maanantai 9. syyskuuta 2019

Kesken

Tämä on tarina siitä, miten meillä kaikki jää aina kesken.
Mihin on ilmestynyt uutta kiveystä ja iso raparperilaatta? Jatka lukemista, niin pian tiedät.
Päätin aamulla ulos lähtiessäni jatkaa kivikkorinteen tekemistä. Olen kärrännyt sieltä monta kottikärryllistä savimultaa omalle pihalle, joten vuorossa olisi omalta pihalta hiekkamullan kärräys tilalle. Missäs kottikärryt? Ai niin, varjokujalle johtavan köynnösportin edessä ja ne ovat täynnä kiviä toisen keskeneräisen projektin takia. Päätinkin tyhjentää kivet saman tien oikeille paikoilleen, eli latoa portin alle kiveystä.
Puoliksi tehty on jo melkein valmis vai kuinka se menikään?
Pari parempaa kiveä jätin kottikärryihin odottamaan, sillä niille olisi paikka etupihan kiveyksellä erään keikkuvan kiven tilalla. Köynnösportin alle tulevat kivet loppuivat, mutta kulkuväylä edistyi pienen askeleen ja pääsin siirtymään multakasalle. Tai no, puolimatkaan, sillä pitihän ne pari kiveä jättää etupihalle, kun kerta siitä ohi kävelin. Hmm... nehän olisi oikeastaan ihan sama laittaa suoraan paikoilleen. Ensin vain piti kitkeä rikkaruohot saumoista, etteivät jäisi kasvamaan kokoa ensi vuoteen. Kivet asettuivat paikoilleen nätisti, mutta niiden alle ja väleihin tarvittaisiin pieni lapiollinen kivituhkaa. Lapiossa oli muutama rikkaruoho, joita olin kitkenyt kivien väleistä, joten päätin kitkeä kukkapenkin reunasta rikkaruohoja sen verran, että saan lapion täyteen. Kivituhkakasa on kasvimaan reunalla, missä on myös puutarhakompostit, joten samalla reissulla rikkaruohot menisivät suoraan loppusijoituspaikkaansa.
Kesken se jäi tämäkin: yksi nyrkinkokoinen kivi vielä jäi uupumaan.
Viimein pääsin jatkamaan matkaa kottikärryjen kanssa multakasalle. Ja sieltä kivikkorinteeseen. Toinen samanlainen. Ja vielä kolmannen kerran, tosin hiekkakuorman päälle lastasin myös pari kivikolle matkalla ollutta kivenmurikkaa kasvimaan käytävältä. Täysien kottikärryjen työnteleminen ei ole kevyttä hommaa, joten päätin kaivaa taukojumppana kivikkorinteen päässä olevan ison kiven edustaa. Toivomuksena oli löytää samalla kiviä rinteen pengerrykseen. Ja löytyihän niitä, pari niin kaunista ja tasaista, että laitoin ne kottikärryyn odottamaan kuljetusta omalle pihalle. Edes vähän työpalkkaa kaikesta vaivannäöstä. Yksi isompi murikka vaati noustakseen rautakangen, ja tulipa siihen naapurikin oman rautakankensa kanssa avuksi. Se järkäle jäi kuopan reunalle odottamaan suunnitelmien valmistumista.
Kaikki tämän postauksen kivikkorinnekuvat on otettu päivän päätteeksi. Tolpasta vasemmalla oleva vaaleampi osa on tänään kärrättyä hiekkamultaa.
Urakan jälkeen oli taukojumppa taas tarpeen, joten aloin kitkeä kiven edustaa ja pohdin samalla, mitä tekisin nostetulla kivellä. Siinä samassa isäntä päästi lapset ja Karon pihalle, mutta eiväthän he kauaa malttaneet kadun päässä pysyä, vaan alkoivat juoksennella naapurin pihalla. Piti ottaa kottikärryt kivineen mukaan ja komentaa koko poppoo oman pihan puolelle. Kottikärryt jäivät keskelle pihaa, kun keksin, että autotallin seinustalla valeessa odottaneet loistosalviat voisi istuttaa (ehkä väliaikaisesti) pensasryhmän reunaan.
Iso ala hakepintaa vaati jotain vihreää, joten kuusi loistosalviaa pääsi mustilanhortensian, 'Otson karkki' -puolukan ja ruskaan värittyvän puistoatsalea 'Illusian' eteen.
Se oli nopsaan tehty ja pääsin viemään kivet takapihalle odottamaan käyttöä. Luumutarhaa vilkaistessani muistin krookuksen sipulit ja sain lapset innostumaan ajatuksesta istuttaa kukkasipuleita. Samalla tulisi kitkettyä luumutarhassa riehaantuneita voikukkia. Esikoinen kyllästyi seitsemännen krookuksen kohdalla, puuhasteli hetken omiaan ja halusi sitten lähteä isännän seuraksi sisälle. Kuopus jaksoi istuttaa kaikki kolme pussillista kukkasipuleita, mutta sitten halusi hänkin sisälle. Minä jäin istuttamaan vielä pallerolaukat, jotka nostin krookusten tieltä.
Penkin ja nurmikon rajalla riittää vielä kitkettävää ja kasa voikukkia odottaa edelleen kompostiin kärräystä. Istutimme 'Pickwick' -krookuksia etualan nyppykurjenpolvien väleihin ja niiden taakse luumupuun alle.
Kärräsin vielä pari kottikärryllistä hiekkamultaa kivikkorinteen juurelle ja löysin hiekan seasta 50 sentin kolikon. Kaksi kaunista kiveä ja pikkuisen taskurahaa. Onnen päivä selvästi! Päätin vaihtelun vuoksi istuttaa kivikkorinteeseen muutaman maanpeitekasvin. Ehkä osasyynä olivat myös pari häiritsevän suurta rikkaruohoa, jotka tulisi samalla kitkettyä oman pihan puolelta. Kasveja istuttaessani keksin myös, miten laittaisin naapurin kanssa nostetun kiven. Rautakanki tosin oli jo varastossa, mutta sain onneksi kiven siirrettyä paikoilleen lapion avulla nitkuttamalla.
Kangasajuruohoa, hopeahärkkiä, bellistä ja kaukasianmaksaruohoa. Tämä alue jää talvella valtavan lumivuoren alle, joten istutan vähän sitä sun tätä ja se saa levitä, joka niissä olosuhteissa pärjää. Pengerryskiviä vielä puuttuu ja kasveja sitäkin enemmän, mutta onpahan aloitettu.
Koko alue kuvan oikeasta etunurkasta tolppaan asti olisi tarkoitus peittää maanpeitekasveilla. Vähän jäi kesken...
Nostettu kivi on heti kuvan etualalla keskellä. Hautasin sitä osan maanpinnan alapuolelle, jotta se estäisi samalla rikkaruohojen etenemistä
Ison kiven edessä ja osittain sen allakin on tasainen kivi, jonka edessä heti maanpinnan alapuolella toinen jättiläismäinen järkäle, joten istutuksia pystyy tekemään ainoastaan kivien keskelle jäävän puolen neliön alueelle. Isosta kivestä kivikkorinteeseen olevalla pätkällä sen sijaan riittää syvyys melkein mille tahansa kasville.
Nyt saisi riittää kivikkorinteessä puuhastelu, joten vein tavarat omalle pihalle ja katsoin autotallin viereen tulevaa uutta penkkiä. Valeessa odotti vielä kolme syyshohdekukkaa, jotka päätin pikaisen pohdinnan jälkeen istuttaa kokeeksi luumutarhaan. Siellä olisi tilaa eikä yhtään kukintaa tähän aikaan kesästä. Lisäksi siellä tarvitaan jotain korkeampaa peittämään tulppaanien kuihtuvat varret.
Niin kesken kun tämä uusi kukkapenkki onkin, niin ainakaan siinä ei enää kasva yhtään kasvia valeistutuksessa!
Ja tämä tarinakin jäi nyt kesken, joten laitetaan loppuun päivän kärhökuva.
Etualalla 'The President', takana vaalea 'Jan Pawel II' ja kirjava 'Piilu'.
Heh, juksasin. Tässä oli tämän puutarhatarinan loppu. Tiedättekö muuten, mitä minun piti tänään alunperin tehdä? Pestä pyykkiä, siivota ulkoeteinen perusteellisesti ja valmistella muutamaa työjuttu loppuviikkoa varten. Pyykit ehdin pestä, mutta muut... no, jäivät kesken!

36 kommenttia:

 1. Heh, tämä on NIIN tuttua. Kottikärryissä on aina jotain... ja niitä on sentään kahdet. Sitten ihmettelen kun mikään ei valmistu ;) Mutta sinä sait kyllä paljon aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vain yhdet kottikärryt :D Toisaalta kun on monta projektia kesken, niin jossain vaiheessa monta valmistuukin. Tulihan tuota kieltämättä jotain näperreltyä päivän mittaan ;)

   Poista
 2. Paljonhan sait aikaan ja mikä nyt täällä maailmassa ja etenkään puutarhassa olisi koskaan täysin valmista. Toteutit sitä paitsi hyvin sanontaa "vie mennessäsi ja tuo tullessasi".
  Ja niin.... tuleepa kaunis portinalusen kiveys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa ei kyllä koskaan ole mikään täysin valmista! Elättelen toiveita, että säästin kuitenkin loppujen lopuksi aikaa kun tein vähän kaikkea verrattuna siihen, että olisin tehnyt samat asiat yksi kerrallaan. Eikähän tullut tylsää, kun puuhat vaihtuivat tiuhaan. Kiitos! Kiveystä olen pohdiskellut ja mallaillut aika pitkään ja nyt palaset alkavat loksahdella kohdilleen.

   Poista
 3. Heh, todellakin! Ja tekstistäsi huokuu se, että koko ajan mietit, mitä on järkevää tehdä. Vaikka tuskin se ulkopuoliselle silleen näyttäytyy :-D
  Luojan kiitos viime päivät on satanut. Mulla ollut kottikärryt täynnä jaettua keltakurjenmiekkaa, ojankaivuu meinaan hyydyttää silkalla raskaudellaan aina jonkin ajan päästä. Nyt ne on kaikki maassa, huomennahan on pouta ;-)
  Tuo kivikkorinteesi on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin yritän miettiä, mikä olisi järkevää milloinkin. Ulkopuolinen näkee varmasti vain sen, että kaikkialle jää jotain kesken ja tavarat lojuvat siellä täällä :D Kiitos! Kivikkorinne paranee koko ajan.

   Poista
 4. Niin tutulta kuulostaa. Olen kirjoittanut vähän samankaltaista tarinaa, joka odottaa kuvia. Sillä kuviahan en ole ehtinyt ottaa valmiiksi. Tai edes siinä sivussa, ainakaan aiheeseen liittyen. Monipuolista jumppaa tämä puutarhan hoitaminen voi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kovasti sinun tarinaasi. Minä kuvasin samalla kun kävin kastelemassa istutukset. Ei vain ehtinyt pelkkää kamerakierrosta tekemään :D

   Poista
 5. Huh, mikä vauhti! Paitsi, että tuallaasta son ollu mullaki, varsinki aluus, ku tuntuu ettei mikää oo valamis. Ny o jo onneksi tahti vähä tasoottunu :) Ihana tua portinalusta ja kivikkorinteestä kehittyy oikee kunnon nähtävyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko pistää vauhdilla menemään, kun ei muuten ehtisi. Edes jotain täytyy saada silloin tällöin valmiiksi. Kiitos! Portin alustan kulkuväylää mietin pitkään, sillä jonkinlaista rajausta se kaipasi, jotta nurmikko ja varjokujan tuleva sammalpolku pysyisivät erossa toisistaan.

   Poista
 6. Tätä ol mukava lukkii. Samatilanne on ollu monesti miullakin ja ompa keskeneräsiä juttuja vieläkin. Ei oo vuarallista ja hoituut aikanaan! Hieno tulloo tuosta portinalustasta, kuhan valamistuu! Kauniisti kärhöt kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keskeneräiset työt edistyvät pikku hiljaa. Kärhöjen kukkaloistosta olen oikein iloinen.

   Poista
 7. Kovin kuulostaa tutulta. Tuota tuo pihalla puuhailu usein on :D Mutta etenee ne keskeneräiset noin montaa yhtäkaikaa tekemälläkin, vaikkei mikään tulisikaan kerralla valmiiksi. Käönnösportin kiveyksestä näyttää tulevan oikein näyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa toivottavasti valmistuukin sitten monta projektia yhtä aikaa. Köynnösportin alle pitäisi kaivella jostain lisää kiviä.

   Poista
 8. Tämä oli hyvin kirjoitettu niin tuttua tutummastakin puuhastelusta! Minulla hommat menevät myös näin. Toisaalta sait monella alueella paljon töitä eteenpäin. Vähän päivässä paljon viikossa, vie mennessä ja tuo tullessa jne. Kivikkorinne ilahduttaa varmasti niin itseä kuin ohikulkijoitakin. Raparperinlehti näyttää kivalta portin alla. Ja tuo kärhökaari sykähdyttää aina joka kerta, saisinpa omatkin uudet kärhöni noin kasvamaan. Sisätyöt voivat varmasti odottaa, silloin kun on vauhti puutarhassa meneillään, en kyllä tee sisällä juuri kuin pakolliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tällä kadulla ei juuri ohikulkijoita ole, kun on umpikatu, mutta on kivikkorinne ainakin naapureiden ja heidän vieraidensa ihasteltavana. Ja näkyy se itsellekin kun tulee kotiin. Eiköhän sinunkin kärhösi pian kukoista yhtä komeasti. Ehkä saat ne näyttäviksi nopeammin kuin minä, kun olet minua ahkerampi kastelija ja lannoittaja. Sisätyöt joutuvat ja joutavatkin usein odottamaan. Eteinen pitää kyllä siivota ennen kuin tarvitsee tuoda kasveja kylmältä suojaan. Sen jälkeen seuraava tilaisuus siivota onkin sitten vasta keväällä.

   Poista
 9. Kyllä on kaunis tuo kiveys köynnösportin alla ♥ Näinhän ne hommat monesti menee, mutta kun saa oikean vaihteen päälle niin jopa tulee valmistakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vielä pitäisi kaivaa jostain lisää kiviä siihen. Jos on monta projektia kesken, niin jossain vaiheessa on pakko valmistuakin monta juttua. Ehkä :D

   Poista
 10. Nuo kivikkojutut ovat mahtavia. Hyvä idea vielä montaa projektia yhtäaikaa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä pidän kivikoista ja onneksi kiviä on tällä tontilla aika paljon, kun vain jaksaa kaivaa.

   Poista
 11. Hauskasti kirjoitettu! Välillä päivä menee ihan muissa hommissa, mitä alun perin olin suunnitellut, kun alkumetreillä tarttuu vaikkapa siihen orpoon kiveen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mieluummin sitä tekeekin sitä, mikä juuri sillä hetkellä innostaa kuin alkaisi väkisin tekemään sitä mitä on etukäteen suunnitellut.

   Poista
 12. Tuotahan se on, haahuilua. Nut meillä on onneksi pitkästä aikaa tilanne, että aloittelen suurempaa uutta projekti vastakun edellinen on jo valmis. Yleensä monta yhtä aikaa käynnissä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuremmat projektit ovat usein työläitä ja vievät niin paljon aikaa, että on mukava välillä huilailla pikkupuuhien parissa.

   Poista
 13. Kuulostaa tutulta :) Yhtä hommaa kun aloittaa, niin toinen pälkähtää päähän ja vielä ehkä kolmaskin, joka kannattaa tehdä ennen kahta edellistä. Mutta kyllä ne kaikki siitä lopulta valmistuvat, ennemmin tai myöhemmin. Mukavaa viikon jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistuvat toki. Onneksi harvemmin puutarhassa tarvitsee lyödä lukkoon mitään deadlinea projektien valmistumiselle, niin ei haittaa jos "pari" juttua on pidempäänkin kesken. Kiitos! Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 14. Tosi paljon olette jo tehneet, vaikka kesken vielä olisikin. Etupihan rinteestä tulee upea. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa puuhastellessa ei aina tunnu siltä, että olisi saanut kovinkaan paljon aikaiseksi, mutta sitten kun laittaa listaksi kaikki tehdyt työt, niin onhan sillä sitten pituutta. Kiitos! Muutos entiseen on jo nyt niin suuri, että on aina kiva tulla töistä kotiin. Kauniita syyspäiviä!

   Poista
 15. Paljon sinä sait aikaiseksi. Tuttua puuhaa tuo sykyily sitä viimeksi tehdessä hukkui yksi kitkentä kuokkakin. No onneksi ei ole ainoa. Kai se jostain löytyy. Hieno tulee rinteestäsi ja samoin meillä on vielä useampi penkki kesken jollain tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla ei ole vielä hävinnyt työvälineitä, mutta on vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen katoaa. Toivottavasti kuokkasi löytyy pian tai ainakin ennen talven tuloa.

   Poista
 16. Ihan samoilla kaavoilla täälläkin mennään; yksi johtaa toiseen ja alkuperäinen hpomma jää tekemättä. Seuraavana päivänä voi taas yrittää:.) Mutta lopputuloshan on, että paljon jotain muuta saatiin tehtyä! Hieno kivetys köynnösportin alla jo nyt nähtävissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ne tehdyt hommat olisivat sitten olleet jonain toisena päivänä edessä, joten parempi oli saada ne pois alta hyvissä ajoin ;) Kiitos! Toivottavasti köynnösportin käytävä valmistuukin joskus.

   Poista
 17. Ihanaa, kuinka hienossa roolissa kivet ovat. Tuo onkin ja jonkin verran vaativaa puuhaa. Vautsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivien asettelu vie kieltämättä aikaa, jos yrittää tehdä niistä tasaisen, kävelyä kestävän polun. Pidän siitä kyllä paljon.

   Poista
 18. Tosi kauniilta näyttää raparperilehtilaatan seutu. Keskenhän ne hommat tahtoo jäädä, mutta siitä hyvä, etteivät karkaa mihinkään ;)
  On se hyvä kuulla että teillä on samanlaiset kottikärryt ku meilläkin: aina täynnä jotain, tähän aikaan vuodesta leikottuja kukkavarsia, kasvustoja ja muuta roskaa.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, ei seiso kottikärryt tyhjän panttina meillä :D Hyvä tosiaan, ettei puutarha ja kesken jääneet hommat karkaa mihinkään, vaikka ensi kevääseen odottaisivat.

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!