torstai 19. heinäkuuta 2018

Lempikukkani-haaste

Hilu Maatiaiskanasen Elämää -blogista kyseli jokin aika sitten lempikukkaani näin haasteen muodossa. Hetken aikaa piti ihan miettiä,  mikähän se olisi, mutta aika pian tulin siihen tulokseen, ettei ole kärhöjen voittanutta kasvisukua. Sen sijaan yhden suosikin valitseminen kärhöjen isosta joukosta olikin todella hankalaa. Niin kauniita kuin kookkaat, runsaasti kukkivat pienikukkaiset kärhöt ovatkin, niin isokukkaiset loisto- eli jalokärhöt saavat minut kuitenkin pauloihinsa.

Oman puutarhani jalokärhöistä suosikkini on 'Xerxes' eli 'Elsa Späth'. Nyt päätin vihdoin selvitellä sen historiaa ja erityisesti tuota, miksi sillä on kaksi nimeä. Joskus sitä yritinkin jo etsiä, mutta selvitystyö jäi kesken. Se on jalostettu Berliinissä oppilaitoksessa nimeltä Ludwig Späth Baumschule, ja esitelty vuonna 1891. Melkoisen vanha kärhö siis. Sen oikea nimi on 'Elsa Späth', mutta sitä myydään Australiassa nimellä 'Blue Boy' ja joissain taimistoissa muualla nimellä 'Xerxes' siitäkin huolimatta, että asiasta on lähetelty lukemattomia huomautuksia. Englantia puhuville ä-kirjaimen käyttäminen on niin haasteellista, että kärhön nimelle on hyväksytty myös kirjoitusasu 'Elsa Spaeth'. Nämä tiedot löysin täältä ja siellä on myös lisää tietoa tästä ihanuudesta. Itse ostin kärhöni 'Xerxes'-nimisenä, mutta käytänkin tämän tiedon myötä jatkossa sen virallista nimeä. Se sopiikin paremmin suomalaiseen suuhun.

Valitsin juuri tämän kärhön suosikikseni siksi, että se aloittaa kukinnan aikaisin ollen puutarhani ensimmäinen kukkimaan ehtivä loistokärhö. Odotan aina innolla kärhöjeni kukintaa ja jotenkin se ensimmäinen avautuva kukka tuntuu ihanimmalta.
Elsa tervehtii pihaan tulevia toistaiseksi hyvin hillitysti. Toivottavasti muutaman vuoden kuluttua aidan yli ryöpsähtää valtava putous ihanuutta.
Toinen syy rakastaa Elsa-rouvaa on sen kukka: se on iso, kauniin muotoinen...
Kukan halkaisija on noin 18cm ja muoto aivan täydellinen.
...ja ennen kaikkea ihanan värinen. Kukka on avautuessaan kuin samettia ja vaalenee kukinnan edetessä laventelinsiniseksi muuttumatta kuitenkaan hailakan tai värinsä menettäneen näköiseksi. Puutarhani kuningatar!
Tästä kuvasta huomaa parhaiten avautumassa olevien ja vanhojen kukkien värieron. Kuva otettu 16.7.
Tältä Elsa näytti tänään 19.7.
Ja tässä vielä loput kukista 19.7.
Haastan esittelemään lempikukkansa seuraavat blogit
Inkalilja Love
Kukka & Kaali

Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Hilu/Maatiaiskanasen Elämää-blogista)
- tee postaus lempparikukastasi
- haasta kolme (toki halutessasi voit kutsua useammankin) blogiystävääsi mukaan

Ihanaa loppuviikkoa ja tulevaa viikonloppua!

20 kommenttia:

 1. Ei ihime että tykkäät tuasta. Kukkahan on aiva valtava!
  Het ostan ku näen :) ......mihinkähän.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä sinun on ehdottomasti saatava! Aina yhdelle kärhölle paikka löytyy. eikös vain ;)

   Poista
 2. Oi, ihanaa kun haastoit minut mukaan! Tosi kiva miettiä kaikkein ihanimpia kukkia. Minullakin oli tuo ihana kärhö, mutta poikkeuksellisen ankara talvi vei nuoren taimen. Se oli tosiaan loistelias sen kerran kun se kukki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin mukava haaste :) Harmi, että sattui huono talvi nuoren kärhön kohdalle. Sinun on kai sitten vain hankittava uusi Elsa iloksesi. Olisi varmaan aika nami pionienkin kanssa... ;)

   Poista
 3. Ei ole yllätys että jokin kärhö on lempikukka. Ja tämä on tosiaan upea. Pitänee pitää silmät auki, jos jostain tulisi vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä voi olla rakastamatta! Jos jostain Elsan löydät, niin nappaa saman tien kainaloon :)

   Poista
 4. Valtava kukka, on kertakaikkiaan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole törmännyt täydellisempään kärhöön. Pitänee jatkaa etsintöjä... :D

   Poista
 5. Upea kärhö! En yhtään ihmettele valintaasi. :) Kiitos haasteesta! Tähän vastaaminen tuleekin olemaan vaikeaa. Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kauniita kukkia on niin valtavasti, että valinta voi olla haastavaa :) Isokukkaisten kärhöjen ystävälle (=minulle) Elsa on unelmien täyttymys. Kiitos, hauskaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 6. Tämä kärhö on kyllä ansainnut paikkansa suosikkikukkien sarjassa. Kukat ovat mahtavia ja väri tyylikkään hillitty. Olet tosiaan onnistunut löytämään sille oivallisen kasvupaikan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkavalinta osui todellakin nappiin, sillä sen lisäksi että kärhö näkyy tuosta kadulle ja pihalle, näen sen myös keittiön ikkunasta. Upealle kärhölle paras paikka!

   Poista
 7. Wow, these flowers are absolutely beautiful. I love the purple hue of this flower, so pretty. Thanks for the share, hope you have a wonderful weekend. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 8. Oijoi, mikä ihanuus <3 Ihan todella kaunis <3 Kiitos, että osallistuit haasteeseen <3

  VastaaPoista
 9. Upea kärhö! Minulla presidentti on kukkinut jo muutaman vuoden upeasti. Muut jalokärhöt eivät tänä vuonna kukikaan, ovat vielä nuoria taimia. Mahtavan näköisen kivikkotarhan bongasin myös. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Presidenttikin on upea, minulla siinä on nyt yksi kukka auennut. Kiitos, kivikko on ihan kiva minunkin mielestäni :)

   Poista
 10. Todella kaunis kärhö! Kiitos kivasta haasteesta😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin loistoyksilö! Tämä oli mukava haaste itsellenikin, joten ole hyvä vain :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani, jättäisitkö myös viestin käynnistäsi. Tervetuloa uudelleenkin!