tiistai 28. toukokuuta 2024

Ruukkupuuhia

Nyt on taas se aika keväästä, kun tekee mieli vähentää pikkupurkkeja ja istuttaa kasveja maahan tai lopullisiin ruukkuihinsa. Sen verran paljon on käynyt katoa sekä kukkapenkeissä että talvetetuissa kasveissa, että melkein meinasi olla jo pulaa täytekasveista. Onneksi tulin kylväneeksi viimevuotisista leijonankidoista kerättyjä siemeniä, niin oli taimia, joita lykkiä isompien kasvien juurelle. Emokasvit olivat vain 20-senttisiä, toivottavasti myös jälkeläiset ovat samaa kokoluokkaa. Aika maltillisesti taimet ovatkin kasvaneet, joten ehkä niistä ei mitään jättejä tule. Kukintaa joutuu vielä odottamaan hetken.
Monta vuotta vanha viherliljapuu sai juurelleen lahjaksi saadun neilikan ja leijonankitaa (ruukun takareunassa toistaiseksi piilossa).
Punainen viherliljapuu ei ole paras valinta punaista talonseinää vasten, mutta se nyt on toistaiseksi tuossa. Keksin sille jossain vaiheessa paremman sijoituspaikan. Se ei meinannut viime kesänä pysyä aina pystyssä kovemmassa tuulessa, joten laitoin sen ruukkuineen isomman saviruukun sisälle. Kevyt muoviruukku on talvetuksessa mukavampi, joten en lähtenyt vaihtamaan koko puskaa saviruukkuun. Patio on myös kuuma ja paahteinen, joten muoviruukku on kastelun kannalta saviruukkua helpompi vaihtoehto. Patiolla on myös samat pelakuut kuin viime kesänä (vanha valkoinen ja 'Appleblossom') sekä kellarissa talvetettu mustaluumu. Luumu sai juurelleen lobeliaa, yhden leijonankidan ja yhden rääpälekokoisen nemesian. Enempää taimia ei itänyt enkä ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että tuo ainokainenkaan ehtisi koskaan kukintakokoon.
Mustaluumun aluskasvit ovat tällä hetkellä niin vaatimattomia, että kuvaan pääsi vain kukintaa aloitteleva latvus.
Mustaluumu kasvoi viime kesänä niin toispuoleiseksi, että päätin ohjata sen oksia paksulla rautalangalla vähän tasaisemmin ympäri latvusta. Oksat roikkuvat luonnostaan alaspäin mutta käänsin nyt paria oksaa pation suuntaan täyttämään latvuksen tyhjää puolikasta. Jospa ne kesän aikana puutuisivat uusiin asentoihinsa. Tällainen riippamallinen puu on kellarissa talvetusta ajatellen erinomainen. Kellarimme kun on vain puolisentoista metriä korkea, niin sinne ei kovin korkeaa puuta mahdu. Luumun runko saisi vain vahvistua vielä pikkuisen, jotta se voisi olla ilman tukikeppejä myös tuulisemmalla säällä. Vielä on tukikepit laittamatta mutta jospa tässä ei ihan hirmuista myräkkää ihan heti tulisikaan. On nimittäin ollut sen verran paljon kiireellisempääkin tekemistä, että tuollaiset pienet sivuseikat ovat jääneet odottamaan parempaa aikaa.
Kokeellista tomaatinkasvatusta.
Lämmenneet päivät ja erityisesti yöt jouduttivat päätöstä istuttaa tomaatit lopullisille kasvupaikoilleen. Multatilan puolesta olisivat ehkä vielä viikon pärjänneet entisissä ruukuissaan mutta aamuin illoin kastelu ja korkeaksi venähtäneiden taimien tukeminen alkoivat tympiä. Ulkokasvatukseen kokeilemistani lajikkeista parhaiten sopiva 'Maskotka' aiheuttaa kasvutapansa vuoksi ongelmia niin amppelissa kuin ruukussakin. Se on liian rento pysyäkseen kunnolla pystyssä mutta liian pitkäversoinen ja jäykkä amppeliin. Koska kellarissa talvehtineet pelargonit kuolivat, talon julkisivun seinustalta vapautui yksi pitkä parvekelaatikko, johon lykkäsin 'Maskotkan' kyljelleen. Puolet rungosta upotin multaan ja latvus jää roikkumaan laatikon reunasta. Nyt sillä on mahdollisuus kasvaa vaakatasoon pitkin seinää naruilla tuettuna tai sitten roikkua alaspäin. Parvekelaatikkoa tuulet eivät keikuttele samaan tapaan kuin amppeleita, niin ehkä tällainen roikalekin pärjää paremmin. Isäntä siirsi laatikon telineen talon seinästä autotallin seinustalle, niin on kaikki hyötykasvit yhdessä paikassa.
'Maskotka' sai kaveriksi pari basilikaruukkua.
Vanhaan puulaatikkoon pääsi taas kolme tomaattia ('Roma', 'Cuor di Bue' sekä toinen 'Maskotka'). Ajattelin ensin vaihtaa suurimman osan viimevuotisesta mullasta mutta kuivat pintamullat kaavittuani totesin syvemmällä mullan niin muhevaksi, että lisäsin vain sekaan pikkuisen pussimultaa (ja varastolannoitteeksi kanankakkaa). Vanhoista juurakoista oli jäljellä enää pienet varrentyngät, kaikki ohuemmat juuret olivat maatuneet mullaksi. En keksi muuta syytä ilmiölle kuin viime vuonna sekaan sotkemani palaneen hevosenlannan ja biohiilen. Puutarhakompostiakin seassa oli mutta se ei ollut ensimmäinen kerta. Ehkä biohiilen ansiosta mullassa pysyi kosteustasapaino mikrobeille sopivampana, jolloin ne saivat hajotettua viimevuotiset juurakot tehokkaammin. Nyt onkin jännä nähdä, kuinka tomaatit kasvavat "vanhassa" mullassa.

Ruukkuihin istutin 'The Amateurin', 'Vilman', 'Cereza Amarillan' sekä 'Balkonzauberin', kaksi taimea ruukkuunsa. Joskus minulla on ollut kolmekin tomaattia isossa ruukussa mutta se on vaatinut enemmän huolenpitoa. Helpommalla pääsee, kun on vain kaksi kussakin. Kahdessa amppelissa on 'Tumbling Tom Rediä' ja yhdessä kaupasta ostettu 'Verino'. Se piti viedä tuliaisina mutta unohdimme sen auton takakonttiin. Niinpä jätin sen sitten itselle. 'Evakon' istutin kasvilavaan. Kaksi maustepaprika 'Lombardoa' istutin yhteen ruukkuun ja toiseen kaksi chili 'Hungarian Yellow Wax Hotia'. Toiseen parvekelaatikkoon tuli pelkästään sitruunabasilikaa ja krassia.
Kolmanteen parvekelaatikoista istutin toisen 'Vilman' ja sitruunabasilikaa (vasemmalla) sekä tavallista basilikaa.
Monta talvea eteisessä viettänyt rosmariini selvisi taas hyvävointisena uuteen kesään. Sen paakku oli niin täynnä juuria, että isompi ruukku tuli sillekin tarpeeseen. Vaihtoehtoina oli joko tavallinen musta iso taimiruukku tai anopinkielellä ennen ollut iso altakasteluruukku. Päädyin altakasteluruukkuun, jotta talvettaminen olisi helpompaa eikä tarvitsisi etsiä aluslautasta. Vähän jouduin rapsuttelemaan vesisäiliön täyttöputken puoleiselta sivulta ja pohjasta juuristoa pienemmäksi, jotta sain yrtin mahtumaan uuteen ruukkunsa. Entinen ruukku oli hieman korkeampi mutta leveyssuunnassa rosmariinilla on nyt hyvin tilaa kasvaa.
Rosmariinilla alkaa olla jo kunnolla kokoa. Uusi ruukku on halkaisijaltaan 25cm.
Seinusta valmiina kesään. Vedän vielä toistaiseksi harsot ruukkujen eteen suojaamaan iltapäivän paahteelta.
Nyt on myös kaikki kasvimaan kylvöt tehty ja kurkut istutettu maahan. Istutin jälkikompostoriin kesäkurpitsan seuraksi tällä kertaa kaksi kurkkua ja krassia. Jälkikompostorissa on kasvutilaa 60*60cm, minkä yksi kesäkurpitsa itsekseenkin täyttäisi vallan mainiosti. Kurkut ja krassit lähtevät kuitenkin versomaan kompostorin ulkopuolelle, joten kaikkien luulisi saavan valoa riittämiin. Eri asia sitten on se, riittääkö 320 litraa multaa viidelle kasville. Neljälle riitti hyvin ja jos tämäkin kesä menee ongelmitta, niin ensi vuonna voi kokeilla sitten kuutta kasvia.
Lasten kasvimaa on heidän leikkialueensa laidalla.
Lapset kylvivät maaliskuussa mummolassa itselleen 'Aztek'-tomaatteja. Taimet jäivät suurimmaksi osaksi minun hoidettavaksi esikasvatuksen aikana mutta nyt lapset saivat istuttaa tomaatit lopullisiin astioihinsa ja huolehtivat niistä jatkossa itse. Kumpikin halusi istuttaa myös yhdet lehtikaalit tomaattien kaveriksi ja saivat valita, mitä nopeakasvuista kylvävät vielä kaalien ja tomaattien juurelle. Kuopus halusi omaan laatikkoonsa retiisiä, esikoinen salaattia. Lisäksi he saivat kylvää herneitä yhteen minulta tarpeettomaksi jääneeseen ruukkuun.
Se hyötykasveista, tässä kellarissa talvehtineen pitsipihlajan latva. Ihan kuin pikkuinen palmu.
Viime keväänä aurinkopenkissä rellestänyt vesimyyrä melkein tuhosi edellissyksyn alesta hankkimani pitsipihlajan. Ruukkuun istuttaminen ja huolellinen hoito sai puun kuitenkin toipumaan mutta vielä sen juuripaakku ei ollut niin kunnollinen, että olisin uskaltanut istuttaa sitä maahan. Laitoin sen kuitenkin reilusti isompaan ruukkuun ja istutin juurelle pari leijonankitaa. Kuvien ottamisen jälkeen tuin sivulle päin kasvavan ylimmän oksan uudeksi latvaksi. Se olikin hyvä sitoa narulla kiinni vanhaan latvantynkään, niin ei tarvinnut upottaa tukikeppiä ruukkuun puun rungon viereen. Vielä kun muistaisi pitää tämän kesän ruukkua niin päin, että latva ohjautuisi itse suorempaan aurinkoa kohti kasvaessaan.
Pitsipihlaja koko komeudessaan. Tuo hassu alaoksa joutaisi kyllä poistaa.
Ja kun on päässyt todella monesta ruukusta eroon tai ainakin vaihtanut pienempiä suurempiin, niin tokihan tilallekin on jotain hankittava. Viikonloppuna täällä oli taimitapahtuma, josta tein jälleen kerran hyviä löytöjä. Erikoisempi valkovuokko kiinnitti ensimmäisenä huomioni ja tajusin vieressä olleista kerrannaisista valkovuokoista, että ostin niitä toissa keväänä samalta myyjältä. Siinä jutellessamme kävi ilmi, että viime keväänä hankittu tummapärskäjuuri oli myös häneltä hankittu. Nyt hänen pöydältään löytyi vielä karhunlaukkaakin, jota olen yrittänyt turhaan kasvattaa siemenistä. Taidanpa jatkossakin etsiä hänen myyntipisteensä heti ensimmäisenä, jos vaikka löytyisi joka kerralla jotain jännittävää. Karhunlaukan istutin mustaherukan alle, valkovuokko pääsi kärhökaaripenkkiin erilleen tavallisista valkovuokoista.
Vasemmalla alppiwulfenia, keskellä valkovuokko ja oikealla karhunlaukkaa.
Alppiwulfenia löytyi Keski-Suomen suunnalta tulleelta myyjältä, jolla oli paljonkin erikoisuuksia kyydissään. Itseäni ei niin kiinnostanut mm. niittyleinikin erikoismuodot mutta alppiwulfenia kuulosti niin eksoottiselta, että se oli pakko napata mukaan. Yritin kysellä, millaiseen paikkaan se pitäisi istuttaa ja vastaus oli, että multaan. Haha. Sain kuitenkin selvennystä, että ei ole niin ronkeli kunhan maahan vain pääsee. Kuulemma käyttäytyy nätisti, eli kasvaa omana mättäänään eikä lähde naapuriin riehumaan. Istutin sen nyt kokeeksi kivikkorinteeseen kuolleiden kivikkotörmäkukkien tilalle. Katsotaan, kuinka se siinä alkaa viihtyä.
Uusi valkovuokko lähikuvassa. Olisiko tälle kellään lajikenimeä tiedossa?
Olen ottanut ilon irti näistä hellesäistä. Ihan toista laatua kuin vuosi sitten ja sadevesisäiliötkin pääsivät jo tyhjenemään. Taisipa olla ensimmäinen kerta kahteen tai ehkä jopa kolmeen vuoteen. Huomiselle on vielä muutaman tunnin työhomma mutta sitten tämä tyttö pääsee kesäloman viettoon. Kunpa sää jatkuisi yhtä kesäisenä kuin nyt.

14 kommenttia:

  1. Onpa sinulla hieno ruukkupuutarha! Minullakin on aikomus laittaa tomaatit paikoilleen viimein, kun tämä helle ei hellitä ja kasvarin uusi muovi on vahvempi ja hiukan samea, ettei taimet pala - harsotus sinulla on kyllä hyvä ratkaisu. Ihana tuo pitsipihlaja - kasvi onkin minulle uusi, sekö ei menesty talvea ulkona?
    Vuokkosi on varmaankin Anemone nemorosa 'Green Dream', kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidin tomaatteja ensin muutaman päivän totuttelemassa ulkoilmaan metsän laidassa, missä auringonvalo siivilöityy puiden oksien lomasta. Kai ne jo kestäisivät suoraakin paistetta mutta annan niille vähän armoa kun on näin kuumakin.
      Kyllä pitsipihlajan pitäisi pärjätä ulkona talven yli. Vesimyyrä vain söi reilusti yli puolet sen juuristosta, niin se on ollut toipumassa ruukussa. Se vietti viime kesänä varmaan kuukauden ulkovarastossa suojassa tuulelta ennen kuin suostui edes lähtemään kasvuun. Sen verran pieni juuristo sillä vieläkin oli, että päätin pitää sen edelleen ruukussa. Saanpahan samalla lisäaikaa miettiä sille uutta paikkaa. Vesimyyrän syötäväksi en sitä aio uudestaan istuttaa.
      Kiitos valkovuokon tunnistuksesta. Tuo se voisi hyvinkin olla.

      Poista
  2. Ihana tuo hyötykasviseinä. Hauska kokeilu istuttaa tomaatti kallelleen astiaan, mikä ettei toimisi, ainahan niitä suositellaan istuttamaan syvempään – onko se suunta sitten niin olennainen.
    Rosmariinisi on kateutta herättävän komea.
    Nyt hyvää kasvua kaikille! Ihanat taimilöydöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi, ettei tomaatti välitä siitä, miten päin sen juuristo on kunhan vain on multaa ympärillä. Oikaiskoot latvan sitten mihin suuntaan haluaa. Nythän sen näkee, miten käy.
      Rosmariinia pitäisi oppia käyttämään enemmän. Satoa tulee enemmän kuin on menekkiä mutta käyhän tuo jo koristekasvista.
      Kiitos!

      Poista
  3. It seems strange to me tomatoes in such a small pot!!
    Very beautiful plants and also the fence you made!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomatoes survive surprisingly well on those pots, although they need a lot of watering. The varieties I have chosen are small bush-tomatoes, so they need less space. The hanging tomato basket I bought was smaller than my own hanging baskets and there were two plants on the same pot. That was really weard and I'm not so sure, how they will grow. We'll see...
      Thank you!

      Poista
  4. Minä olen hieman ollut samoissa puuhissa mutta sisäkukka ja kesäkukkamullat loppui . Pitää käydä ostamassa lisää . Minulla on kaksi pionia kateissa onkohan kuolleet . Sitä ei ole tapahtunut vuosiin että minulta jotain kuolee . Nyt on istutettava ulos maltilla kastelun takia kun lavoissa on jo kasteltavaa aika paljon .
    Komea verililjapuu ja Rosmariini .
    Täällä on torstaina myös taimipäivät Lohjalla mutta sinne en mene . On niin paljon tekemistä . Sinulla on kivat ostokset .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minultakin loppui kertaalleen multa mutta kaupastahan sitä sai lisää. Eri merkkistä vain mutta jospa sekin välttäisi.
      Minulta on yhtä sun toista vielä kateissa talven jäljiltä. Puuvartiset ovat ottaneet osumaa ja moni perennakin.
      Sekä liljapuulla että rosmariinilla alkaa olla jo mukavasti kokoa. Vaikeuttaa talvettamista mutta ovathan kookkaat kasvit aina näyttävämpiä kuin pikkupuskat.

      Poista
  5. Hyötyseinä on kuin taideteos, hieno! Fiksu idea istuttaa tomaatti pötkölleen. Se saattaa jopa tunkea mullan alla olevasta varresta uusia versoja. Pitsipihlajan toipuminen on myös mukava asia. Se muistuttaa tosiaankin palmua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Loppukesällä seinusta toivon mukaan on paljon vihreämpi. Mullan alta versominen olisikin ihan toivottu ominaisuus laatikkotomaatille. Enemmän versoja lisää aiempien vuosien perusteella 'Maskotkalla' sadon määrää. On aina kivaa, kun saa jonkun kasvin pelastettua henkihieveristä takaisin tukevasti elävien kirjoihin.

      Poista
  6. Omista tomaatintaimistani osa myös venähti turhan pitkiksi, niin istutin ne kaikki kasvilavaan kyljelleen, ja jätin vain latvuksen mullan pinnalle. Ovat olleet siellä nyt jo pari viikkoa ja hyvin voivat! Joten varmasti onnistut tomaattisi kanssa! Kivan näköinen hyötykasviseinä ja lasten omat kasvilaatikot! Pienien taimipurkkien kanssa on joka kesä tuskastuttavan haastavaa, kun osa on vielä niin pieniä, että ei tohtisi niitä penkkiin istuttaa, mutta edestakaisin kuljettaminenkin käy voimille. Pitsipihlajaa en ole ennen nähnytkään, se näyttää upealta, vielä enemmän palmunlehdet kuin Tuurenpihlajalla. Kivoja taimiostoksia ja tosi söpö valkovuokko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatti kannattaakin istuttaa syvempään, niin eivät retkota niin paljoa. Täysin kyljelleen en ole kuitenkaan koskaan kokeillut niitä istuttaa, mutta taitaa se onnistua niinkin. Ei tuo 'Maskotkakaan' ole siitä valittanut.
      Olen istuttanut aika pieniäkin taimia suoraan kukkapenkkiin. Minulta meinaa aina unohtua ruukkujen kastelu, joten taimilla on paremmat mahdollisuudet selvitä maassa.
      Tuurenpihlajakin on hyvin palmumainen mutta ehkä tuolla 'Kiinan Pitsillä' on vielä sirommat lehdet. Jännä nähdä, miltä se näyttää isompana. Valkovuokko erottuu selvästi muista valkovuokoistani. Se taitaakin olla ensimmäinen vihreäkeskuksinen kukka tässä puutarhassa.

      Poista
  7. Mainio idea istuttaa tomaatintaimi laatikkoon lappeelleen.
    Hienoa, että lapsilla on omat hoidettavat taimilaatikot, joihin saivat tomaattien ohella valita vielä itselle mieluisia lisäkasveja. Minulla tomaatit ja kurkut ovat olleet nyt noin viikon verran kasvihuoneessa. Helteestä huolimatta ovat pärjänneet siellä ihan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiemmin lasten innostus omien kasvien hoitamiseen on ollut suhteellisen vähäistä mutta tänä vuonna tuntuivat olevan innostuneempia aiheesta. Toivottavasti innostus säilyy syksyyn saakka.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!