sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Toukokuun alussa puutarhassa tapahtuu

'Kuntalan' alla kukkivat posliinihyasintit, tähtisahramit sekä ensimmäinen kevätkurjenmiekka.
Toukokuun ensimmäisellä viikolla kevät edistyi ison harppauksen. Luumupuu 'Kuntalan' alla kevätkukkaniitty on taas pikkuisen runsaampi kuin viime keväänä, vaikken istuttanut sinne syksyllä yhtään aikaisin kukkivan kasvin sipulia lisää. Entiset sipulit ovat runsastuneet mukavasti ja tähtisahramimättäistä voisi jo tiheimmistä väleistä kaivella osan erilleen ja levittää laajemmalle alueelle. Kevätkurjenmiekat näyttäisivät olevan suunnilleen kaikki hengissä mutta eivät niin runsaina mättäinä kuin aurinkopenkissä, jossa näyttäisi olevan niille erityisen mieluisa paikka. Nyt maasta on alkanut nousta myös kirjopikarililjan hennompia versoja ja ensimmäisiä narsissin piippoja. Hieman sivummalla pystykiurunkannukset ovat lehdessä mutta eivät ihan vielä kuki.
Ensimmäiset esikonkukat aukesivat 2.5.
Koska kukkii? -haasteessa ei ole vielä tullut täysosumia mutta eipä kyllä napakymppejäkään. Isoin huti tähän asti tuli esikoiden kohdalla, joiden veikkasin aloittavan kukinnan 7.5. Seuraavaksi pitäisi kukkia tarhakylmänkukan 13.5. Saa nähdä, kuinka käy. Luumutarhassa yksi tarhakylmänkukka on saanut nostettua pari nuppuaan viiden sentin korkeudelle mutta kaikki muut ovat vielä aivan maanrajassa. Ne tuskin ehtivät kukkaan viikossa, kun on ennustettu niin kylmää säätä, joten heitän kaiken toivoni luumutarhan karvanuppuun. Sen muuten pitäisi vielä olla se erityisen suloinen yksilö. Viimeisenä veikkasin 15.5. tulppaanien kukintaa. Kovin näyttää epävarmalta sekin, sillä vanhat tulppaanit ovat nousseet harvinaisen heikosti. No, ei menetetä toivoa vielä.
Luminen suonsilmäke vappuna.
Eilen, 4.5. lumesta oli jäljellä enää rippeet.
Olen päässyt monena keväänä tekemään ensimmäiset kylvöt kasvimaalle jo huhtikuun loppupuolella. Tänä vuonna vähän venähti myöhäisemmäksi ja siemeniä pääsi maahan vasta vappuna. Huhtikuun loppupuoli oli niin kylmää, ettei edes kannen alla ollut lava sulanut sen vauhdikkaammin kuin muutkaan. Nyt se oli jo kunnolla sulanut, joten pääsin kylvämään paria erilaista salaattia, mustajuurta, naurista ja retiisiä. Rucolaakin piti kylvää mutta unohdin sen kokonaan. Lavan yläosan ovat toistaiseksi vallanneet perennakylvökset, jotka olivat reilu pari kuukautta hangessa saamassa kylmäkäsittelyä. Tämän vuoden kylvöjen lisäksi seassa oli viime keväältä muutama ruukku, joissa ei näkynyt vielä viime kesänä mitään elonmerkkiä. Nyt pariin oli ilmestynyt joitakin taimia mutta veikkaan niiden olevan ennemminkin koivuja kuin kylvämiäni lajeja. Tosin sirkkalehtiasteella taimia on vähän haastavaa erottaa toisistaan, joten annan niidenkin kasvaa hetken aikaa ennen lopullista tuomiota.
Ensimmäiset kylvökset kasteltu suolta kerätyllä lumella. Ruukuissa hankikylvöt heräilemässä. Niitäkin piti vähän kastella.
Silloin kun satoi vettä, oli myös pakkasen mahdollisuutta, joten en ottanut sadevettä talteen. Siksipä sitä ei ole nyt ollut tarjolla, kun olisi pitänyt kastella kylvöksiä tai talvetettuja kasveja. Niin kauan kun lunta riitti, olen käyttänyt sitä kasteluun mutta nyt sekin on vihdoin loppu. Liiterin nurkalla on ämpärit mutta IBC-konttiin en ohjaa sadevettä ennen kuin olemme saaneet sen putsattua. Autotallin nurkalla taas on tapahtumassa muutoksia, joita täysinäinen vesitynnyri saattaisi haitata, joten toistaiseksi pitää pärjätä ämpärityylillä, jos ei halua vesijohtovettä käyttää kasteluun. Onneksi maa on vielä talven jäljiltä sen verran kosteaa, etteivät kylvöksetkään ihan hetkessä kuivu.
Surkeimman näköinen siemenestä kasvatetuista alppiruusuista.
Muistaako kukaan vielä äitini ja minun alppiruusujen siemenlisäyskokeilua? Kesällä 2020 risteyttämäni siemenet pääsivät multaan loppuvuodesta 2020 ja taimia iti ihan hirveästi. Ensimmäiseen syksyyn selvinneet taimet talvetettiin ensimmäisen talven (2021-22) yli meidän kellarissa. Seuraavana talvena kellarissa talvehti vain muutama ja loput olivat maassa pääosin hyvällä menestyksellä. Talvi oli suotuisa, joten tappioita ei omassa puutarhassani tullut lainkaan, äidilläni taisi joku yksittäinen taimi kuolla. Viime syksynä viimeinenkin taimi pääsi maahan viemästä kellaritilaa. Mennyt talvi oli kuitenkin selvästi hankalampi pienille alppiruusuille, sillä useammasta on mustunut latvoja samaan tapaan kuin tuolla yllä olevan kuvan rodolla. Muutama näyttäisi kuitenkin talvehtineen oikein hyvin. En aio kaivaa noita huonomman näköisiäkään pois ennen kuin ovat selvästi kuolleet tyveä myöten, mutta ehkä niillä ei ole ihan niin hyvin sattuneet perimälotossa kylmänkestogeenit kohdilleen kuin niillä paremmin talvehtineilla. Nuppuja ei ilmeisesti ole vielä yhdessäkään, joten edelleen joutuu jännittämään, millaiset kukat niihin tulee.
Aurinkopenkin kevätkurjenmiekka-kevättähti-hyasinttiniitty siistiytyi ja sai kompostimultaa päälleen.
Aloitin vihdoin kukkapenkkienkin siistimisen. Silputan viimevuotisista jämistä mahdollisimman paljon niille sijoilleen ja viskon sen verran kompostimultaa päälle, etteivät korrenpätkät ihan pienimmästä tuulenvireestä lähde lentelemään. Maatuvatkin nopeammin, kun on vähän multaa päällä. Vasta sitten kun maassa on jo paksulti silppua, kärrään ylimääräiset kompostoriin. Puutarhakompostin valmis puoli on vielä jäässä mutta sain pinnalta kaavittua yhden kottikärryllisen multaa kukkapenkkiin kärrättäväksi. Ensimmäisenä siistin aurinkopenkin kevätkukkaniittyä, jotta vihdoin ja viimein kukinnan aloittaneet kevätkurjenmiekat näkyisivät paremmin. Historiallisen pitkään niillä tänä vuonna menikin. En muista, että tuolla kohtaa olisi koskaan ensimmäinen kurjenmiekka aloittanut kukinnan vasta toukokuun puolella. Sitten kun ensimmäinen nuppu vihdoin aukesi, poksahti suuri joukko kerralla heti perään. Ehkä ne tarvitsivatkin jonkun rohkean ilmoittamaan, että on jo kevät. Pääkukinta lienee näillä keleillä vasta ensi viikon loppupuolella ja jos ei taivaalta tule jalkapallon kokoisia rakeita, äitienpäivänä voi olla oikein kaunis näky, kun taaemmaksi istutetut sipulikin ovat alkaneet kukkia.
Edellisen postauksen salakukkija-'Alida' on tuolla kaukana, aivan aidan edessä. Bongaatteko sieltä säihkyvänsinisen täplän?
Siirtohommiinkin jo pääsin, tosin en vielä istuttanut mitään, vaan kaivoin kolme koivuangervoa pois. Tai en kaivanut itse, vaan isäntä tuli avuksi. Eli jos tarkkoja ollaan, pääsinkö sittenkään edes siirtopuuhiin? Leikkasin kuitenkin ihan itse pensaat mataliksi, eli tein sentään jotain asian eteen. Maa oli sulanut vasta kymmenen sentin syvyydelle, joten isännän apu tuli ihan tarpeeseen. Pensaat lähtivät vanhemmilleni ja ne oli pakko saada kyytiin silloin kun he tulevat, olipa maa jäässä tai ei. Heidän puolestaan niillä ei olisi ollut kiire mutta itse halusin saada puskat pois heti kun vain mahdollista. Nyt oli helpompi kaivaakin kun ei ollut vielä muu kasvillisuus kunnolla herännyt. Kunhan maa sulaa kärhökaaripenkistä, siirrän angervojen tilalle viime syksynä hankitun keltaheisiangervon. Jos se kestää yhtä hyvin vesimyyrän hyökkäyksiä kuin 'Diabolo', on taas yksi nurkka aurinkopenkistä hitusen myyränkestävämpi.
Koivuangervoista jäi vain kuopat ja kasa risua jäljelle. Ja aidasta paljastui taas muutama läpilaho lauta.
Puutarha-aitamme on jo elämänsä ehtoopuolella mutta ehkä se vielä jonkun vuoden pysyy pystyssä. Koivuangervoja kaivaessa yksi laudoista sai pienen osuman ja siitä putosi kärki kivikkorinteen puolelle. Talvella taas toisesta kohdasta aitaa oli katkennut samalla lailla yksi kärki. Kummankin tilalle löytynee vielä aiemmin poistetuista aidanpätkistä ehjempi lauta ja jos käyttökelpoisia lautoja on useampia, niin uusitaan pari muutakin lautaa, jotka pysyvät tällä hetkellä kasassa käytännössä pelkän maalin ansiosta. Sitten kun "varaosia" ei enää riitä tai aita mätkähtää tuulessa kumoon, pitänee miettiä uuden aidan rakentamista. Uutta puutavaraa tuohon ei ruveta hankkimaan, kun tolpat olisi joka tapauksessa uusittava lähivuosina eikä samanlaisia maahan upotettuja puutolppia taideta haluta. Nyt riittää, että aita pysyy pystyssä edes jotenkin. Sen takiahan siinä on kukkapenkit ympärillä, ettei kukaan pääse nojailemaan...
Kyytiläisiä posliinihyasinttiin laskeutuneessa kimalaisessa.
Välillä kimalaisten kyydissä näkee joukoittain punkkeja. Ne eivät ole sitä samaa lajia, joka kiusaa ihmisiä ja kotieläimillä ja levittää tauteja, vaan Parasitus- tai Parasitellus -sukuihin kuuluvien petopunkkien nuoruusvaiheita. Ne tarttuvat kimalaisen turkkiin kukista tai sen synnyinpesästä ennen talvehtimista. Sitten ne liftaavat kimalaisen kyydissä niin kauan, että kuningatar saa pesän perustettua ja alkavat syödä pesässä koisaperhosten ja toisten punkkilajien munia ja muita pieneliöitä. Ne ovat siis ihan hyödyksi kimalaisille, vaikka näky voi joskus olla aika hurja, jos samaan kimalaiseen on kerääntynyt hirmuinen määrä punkkeja. Punkit voivat syödä pesään kerättyä siitepölyäkin ja siten hieman vähentää pesän ruokavarastoja mutta ilmeisesti hävikki ei ole niin suurta, että niitä voisi haitallisiksi kutsua. 
Botanical Blue -nimellä syksyllä istuttamani krookukset kukkivat pensasryhmässä...
... ja näyttävät aivan samoilta kuin nämä takapihalla kukkivat tähtisahramit 'Ruby Giant'.
Tulipahan saatua nimi yhdelle epämääräisen nimen omaavalle kasville. 'Ruby Giant' on sitäpaitsi oikein soma, joten ei haittaa, että sattui tulemaan samaa lajiketta toisellekin puolelle pihaa. Krookuksista hypätään taimien pariin. Sain vihdoin hankituksi vahvempaa multaa tomaateille sun muille esikasvatettaville ja päätin vielä eilisen puutarhapäivän päätteeksi ruukuttaa nopeasti taimia isompiin purkkeihin. Alunperin oli tarkoitus tuoda helpotusta ainoastaan tomaateille ja chileille, mutta pienissä ruukuissa kärvisteleviä sellereitä katsellessani päätin laittaa niillekin tilavammat asumukset. Ja sitten alkoi näyttää siltä, että sini-ikiviuhkotkin huusivat tilaa juurilleen. Ja voi rähmä, leijonankidat ovat jo tekemässä neljättä lehtiparia eikä niitä ole edes koulittu!

Siinä vaiheessa kun kaikki tähänastiset taimet olivat suunnilleen huokaisseet helpotuksesta päästessään suurempiin purkkeihin ja olin jo aloittanut taimien kuskauksen takaisin omille paikoilleen, huomasin keittiön ikkunalla kuusi lehtikaalia pikkuruisissa ruukuissaan. Ilta oli jo niin pitkällä että lapsetkin olivat jo kömpimässä sänkyihinsä ja itselläni alkoi selässä tuntua lattialla kykkiminen monen tunnin puutarhailun jälkeen, joten kaalit saivat luvan jäädä odottamaan parempia aikoja. Jos sää näiden kylmien jälkeen alkaisi taas lämmetä, taidan istuttaa kaalit suoraan kasvimaalle minikasvarin tai harsojen suojiin. Viimeisenä pikahommana kylvin muutamia avomaankurkun ja -50% hinnalla bongaamani kurpitsa 'Uchiki Kurin' siemeniä. Joku uusi kokeilu tuli siis tällekin vuodelle. Mietinkin jo aiemmin talvella, että voisi kokeilla jotain talvikurpitsaa ja nyt kun sattui osumaan siementarjous sopivasti kohdalle, niin tartuin tilaisuuteen.
Ensimmäinen erä isommissa purkeissa, vaihteeksi hoidin homman eteisen puolella, johon tulvi ulkoeteisestä auringon lämmittämää ilmaa.
Tänään oli muuta ohjelmaa koko päivän tarpeiksi eikä sääkään suosinut puutarhailua, joten mikään ei edistynyt puutarhassa. Mutta pyykinpesukoneemme toimii vihdoin! Juhlahetki! Halvan sähkön aikaan olikin hyvä hetki pestä lasten paksuimpia toppakamppeita kesäsäilöön. Kevyttoppavaatteet jätin vielä odottamaan oikeasti kesäisempiä kelejä. Toivottavasti niitä nyt on pian tulossa, sillä eihän nyt tähän aikaan keväästä enää pakkasta kaivattaisi, saati sitä valkoista ainetta, josta juuri päästiin eroon. Vai onko vielä joku, joka ei saaanut tehdä lumitöitä riittävästi talven aikana?

18 kommenttia:

  1. These are definitely signs of spring!
    Luckily you have laundry.
    It is very difficult to live without laundry.
    You have done a lot of work with your plants for spring.
    Have a beautiful week!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. This definitely is spring, although it's so cold now. I hope it doens'n snow before next winter.
      Have a beautiful week, too!

      Poista
  2. Touhua on riittänyt! Taimien kanssa menee aikaa ja vaatii tilaa. Vielä olis täälläkin koulittavaa... Meillä pitäisi maalata piha-aita, mutta saa nähdä. Niin paljon hommaa ettei tiedä mistä aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikasvatuksia olisi niin kiva tehdä enemmänkin mutta se tilantarve... Ei haittaisi, vaikka olisi enemmän ja isompia ikkunoita etelään päin. Hommaa riittää aina kun vain tietäisi, minkä tekisi ensimmäisenä.

      Poista
  3. Kevätkukkaniitty näyttää kauniilta ja on hienoa, että pikkusipulit lisääntyvät suuremmiksi mättäiksi. Hyvä, että teilläkin on jo päästy lumesta eroon ja pääsee ihan kunnolla aloittamaan puutarhatyöt. Ruukutussessio on melkoista puuhaa, minunkin täytyy tehdä vielä ruukunvaihtoja lapsille meneville taimille. Teidän alppiruusuprojekti on varsin kunnioitettava, minuakin jännittää, millaisia kukkia teidän omat risteykset tekevät.
    On valitettava tosiasia, että maassa kiinni oleva puu tahtoo lahota ja sama riski on aidan muilla osilla, jotka ovat sään armoilla. Hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun routa sulaisi loppuun, niin pääsisi ihan kunnolla kaivamaankin ja kasvu käynnistyisi. Onneksi sentään pintamaa on sulaa, niin saa edes kitkettyä rikkaruohoja.
      Metalliset tolpanjalat pidentävät kummasti aidan käyttöikää, kun puuosat eivät muhi kosteassa maassa. Yllättävän hyvin tuo aita on kuitenkin pysynyt pystyssä, vaikka emme ole sitä sen kummemmin huoltaneetkaan. Tolpat olivat nimittäin jo muuttaessamme alkaneet lahota tyvistään ja osa laudoistakin oli pehmentynyt, joten päätimme, ettemme uhraa siihen sen enempää aikaa tai rahaa. Kestää sen aikaa minkä kestää ja sitten uusitaan kokonaan.
      Kiitos, hyvää viikkoa myös sinulle!

      Poista
  4. Minä en ole varsinaisesti päässyt mihinkään käsiksi istutuksien kanssa . Viikonloppuna oli kauniit päivät mutta se meni lapsen lapsien kanssa touhutessa. Käytiin Prinsessa Tähkäpää teatterissa ja muuten vaan mökillä .
    Kylmä sää ilmeisesti palaa joten odottaa pitää vielä istutuksien kanssa .
    Sinä olet kyllä taas ahkeroinut purkituksien kanssa . Haluaisin tehdä näitä hommia ulkona mutta....ne säät.
    Talvikylvöjä en tehnyt sinä jaksat kokeilla kaikkea kivaa .
    Hyvä kun pyykkikone taas pyörii . Minä olen pessyt pois suurimman osan talvivaatteista ja vienyt mökille säilöön .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsenlasten kanssa olikin tärkeämpää touhuta. Ei ollut yhtään ikävä kylmiä kelejä mutta pakko ne on kestää kun kerta takaisin tulivat.
      Ulkona olisin itsekin mieluummin ruukutellut kasveja mutta paljon mukavampi se oli tehdä sisällä lämpimässä.
      Sen verran kylmää säätä oli ennusteissa, etten halunnut pestä vielä ihan kaikkia talvivaatteita. Kummasti naulakkoon tuli lisää tilaa, kun edes paksuimmat kamppeet lähtivät pois.

      Poista
  5. Ruukutatko taimia lattialla kykkien? Käy varmasti selän päälle eli ei ihme, jos pari kaalia unohtui joukosta. Ostin useampi vuosi sitten Clas Olssonilta istutuspöydän, jonka siirrän kellarista ulos lämpimien tultua. Se on hyvän korkuinen ja muutenkin kätevä. Sisällä saman asian ajaa varaston arkkupakastin, jonka päällä teen alkukevään kylvöt.
    En ole koskaan nähnyt tuollaisia punkkeja kimalaisessa. Ehkä en ole osannut edes katsoa. Sinulla on mukavan paljon tietoa hyönteisistä. Kiva, että jaat tietoa meille muillekin.
    Ei enää yhtään pakkasyötä eikä etenkään lunta. Lumilapio on yhä talon seinustalla. Olkoon vaikka juhannukseen, jos se taikoo lumisateet vaikkapa Pohjoisnavalle. Aika kylmäksi taas veti ja kylmempää on luvassa. Kiukuttaa, kun kevättä tarjoillaan pieninä makupaloina sen sijaan, että se ryöpsähtäisi pysyvästi keskuuteemme.
    Kaikesta huolimatta, kivaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kodinhoitohuoneen pöydällä olen aika usein kylvänyt, koulinut taimia ja ruukuttanut niitä isompiin purkkeihin mutta kodinhoitohuoneessa on edelleen pyykkikone ja kuivausrumpu keskellä lattiaa eikä siellä mahdu muuta tekemään. Pitää joku johtoliitos kuulemma vielä siistiä. Siksi piti etsiä vaihtoehtoinen tila, joka on myös helppo siivota. Eikä lattialla työskentelykään mikään mahdottomuus ole mutta pitkän puutarhapäivän perään parin tunnin taimisessio alkoi jo tuntua kropassa.
      Punkkeja on kuulemma aika usein kimalaisten kyydissä mutta ei välttämättä kuin muutamia yhdessä yksilössä. Niitä ei ehdi välttämättä edes huomata, kun kimalainen pöristää kukasta toiseen. Tuollaiset isommat ryppäät näkee helpommin. Tietoa on mukava jakaa myös siksi, että kirjoittamalla asia jää itselle paremmin mieleen.
      Meillä on lumilapioiden lisäksi myös lasten pulkat ja liukurit autotallin seinustalla. Jos ei niillä karkoteta lumisadetta, niin ei sitten millään! Pohjoisnavalla lumisateet tulisivatkin tarpeeseen.
      Kiitos, kivaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Hieno kuva kimalaisesta ja punkeista. En olisi tiennyt, että eivät ole haitallisia. En ole itse koskaan nähnyt. Teen lattialla kaikki multahommat, kun niitä pitää tehdä sisällä. Selkä ei kyllä meinaa kestää. Ulos olen päättänyt saada tänä vuonna kylvöpöydän, haen varmaan jostain kirpputorilta. Sisälle ei mahdu mihinkään, eli siltä osin ei tule varmaan koskaan parannusta. Otin jo viikkoja sitten sateet talteen, kun jotenkin uumoilin, että siihen päättyy suurimmat sateet. Nyt olikin sitten kiva ottaa "kuutio"-tankista vettä kasvihuoneeseen, kun hevoska oli jo palanut liian kuivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä itsekin ensimmäisellä kerralla kovasti ihmettelin, mitä kimalaisen kyytiläiset ovat. Aika helposti netistä selvisi, etten ole ensimmäinen asiaa ihmetellyt ja että kyseessä on ihan tavanomainen ilmiö.
      Pöydältä tippuu helposti joko multaa tai jotain muuta tavaraa työn tuoksinassa lattialle. Parempi siis sotkea suoraan pelkkä lattia. Joskus olen minäkin miettinyt jotain työtason tapaista ulos mutta sitä ei toisaalta tarvitsisi kuin alkukesällä, joten vähälle käytölle jäisi.
      Tänne on vielä sateita luvassa ja maakin on talven jäljiltä kosteaa, joten huutava pula ei vielä kasteluvedestä ole. On sitä kuitenkin otettava talteen heti kun vaan mahdollista, sillä kesäkuun alkupuolella on aika perinteisesti ollut kuivempi jakso juuri silloin kun pitäisi kastella sekä kasvimaan kylvöjä että maahan istutettuja kesäkukkia.

      Poista
  7. Mielenkiintoinen informaatio tuo kinalaisen punkit! Aina sitä vaan tulee uutta asiaa vastaan 🤭
    Pihakin näyttää jo oikein keväiseltä 😜 Täällä ollaan jo hieman pidemmällä vaan tämän viikon kylmäjakso alkoi täälläkin 5 asteen yöpakkasilla 🥶 Tomaatteja kasvihuoneessani koetellaan karvaasti, yksi ainakin kuoli, mutta tuplakasvihuoneessa olijat näyttäisiväy selvinneen ensimmäisestä yöstä. Nyt harkitsenkin, pitäisikö hakea ne takaisin sisälle... 😅
    Hankikylvöt jäi minulta tekemättä, jotenkin en vaan saanut aikaiseksi 🤷‍♀️ ja muuten meillä kärsi talvesta alppiruusut, jotka pari kesää sitten istutin. Kolmesta yksilöstä kuoli ainakin 2/3 kasvista 😱 ja parista muutama oksa, enkä ole varma miten höyhenpensaani laita on, näyttää aika kehnolle... haastava talvi 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on ihmeellinen.
      Teilläpä on ollut jo kovaa pakkasta. Täällä taisi viime yönä käväistä hetken aikaa nollan tietämissä mutta edes aamulla ei ollut kuuraa maassa, joten kovin kylmää ei ole ollut. Ensi yöstä on kai tulossa kylmempi. Ehkä sinuna ottaisin tomaatit yöksi sisälle tai ainakin laittaisin ämpärillisen kuumaa vettä tai kynttilän kasvihuoneeseen lämmönlähteeksi, jos ei ole muuta lämmitystä siellä.
      Talvi oli tosiaan haastava märän syksyn perään. Toivottavasti höyhenpensaasi on hengissä. En ole vielä kovin tarkkaan tutkinut, miten kasvit ovat täällä selvinneet. Osa heräilee normaalistikin vasta toukokuun lopulla tai jopa kesäkuun alussa, joten niiden elossaolosta ei vielä tässä vaiheessa ottaisi selvää mitenkään.

      Poista
  8. Onpa mukavaa, että sielläkin jo kevätkukkijat ilostuttavat ja taimet tarvitsevat suurempia ruukkuja! Eipä puutu enää kuin lämmin kevät, ihan pikkujuttu! Uutta tietoa minulle nuo kimalaisten kyydillä kulkevat loispunkit. Kyllä luonto on sitten taitava! Tsemppiä kevätpuuhiin, pidetään vaan pulkat ja kolat vielä pihalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä on odotettu pitkään.
      Kiitos! Parempi onkin pitää vielä talvivarusteet hollilla, ettei vain iske se perinteinen lumimyrsky heti kun ne on viety varaston puolelle.

      Poista
  9. Lumitöitä en haluaisi enää tehdä, tai suojata harsolla puutarhakasveja. Saavat pärjätä vaikka kylmää on luvassa, vain kasvihuoneen taimet suojasin harsolla. Mahtavasti siellä kevät ottaa etelämpää seutua kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukapa haluaisikaan enää lunta tässä vaiheessa kevättä? En minäkään puutarhakasveja suojaa vielä harsoilla, kun kasvu on vasta ihan alkuvaiheissa. Kellarissa talvehtineet kasvit nostin kuitenkin ulkovaraston puolelle. Kevät on täällä lyhyt mutta sitäkin vauhdikkaampi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!