torstai 23. toukokuuta 2024

Taimien tunnistus -haaste

Sain Puutarhaeloa-blogin Riitalta hauskan taimientunnistushaasteen. Tämä osui siinä mielessä oikeaan osoitteeseen, että erityisesti perennojen siementaimet ovat tulleet minulle monen vuoden kylvökokeilujen perusteella erittäin tutuiksi. Tänä keväänä tosin eri lajeja oli vain 11 ja lisäksi muutama purkki vuodentakaisia kylvöksiä mutta parhaimmillaan minulla on ollut jopa kolmisenkymmentä eri lajia/lajiketta kylvettävänä. Vanhempanakin jotkut perennat voivat nousta keväällä maasta aivan eri näköisinä kuin ovat sitten myöhemmin kesällä. Jokunen kuva niistäkin on postauksen lopuilla mutta kurkataanpa ensin, millaisia rääpäleitä kylvöpurkeista on alkanut nousta tämän kevään mittaan.

Tässä purkissa on punahattuja: 7 'Delicious Candy', 8 'Sunseeker's Red'.
Viitosessa pitäisi olla lapinvuokkoa. Hieman epäilyttää, mutta myöhemminhän sen sitten näkee.
Keltatörmänkukkia. Nämä voivat kukkia jo loppukesällä pienesti.
Ratamon siementaimilta näyttävät vuorijumaltenkukat (9) itivät vähän huonosti tänä vuonna eikä valtavaa määrää taimia ole tulossa alppiasterissakaan (10).
Eri perennoilla on selvästi oma kasvuvauhtinsa, kuten kesäkukilla ja hyötykasveillakin. Toiset ponkaisevat maasta vahvoina ja tunkevat pian juurensa pohjarei'istä läpi kun toiset jurottavat pitkään lilliputtiasteella. Viime keväänä totesin, että esimerkiksi vuorijumaltenkukkaa ja keijunkukkaa ei kannata koulia edes silloin kun niissä on useampi kasvulehti. Juuret eivät nimittäin ole vielä silloinkaan kovin kummoisia. Vähemmällä stressillä pääsee, kun antaa niiden kasvaa mahdollisimman pitkään kylvöastiassaan. Punahattu, sinikatana ja törmäkukka taas ovat hyvinkin helppoja käsitellä jo sirkkalehtivaiheessakin.
Kaukasiantörmäkukkia ei itänyt kuin yksi mutta se on sitäkin tomerampi yksilö.
Tässä pitäisi olla vuodentakaista juurisikuria mutta taitavat olla koivuntaimia.
Ja tässä vuodentakaista syysvuokkoa eli ainakin pari koivuntainta ja olisiko tuo isoin lemmikkiä tai jotain muuta rikkaruohoa?
Kaukasiankirahvinkukan sirkkataimet painivat näemmä ihan omassa kokoluokassaan.
Peruna? Ei suinkaan, vaan kaukasiankirahvinkukka.
Punatähkä.
Minulta kysyttiin tässä aiemmin keväällä, kuinka syvälle olen istuttanut punatähkäni. En suoralta kädeltä muistanut mutta taisin sanoa, että aika pinnassa ne taitavat olla. Ovathan ne, tosin en kyllä varmasti ole istuttanut niitä ihan noin ylös. Syynä taitaa olla sateinen viime kesä ja syksy. Kuvan punatähkät kun kasvavat kivikkorinteessä, niin siitä helposti lähtee rankkasateella mullat valumaan alamäkeen. Nyt juurakot on peitelty asianmukaisesti kompostimullalla, kunnes seuraava sade huuhtelee ne taas pois.
Ensimmäisenä herännyt loistokärhö on tänä vuonna yllättäen 'Warszawska Nike'.
Kärhöt ovat heräilleet hyvin hitaasti. Alppikärhöt ovat jo hyvin kasvuun lähdössä mutta muista ainoastaan 'Warszawska Nike' sekä 'Arabella' ovat heränneet. Jospa muutkin lähipäivien lämmössä ponnistaisivat kasvuun.
Rikkoviuhka eli vaahtera-angervo tekee maan päälle kunnon "kannon", josta sitten puskee lehtensä esille.
Tänä keväänä tuli huomattua sekin, että jos jouluruusun lehdet kuolevat talvella, kasvuun lähtevää kasvia ei välttämättä ole kovin helppo tunnistaa. Maasta tunkee tiukkoja lehtikääröjä ja vasta kun ensimmäinen nuppu alkaa paljastua lehtien lomasta, kasvin tunnistaa jouluruusuksi.
Saaripalstan tarhajouluruusuista tämä yksilö kukkii ensimmäistä kertaa ja nuppuja näyttäisi olevan tulossa oikein hyvä määrä.
Haastan Kottikärryn kääntöpiirin Päivin ja Päivänpesän Katjan mukaan.

Säännöt: Kuvaa puutarhasi tai kylvöruukkujesi pikkutaimia ja haasta seuraavat esittelemään omia alkuun lähteneitä taimiaan. Saa osallistua, vaikkei olisi saanut haastetta ja saa osallistua myös useamman kerran. Saa vertailla kuvin ja sanoin ja saa myös kysellä, jos ei tunnista taimiaan. Jos ja kun osallistut haasteeseen, käy jättämässä postauksesi linkki Puutarhaeloa-blogin kommentteihin.

14 kommenttia:

  1. Sielläpä on oikea minitaimisto! Heh, täälläkin löytyy taimipurkeista aika usein koivuntaimia. Kerran kylvin koivua, nimittäin mustakoivua, mutta siitä purkista ei ikinä noussut mitään, harmi vain.
    Ihana nähdä, että tuo toinenkin jouluruusu on noin reipas! Monta nuppua tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimisto tosiaan! Ei onneksi niin tupaten täynnä kuin aiempina vuosina. Kunhan saan ruukkuarmeijaa vähemmäksi, alan koulia perennoja. Ruukkukaaos jatkuu mutta lajit vain vaihtuvat :D Harmi kun mustakoivu ei ollut yhtä tehokas itäjä kuin luonnonkoivut.
      Ensimmäisen nupun aukeaminen on kestänyt tuskastuttavan pitkään mutta jospa se tänään avautuisi. Tuokin kuva on muutaman päivän vanha. Ainakin ulospäin näyttäisi olevan oikein nätin värinenkin, hempukka.

      Poista
  2. Kiitos, Minna, kun osallistuit haasteeseen oikein antaumuksella.
    Varsinkin yli talven kylvössä olleita taimia on vaikea tunnistaa. Nimet ja numerot usein liukenee lumien myötä ja purkkejakin tulee siirreltyä ajan myötä. Minulla on nyt erä ylivuotisia purkkeja, joissa erehdyttävästi kaikki taimet näyttävät samoilta, eli koivuilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasi vähän mennä pitkäksi mutta sain kuitenkin tehtyä. Minä olen havainnut hyväksi kirjoittaa numerot vedenkestävällä tussilla muovilappuihin. Ne näyttävät kestävän hyvinä parikin vuotta. Koivu näyttää olevan ylivuotisissa kylvöissä useimmin itävä laji.

      Poista
  3. Sinulla oli hyvä kattaus pienistä taimenaluista. Kaukaasiankirahvikukka muistuttaa tosiaan yllättävän paljon perunaa. Kiitos haasteesta, katsotaan, miten onnistun sen vastauksessa, koska kaikki kasvaa nyt niin kohisten ja voi olla vaikea löytää ”sopivia uhreja” haasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman isompana kaukasiankirahvinkukkaakaan ei voi sotkea pottuun mutta vielä tässä vaiheessa ensivilkaisu laittaa vähän pohtimaan. Aika myöhä nyt jo alkaa olla, kun lämpö on saanut kasvit heräämään vauhdilla. Ehkä joku mattimyöhäinen vielä löytyy? Tähän voi varmaan käyttää myös aiempien vuosien kuvia, jos sattuu olemaan vasta heränneestä kasvista hyvä otos.

      Poista
  4. Sinulla onkin runsaasti kokemusta erinäköisistä taimivauvoista. Purkkiin kylvettynä tunnistamista helpottaa nimimerkinnät, mutta auta armias, kun siementaimia on kukkapenkissä. Ihmekös, että niitä tulee erehdyksessä kitkettyä pois. Jokunen vuosi sitten vaalin kasvia purkissa. En enää muista, mikä perennan mielestäni piti olla, mutta osoittautui ihan tavalliseksi rikkaruohoksi.
    Kärhöjen herääminen on tänä keväänä tavallista hitaampaa. Tein hetki sitten kierroksen ja löysin uusia herännäisiä. Ehdin jo murehtia monen kohtaloa. Vielä on muutama arvoitus. Ehkä tällä kuivuudellakin on vaikutusta asiaan.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan olisin itsekin puolet noista taimista kitkenyt kukkapenkistä pois. Tosin keväisin on niin paljon muuta tekemistä, että pienet siementaimet ehtivät kasvaa melko tunnistettaviksi siihen mennessä kun ehdin kunnon kitkemiskierrokselle. En ole tänäkään keväänä kitkenyt vielä mitään muuta kuin voikukkia ja muutamia rönsyleinikkejä kukkapenkeistä.
      Viime syksy ja talvi olivat haasteellisia monelle kasville, erityisesti kärhöille. Huomasin tänään yhden viime kesänä istutetuista kärhöistä heränneen, joten eiköhän nuo vanhemmatkin pian nouse. Kärhöjen kanssa ei passaa hoppuilla. Kuivuutta täällä ei vielä ole ollut ja nyt illasta tulikin jo ensimmäinen sadekuuro. Yölle ja huomiselle on luvattu sadetta enemmänkin.
      Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  5. Taimenalkuja näyttää riittävän, onneksi kokemus riittää jo erottamaan koivun taimen muista ettei tule panostettua ihan vääriin taimiin 😆. Muutama on itsellekin tuttu mutta moni pihasi lajikkeista jäisi kyllä minulla tunnistamatta vieraampina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä on koivujakin kasvateltu monta kertaa kun ei ole uskaltanut viskata kylvöstä menemään ennen kuin on ihan sataprosenttisen varma taimien laadusta. Enpä itsekään välttämättä tunnistaisi tuttujakaan taimia jonkun toisen puutarhassa.

      Poista
  6. Kiitos haasteesta! Koivun alkuja riittää viime vuoden siemeninvaasion jälkeen. Kirahvinkukalla on voimakas alku, se ei turhia kursaile.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Viime vuonna olikin erityisen runsaasti koivun siemeniä. Joskus kookkaaksi kasvavalla kasvilla on hämmentävän hentoinen taimi mutta kirahvinkukka ei totisesti kuulu siihen kastiin. Jos olisin arvannut, että sen taimet ovat noin valtavia, olisin kylvänyt siemenet suosiolla suurempaan ruukkuun. Muille kylvöille tuollainen samankokoinen pikkuruukku sopi vallan mainiosti. Pitää lähipäivinä koulia ne reilusti isompiin ruukkuihin, niin mahtuvat pullistelemaan mielin määrin.

      Poista
  7. Meillä tulee taimitunnistushaasteita usein ihan tahattomasti. Joko hukkuu muistiinpanot, tai laatikon pohjalta löytyy siemeniä, joista ei ole mitään käsitystä. Tänä vuonna tein ison hajakylvöksen juuri tällaisista ja nyt vaikuttaa siltä, että ne ovat lehtikaalia. Hyvä, sillä muuten sitä ei olisi tänä vuonna lainkaan. Sinä olet näissä tunnistuksissa ihan mestari minun silmissäni. En havaitse lainkaan pieniä vivahde-eroja ja siksi tunnistaminen tuntuu ylipäätään ihan kamalan vaikealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimeämättömät siemenpussit ovatkin varsinainen mysteeri. En itsekään tunnista siemenistä kuin muutaman lajin. Jos tietää edes, ovatko siemenet hyötykasvin, kesäkukan vai perennan, niin se jo helpottaa paljon. Paljon erilaisia lajeja kasvattamalla ja taimia tiukasti seuraamalla oppii vähitellen tunnistamaan eri lajit. Jos puutarhassa tulee vastaan joku taimi, jota en tunnista, jätän sen kasvamaan. Kyllä se jossain vaiheessa paljastuu joko säästettäväksi kasviksi tai rikkaruohoksi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!