lauantai 25. toukokuuta 2024

Vain kolme kuvaa kuukaudessa: toukokuu

Kristiina K:n kuvahaaste saa jatkoa toukokuun T-kuvista. Kohteita ei tarvinnut väkisin etsiä, sillä toukokuun yltäkylläisyydessä riitti t-alkuisia vaihtoehtoja. Itsestään selviä valintoja olisivat olleet esimerkiksi tulppaani tai tarhakylmänkukka mutta enpä valinnut niitä. Törsättyäkin on tullut, tosin enemmän muihin juttuihin kuin puutarhaan, mutta olen kyllä tehnyt kasviostoksiakin. Niistä kuitenkin lisää toiste.

Ensimmäiseen kuvaan pääsi TUMMAPÄRSKÄJUURI, jonka ostin paikallisen puutarhaseuran taimipäiviltä viime keväänä. Se oli silloin vain yksilehtinen rääpäle ja hieman jännitin, kuinka se selviää ensimmäisestä talvestaan. Suotta jännitin, sillä lehtiä on nyt kaksi ja kummatkin niistä ovat suunnilleen kolme kertaa suurempia kuin se viimekesäinen lehti. Hyvin näyttää siis viihtyvän kärhöpenkin jatkopalassa. Ja miksei viihtyisi, sillä pääsihän se paksumultaiseen kohopenkkiin sopiviin valo-olosuhteisiin. Tummapärskäjuuren uurteiset, melkeinpä vekitetyt lehdet ovat minusta ainakin näin keväällä erityisen hienot. Ominaisuus varmaan korostuu sitten kun lehtiä on enemmän ja ne ovat kookkaampia.
Tummapärskäjuuren pitäisi kukkia myyjän mukaan viisivuotiaana. Kolme vuotta vielä odotusta...
Kakkoskuvaksi valitsin Saaripalstalta tulleen syvän viininpunaisen TARHAJOULURUUSUN. Sama yksilö kukki viime keväänä ensimmäistä kertaa muutamalla kukalla mutta tänä vuonna nuppuja on monta ja avonaisia kukkiakin jo kolme. Jouluruusun lehdetkin ovat puhjetessaan hyvin tummanpurppuraiset, mitkä oikein korostuvat, kun vieressä kukkii vaaleankeltaisia esikoita.
Heleänkeltaiset heteet tulevat hyvin esille tummanpunaisten terälehtien keskeltä.
Kolmanneksi kuvaksi tulee tietysti TOINEN TARHAJOULURUUSU. Kyseinen söpöys on myös Saaripalstalta peräisin ja kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Eikä sitä voi sanoa mitenkään vaatimattomaksi ensikukinnaksi, sillä laskin nuppuja olevan tänään peräti 11 kappaletta ja muutamasta lehtikääröstä saattaa vielä paljastua jokunen lisää. Edellisestä jouluruususta poiketen tämä yksilö on ollut koko ajan vihreälehtinen, mikä ennustelikin vaaleamman väristä kukkaa. Ensimmäisen nupun kasvaessa näkyviin alkoi tulla perusteellisesti vaahdotetun puolukkapuuron sävyä tummemmanpunaisilla suonituksilla. Kukan avautuessa terälehtien sisäpintojen hienostunut kuviointi paljastui kaikessa kauneudessaan.
Tämähän oli hieno yllätys! Voin luvata, että lisäkuvia tulee kukinnan edetessä.
Jouluruusuista voisikin tehdä ihan kokonaan oman postauksensa. Hmm... pistetäänpä luonnoslistalle. 

14 kommenttia:

 1. Tummapärskäjuuri on tosiaan upea. Olen niin iloinen, että rohkaistuin siirtämään oman vuosia kituuttaneen pärskäjuuren paremmalle paikalle pari vuotta sitten. Nyt siitä nousi jo lehtitötterö ja se on tosiaan koristeellinen, vaikka kukkia pitäisikin vielä odottaa jokunen vuosi. Ihanaa, että on elossa ja selvästi paranee nyt vuosi vuodelta, kun pääsi paremmalle paikalle aurinkoon mutapuutarhan partaalle.
  Hehee, Tarhajouluruusu ja Toinen tarhajouluruusu :-D Olen kyllä laillasi tosi iloinen siitä, että kumpikin on oma väripersoonansa, ihan mahtavaa. Hieno on tosiaan tuo vispattu puolukkavaahto – vaikea sanoa, pitäisiko kirjoittaa pilkukas, suonikas, loimukuvioinen vai mikä, mutta kiva se on. Ja elinvoimaa piisaa, mikä parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinunkin pärskäjuuresi on alkanut viihtyä. Joskus siirto todella kannattaa.
   Vaikka kumpikin noista jouluruusuista on kaunis, niin olisi ollut vähän tylsää, jos ne olisivat olleet ihan saman näköisiä. Tuon toisen kukassa taitaa olla kaikkia värimalleja samassa paketissa. Ei osannut valita, mikä olisi, niin otti sitten pikkuisen jokaista :D Elinvoimaisuus on todella tärkeä ominaisuus.

   Poista
 2. Pärskäjuuri näyttää vaatimattomalta alkuvaiheessa mutta kukkivana se taitaa olla todella komea. Puutarha jos mikä opettaa kärsivällisyyttä, on monta kasvia jonka kukintaa saa odottaa monta vuotta. Upeat jouluruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiva pärskäjuuri on ainakin kuvien perusteella melkoisen komea näky, tosin minusta nuo lehdetkin ovat hienot. Kärsivällisyyttä vaaditaan kun odottaa sen ensikukintaa.

   Poista
 3. This tender rose is fantastic,
  gardening sure makes us more patient!!
  Good Week!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I like them both but the lighter one is so cute. Have a nice week, Katerina!

   Poista
 4. Hyvin löytyivät kuvat tähän. Hienot jouluruusut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvinnut kovin pitkään miettiä kuvia tähän. Olen ehkä vähän turhan täpinöissäni noista jouluruusuista.

   Poista
 5. Ihan oma jouluruusupostaus kuulostaa hyvältä idealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat hienoja kasveja eikä niitä kyllästy ihailemaan. Taidan kuitenkin odottaa sen verran, että on enemmän kukkia auki noissa molemmissa.

   Poista
 6. Tummapärskäjuuri; mikä hassu nimi ja minulle ihan ennen kuulumaton. Jouluruusut ovat aina yhtä ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tuntematon se oli minullekin ennen kuin tuon taimen löysin ja aloin googletella. Nimikin sillä on kuin suoraan Aku Ankan sivuilta.

   Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!