia enemmän, jotta riittäisi silmäniloa ensimmäisten pakkasöiden jälkeenkin. Joskus niiden jälkeen voi tulla jopa kuukauden leuto jakso, jolloin kukkijoista olisi paljonkin iloa.

      Poista
  9. Pakkasta oli meilläkin ja lisää on luvassa moneksi yöksi. Eniten harmittaa etten ehtinyt kerätä mitään siemeniä talteen, taidan kuitenkin kerätä ja ottaa riskin itämisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, etteivät ainakaan kypsäksi ehtineet siemenet kärsi pakkasesta. Voihan niitä kylvää varuilta reilusti enemmän, jos eivät vaikka idäkään niin hyvin kuin muuten.

      Poista
  10. Onko sulla tuota ojakellukkaa ihan kukkapenkissä kasvamassa? Sehän kukkiessaan hauskan näköinen. Kasvi on mökkimaisemista tuttu. Myöhemminhän siihen tulee piikikäs kukinto, joka tarttuu koiran turkkiin. Meillä oli pakkasta aamulla koirakävelylenkillä. Itse en inhoa syksyä enkä mitään muutakaan vuodenaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On yksi taimi. Sen piti olla jokin jalostettu kellukka, mutta on minusta ihan tavallinen ojakellukka. Leikkaan kukat pois ennen siemenien kehittymistä, ettei sitä olisi pian joka paikassa. Se on kyllä veikeän näköinen ja hyvässä puutarhamullassa kasvaessaan näyttävämpi kuin heinikon seassa luonnossa. Sopii kivasti kantopuutarhan metsäisempään ilmeeseen.

      Poista
  11. Nyt on kaks pakkasyötä ollu ja harvinaisen aikaseen hallat tulivat järvenrantaan! Harsoilla peiteltiin osa jo toissapäivänä ja pelakuut sisälle kannettiin ja isoimmat ruukut sai pakkaspeittoja suojakseen. Monet daaliat kylymivät ja muutkin kesäkukat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä oli viime yönä -2,4 astetta, joten lisää hallasta kärsineitä kukkasia on varmasti taas tullut. Minustakin nämä hallat tulivat melko aikaisessa vaiheessa.

      Poista
  12. Nostin toissayötä varten kasveja kuistille sen kummemmin miettimättä ja valikoimatta. Siinä vaiheessa ensi viikolle luvattiin lämpimämpää, joten suunnittelin nostelevani ne takaisin ulos ja mieittiväni sitten rauhassa mitä säästän ja mitä en. Nyt ennuste on muuttunut kylmempään suuntaan, joten suunnitelma menee uusiksi. Blääh. Viikonloppuna pitänee tosissaan orientoitua syyshommiin, vaikka ei kiinnostaisi kyllä sitten niin yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa aurinko paistaisi ja saisi innostumaan puutarhan syyskuntoon laittamisesta. Toivottavasti tulisi vielä lämpimämpiä kelejä ennen talven tuloa.

      Poista
  13. Toissa aamuna oli -0,8 astetta, kun lähdin koiran kanssa lenkille. Se yllätti minut täysin enkä ollut osannut lainkaan siihen varautua. Hallaharsot olivat edelleen varastossa viikattuina... Ilmeisesti pakkanen ei kuitenkaan ole ollut kovin raju, sillä suuria vahinkoja ei tullut. Täytyy nyt pikimmiten tehdä pelastussuunnitelma vastaisuuden varalle :) Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy yllätti puutarhailijan... :D Hyvä, ettei tullut tuhoja. Kiitos, mukavaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!