perjantai 31. toukokuuta 2024

Surkeita raatoja ja iloisia yllättäjiä

Sinikämmen on tuplannut sekä kokonsa että kukkamääränsä sitten viime kevään.
Viime syksy ja talvi olivat selvästi rankkoja puutarhalleni. Jo heti keväällä kävi ilmi, että muutama perenna oli kuollut. Lahonnut lehtitupsu vain jäi käteen kun varovasti tutki mahdollisia elonmerkkejä. Kevään edetessä vainajia on löytynyt hiljalleen lisää. Toisaalta jotkut, kuten tarhavaleunikot, nousivat aivan kuin ei olisi mitään ihmeellistä tapahtunut. Iloisiin yllättäjiin kuuluvat myös aloituskuvan sinikämmen ja kumpikin vuorijumaltenkukista. Talvenaraksi väitetty ranskanrakuunakin oli talvehtinut erinomaisesti ja on nyt hyvässä kasvussa, vaikka häiritsin sen heräämistä jakamalla koko puskan.
Isommassa rantalaukkaneilikassa ei ole minkäänlaista eloa, pienemmässä on ihan pikkuinen vihreä tupsu.
Isomman rantalaukkaneilikan lisäksi myös takanurkassa kasvava sulkaneilikka 'Albus' on menetetty. Saa nähdä, jaksaako pienempikään rantalaukkaneilikoista lähteä kasvuun, on se sen verran surkean näköinen ilmestys. Sulkaneilikan vierestä hävisi myös kevätpitkäpalko, pari japaninmaksaruoho 'Lidakensea', pari keltatörmänkukkaa sekä harmaakurjenpolvi 'Ballerinan' pienempi jakopala. Isompi onneksi selvisi hengissä. Toisaalta saman neliömetrin alueella kasvavat "pienet" tähtilevisiat puskevat kukkanuppuja. Ei jäänyt paljon mitään muuta kuin rikkaruohoja levisioiden kavereiksi, kun siirsin hengissä selvinneet kaksi keltatörmänkukkaa etupihalle.

Viime kesänä nämä levisiat olivat suunnilleen puolikkaan etusormeni levyisiä.
Yllätyin suuresti siitä, että juuri tähtilevisiat ovat selvinneet märästä viime kesästä, syksystä ja ankarasta talvesta ja vielä kummallisesta keväästäkin. Takanurkan lisäksi myös kaikki kivikkorinteen levisiat ovat komeasti hengissä ja löysin lisää siementaimiakin. Osa kasvoi liian lähellä sinikatanaa mutta "onneksi" juuri kyseinen katanayksilö (ja usea sen kaveri ympäri pihamaata) on menettänyt henkensä. Saivat levisiat paljon lisää tilaa. Jostain kumman syystä kuitenkin pari ihan tasamaalla kasvavaa sinikatanaa taas on lähtenyt hyvin kasvuun. Ja viime syksynä istutettu puupioni niiden vieressä on myös herännyt tomerasti kasvuun. Ehkä puupionin kasvualustaan sekoitettu hiekka johdatti myös katanoiden ympäriltä ylimääräiset vedet pois.

Viime syksynä siirretyt ja jaetut pihaesikot kukkivat ihan hyvin. Osa niistäkin on heittänyt henkensä.
Matalille maksaruohoille ei japaninmaksaruohoa lukuunottamatta käynyt kuinkaan mutta komeamaksaruohoista osa on kuollut ja jotkut ovat lähteneet kasvuun hyvin vaivalloisesti vain muutaman verson voimin. Voi olla, että osa olisi pitänyt jakaa jo viime kesänä mutta syytän kyllä osittain myös talvea. Mehitähdetkin ovat olleet aika kestäviä, vaikka niissäkin näkyy aukkopaikkoja. Eniten harmittaa seittimehitähti, joista löysin vain kaksi elävää alkua. Parempi sekin tietysti kuin että kaikki olisivat kuolleet. Kivikkorinteen kivien koloista saattaisi tosin vielä löytyä lisää taimia, jos vain lähtisi tutkimaan tarkemmin. Jostain syystä kivikkorinteessä on käynyt katoa enemmänkin: neljästä keltatörmänkukasta vain yksi on hengissä, kaukasiantörmäkukat ovat luultavasti kaikki kuolleet, myskimalvoista osa (ei haittaa), patjaharsot kaikki menetetty (haittaa hieman) ja sinilemmiökin on hyvin todennäköisesti vainaa (harmittaa suuresti). Aukkopaikkoihin on kuitenkin levittäytymässä hyvin innokkaasti yhtä sun toista, joten rinne ei pikaisesti vilkaistuna näytä kovinkaan surkealta.
Muiden kasvien seassa näkyy hyvin talvehtinut alppiruusu sekä kaksi saman ikäistä kaveria, joiden talvehtimismenestys oli kehnompi.
Alppiruusujen siementaimista neljä on todennäköisesti täysin kuolleita, toinen mokoma selvisi ilman mitään vaurioita. Lopuissa latva on kuollut mutta muu osa taimesta hyvin hengissä. Jännä, että täsmälleen samasta siemenerästä tuli niin erilaisia talvenkestävyyksiä. Kumpikin vanhemmista ('Haaga' ja 'Mikkeli') on kuitenkin kestäviä IV-vyöhykkeellä ja noin pienet taimet olivat talven kovimmat pakkaset syvällä hangen suojissa. Yllä olevan kuvan alueelta on ilmeisesti kuollut myös kaikki punahatun viimekeväiset taimet sekä purppuraorvokki. Punahattuja kuoli myös muualta puutarhasta. Olen toistaiseksi löytänyt vain yhden kasvuun ponnistaneen punahatun. Akileijan vieressä kasvava tarhavarjohiippa on selvinnyt mainiosti ja kukkiikin parhaillaan hienosti, metrin päässä valkovarjohiippa on tehnyt vain pari lehteä.
Atsalea 'Satomi' ei olekaan täysin kuollut.
Atsaleojen talvehtimismenestys jännitti myös paljon. Jo suojaverkkoja poistaessa oli selvää, että 'Satomi' on kärsinyt talvesta. Sen latvasilmut olivat aivan kuivettuneita eikä se ole vieläkään lähtenyt kovin innokkaasti versomaan. Löysin kuitenkin tyveltä kaksi vihreää silmua ja hieman ylempää samaisesta oksasta yhden. Jos se ei saa aikaiseksi yhtään enempää vihreää, voi mennä aika monta vuotta ennen kuin puska kukkii seuraavan kerran. Nyt olen kuitenkin tyytyväinen siitä, että siinä on edes jotain vihreää. Muut atsaleat ovat heräilleet melko hyvin ja varmaan kukkivatkin pian ainakin jollain lailla.
Kanadanatsalea 'Violetta' ei säitä säikähtänyt, vaan kukkii aivan normaalisti.
Narsisseissa ja tulppaaneissa on katoa käynyt. Jopa viime syksynä istutetuista sipuleista kaikki eivät nousseet. Onneksi pikkusipulit kukkivat kiitettävän hyvin. Paitsi uudet kevätkurjenmiekat, joista vain kolme nousi eivätkä nekään kukkineet. Niin ja heinätähdet. Niistä ei ole näkynyt edes lehdenkärkeä. Kevätkukkijoista myös yksi erikoisempi valkovuokko on hävinnyt johonkin ja ristikkien kohdalla näkyy vain kuivunutta versoa. Amerikanvuokoista ainakin kaksi on kuollut ja jouluruusuista ihana 'Pretty Ellen Spotted' taitaa olla menetetty tapaus. Elättelen vielä toiveita, että juurakko jaksaisi työntää jonkun verson, josta kasvi hiljalleen elpyisi.
Ja mikäs se siinä on? 'Laatokan Helmen' kukka etsii kaveria.
Ja ihan kuin kaikissa edellisissä ei olisi riittämiin kestämistä, niin luumupuista kaikki viisi ovat todella surkeassa jamassa. 'Laatokan Helmen' vielä ymmärrän, sillä ensimmäisinä talvina tulleet pakkashalkeamat oireilivat jo viime kesänä siihen malliin, että loppu oli selvästi lähestymässä. Muiden huono kunto on ollut pienoinen järkytys, vaikka märkä kesä sai haulitaudin riehumaan joka ikisessä puussa ja sitten talvi yllätti puut täydessä lehdessä. Viimeinen niitti taisivat olla talven pitkäkestoiset -30 asteen pakkasjaksot. Pakkasvaurioista kertoo sekin, että hangen suojiin jääneissä alaoksissa on paljon enemmän lehtiä.
'Kuntala' ei näytä sen paremmalta.
'Sinikka'-luumu sentään on talvehtinut hiukan paremmin. Se saikin enemmän lumisuojaa kuin korkeat puut, minkä lisäksi sillä oli osan talvea suojanaan joulukuusi. Jänisverkko kun kävi turhan matalaksi, niin laitoin joulukuuusen hämäämään mahdollisia verkon sisään päätyviä jänöjä. Leikkasin heti lumien sulettua 'Laatokan Helmen' alaoksista pätkiä, joita olen käynyt varttamassa 'Sinikkaan' sitä mukaa kun on selvinnyt, mitkä oksat siitä ovat hengissä.
'Viipurin punaluumukin' on surkeassa kunnossa.
Elättelen vielä toiveita siitä, että luumupuut työntäisivät uutta kasvua jälkisilmuista eikä puita tarvitsisi kaataa pois. No, 'Laatokan Helmellä' on jo hyvänkokoinen juurivesa vieressä kasvamassa, joten siitä saa nopeasti uuden puun tilalle. Kumpikin 'Kuntaloista' sen sijaan on vähän nihkeämpi kasvattamaan juurivesoja. Sitten kai, jos emopuut kaataisi, juurivesoja tunkisi solkenaan joka puolelta. En lähde kokeilemaan ihan vielä. Ja jotta vainajien lista ei vain loppuisi kesken, talvetuksessa kuoli neljä pelakuuta (viidennen, pikkutaimen, tapoin vahingossa itse), leijonankita ja isohko verenpisara. Huonekasveista pampula (sirovuoripalmu) kärähti taas kerran kevätauringossa. Tällä kertaa lopullisesti.
Mutta onneksi kellarissa talvetettu mustaluumu on kaunis ja täydellisen hengissä.
Vasta kesän edetessä näkee, mitkä kasvit ovat oikeasti lopullisesti menetettyjä ja olenko unohtanut joukosta jotain. Kärhöistä vähän yli puolet on jo kasvussa ja joka päivä löytyy joku uusi, mikä ei ollut edellisenä päivänä vielä herännyt. Luultavasti loputkin nousevat ihan lähipäivinä, tai ainakin näin toivon. Alppikärhöissä alkoi näkyä nuppuja, joten kärhöjen kukintakausi alkaa pian.

24 kommenttia:

  1. Ilmeisesti koko Suomessa on puutarhoissa käynyt kato talven aikana. Meillä Lounais-Suomessa kävi monelle kasville huonosti siinä vaiheessa kun tuli ns. takatalvi.Kasvit olivat lähteneet jo kasvuun ja kun tuli kylmää niin huonosti kävi. Itsellä surettaa eniten kaksi baya marisa omenapuun taimea,toinen oli kolme vuotias ja toisen istutin viime kesänä. Yllätys taas on että viime vuonna istutetut päärynäpuun taimet ovat hyvässä kasvussa. Perennoja ja kesäkukkia onneksi itsellä kylvettynä että saa tyhjiä paikkoja täytellä. Tällä hetkellä suurin murhe on kuivuus. Vettä ei ole viimeisten lumien jälkeen tullut kuin muutamia tippoja. Viljapellot näivettyvät ja kaikki kärsii kuivuudesta ja kuumuudesta. Ensi viikkoon ladataan toiveita edes pienistä sadekuuroista. Hyvää kesää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesä oli monin paikoin rutikuiva, mikä sekään ei ollut hyvä kasvien talvehtimiselle. Ja tuo takatalvikin sattui hankalaan aikaan niillä alueilla, joissa kasvu oli jo käynnistynyt. Meillä se ei aiheuttanut varmaan mitään tuhoja, sillä ainoastaan varhaisimmat kevätkukkijat olivat nousseet maasta eivätkä nekään vielä olleet edes nupulla.
      Toivottavasti omenapuusi vielä lähtevät kasvuun. Minullakin oli runsaasti kaikenlaista esikasvatettuna, joten ei jää isoja aukkopaikkoja. Täälläkin voisi jonkun sadekuuron ripsauttaa, sillä sadevesivarastot ovat tyhjillään ja kylvöksiä pitäisi ainakin kastella.
      Hyvää kesää myös sinulle!

      Poista
  2. Tätä se on! Olin yllättynyt kun levisia selvisi sinulla tämmöisenä talvena! Omani kuoli heti ekana talvena ja oli normi talvi, no ehkä oli toive ajattelua saada se täällä V kasvamaan.
    Surkeilta näyttää puusi, voi sentään. Oma kiinanlaikkuköynnökseni etsii myös lehtikavereita, samoin Tarjan ruusu. Mietin voiko rautainen kaariportti niiden kyljessä/sylissä lisätä talvituhojen määrää? Mene ja tiedä! Nyt täytyy vaan odotella nouseeko vielä jotain ja piristyykö puut ja pensaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä vain yksi levisia, vaan ne kaikki! Niitä on ainakin yhdeksän. Miten arkana pidetty kasvi selvisikin niin upeasti voittajana ja vielä kahdessa täysin erilaisessa kasvupaikassa, kun moni muu peruskasvi heitti henkensä?
      Voihan se rautainen rakenne periaatteessa johtaa kylmää maahan tehokkaammin mutta enpä tiedä, onko sillä niin paljoa merkitystä... Eihän ne kaikki kasvien juuret ja versot ole sitä kylmää rautaa vasten tai maassa juuri tolpanjalkojen vieressä. Tuskinpa vaikutus kuitenkaan ihan kovin kauas ulottuu. Toivotaan, että sekä luumut että sinun kiinanlaikkuköynnöksesi ja ruususi toipuvat pian. Postauksen kuvat on otettu muutamia päiviä sitten ja näyttäisi siltä, että ehkä puihin on tullut pikkuisen enemmän vihreää. Tai sitten se on toiveajattelua.

      Poista
  3. Olihan tosiaan talvi, aika monta aukkopaikkaa on vielä puutarhassa, mutta elättelen kuitenkin vielä vähän toivoa että jotain vielä nousee, kunhan saadaan sateita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti jossain kasvissa on vielä sen verran juurta elossa, että sieltä jaksaa nousta uutta versoa. Tai ainakin näin toivotaan.

      Poista
  4. No onpas lista! Ei siinä, että omanikin saattaa kasvaa aika pitkäksi. Ihmettelen myös tuota arkojen kasvien seviämistä. Itselläni on myös aukkoja paikoissa, joissa ei ainakaan vesi jää seisomaan, mutta onko sitten kuivuus ja pakkanen niillä alueilla ollut se ratkaiseva tekijä. Meillä nuo hedelmäpuut ovat selvinneet kaikki aika hyvin. Siis rusakon napostelua lukuunottamatta, muistaakseni jopa päärynä lähti aika hyvin kasvamaan ja pahoin syöty 'Musta Rudolf'. Näillä keleillä ei ainakaan tule tylsää puutarhan kanssa 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin itsekin, kuinka paljon kuolleita kasveja puutarhasta löytyikään. Tänään huomasin myös, että muutama kuunlilja oli kuollut. En edes ymmärrä, kuinka se on mahdollista. Onneksi niitä on sen verran paljon samaa lajiketta, että saa paikkataimia.
      Pakkanen tai kevätahava voi olla syynä joidenkin kasvien menehtymiseen, jos märkyys ei ole tehnyt niistä selvää. Ainakin täällä oli syksyllä parin viikon ajan jopa yli -10 astetta pakkasta ennen kuin lunta tuli hiutalettakaan. Hyvä, että teillä on hedelmäpuut selvinneet hyvin. Niitä on hidas korvata uusilla.
      Ei tule tylsää, ei!

      Poista
  5. Meillä (Lounais-Suomi) ei näyttänyt olevan mitään logiikkaa selviytymisen suhteen: useamman vuoden paikoillaan olleet varjomorelli, tavallinen lumimarja ja purppurahappomarja heittivät henkensä, mutta samassa rinteessä ruusumanteli, sihteerikkömagnolia ja punapuu selvisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläpä on puuvartiset talvehtineet kummallisesti. Hienoa tietysti, että arkajalat selvisivät hyvin, niitä on hankalampi löytää perustaimistoilta.

      Poista
  6. Kurjia menetyksiä ja toisaalta yllättäjiä. Ymmärrän surusi luumupuiden johdosta. Minäkin menetin yhden luumun arboretumista, mutta onneksi muut voivat vielä aika hyvin. Talvituhojen lopullinen kartoitus on vielä tekemättä, koska odotan myöhäistä virkoamista (ehkä turhaan). Viime talvi oli kova.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttäisi siltä, että luumupuihin tulee vielä uusia silmuja. Pitää vain jaksaa odottaa eikä heti ryntäillä saksien kanssa siistimään risukoita. Tuskin joka oksa kuitenkaan vihertyy, mutta jospa elossa olevat täyttäisivät hiljalleen aukkopaikat. Ehkä viimeistään heinäkuussa näkee, mitkä oksat saa leikata pois. Onneksi samanlaisia talvia ei ole joka vuosi.

      Poista
  7. Puiden menetys harmittaa aina enemmän. Perennoja on helpompi korvata ja hankkia uusia. Puut ovat kalliita ja niiden kasvu kestää pitkään. Aukkopaikkoja on täälläkin ja ilmeisesti myös viime kesänä istutettu japaninkirsikka Royal Burgundy on heittänyt henkensä. Toisaalta toukokuu päättyi vasta ja kuivuuskin varmasti rasittaa kasveja. Eletään toivossa, että kesän eteneminen saa edes osan aukkopaikoista täyttymään ja mattimyöhäiset hereille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin luumut olivat juuri tulleet satoikään, joten harmittaisi kovasti, jos ne kaikki pitäisi kaataa pois. Onneksi noihin nyt näyttäisi tulevan edes sinne tänne vähän vihreää. Pitää vain malttaa odotella rauhassa, jotta kasvit saavat tarpeeksi aikaa heräillä.

      Poista
  8. Voi ei, mikä määrä vainajia tai mahdollisesti vainajia! On kyllä hiljaiseksi vetävä lista.
    Voi kyllä olla, että jos lähtisin listaamaan, voisi siitäkin tulla melko pitkä, mutta en edes aloita. Laukkaneilikat, rotkolemmikit, mutta hei: savolainen sinnikäs lemmikki, jota lähetit, kukkii! Sekä sinisenä että valkoisena! JEEEEEEE <3
    Toivottavasti puut siitä vielä jotenkin kummasti heräävät henkiin. Ihana kuulla, että kärhöjen suhteen ei ole niin kamala tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään löysin myös pari mädäntynyttä kuunliljaa. Ei ole koskaan ennen kyllä kuunliljoille käynyt niin! Onneksi toisessa kohdassa on ihan samaa lajiketta, niin saa paikkataimet.
      Ne savolaiset lemmikit eivät ole kuolleet täälläkään. Niitä ei taida tappaa mikään ja lisääntyvätkin reippaasti. Voisin veikata, että parin vuoden päästä sinullakin on jo edes pieni lammikko lemmikkiä, jos ei vielä ihan lemmikkimerta.
      Ovat nuo luumut jollain lailla hengissä mutta varmaan joutuu jossain vaiheessa vähän karsimaan kuolleita oksia pois. Surkeaa olisi ollutkin, jos kaiken muun lisäksi myös kaikki kärhöt olisivat kuolleet!

      Poista
  9. Kyllä harmittaa hyvän kokoisten luumupuiden menetys. Minullakin on varapuu kasvamassa Laatokan Helmestä, emopuu on halki kuten sinullakin mutta elossa. Sitä en tiedä kuinka kauan niin varuiksi otin juurivesan talteen. Minullakin kuolivat kaikki laukkaneilikat, lisäksi meni iso kasvusto ruusunätkelmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan 'Laatokan Helmi' sitten muita herkempi pakkashalkeamille? Ai niin, olen ihan unohtanut tarkistaa, onko minun ruusunätkelmäni hengissä. Viime vuonna oli mutta ei vielä jaksanut kukkia.

      Poista
  10. Oi kauheaa. Jos puita kuolee, niiden korvaaminen on tosi pitkään vaativaa. Toki nykyään osataan siirtää isojakin puita, mutta kotipuutarhureilla on yleensä ole laitteita eikä tilaa niin suurille kuljetuksille. Sinulla on hienosti niin laaja kirjo kasveja. Pojallani on samanlainen tapa, hän muistaa kasvien nimet ja suunnittelee oikeasti, mitä laittaa mihinkin. Minulta puuttuu tällainen kyky ja lähinnä laitan sinne mihin mahtuu. Onneksi pihassamme on yksi kauniistikin suunniteltu kohta. Mitä luulet, pystyyköhän tätä oppimaan, mitä suosittelet lähteeksi? Olen kyllä lukenut erilaisia suunnittelukirjoja, mutta en ymmärrä niistä yhtään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret puut ovat myös paljon kalliimpia eivätkä välttämättä edes lähde niin hyvin kasvuun kuin pienemmät taimet. Istutin 'Viipurin punaluumun' polvenkorkuisena piiskataimena samana (vai peräti seuraavana vuonna) kuin kaksi muuta taimistolta normaalikokoisena hankittua luumupuuta ja silti kaikki tulivat satoikään samana vuonna. Piiskataimelle ei tullut talvivaurioita eikä sitä tarvinnut tukeakaan, joten paljon helpommalla olen päässyt sen puun kanssa, vaikka alkuun luulin, että joudun odottamaan sen ensisatoa kymmenen vuotta.
      Ihan varmasti kukkapenkin suunnittelua pystyy oppimaan. Yrityksen ja erehdyksen kautta taitaa olla se tehokkain tapa. Sitä olen tehnyt paljon itsekin, vaikka olen tutkinut paljon myös kirjoja. Kasvit eivät vain aina viihdy juuri siinä missä niiden kirjojen mukaan pitäisi ja kukinta-ajatkin voivat vaihdella oman pihan olosuhteiden takia.
      Yksi, mikä kannattaa pitää mielessä, on kasvien koko: korkeat taakse ja matalat eteen ihan niin kuin vaikka koulukuvaa ottaessa. Tai jos penkki on ympäri kierrettävä, niin ajattelee muotoa kartiona. Silloin yleisilme on harmonisempi eivätkä pienemmät kasvit hautaudu isojen taakse. Sitten kun perussääntö on hallussa, on helpompi lähteä leikittelemään enemmän muodoilla. Väriyhdistelmiä voi miettiä etukäteen tai sitten vain istuttaa ja katselee parin vuoden ajan, kuinka värit toimivat ja siirtää sen jälkeen pahiten häiritsevän kasvin johonkin toiseen paikkaan.
      Ehkä voisit kysyä pojaltasi, mikä tekee jostain istutuksesta kauniin ja miksi joku toinen kohta ei toimi. Hän tuntee sinut ja osaisi ehkä selittää asian sinulle niin, että ymmärrät sen (käytän itse termiä "vääntää toisenlaisesta rautalangasta").

      Poista
  11. Puiden menetys on erityisen harmillista kun ihan muutamassa vuodessa ei tilalle kunnollista puuta kasva. Aika moni pensas on kärsinyt talvesta, muutama kuollut hortensia saldona täälläkin ja herkimmät selviytyjät sai leikata maata myöten alas kun eläviä silmuja ei sen ylempää lähtenyt. Yleensä varmoista talvehtijoista maksaruoho Frosty Mornin alkuperäistaimi on aika hennoin aluin myös lähtenyt mutta onneksi muutamat pistokkaat viime kesältä näyttävät selvinneen. Toivottavasti pihassasi vielä muutama myöhäinen herääjä lisää löytyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Noitakin puita oli kasvateltu jo 6-7 vuotta ja niiden sato olisi parantunut vuosi vuodelta. Toivottavasti versovat vielä kesän mittaan.
      Voi ei, en muistanut tarkistaa, onko täällä 'Frosty Morn' tai sen viimekesäiset pistokastaimet selvinneet talvesta! Sen kanssa ei ole oikein ollut onnea.

      Poista
  12. Teillä on kyllä paljon talvimenetyksiä. Puiden ja pensaiden menetykset ovat usein kurjia, kun ne ovat arvokkaampia ja joskus jo hyvän kokoisia. Joskus taas yllättää, että mitkä kasvit sitten selviävätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moneen vuoteen meillä ei olekaan ollut säiden aiheuttamia kasvitappioita. Nyt niitä sitten tuli ihan urakalla, vaikka yllättävän moni arkajalka sitten selvisi.

      Poista

Kiitos visiitistä, toivottavasti viihdyit blogini parissa! Voit jättää kommenttiin myös pienen muiston käynnistäsi tai ajatuksia juuri lukemastasi postauksesta. Tervetuloa uudelleen!