perjantai 10. toukokuuta 2024

Kevään viimeinen keikutus?

Kirjokevättähdet ja hyasintti raekuorrutuksella.
Kevät on totisesti keikutellut laidasta laitaan tänä vuonna. Huhtikuussa paistoi aurinko, satoi vettä, räntää ja lunta, välillä oli lämmintä ja välillä pakkasta. Sekaisin kaikkea. Toukokuu ei ole alkanut sen tasaisemmin ja säätilavalikoima lisääntyi tiistaina vielä rakeillakin. Tiistaina ja keskiviikkona jäätävä viima puhalsi suoraan pohjoisesta niin hyytävästi, että puolet rakeistakin jäi pariksi päiväksi maahan. Eilen torstaina sää alkoi olla jo mukavan lämmin ja aurinkoinen mutta tänään sataa vettä ja ensi yönä pitäisi taas mennä pakkaselle. Sen jälkeen ennusteissa näkyykin peräti 20 asteen lämpötiloja ja öisinkin alimman lämpötilan pitäisi olla tuplasti sen mitä juuri nyt näkyy mittarissa. Uskaltaisikohan uskoa moiseen ihmeeseen?
Tiistain raekuuroa.
Rakeet eivät onneksi repineet kevätkurjenmiekkoja rikki.
Tällainen sateisenkostea päivä sopii hyvin kasvien karaisuun. Seinustalla kasvit ovat suojassa sateelta ja tuulelta mutta tottuvat kuitenkin viileämpään ulkoilmaan. Niinpä aion viedä tänään eteisestä kaikki kasvit ulkoilemaan ja ehkä myös sisältä osan taimista. Tomaatit sun muut lämpimämmän ystävät saavat jäädä sisälle tai osa siirtyä ulkoeteiseen. Hieman viileämpi tekee niillekin ihan hyvää. Ensi yöksi pitää vielä nostella kasvit sisälle mutta viikonlopun ohjelmassa on minikasvihuoneen kasaaminen kasvimaalle ja kylmänkestävämpien taimien siirto sinne. Hyvästi ahtaat sisätilat ja joka pöydän täyttävät ruukut!
Maaliskuun loppupuolella saadusta leikkokukkakimpusta on vielä yksi krysanteeminoksa jäljellä.
Krysanteemi on tunnetusti kestävä leikkokukka ja myös ne markettikimppujen krysanteemit kestävät yleensä pitkään. Muu kimppu rupsahti viikon-parin sisällä mutta krysanteemi näytti siinä vaiheessa vielä niin virkeältä, että otin sen vesilasiin jatkamaan kukintaa. Ja sehän jatkoi, vaikken edes vetänyt sille uutta imupintaakaan enää sen jälkeen kun maljakko vaihtui juomalasiin. Nyt on viimeinenkin nuppu auennut ja jossain vaiheessa sille uutta vettä vaihtaessani tajusin krysanteemin tehneen kunnon juuret. Ilmankos ei nuupahtanut. Nyt sitten olen miettinyt, että jatkaisikohan tuo ihan kasvuakin, jos sen istuttaisi ruukkuun ja leikkaisi vihdoin kuihtumassa olevat kukat pois. Oletteko testanneet?
Vähänlaiseen tässä on lehtiä, mutta juuret ovat tuuheat.
Ihaillen olen taas katsellut blogeista toinen toistaan komeampia scillameriä. Kovin on vielä vaatimaton oma scillamereni, lähinnä pisaroita siellä sun täällä, mutta kukkivia yksilöitä on kuitenkin enemmän kuin viime vuonna. Ja niin on topakat kuohut pikkuisessa meressäni, että roiskeita on lennellyt ympäri pihamaata. Löysin marjapensaita leikatessani yhden puskan juurelta kaksi kukkivaa scillaa, suon takaa tontin laidalta yhden, kärhökaaripenkissäkin oli pari ja takapihalla yksi. Marjapensaiden luonna idänsinililjaa oli joskus muutamia mättäitä mutta siirsin ne pensasryhmään. Ilmeisesti siemeniä oli kuitenkin vielä jäänyt. Muualle siemeniä tai pieniä sipuleita on tullut varmaan kompostimullan seassa. Suon taakse en ole kuitenkaan kärrännyt kompostimultaa enkä varsinkaan istuttanut sipuleita, joten sen yksilön alkuperä jää arvoitukseksi.
Ensimmäiset idänsinililjat alkavat nyt kukkia pensasryhmässä.
Scillojen kaltainen levittäytyjä on maa-artisokka, jos sen kanssa ei ole erityisen huolellinen. Tulin viime kesänä siihen tulokseen, että nyt on riittävän monta vuotta kasvatettu maa-artisokkaa ja todettu, ettei sille kannata enää varata kasvutilaa. Tykkäisin itse sen mausta mutta vatsa ei oikein meinaa kestää. Lapsillekaan se ei niin hyvin maistu, että heitä harmittaisi maa-artisokkakeiton loppuminen. Syksyllä sadonkorjuu jäi tekemättä jatkuvien vesisateiden ja aikaisten pakkasten saapumisen takia mutta onneksi maa-artisokka säilyy maassa hyvänä talven ylikin. Tai siis säilyisi, jos maa ei olisi talven tullessa ihan litimärkää. Puolet kasveista sai lapioida löllöisenä mössönä suoraan kompostiin ja ainoastaan penkin korkeimmasta kohdasta löytyi napakoita mukuloita. Kostea viime kesä oli maa-artisokille selvästi mieleen, sillä mukuloita oli paljon ja niistä osa oli todella kookkaitakin. Suurimmat painoivat reilu parisataa grammaa.
Kahden varren mukulat tynnyrinkannen päällä.
Maa-artisokilta vapautunut tila koki jo pientä muodonmuutosta ja urakka jatkuu vielä. Vanha sadevesitynnyri vuotaa pohjasta, joten se lähti pois ja tilalle on hommattava uusi. Ennen tynnyrin takana ja kasvimaan verkkoaidan välissä oli vielä pieni suikale istutusaluetta mutta sen hoitaminen oli haastavaa. Niinpä siirsin aitaa nyt lähemmäs tynnyrin virkaa hetkellisesti toimittavaa entistä ylivuotosaavia, jolloin aidan taakse jäänyt kesäkukkapenkki laajeni. Kasvimaan puoli siis pieneni hieman, mutta on jatkossa helpompi hoitaa. Ja mikäänhän ei estä istuttamasta vaikka herneitä tai papuja kesäkukkapenkin puolelle aitaa vasten kiipeilemään tai täyttämään vaikka koko kesäkukkapenkkiä vihanneksilla, eli hyötyviljelyyn käytettävissä oleva tila ei loppujen lopuksi vähentynyt.
Aita kulki ennen suorassa linjassa kivipenkereen kulmaan, nyt se tekee pienen mutkan tynnyriä kohti.
Jostain pitää vielä kaivella muutama kivi, jotta saa rajattua kesäkukkapenkin siististi kattotiilireunukselle asti. Eiköhän niitä tältä tontilta vielä löydy, kun lähtee rautakangen avulla nurmialueita tutkailemaan. Kasvimaalta poistettu tynnyri jäi toistaiseksi liiterin nurkalle tarkempia tutkimuksia varten. Jos se sittenkin pitää vettä, se saanee jäädäkin sinne. Kasvimaalle on aikomus hankkia uusi, räikeänsinistä paremmin ympäristöönsä naamioituva tynnyri. Tuoksuvatukasta punottu "matto", joka naamioi tynnyriä ennen, on jo sen verran hapertunut, että sininen pilkotti liikaa sen rakosista. Siihen saakka, että uusi tynnyri on hankittu, autotallin katolta valuvat sadevedet suoraan sadevesikaivoon. Ylivuotosaaviin ei niin paljoa vettä sovi, että kannattaisi ohjata kattovesiä sinne. Isäntä pesi eilen painepesurilla liiterin takana olevan IBC-kontin, niin saa edes liiterin katolta kasteluvettä talteen.
 Uusittu nurkkapenkki vielä vähän vaiheessa. Tynnyrin kansi mallailee ylivuotosaavin paikkaa.
Päädyin laittamaan uusiksi muotoillun nurkkapenkin etulaitaan kattotiilet pitkittäin reunukseksi. Pystyyn laitettuna olisi pitänyt kaivaa reilusti syvempi ura niille ja tiiliäkin olisi kulunut enemmän. Saahan ne myöhemminkin käännettyä toisin päin, jos tämä ratkaisu ei pidemmän päälle toimi tai miellytä silmää. Ennen penkin etureunassa oli risuista tehty reunus, josta multa kuitenkin meinasi välillä valua hiekkakäytävän puolelle. Nyt ei valu! Vielä en ole täysin päättänyt, mitä laitan sinne kasvamaan. Ehkä kurkku tai pari voisi viihtyä, jos tekisi hepanlannasta pienen lämpöpatterin pohjalle. Tuulihan tuohon käy silloin, jos tuulee luoteesta tai pohjoisesta, mutta aitaan voi sitten väliaikaisesti kiinnittää pyykkipojilla harsoa suojaksi. Johonkin kohtaan ihan sadevesiastioiden lähelle teen kostean poteron vesikrassille. Pitää katsoa sitten kun lopullinen tynnyri on paikoillaan, tuleeko vesikrassi-istutus ylivuotosaavin viereen hiekka-alueen puolelle vai varsinaisen penkin puolelle.
Vapaan kasvatuksen viherherukka 'Vertti' joutuu opettelemaan nyt kurinalaisempaa elämää.
Kaikki marjapensaat on nyt leikattu eikä hetkeäkään liian aikaisin. Nuoremmille pensaille laitoin myös lannoitetta. Vanhasta viherherukasta juurrutettu uusi taimi sai kasvaa viime kesän ilman tukea ja rentovartisena se tietysti teki sen maata myöten. Isommilla pensailla käyttämäni muovinen tukirengas oli aivan liian suuri 'Vertille', joten tukemisessa piti käyttää luovuutta. Viimein päädyin lyömään heinäseipään puskan viereen ja vetämään sen tapinrei'istä narulenkkejä, joilla kiskoin oksia pystympään ja myös erilleen toisistaan. Muutamaa harjaterästankoakin tarvittiin ohjailemaan olemukseltaan boheemia puskaa ryhdikkäämpään kuosiin. Pensaassa on vain yksi runko eikä sillä silmujen perusteella näytä olevan aikomustakaan tehdä juuresta uutta, mutta nyt 'Vertti'-rääpäle sentään näyttää pensaalta eikä maahan lojumaan jätetyltä risulta.
Kivikkorinteessä ensimmäisenä kukkivat kevättähdet.
Kivikkorinteessä ei näytä sateinen syksy juurikaan haitanneen kasveja. Ihan kaikki eivät ole vielä näyttäneet elonmerkkejä mutta selvästi mädäntyneitä tai myyränsyömiä mättäitä ei ole toistaiseksi löytynyt. Isommat kevättähtimättäät näkyvät jo pitkälle kadulle päin mutta lähempää huomaa, että yksittäisiä kukkia pilkistelee siellä sun täällä. Rinteen allakin on useampia kukkivia kevättähtiä. Saavat minun puolestani levitä edelleenkin, sillä muuta kukkivaa rinteessä ei vielä hetkeen ole.
Tarhavaleunikoista kumpikin on herännyt. Tässä niistä toinen.
Eilen kärhökaaripenkkiä kitkiessäni ja sipulikukkia lannoittaessani löysin reippaasti heränneet tarhavaleunikot. Jokohan noita uskaltaisi loppukesästä jakaa vai pitäisikö antaa vielä kasvaa kokoa? Olisi kiva saada niistä vähän isompi ryhmä. Kärhöissä ei vielä ole näkynyt minkäänlaista elonmerkkiä. Viimevuotisista versoistakaan ei ole löytynyt vihreää, kun olen kärhöjä leikellyt. Ei se toisaalta mikään yllätys ollut, kun miettii viime syksyä ja talvea. Jospa nuo kuitenkin hengissä olisivat ja versoisivat mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Alppikärhöt näyttävät olevan elossa, vaikka niissäkään ei vielä ole kasvu käynnistynyt.
Aurinkopenkin kevätkurjenmiekkoja eilisillan auringossa. Hauska tuo etualan yksinäinen vaeltaja.
Hyvää viikonloppua!

18 kommenttia:

  1. Those purple/blue flowers are fantastic!
    The hail is incredible in the flowers!

    VastaaPoista
  2. Laita ihmeessä krysanteemi multaan, varmasti onnistut saamaan sen kasvamaan. Noin vahvoilla juurilla ei voi epäonnistua. Meillä maa-artisokka kasvatti suuria mukuloita, kun laitoin sen kompostimultaan, jossa oli paljon ravinteita. Meillä ei onneksi ole enää hetkeen tullut lunta. Vettä satoi sopivasti sen jälkeen, kun olin laittanut lahjoituksena saamani 300 narsissia maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kokeilla. Eipä tuossa mitään menetäkään. Minullakin oli maa-artisokilla kompostilla terästetty kasvualusta ja pohjalla savea mutta muistaakseni en viime vuonna laittanut niille edes kompostimultaa. Kasvuhaluja kyllä riitti siitä huolimatta niin varsilla kuin mukuloillakin.

      Poista
  3. En ole leikkokrysanteemeja multaan laittanut, mutta sinuna kokeilisin.
    Ihmekös, jollei sinulla jo ole scillamerta. Sisämaassa laajan valtameren luominen vie hiukan enemmän aikaa, kuin tällaisella 50 km:n merenrannasta tontilla.
    Sinivaleunikkopehkosi katseleminen aiheuttaa lievää kateuden viherrystä. Toistuva epäonni niiden kanssa ei houkuttele enää edes kokeilemaan. Tai mistä sen tietää, hullumpiakin juttuja on tullut tehtyä.
    Jokohan usktaltaisi luottaa, että kevään keikkumiset on nähtu ja koettu? Ainakin sääennusteet näyttävät niin lupaavilta, että pian voi alkaa suunnitella kasvihuoneen käyttöönottoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidanpa sitten laittaa krysanteemin multaan ja kokeilla, saisiko siitä syksyksi kausikukan.
      Kuvittelin, että kun kerta Järvi-Suomessa ollaan, niin scillameri tai edes iso järvi ei olisi mahdoton toteutettava. Koska sinnikkyys palkitaan aina, aion edelleen jatkaa scillojen levittämistä. Eiköhän se jossain vaiheessa vielä toteudu.
      En tiedä, kuinka se aito sinivaleunikko täällä pärjäisi mutta nuo tarhavaleunikot näyttävät olevan yllättävän helppoja. Ehkä sinunkin pitää vain jatkaa kokeiluja. Minulla on valeunikoilla viettävä kasvupaikka puolivarjossa mutta oikein muhevaa saven- ja kompostinsekaista multaa ja nyt parina viime kesänä reilusti kosteuttakin.
      Voihan se vielä kesäkuun alussakin jonkun hallayön heittää kiusaksi. Toivotaan, että niitä ei tänä vuonna kuitenkaan koettaisi, kun on ollut kestämistä jo riittämiin näissä kevään keikutteluissakin. Olin itse äsken muutaman tunnin ulkona mutta piti tulla sisälle, kun monesta vaatekerroksesta huolimatta koko ajan yltyvä jäinen tuuli puhalsi vaatteista läpi. Puutarhakompostin levittämisessä olisi tullut sopivan lämmin mutta sehän oli edelleen jäässä, joten piti tyytyä kevyempiin puuhiin.

      Poista
  4. Kevät on tosiaan keikkunut puolelta toiselle, kuin lastu laineilla. Lämmintä, tuulista ja kylmää aina vuorotellen. Nyt luvassa taas lämpimämpää, joten toivotaan parasta.
    Krysanteemissa näyttää olevan niin hyvä juuristo, että se lähtee kyllä ruukkuun istutettuna kasvamaan.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän vähempikin keikuttelu olisi riittänyt mutta näyttäähän se kevät etenevän näinkin. Enemmän kyllä toivoisin sitä lämpöistä säätä.
      Istutinkin eilen illalla krysanteemin ruukkuun ja ainakin yön jälkeen se oli oikein reippaana.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Jaoin itse varovasti omaa tarhavaleunikkorykelmää. En nostanut sitä kokonaan, vaan lohkasin palasen yhdestä kulmasta ja siellä olikin paljon alkuja. Ehkä olisi voinut nostaa koko kasvuston ylös.
    Teillä on kyllä ollut säät siellä. Vaikka pakkasta on ollut täälläkin öisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reunasta lohkaisu voisikin olla ihan hyvä ajatus. Taidan tehdä sen vasta loppukesällä, niin en häiritse kukintaa. Saa vielä miettiä kesän ajan, mihin suuntaan ryhmää alkaisi laajentamaan.
      On ollut varsinaista sekasotkua tämän kevään säät ja pakkasta liiankin usein. Toivottavasti nyt alkaisi lämpenemään lopullisesti.

      Poista
  6. Hetikö pieniä styroksipalloja kukkien ympärillä. On tämä ollut kevät, tottavieköön! Kasteluvesien kerääminen talteen saattaa olla kesän päälle hyvä juttu! Tiedä miten kuivaa ja kuumaa tulee vielä.
    Hyvää äitienpäiväviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Styroksia" oli koko piha täynnä. Saa nähdä, tuleeko tänä kesänä oikeasti tarvetta kasteluvedelle vai joudunko valuttamaan kolmatta kesää putkeen vettä jorpakkoon. Vaihteeksi olisi kyllä oikein mukavaa kantaa oikeasti vettä sinne, missä sitä tarvitaan.
      Kiiitos! Hyvää äitienpäiväviikonloppua sinullekin!

      Poista
  7. Suoraan pohjoisesta ulvova tuuli on piinannut meitäkin. Yhä edelleen puut heiluvat, kun katselen ulos aamukahvia juodessa. Ihan järkyttävän kylmä viikko, mutta eiköhän se tästä paremmaksi muutu.
    Scillat lisääntyvät aika vaivihkaa ja uskon, että sinunkin lampesi laajenevat. Jos laitat krysanteemin multaan, niin varmaan raportoit kokeilun tuloksista myöhemmin.
    Minäkin tykkään maa-artisokkakeiton mausta, mutta maha ei kestä sen syömistä, joten sitä lajia en viitsi kasvattaa. Ja onhan maa-artisokka aika mahdoton leviämään. Hyvää äitienpäiväviikonlppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin tuulee edelleen kovasti pohjoisesta. Onneksi aurinkokin paistaa, niin saavat taimet valoa. Toivottavasti alkaisi pian lämmetä.
      Pieniä scillan siementaimia on aika paljon mutta niillä menee vielä pari vuotta kukintaan. Krysanteemi pääsi multaa eilisiltana ja ainakin toistaiseksi näyttää virkeältä. Eiköhän raporttia ole tulossa sitten joskus.
      Maa-artisokka ei ole mikään herkän vatsan ruoka ja paljon tilaa vaativana joutuu nyt luovuttamaan kasvupaikkansa muille sorteille. Vaikka miten yritin kaivaa kaikki pienetkin juurenpätkät pois, joudun varmasti kaivamaan vielä kesällä uudelleen niitä. Vanhastakin paikasta puski parin vuoden ajan taimia.
      Kiitos! Hyvää äitienpäiväviikonloppua sinullekin!

      Poista
  8. Järkyttävän kova tuuli on ollut täälläkin. Meillä maa-artisokka ei enää tule ruokapöytään juurikin siksi, ettei vatsani siedä sitä eikä se ole muun perheen herkkua. Saa kasvaa kun kerran mahtuu kasvamaan. Nostan kaikki ylös kahden vuoden välein ja istutan takaisin. Lavakaulus rajaa niitä niin eivät leviä holtittomasti.
    Sininen scilla leviää tuskaisen hitaasti, muurahaiset kuljettavat siemeniä ja tänä vuonna kasveja löytyi mm. kasvimaalta josta siirsin ne parempaan paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokka onkin komea kasvi ja aika hyvä tuulensuojakasvikin, jos sille on vain tilaa. Sen kukatkin kestävät pitkään maljakossa.
      Varmaan se suon taakse ilmestynyt yksilökin on muurahaisten kuljettamasta siemenestä lähtöisin. Taidan käydä siirtämässä sen näkyvämpään paikkaan.

      Poista
  9. Ei ole scillameren synnyttäminen hätäisen puuhaa, haaveilen posliinihyasinttien kanssa samaa. Kevätkurjenmiekkasi ovat kyllä ihan kivan alueen jo täyttäneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tunnu olevan, vaikka yllättävän pienikin sipuli voi kukkia. Posliinihyasinttimeren toteuttaminen on sitten seuraava haave, niitä olen istuttanut vasta pari pussillista kahteen paikkaan. Pesämuna on siis aluillaan. Kevätkurjenmiekat tuntuvat viihtyvän hyvin aurinkopenkissä.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!