maanantai 9. heinäkuuta 2018

Spa Hiidenkivi eli betonitöitä

Olen jo pitkään miettinyt, että jonkinlainen vesiaihe olisi puutarhassa kiva. Suihkulähteen hoitaminen vaikuttaa työläältä ja pikkulapsiperheessä mikään syvempi allas taas on turvallisuusriski. Soliseva puro olisi ihana, mutta minusta sellainen ei istu tontillamme mihinkään kohtaan luontevasti. Alkukesällä näin muutamassa blogissa kuvia lintujen kylpyaltaasta ja sellainen alkoi houkuttaa. Meillä oli vessaremontista jäänyt tähteeksi betonia, joten päätimme kokeilla altaan tekoa.
Toivottavasti linnut osaavat arvostaa niille vaivalla väkerrettyä kylpypaikkaa luumutarhassa kukkien keskellä.
Ensin muotoilin hiekkaan kummun ja asettelin siihen kuunliljan lehtiä. Siihen betonit päälle ja odotellaan kuivumista. Helppoa kuin... no ei. Massasta tuli liian löysää ja minkäs teet kun säkinloppu oli jo siinä. Silti sitä piti kokeilla. Lopputulos oli se, että betoni valui lehtien väliin eikä pysynyt kummun huipulla mitenkään. Ämpärinjämille tein hiekkakasaan kuopan ja laitoin muovipussissa hiekkaa päälle. Saatiin edes jonkinlainen allas aikaiseksi. Kauneusvirheet sai peiteltyä pikkukivillä ja sepelillä. Ilmeisesti joku tirppa siinä on käynyt kylvyssä, kun vedessä kellui höyhen yhtenä aamuna.
Tässä ensimmäinen versio. Hieman voi vuotaa...
Jämistä tehty allas on myös luumutarhassa. Hiekkakylpymahdollisuus on heti vieressä. Molempien altaiden tapahtumia voi tarkkailla kätevästi olohuoneen ikkunasta.
Kuunlilja-allas jäi kaivelemaan, joten kävin myöhemmin rautakaupassa ostamassa säkillisen kuivabetonia. Veden lisäyksen kanssa oltiin tarkkana ja niinpä saatiin aikaiseksi sellainen massa, joka ei lähtenyt valumaan. Laitoin kuunliljan lehtien alle varmuuden vuoksi muovisäkin, ettei mahdollisista rakosista tarttuisi hiekkaa altaaseen.
Hiekkakumpu, johon tein "reunuksen" kuunliljan lehtien kärkiä varten. Halusin, että altaan reunat kaartuvat kauniisti alaspäin.
Muovisäkki ja lehdet asetellaan kummulle. Ohensin lehtiruoteja tyvestä ja halkaisin niitä vähän matkaa, jotta saan lehdet asettumaan nätimmin.
Betonia kourallinen kerrallaan lehtien päälle  muutaman sentin paksuudelta. Samalla voi vielä asetella ja oikoa niitä.
Lopuksi kasasin vielä varmuuden vuoksi hiekkaa muovipussin alle lehtien reunoja mukaillen, jotta se vielä estäisi mahdollista valumista.
Parin kuivumispäivän jälkeen uskalsin kääntää altaan ympäri ja alkaa repimään lehtiä. Lähtivät helposti irti.
Valmis allas kuivana. Ihan keskellä oli lehtiruoti jäänyt sen verran koholle, että altaan pohjaan tuli aika syvä onkalo. Ei kuitenkaan läpireikää.
Jäljelle jäi pikkuisen betonia ja eihän sitä sopinut hukkaan heittää. Niinpä hain tuoksuvatun lehtiä. Esikoinen sai päättää, tehdäänkö kynttilän alusia vai laattoja. Kynttiläastioita sitten tehtiin. Ehkäpä näille löytyy kiva paikka tulevalta patiolta. Hieman kyllä houkuttaisi maalata ne, sillä ilmeisesti ämpärin pohjalla tai tuoksuvatun lehdissä oli hieman hiekkaa tai muuta likaa, josta tuli ruosteenvärisiä tahroja kahteen kynttilänaluseen. Kokeilen kuitenkin ensin, lähtevätkö ne kulumalla tai pesemällä pois.
Sama tekniikka, eli asettelin lehdet ruotipuoli ylöspäin loivalle kummulle ja ohuelti betonia päälle.
Valmiita. Lehdet olisi kannattanut öljytä, niin irrotus olisi ollut helpompaa. Nyt tarvittiin jokunen tovi harjaamista, jotta kaikki lehdenriekaleet lähtivät irti.
Vaikkei ensimmäisellä yrityksellä priimaa tullutkaan, ei tämä hirmuisen vaikeaa ollut. Betonia jäi vielä säkkiin, joten jotain siitä vielä tehdään. Raparperin lehdistä saisi vaikka mitä, mutta meidän raparperimme on vielä tänä vuonna mallia mini, joten pitää odotella sen kasvamista ainakin ensi vuoteen.

Oletteko tehneet betonitöitä puutarhaan? Olisiko antaa hyviä vinkkejä?

14 kommenttia:

  1. Aikamoista sommittelua tuo lehtivadin teko vaatiikin. Olen tehnyt pyöreitä laattoja, jolloin valelin muoviastiat rypsiöljyllä, jotta betoni irtoaa. Niitä oli aika helppo tehdä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä tekemistä. Kuunliljan lehdet irtosivat helposti öljyämättäkin, mutta tästä lähin kyllä öljyän kaikki sitä ohuemmat ja röpelöpintaiset lehdet.

      Poista
  2. En ole koskaan kokeillut betonitöitä. Jotain voisi miettiä sitten kun on kasvihuoneen perustuksen valu, betonia jää kuitenkin yli. Nuo Marian tekemät pyöreät laatat ämpärissä voisi olla minulle hyvä kokeilu, helppoa ja töistä saa ilmaisia ämpäreitä eri kokoisina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyöreistä laatoista saisikin tehtyä vaikka hauskan polun tai yksityiskohdan esim. patiolle. Ja ämpäriin tai muuhun astiaan valaessa ei varmaan haittaa niin paljon, jos sattuu lorahtamaan liikaa vettä betoniin. Meillähän lähdettiin ilmiselvästi kokeilemaan betonitöitä siitä mokailulle alttiimmasta päästä :D

      Poista
  3. Betonia on muokkailtu vuosien saatossa, on raparperinlehtiä tasaisena ja vesimaljana, kukkaruukkuja, pitsiliinoja muokattu kukka- ja kynttiläkoreiksi, roihupatoja ja hyttysenkarkottimia... Blogista löytyy ainakin joku postaus tunisteella betoniaskartelu. Tuo on kivaa kesäpäivien puuhaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, pitääpä käydä kurkkimassa, jos saisi vaikka ideoita. Raparperilaatat ainakin houkuttaisivat, niille on jo mielessä käyttöpaikkakin. Pitsin ja betonin yhdistäminen kuulostaa hauskalta.

      Poista
  4. Monesti olen suunnitellut tekeväni betonista linnuille vesialtaan, mutta se on jäänyt tekemättä. Meillä on pienen pieni suihkulähde etupihalla ja linnut pitävät sitä porealtaanaan😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenköhän linnuille enää tavallinen allas kelpaisikaan, kun ovat ihan porealtaaseen tottuneet? :D

      Poista
  5. Kivan altaan ootta tehny. Lasten kanssa on oltava noissa vesijuttuloissa tarkkana. Kaikki ihe tekemät koristeet on puutarhassa mukavia ja antaa ilimettä. Mie oon keramiikasta tehny ja jokunen betoni juttukin löytyy. Mukava suaha uusia vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itse tehdyillä koristeilla ja muilla asioilla puutarhaan saa persoonallisuutta näkyviin enemmän kuin kaupasta valmiina ostetuilla. Vinkkejä on minustakin kiva saada, joten taidanpa jossain välissä vakoilla sinunkin blogiasi ;)

      Poista
  6. Niin se on, että työ tekijäänsä neuvoo ja kivan altaan saitkin tehtyä. Itse en ole koskaan betonitöitä kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työ tekijäänsä neuvoo eikä kokeilematta opi mitään uutta :) Toivottavasti allas on lintujenkin mielestä kiva.

      Poista
  7. Oi, vesialtaasta tuli hieno ja erityisen kaunis kuvio siihen kuunliljoista.
    Rapskulehdistä olen tehnyt sekä laattoja että muutaman lintualtaan. Pyöreitä laattoja olen tehnyt käyttämällä muotteina muovisia kukkaruukunalusia. Aluseen jokin kasvinlehti ja betoni päälle. Samoin olen tehnyt paksumpia betonilaattoja tai -kiviä käyttämällä muotteina Lidlin jäätelörasioita (niitä pitkulaisia ei enää ole Lidlissä myytävänä). Olen tehnyt myös yhdet betonisaappaat ja pari palloa valamalla betonin pyöreään lasikupuun.
    Kasvinlehti irtoaa helpommin muotin öljyämällä. Olen öljyämisen jättänyt tekemättä, sillä auringossa ja sateessa mahdolliset kasvijäämät irtoavat itsestään. Eri asia tietenkin, jos valmistaa vaikkapa kynttiläalustoja sateelta suojattuihin tiloihin.
    Sekoitan kuivabetonin joko kottikärryissä tai rakennusaikaisessa paljussa. Mies neuvoi lisäämään vettä vöhitellen, jolloin massasta ei tule niin helposti liian löysää. Betonityöt ovat helppoja ja innostavia, eikä minusta kannata niitä mokia pelätä. Tekemällä ja mokaamalla oppii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oletkin tehnyt paljon kaikenlaista, kiitos vinkeistä. Mokia ei täällä pelätä, sillä kokeilematta ei opi mitään. Joskus onnistuu, joskus ei ja ensimmäisen yrityksen mokakaan ei tullut kovin kalliiksi. Sinultakin varmaan löytyy blogista kuvia betonitöistä...? Pitää käväistä kurkkimassa ideoita ;)

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!