maanantai 30. heinäkuuta 2018

Postaus nro 100: Kärhöjen juhlaa!

Tämä on sadas postaukseni. Sen kunniaksi tulee ruudun täydeltä lempikukkiani, kärhöjä. Kaikki kärhöni ovat nuoria taimia, vanhimmat ovat olleet maassa kaksi talvea ja nuorimmat vasta tänä vuonna hankittuja.
'Elsa Späth' on kukinnan edetessä pienentänyt kukkakokoaan, mutta se ei vähennä sen kauneutta. Iso postaus Elsasta täällä.
Tiukukärhö 'Arabella' on vasta nuori taimi.
'Arabellan' on tarkoitus aikanaan kasvaa kiven ympärille maanpeittäjäksi. Ehkä suon hänelle oikeuden myös etsiä omia polkujaan.
Rakastuin kärhöihin äitini puutarhassa ja voi olla, että äitinikin hieman ihastui niihin... Kukapa ei! Onhan niillä valtavan pitkä kukinta-aika, eivätkä ne vaadi juuri tilaa kukkapenkistä. Kunnon kasvualusta ja sopiva tuki, mitä pitkin ne voivat kiivetä ja siinä se. (Lisäksi hieman sopivaan suuntaan ohjailua, tarpeeksi vettä ja lannoitusta, välivuosi kasvusta puutarhurin hereilläpitämiseksi... jos on näin kaunis, saa anteeksi pienen diivailunkin).
'The President' kukkii parin verson voimalla. 
'Justa' kasvatteli useita versoja ja kukintakin on sen mukainen.
'The President' ja 'Justa' ovat hieno pari.
Isäni tekemässä kaariportissa kukkii neljä kärhöä: toisella sivulla 'The President' ja 'Justa' ja toisella 'Piilu' ja 'Jan Pawel II' ('John Paul II').
Suloinen, röyhelöreunainen 'Piilu'
'Piilu' kukkii maanrajasta latvaan asti. Se ja 'Justa' jäävät melko mataliksi, vain reilu 150-senttisiksi. Ne sopivatkin hyvin portin etureunaan korkeampien kiipeillessä niiden takaa.
Silloin kun aloin innostua jalokärhöistä, niitä ei vielä IV-vyöhykkeellä juuri näkynyt ja jos niitä joskus sattui taimistoilla olemaan, vyöhykesuositukset olivat I-(II). Sitä tosin näkee edelleen, mutta olen jo oppinut jättämään ne huomiotta. Ainut, mitä kärhöjen kohdalla tutkin, on kukinta-ajankohta, eli ostoslistalle pääsevät aikaisin kukkivat. Myöhäisempiä ostan, jos sattuu tulemaan oikein hyvä tarjous vastaan. Kylmänä kesänä nimittäin myöhäisimmät kärhöt eivät ehdi ensimmäistäkään nuppua aukaista ennen pakkasia.
'Jan Pawel II' (myös postauksen ensimmäisessä kuvassa) on myöhäisin kärhöistäni. Se on aukaissut vasta ensimmäiset kukkansa eikä viime kesänä ehtinyt kukkia ollenkaan.
Toisaalta se on myös ainut, joka kasvattaa versonsa kaaren huipulle saakka. Irmeli-dronelle taitaa tulla käyttöä, kun ylimmät kukat aukeavat.
Tänä kesänä hankitut 'Hagley Hybrid' ja 'Multi Blue' ovat saaneet kasvatella juuristoaan ruukuissa. Ne ajattelin istuttaa jo nyt syksyllä uuteen patiopenkkiin.
'Hagley Hybrid' innostui kasvattamaan latvomisesta huolimatta versoja ja kukkii nyt komeasti.
'Hagley Hybrid'
'Multi Blue' kukki toukokuun lopulla yhden kukan voimalla ja on siitä asti jurottanut eli tehnyt varmastikin juuristoa (tai näin toivon...)
'Multi Bluen' kukkinut kukkakin on hauskan näköinen.
Pienikukkaisista kärhöistä minulla on ainoastaan tänä kesänä hankittu mantsuriankärhö ja vasta viikko sitten ruukutettu tarha-alppikärhön pistokas (lajike 'Pink Flamingo').
Mantsuriankärhössä on ihana tuoksu. Toistaiseksi sen kukkapilvi on näin maltillinen.
Tervetuloa kaikille uusille lukijoilleni! Ja myös teille aiemmin lukijaksi liittyneille, joita en ole huomannut erikseen toivottaa tervetulleeksi! Toivottavasti te kaikki viihdytte lukijanani :)
Ballerina 'Hagley Hybrid'.
Kaunista heinäkuun loppua ja alkavaa viikkoa!

25 kommenttia:

 1. Kylläpäs siulla on monta kärhöä. On niissä vuan niin kaunis kukinta ja miel tekköö aina uusia. Jatkuvasti uusia lajikkeita tulloo markkinoille. Tuo 'Jan Pawel' on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta on, mutta ei vielä liikaa. Voi siis huoletta tutustua kärhöhyllyjen tarjontaan ;) 'Jan Pawel II' on kaunis. Kukkien väri on hennosti roosaan päin taittuva valkoinen, mikä ei kunnolla kuvista näy. Harmi vain, että kukat ovat niin korkealla. Pitää ehkä ensi vuonna ohjailla osa sen versoista mutkalle, että tulisi kukkia katselukorkeudellekin.

   Poista
 2. Wautsi vau, mitä ihanuuksia ja upeuksia <3 Onnea ensimmäisen sadan postauksen täyttymisestä <3

  VastaaPoista
 3. Ihanainen ballerina -Hagley! Minä myös olen ihan hurahtanut kärhöihin. Kirjanpitoni vaan on surkeaa, joten kiitos postaukseseta, "löysin" muutaman oman nimettömän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, että postauksesta oli hyötyä :) Kärhöihin ei voi olla hurahtamatta, on ne vaan niin ihania.

   Poista
 4. Paljon kärhöjä ja mitä ihanuuksia. Harmi kun ovat niin talvenarkoja Piilu voisi kenties menestyä täälläkin. Onnittelut täydestä sadasta. <3 ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! En nyt sanoisi, että ovat talvenarkoja: täällä Pohjois-Savossa IV-vyöhykkeellä minä näitä kasvattelen. Pärjäävät vallan mainiosti ilman talvisuojaustakin, kun vain istuttaa tarpeeksi syvälle. Perusvarmoja lajikkeita näillä korkeuksilla ovat esimerkiksi 'Jackmannii', 'Rouge Cardinal' ja 'Elsa Späth'. Kahta ensimmäistä minulla ei vielä ole, mutta tiedän useammankin yksilön IV-vyöhykkeeltä. Tiukukärhö 'Arabella' on myös varma. Kokeile, tulet yllättymään :)

   Poista
 5. Ihania kärhöjä ja moni asia kuullosti ihan kuin omasta suusta sanotulta. Toki huomattavasti etelämmän vyöhykkeen takia valinnan varaa on paljon enemmän. Tosi kiva kuitenkin että menestyvät myös vyöhykemerkintöjä pohjoisempana. Innokkaana odottelen että kärhöt lähtevät kunnon kasvuun, ensimmäiset kun on vasta viime vuonna istutettuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se mukava vain hankkia kaikki kauniit kärhöt mitä vastaan tulee, mutta myöhäisissä lajikkeissa on tosiaan vaarana se, ettei joka vuosi näe niiden kukkivan. Aikainen valkokukkainen lajike on minulla vielä etsinnässä. Pidän peukkuja kärhövauvoillesi, että lähtevät reippaasti kasvamaan ja kukkivat innokkaasti :)

   Poista
 6. Oi, sinulla on monta kärhökaunotarta. Onneksi noista ei kauneinta edes tarvitse valita, vaan kaikkia voi ihailla tasapuolisesti. Ihanan hyväntuulinen tuo viimeinen ballerina-kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja yhdessä ovat aina vain kauniimpia. Ballerinakuva onnistui aika hyvin, tosin oli mallikin aika kuvauksellinen :)

   Poista
 7. Kaunis kärhökokoelma, monta ihanaa kukkijaa. Onnea 100 postauksen johdosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ensi vuonna niitä ihania kukkijoita on varmasti enemmän.

   Poista
 8. Monipuolinen kärhövalikoima ja kaikkien kanssa olet onnistunut saamaan ne kukkaan! Kyllä kärhöt eroavat edukseen monista perennoista loisteliaan kukintansa ja köynnösmäisen kasvun vuoksi.
  Onnittelut 100:nnen postauksen kunniaksi! On ollut kiinostavaa lukea ainakin osaa niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Toivottavasti osaan jatkossakin tehdä mielenkiintoisia postauksia :)

   Poista
 9. Vau miten upeita kärhöjä! Olen vasta blogisi kautta tutustunut näihin kaunottariin ja nyt haluan niitä ehdottomasti myös omalle pihalleni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on päätös, jota et tule katumaan! Muista istuttaa juuristo tarpeeksi syvälle, niin olet jo välttänyt isoimman karikon niiden kanssa. Puutarhan lumo -blogissa on oikein hyvä postaus kärhöistä, kannattaa lukea sekin. Sitten vain kärhöjä hankkimaan! :)

   Poista
 10. Upeat kärhöt! Mulla meni kärhöt uusintaan 2015/2016 tappotalven jälkeen. Ehtivät ne kasvaa ja viihtyä hyvin V-vyöhykkeellä yli 10 vuotta. Siihenkin mahtui monenlaisia talvia. Viime kesänä istutetut taimet ovat nyt nupulla. Ihanaa nähdä taas kärhöjen loistoa omalla pihalla! Ballerina oli ihan yliveto kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se tappotalvi oli jotain sellaista, mitä ei toivottavasti nähdä enää vuosikymmeniin! Onneksi minulla ei vielä silloin ollut yhtään kärhöä maassa. Siihen nähden, että kärhöt menestyvät vallan mainiosti noinkin pohjoisessa, on ihme, miten niissä silti edelleen näkee paljon I-II-vyöhykesuosituksia! Jopa niissäkin, mitkä ovat olleet vuosikausia markkinoilla. Uutuuksista nyt jotenkin vielä ymmärtää, että varmuuden vuoksi laitetaan varovaiset suositukset. Ehkä tässä tarvitaan kärhövallankumous tai jotain :D

   Poista
 11. Kauniita, niin kauniita! Onnittelut sadannen postauksen johdosta :)

  VastaaPoista
 12. Hieno kokoelma upeista kärhöistä. Minulla on vasta kolme mutta ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kolmekin on parempi kuin ei yhtään :) Toivottavasti kärhösi viihtyvät ja kukkivat oikein komeasti!

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!