tiistai 17. heinäkuuta 2018

Missä perhoset?

Perhospuutarhani on ilmeisesti rikki. Pikkuhiljaa olen keräillyt perhoskasveja ja ainoat perhoset tällä tontilla ovat olleet läpikulkumatkalla ja viettävät aikaansa mieluummin tontin ulkopuolella kuusikossa. Harvakseltaan joku satunnainen vierailija pysähtyy jollekin kukalle, mutta perhosparvet loistavat poissaolollaan.
Kaukasianmaksaruoho
Maksaruohot houkuttelevat normaalisti perhosia, tänä vuonna niissä on näkynyt vain kimalaisia ja muita pörisijöitä.
Joku nimetön, ilmeisesti isomaksaruohon lajike.
Korkeampi on kamtsatkanmaksaruohoa ja matala sen juurella kultamaksaruohoa.
Isotähtiputken pitäisi myös olla perhosten suosiossa. Minulla ne ovat kukkineet täydellä teholla jo kauan, mutta perhosia ei näy. Punaväriminttu aukaisi muutamia päiviä sitten ensimmäiset kukkansa, siinäkään ei sen enempää vilskettä ole. Toivottavasti sen takana oleva syysleimu houkuttelisi perhosia enemmän. Ensimmäiset kukat ovatkin jo auki.
Isotähtiputki
Punaväriminttu
Oregano on aiemmin ollut ehdottomasti paras puutarhani perhosmagneetti. Se vasta aloittelee kukintaa, joten ehkä toivoa vielä on. Jonkin verran on aiempina vuosina ollut vilskettä myös tarhakohokilla, joka on belliksien lailla saanut itsekseen kylväytyä aurinkopenkissä.
Oregano
Tarhakohokki
Pikkuruisella niityllä päivänkakkara on kukkinut pitkään, ketoneilikka vasta aloitteli. Puna-ailakki, hiirenvirna ja metsäkurjenpolvet ovat jo lopettaneet. Missään näistäkään en ole huomannut yhtään perhosta.
Päivänkakkarasta pitävät kaikki... paitsi tämän kesän perhoset.
Ketoneilikka.
Luumutarhan sarvileukoijat kukkivat valtoimenaan ja levittävät hunajaista tuoksuaan pitkän matkan päähän, mutta yöperhoset eivät näytä olevan sen aktiivisempia kuin päiväperhosetkaan.
Sarvileukoijat valtaavat leijonankitojen ja tuoksumiekkaliljojen välit.
Kesää on vielä jäljellä ja toivonkin, että tänne vielä ilmestyy edes jokunen perhonen. Syötävää nimittäin olisi lumentuloon asti. Odotan tehokkaampaa toimintaa perhosten houkuttelussa kohta kukintansa aloittavilta koreatörmäkukalta ja syysleimuilta, myöhemmin kukkivalta rantakukalta sekä loppusyksyllä loistavilta syysasterilta ja komeamaksaruoholta.
Tahtoo tällaista! Oreganolla kuusi neitoperhosta ja yksi hopeatäplä. Kuva vuodelta 2016.
Muistan, että harmittelin jo alkukesällä perhosten vähyyttä, mutta jotenkin tällaisena hellekesänä perhosia odottaisi lentelevän sankoin joukoin. Millainen perhoskesä teillä on ollut? Onko muualla Suomessa yhtä huono perhostilanne vai onko kato käynyt ainoastaan tällä alueella?

12 kommenttia:

 1. Meidän pihalla harvemmin perhoset sankoin joukoin alkukesästä liitelevät. Sen sijaan elokuussa niitä näkee joka vuosi purppurapunalatvoissa ja kallionauhuksissa. Viime päivinä olen nähnyt lähinnä keltaisia perhosia, vähemmän mitään muita. Jospa ne sieltä taas ilmestyvät, toivotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten tosiaan taitaa olla yleensä perhosia elokuussa, mutta mielestäni niitä on kuitenkin näkynyt alkukesälläkin enemmän kuin nyt. Saattaa mennä monta päivää, ettei näy yhtäkään perhosta. Toivottavasti niitä sitten ilmestyisi puutarhaan elokuussa enemmän.

   Poista
 2. Iso osa perhosista näytti olevan Joensuun pohjoispuolella yhdessä metsikössä. Ainakin siellä oli niitä valtava määrä ja melkoinen lajikirjo kun viikonloppuna siellä kävin. En ole ennen missään sellaiseen törmännyt. Vanhempieni pihallakin on aina ollut kuten tänäkin vuonna kivasti perhosia. Taitavat perhoset viihtyä maaseudulla. Täällä omalla pihalla taasen ei ole perhosia juurikaan näkynyt. Niitä valkoisia ainoastaan satunnaisesti. Tarkoitus olisi yrittää houkutella niitä tänne lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, etteivät sentään ole koko Suomesta hävinneet. Mikähän joissain paikoissa viehättää perhosia? Meilläkin on metsää ympärillä, sekä havu- että lehtipuuvaltaista sekametsää. Nokkospusikoita, pajuja ym. ravintokasveja löytyy vaikka miten paljon. Hakkuuaukko on ihan lähellä, samoin ketoja ja niittyjä. Peltoja ei ihan lähimaastossa ole, mutta luulisi, että tälläkin elinympäristöllä saisi jo aika kattavan kokoelman perhosia. Kai se on vielä laitettava perhosbaarikin pystyyn :D

   Poista
  2. Kyseletpä vaikeita. Pellot tuskin on oleellisia, ei ainakaan viljelykäytössä olevat. Kuulostaisi kyllä perhosille hyvältä alueelta. En tiedä vaeltelevatko perhoset paljon. Jos ne vain eivät ole vielä löytäneet sinne. Toivitaan että pikkuhiljaa lisääntyvät :)

   Poista
  3. Viime vuonna perhosia ei ilmeisesti kylmän ja sateisen sään takia juuri ollut. Kahtena edellisenä kesänä niitä näkyi ihan kivasti, vaikka varsinaisia perhoskasveja minulla ei silloin vielä paljoa ollutkaan. Jos viime kesä oli sitten niin huono perhosille, että lisääntyminen ei onnistunut ja ovat sen vuoksi vähissä tänä vuonna. Vaeltavia perhoslajejakin on valtavasti, ainakin amiraali ja ohdakeperhonen muistaakseni ovat sellaisia. Toivottavasti vaeltajia riittää tännekin asti paikkaamaan kotoperäisten vähyyttä.

   Poista
 3. Meillä :) Niiton ollu ny ihan kivasti, valakoosia ja nokkoosperhosia pääasias. Tänään saattelin pihalle navetan klasille eksynehen amiraalin. Muutamina vuasina on perhoset ilimestyny vasta tosi myähää, neitoperhosia silloon pääasias. Ny niitei oo näkyny ku muutama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä sinä olet kaikki sinne ominut? Sano niille, että osa voisi lentää ilahduttamaan meitä muitakin :D Tai no, iloitse vain perhosten lepattelusta, eiköhän niitä tännekin jossain vaiheessa tule. Jos ei tänä kesänä, niin sitten ensi vuonna.

   Poista
 4. Mihinkäs sieltä on perhoset kadonneet? Kyllä täällä on joitakin näkynyt, varsinkin noita pienempiä perhosia ja pörriäisiä ainakin riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kun tietäisi. Kimalaisia, kukkakärpäsiä ja petopistiäisiä sun muita pörriäisiä kyllä riittää. Leppäkerttuja saisi olla enemmän, kun katsoo tuota kirvamäärää, mikä täällä on. Perhosia ei vaan näy, ei pieniä eikä isoja. Moneen päivään ei ole näkynyt kuin yksi pihlajaperhonen ja yksi ihan minikokoinen tunnistamattomaksi jäänyt. Molemmat lentelivät metsän puolella. Saattaa mennä useampikin päivä, ettei näy yhtään perhosta.

   Poista
 5. Meillä on kanssa viime viikkoina ollut aika vaisua perhosten kanssa. Isoja sudenkorentoja on sitten senkin edestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sudenkorentoja lentelee täälläkin silloin tällöin, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen runsaasti. Hauskoja katsella ovat nekin :)

   Poista

Kiva kun piipahdit blogissani. Jättäisitkö myös viestin käynnistäsi, ilahdun jokaisesta kommentista! Tervetuloa uudelleenkin!